humanistkazpalma 17.07.08, 17:57 Jakie kierunki zamierzacie realizować? Macie sprecyzowane plany? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krajuu Re: MISH. Ktoś się dostał? 17.07.08, 18:54 o! witam witam pierwszoroczną;); Przedstawicielka płci żeńskiej MISH-u wita pierwszą odważną;); Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 17.07.08, 19:10 To ja też się dołączę do powitań i gratulacji! Starucha z trzeciego roku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 18.07.08, 18:31 I jak jest studiować na MISHu? Ciężko ułożyć plan, znaleźć opiekuna, czy raczej jak ma się trochę pojęcia o swoich zainteresowaniach to da się przeżyć i to z dobrym skutkiem? Napiszcie coś, proszę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
krajuu Re: MISH. Ktoś się dostał? 18.07.08, 19:15 Jak jest studiować na MISH-u? Z planem nie jest wcale tak ciężko jak sie wydaje na początku; Jeżeli bedziesz wiedziała co chcesz łączyć, jakie kierunki wybrać to naprawdę nie powinno być wikeszych trudności; a jeżeli takie się pojawią, to przy pomocy 'naszych MISH-owych" władz jakoś się je rozwiąże; co do opiekuna, to tak naprawdę mozesz z tym poczekac do paźdzernika; Ja swojego wybrałam już wcześniej, ale i tak na początku roku, który będzie zorganizowany specjalnie tylko dla WAs:) (chyba 30 wrzesnia czy jakoś tak) tutorzy będą się przedstawiać, więc będziecie mogli jeszcze wtedy się zastanowić; A mogłabyś ujawnić:) co zamierzasz wybrać w ramach MISH-u? Na początku jest masa wątpliwości, pytań: 'czy dam radę', ale ja po roku studiowania tu-nie żałuję;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 18.07.08, 22:07 W większości powtórzę się z krajuu, ale dwie opinie są zawsze bardziej reprezentatywne ;D Z planem bywa różnie, ja mam zazwyczaj więcej problemów w drugim semestrze, bo wtedy jest mniej czasu na ułożenie. Jednak da się to wytrzymać i dzięki temu nabrać wyjątkowych umiejętności organizatorskich, żeby pomieścić wszystko to, na co chciałoby się chodzić i jeszcze mieć czas na tzw. życie ;D Z tutorem postępuje się według własnych upodobań, jedni mają upatrzonego jeszcze przed rozpoczęciem studiów, inni decydują się przypadkowo (jak ja ;D), a potem są zadowoleni lub nie. Po każdym semestrze można jednak zrezygnować ze współpracy, więc nie jest się przypisanym do jednej osoby przez całe studia. Lepiej mieć na tych studiach jakąś wytyczoną przez siebie drogę i wiedzieć, co chce się osiągnąć, ale nawet jak się jej nie ma, to w trakcie studiów każdy się jakoś kształtuje, a uczęszczanie na zajęcia na różnych kierunkach z pewnością otwiera w mózgu pewne klapki. Nie ma co się bać, na pewno dasz sobie radę, w końcu masz palmę ;D Odpowiedz Link Zgłoś
humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 19.07.08, 17:40 A w sumie to do końca byłam nastawiona na dziennikarstwo, a tu taka niespodzianka, że mnie przyjęli <kto by pomyślał:P). A skoro się stało to zdecydowanie psychologia i... tu jest problem. Nie wiem dokłądnie co jeszcze, nauki o rodzinie? coś z filozofii? teologia? a może wszystkiego po trochu... Jakoś się ułoży:) Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
krajuu Re: MISH. Ktoś się dostał? 19.07.08, 17:48 Tylko wiesz, ze musisz po 3 latach mieć licencjat z jakiegos kierunku zrobiony...A psychologia, prawo i teologia są nadal chyba 5-letnie,jednolite mgr; tak że do psychologii musiałabys sobie cos dobrac; Ale don't worry; ja wybierając sie na MISH myslalam o fil. angielskiej i czymś jeszcze...niesprecyzowanym; a teraz co robię? Zaczynam 2 rok prawa i socjologii;) Wszystko da sie ułożyć 'na spokojnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 20.07.08, 11:38 Jeśli nie masz jakichś sprecyzowanych planów co do drugiego kierunku, a musisz z czegoś zrobić licencjat (z powodów, o których napisała krajuu), to polecam filozofię, bo jest to bardzo rozwijający kierunek i daje się ciekawie łączyć z praktycznie każdą dyscypliną. Poza tym, filozofia na KUL stoi na stosunkowo wysokim poziomie i można dzięki temu mieć przyjemność mieć zajęcia z kilkoma naprawdę światłymi umysłami. Filozofia cieszy się sporym wzięciem wśród MISH-owców, więc zawsze znajdzie się ktoś, kto coś doradzi i podpowie. Bo inor i teologia nie są u nas zbyt popularne, choć jakieś pojedyncze osoby też się oczywiście znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 23.07.08, 18:10 Bardzo zależy mi na psychologii. Już nawet upatrzyłam sobie tutora:) Jest szansa by zrobić dwie magisterki, czy raczej to wiąże się ze spędzeniem studiów w książkach? A tak poza tym w informatorze pisali o 20 miejscach, a przyjęli 31 osób... A i czy są jakieś limity dla MISHowców? Tzn. jeżłi nagle wszyscy zechcą iść na psychologię, to połowie podziękują przez ograniczenie miejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: MISH. Ktoś się dostał? 24.07.08, 13:19 Jest szansa na 2 magisterki i sporo miśków z tego korzysta, ale też sporo rezygnuje w trakcie, bo to zabawa dla naprawdę wytrwałych ludzi. Co do miejsc, to na pierwszej liście zawsze jest u nas trochę więcej osób, bo część składa na kilka kierunków, a potem rezygnują. Ale w ubiegłym roku przyjęto po raz pierwszy aż 28 osób, więc może dyrekcja planuje nam systematycznie zwiększać populację, kto wie ;) W kwestii limitów, to u nas o czymś takim nie słyszałam, chyba jest nas za mało, żeby siać postrach na uczelni ;) Co najwyżej czasem są problemy z dostaniem się do jakiejś grupy na ćwiczenia, ale zazwyczaj daje się to jakoś uzgodnić, a poza tym zwykłym studentom też to się przytrafia. Na psychologię zawsze jest u nas dużo chętnych i zawsze wszystkich przyjmują, więc bez obaw :) Odpowiedz Link Zgłoś
weeroniczkaa Re: MISH. Ktoś się dostał? 05.08.08, 10:20 witam przyszłych mish-owców :) też jestem tą szczęściarą i się dostałam aaa :) Odpowiedz Link Zgłoś
vierundvierzig Re: MISH. Ktoś się dostał? 05.08.08, 11:01 Gratulujemy wyczynu i witamy w gronie studentów Kolegium MISH ;) Plany na studia już sprecyzowane? Odpowiedz Link Zgłoś
humanistkazpalma Re: MISH. Ktoś się dostał? 05.08.08, 12:20 Weeroniczkaa.... Może jakiś kontakt na gg?:D Ja już zaczynam wariować przed tymi studiami...;) Odpowiedz Link Zgłoś
weeroniczkaa Re: MISH. Ktoś się dostał? 08.08.08, 16:50 plany narazie nie sprecyzowane.. ale najpewniej coś w strone prawa:) narazie dla mnie studia to abstrakcja zaczne myśleć we wrzesnbiu narazie sie ciesze wakacjami:) humanistkazplama odezwij sie na gg moj nr 4691187 Odpowiedz Link Zgłoś
michasz23 Re: MISH. Ktoś się dostał? 15.07.09, 11:27 hej :) ja niestety nie dostałem się na mish, ale próbuję w drugim naborze i tutaj pojawia się moje pytanie: z iloma punktami Was przyjęto? Odpowiedz Link Zgłoś
karooola_ma Re: MISH. Ktoś się dostał? 25.07.09, 23:49 hej:) ja miałam 85,5 pkt... a kiedy wyniki 2 naboru?? powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś