Dodaj do ulubionych

MISH. Ktoś się dostał?

17.07.08, 17:57
Jakie kierunki zamierzacie realizować? Macie sprecyzowane plany?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • krajuu Re: MISH. Ktoś się dostał? 17.07.08, 18:54
      o! witam witam pierwszoroczną;); Przedstawicielka płci żeńskiej MISH-u wita
      pierwszą odważną;);
      • kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 17.07.08, 19:10
        To ja też się dołączę do powitań i gratulacji!
        Starucha z trzeciego roku ;)
        • humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 18.07.08, 18:31
          I jak jest studiować na MISHu? Ciężko ułożyć plan, znaleźć opiekuna,
          czy raczej jak ma się trochę pojęcia o swoich zainteresowaniach to
          da się przeżyć i to z dobrym skutkiem? Napiszcie coś, proszę:))
          • krajuu Re: MISH. Ktoś się dostał? 18.07.08, 19:15
            Jak jest studiować na MISH-u? Z planem nie jest wcale tak ciężko jak sie wydaje
            na początku; Jeżeli bedziesz wiedziała co chcesz łączyć, jakie kierunki wybrać
            to naprawdę nie powinno być wikeszych trudności; a jeżeli takie się pojawią, to
            przy pomocy 'naszych MISH-owych" władz jakoś się je rozwiąże; co do opiekuna, to
            tak naprawdę mozesz z tym poczekac do paźdzernika; Ja swojego wybrałam już
            wcześniej, ale i tak na początku roku, który będzie zorganizowany specjalnie
            tylko dla WAs:) (chyba 30 wrzesnia czy jakoś tak) tutorzy będą się przedstawiać,
            więc będziecie mogli jeszcze wtedy się zastanowić;
            A mogłabyś ujawnić:) co zamierzasz wybrać w ramach MISH-u? Na początku jest
            masa wątpliwości, pytań: 'czy dam radę', ale ja po roku studiowania tu-nie żałuję;)
            • kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 18.07.08, 22:07
              W większości powtórzę się z krajuu, ale dwie opinie są zawsze
              bardziej reprezentatywne ;D
              Z planem bywa różnie, ja mam zazwyczaj więcej problemów w drugim
              semestrze, bo wtedy jest mniej czasu na ułożenie. Jednak da się to
              wytrzymać i dzięki temu nabrać wyjątkowych umiejętności
              organizatorskich, żeby pomieścić wszystko to, na co chciałoby się
              chodzić i jeszcze mieć czas na tzw. życie ;D
              Z tutorem postępuje się według własnych upodobań, jedni mają
              upatrzonego jeszcze przed rozpoczęciem studiów, inni decydują się
              przypadkowo (jak ja ;D), a potem są zadowoleni lub nie. Po każdym
              semestrze można jednak zrezygnować ze współpracy, więc nie jest się
              przypisanym do jednej osoby przez całe studia.
              Lepiej mieć na tych studiach jakąś wytyczoną przez siebie drogę i
              wiedzieć, co chce się osiągnąć, ale nawet jak się jej nie ma, to w
              trakcie studiów każdy się jakoś kształtuje, a uczęszczanie na
              zajęcia na różnych kierunkach z pewnością otwiera w mózgu pewne
              klapki. Nie ma co się bać, na pewno dasz sobie radę, w końcu masz
              palmę ;D
              • humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 19.07.08, 17:40
                A w sumie to do końca byłam nastawiona na dziennikarstwo, a tu taka
                niespodzianka, że mnie przyjęli <kto by pomyślał:P). A skoro się
                stało to zdecydowanie psychologia i... tu jest problem. Nie wiem
                dokłądnie co jeszcze, nauki o rodzinie? coś z filozofii? teologia? a
                może wszystkiego po trochu... Jakoś się ułoży:) Oby.
                • krajuu Re: MISH. Ktoś się dostał? 19.07.08, 17:48
                  Tylko wiesz, ze musisz po 3 latach mieć licencjat z jakiegos kierunku
                  zrobiony...A psychologia, prawo i teologia są nadal chyba 5-letnie,jednolite
                  mgr; tak że do psychologii musiałabys sobie cos dobrac; Ale don't worry; ja
                  wybierając sie na MISH myslalam o fil. angielskiej i czymś
                  jeszcze...niesprecyzowanym; a teraz co robię? Zaczynam 2 rok prawa i
                  socjologii;) Wszystko da sie ułożyć 'na spokojnie;)
                  • kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 20.07.08, 11:38
                    Jeśli nie masz jakichś sprecyzowanych planów co do drugiego
                    kierunku, a musisz z czegoś zrobić licencjat (z powodów, o których
                    napisała krajuu), to polecam filozofię, bo jest to bardzo
                    rozwijający kierunek i daje się ciekawie łączyć z praktycznie każdą
                    dyscypliną. Poza tym, filozofia na KUL stoi na stosunkowo wysokim
                    poziomie i można dzięki temu mieć przyjemność mieć zajęcia z kilkoma
                    naprawdę światłymi umysłami. Filozofia cieszy się sporym wzięciem
                    wśród MISH-owców, więc zawsze znajdzie się ktoś, kto coś doradzi i
                    podpowie. Bo inor i teologia nie są u nas zbyt popularne, choć
                    jakieś pojedyncze osoby też się oczywiście znajdą.
                    • humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 23.07.08, 18:10
                      Bardzo zależy mi na psychologii. Już nawet upatrzyłam sobie tutora:)
                      Jest szansa by zrobić dwie magisterki, czy raczej to wiąże się ze
                      spędzeniem studiów w książkach? A tak poza tym w informatorze pisali
                      o 20 miejscach, a przyjęli 31 osób... A i czy są jakieś limity dla
                      MISHowców? Tzn. jeżłi nagle wszyscy zechcą iść na psychologię, to
                      połowie podziękują przez ograniczenie miejsc?
                      • kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 24.07.08, 13:19
                        Jest szansa na 2 magisterki i sporo miśków z tego korzysta, ale też sporo
                        rezygnuje w trakcie, bo to zabawa dla naprawdę wytrwałych ludzi. Co do miejsc,
                        to na pierwszej liście zawsze jest u nas trochę więcej osób, bo część składa na
                        kilka kierunków, a potem rezygnują. Ale w ubiegłym roku przyjęto po raz pierwszy
                        aż 28 osób, więc może dyrekcja planuje nam systematycznie zwiększać populację,
                        kto wie ;) W kwestii limitów, to u nas o czymś takim nie słyszałam, chyba jest
                        nas za mało, żeby siać postrach na uczelni ;) Co najwyżej czasem są problemy z
                        dostaniem się do jakiejś grupy na ćwiczenia, ale zazwyczaj daje się to jakoś
                        uzgodnić, a poza tym zwykłym studentom też to się przytrafia. Na psychologię
                        zawsze jest u nas dużo chętnych i zawsze wszystkich przyjmują, więc bez obaw :)
                        • weeroniczkaa Re: MISH. Ktoś się dostał? 05.08.08, 10:20
                          witam przyszłych mish-owców :) też jestem tą szczęściarą i się dostałam aaa :)
                          • vierundvierzig Re: MISH. Ktoś się dostał? 05.08.08, 11:01
                            Gratulujemy wyczynu i witamy w gronie studentów Kolegium MISH ;)

Plany na studia już sprecyzowane?
                            • humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 05.08.08, 12:20
                              Weeroniczkaa.... Może jakiś kontakt na gg?:D Ja już zaczynam
                              wariować przed tymi studiami...;)
                              • weeroniczkaa Re: MISH. Ktoś się dostał? 08.08.08, 16:50
                                plany narazie nie sprecyzowane.. ale najpewniej coś w strone prawa:) narazie dla mnie studia to abstrakcja zaczne myśleć we wrzesnbiu narazie sie ciesze wakacjami:)

humanistkazplama odezwij sie na gg moj nr 4691187
                                • michasz23 Re: MISH. Ktoś się dostał? 15.07.09, 11:27
                                  hej :) ja niestety nie dostałem się na mish, ale próbuję w drugim naborze i
                                  tutaj pojawia się moje pytanie: z iloma punktami Was przyjęto?
                                  • karooola_ma Re: MISH. Ktoś się dostał? 25.07.09, 23:49
                                    hej:) ja miałam 85,5 pkt...
                                    a kiedy wyniki 2 naboru??
                                    powodzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka