GoĹÄ: jatoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 23:31 Czy jest coś takiego na UW i komu przysługuje, Czy odległość miejsca zamieszkania ma tu znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: w. Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 23:37 up Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dugo Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 23:38 Gość portalu: jatoja napisał(a): > Czy jest coś takiego na UW i komu przysługuje, Czy odległość miejsca > zamieszkania ma tu znaczenie? Każda uczelnia ma coś takiego :) Stypendium socjalne + stypendium żywieniowe dostaje KAŻDY kto ma dochody mniejsze niż 572 zł na osobę. Natomiast stypendium mieszkaniowe (dopłata do zakwaterowania) dostajesz pod warunkiem że masz dochód mniejszy niż 572 zł także, ale przy tym musisz mieszkać w akademiku, choć można też na stancji/mieszkaniu studenckim, jeśli masz podpisaną umowę o najem z właścicielem. Czyli dochody poniżej 572 zł + umowa wynajęcia/mieszkanie w akademiku i dostajesz dopłate do zakwaterowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jatoja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 13:14 Dzięki. Te dochody to chyba księżycowe. Jak ktoś ma taki dochód na członka rodziny to nie stać go nie tylko na mieszkanie ale nawet na studiowanie w Warszawie:((( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiki Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 16:20 Oj nawet nie wiesz jak sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jatoja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 16:47 To uświadom mnie Wiki jak to można z takim dochodem na członka rodziny studiować w Warszawie.Chętnie poczytam. Nie piszę złośliwie tylko z czystej ciekawosci. Zawsze wydawało mi się, że studia w Warszawie to dla zamożnych (względnie) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Stypendium mieszkaniowe 02.08.08, 16:52 To zle ci sie wydawalo. A kto to jest wedlug ciebie zamozny? Jakie kryterium oceny stosujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Faja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 09:17 Też mnie ciekawi jak ludzie mający dochód poniżej 572 zł na członka rodziny, mogą iść na studia. Moim zdaniem, to oni ledwo wiążą koniec z końcem. Osoba z takim dochodem otrzyma akademik, ale za korzystanie z niego musi zapłacić ok. 350 zł miesięcznie. najczęściej akademiki sa gdzieś dalej, więc trzeba doliczyć bilet miesięczny (ok. 30 zł). Kolejny problem to wyżywienie. Powiedzmy, że obiad kosztuje 10 zł, to w miesiącu uzbiera się za same obiady ok. 250 zł. Śniadania i kolacje licząc po 5 zł posiłek, to kolejne 250 zł. Gdy ktoś chce iść na piwo choćby od czasu do czasu, czy też skorzystać z innej rozrywki musi wydać te pare złotych. Kolejne 100 zł miesięcznie. Do tego na jakieś ksera, książki liczmy już 50 zł. Jezeli ktoś mieszka dalej i chce dwa razy w miesiącu jechać do domu pociagniem, to bilet lekko wyniosą go 80 zł. Wszystko razem daje ok. 1100 zł. A przeciętna rodzina składa się z 4 osób, co daje dochód ok. 2000 zł. Nie wiem czy do stypendium liczy się dochód netto czy brutto. Ale rodzince pozostającej w domu zostaje 900 zł, co chyba wystarczy tylko na wyżywienie. A gdzie opłaty? Pominełam już kwestie ciuchów, kosmetyków itd. Tak więc niech mnie ktoś uświadomi jak przy takich dochodach można studiowac? A jeśli chodzi o waszą dyskusję, to moim zdaniem studia są teoretycznie bezpłatne, a praktycznie płatne. Bo właśnie dochodzą kwestie związane z utzrymaniem w innym, dużym mieście. Chyba, że ktoś w takim mieszka i ma studia na miejscu, to wtedy zgodzę się z inzynierem, że studia są rzeczywiście bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: advocato Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 13:44 Gość portalu: Faja napisał(a): > A jeśli chodzi o waszą dyskusję, to moim zdaniem studia są > teoretycznie bezpłatne, a praktycznie płatne. Bo właśnie dochodzą > kwestie związane z utzrymaniem w innym, dużym mieście. Chyba, że > ktoś w takim mieszka i ma studia na miejscu, to wtedy zgodzę się z > inzynierem, że studia są rzeczywiście bezpłatne. Czyli podstawówki, gimnazja, licea, zawodówki też są płatne, bo ludzie często muszą dojeżdzać (np. z wiosek do miast) do szkół. Idąc oczywiście takim błędnym tokiem rozumowania jaki przedstawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: faja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 08:47 Nie chodziło mi o dojazd, ale o utrzymanie w innym mieście - wynajęcie czegoś, opłaty, wyżywienie. Podstawówka, gimanzjum, szkoła średnia nie wymagają przenosin do innego miasta. Bo jest różnica między wykupieniem biletu miesięcznego, a wynajęciem czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Stypendium mieszkaniowe 06.08.08, 13:25 A jak mieszkasz w domu to nie jesz? Czasami nauka w liceum wiaze sie np z internatem i tez trzeba placic. Koszty utrzymania to nie odplatnosc za studia-zrozumcie to wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Stypendium mieszkaniowe 04.08.08, 10:40 Gość portalu: Dugo napisał(a): > Każda uczelnia ma coś takiego :) > > Stypendium socjalne + stypendium żywieniowe dostaje KAŻDY kto ma dochody > mniejsze niż 572 zł na osobę. Niekoniecznie - nigdzie nie ma bezwrunkowego powiązania tych dwóch stypendiów. Może być i tak, że studenci z dochodami poniżej określonego poziomu mają oba, ale powyżej np. tylko socjale. Tu wiele zależy od Rektora i Samorządu Studentów oraz od zasad przyjętych przez w.w. w Regulaminie pomocy materialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karola Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 13:11 Faja to samo chodzi mi po głowie jak się można przy takich dochodach trzymać na studiach. Jednak ludzie sobie radzą. Napiszcie jak??? Ile dostajecie od rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Reo Regulamin a prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 17:35 Ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym z dn. 27 lipca 2005r.: Art. 182. 1. Student studiów stacjonarnych znajdujący się w trudnej sytuacji materialnej może otrzymywać stypendium mieszkaniowe z tytułu zamieszkania w domu studenckim lub w obiekcie innym niż dom studencki, jeżeli codzienny dojazd z miejsca stałego zamieszkania do uczelni uniemożliwiałby lub w znacznym stopniu utrudniał studiowanie. 2. Student studiów stacjonarnych w przypadku, o którym mowa w ust. 1, może otrzymywać stypendium mieszkaniowe również z tytułu zamieszkania z niepracującym małżonkiem lub dzieckiem studenta w domu studenckim lub w obiekcie innym niż dom studencki. ____________________________________________________________ Jak wynika z zacytowanych prepisów, stypendium mieszkaniowe przysługuje osobie w trudnej sytuacji materialnej, uprawnionej do otrzymania stypendium socjalnego, której codzienny dojazd na uczelnię z domu utrudniałby lub uniemożliwał studiowanie. A nie temu, który podpisał umowę najmu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jatoja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 16:55 Zamożny czyli dochód na członka rodziny np. od 1300 w górę. Jak mi się źle wydawało to napisz jak można przy dochodzie rodziców i pracy w weekendy (jeśli jest i dobrze płatna i nie koliduje ze studiami)opłacić mieszkanie, wyżywienie, pomoce dydaktyczne i rozrywki??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jatoja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 16:56 oczywiście zapomniałam dopisać przy dochodzie rodziców np. 600 zł./os. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cma Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.08, 17:59 w pelni się z Tobą zgadzam. przy takich dochodach, rodzice nie są w stanie opłacić dziecku studiów. wszyscy przeciez wiemy, że bezpłatne studia w Polsce to mit. Wszystko kosztuje, a wysokosc stypendium to przy tym jawna kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Stypendium mieszkaniowe 02.08.08, 19:14 Placisz za studia na uczelni panstwowej? Nie placisz-studia sa bezplatne. To chyba normalne ze trzeba sie utrzymac-ale studia sa bezplatne. Utrzymanie dziecka kosztuje, ale nie studia. Studia bezplatne to nie mit (pod warunkiem ze na uczelni panstwowej dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Stypendium mieszkaniowe 02.08.08, 19:15 1300 pln na czlonka rodziny to definicja zamoznosci? Wolne zarty. Od tego zaczyna sie moze w miare normalne zycie-ale napewno nie zamoznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jatoja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 20:39 No to co chcesz udowodnić inż -mech. bo dalej nie rozumiem. Studiowanie nawet na uczelni państwowej - dziennej kosztuje. Co z tego, że same studia są bezpłatne. Studenta najczęściej rodzice muszą utrzymać w innym mieście, zakupić pomoce dydaktyczne etc. Gdyby nie studiował i poszedł do pracy nie byłoby kosztów. A więc studiowanie KOSZTUJE niezależnie jak to rozpatrujesz. Więcej lub mniej oczywiście w zależności od formy własności uczelni. Druga sprawa to poziom zamożności. Twierdziłeś, że nie trzeba być zamożnym aby utrzymać studenta. To jaki poziom dochodów wg.ciebie to umożliwia bezproblemowo? Dlatego uważam , że poziom dochodów kwalifikujących do stypendium socjalnego jest żenująco niski. Nawet przy kwocie dwukrotnie wyższej/os. trudno jest utrzymać studenta w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Stypendium mieszkaniowe 02.08.08, 20:57 Nic nie chce udowodnic. Tylko nie rozumiem dlaczego ludzie lacza UTRZYMANIE studenta z bezplatnoscia za studia. No pewnie ze kosztuje, a w ktorym kraju to nie kosztuje? No moze w krajach arabskich. Chodzi mi o to, ze za studia nie placisz, a ze zycie i utrzymanie kosztuje no to chyba jasne. A jak chodzilas do liceum to cie nie kosztowalo? Mozesz powiedziec ze liceum tez nie jest bezplatne bo przeciez rodzice musieli cie utrzymac. Bezplatnosc studiow to co innego niz utrzymanie studenta. Zrozum to. Jak za uczelnie nie placisz to studia sa bezplatne. To chyba jest oczywiste ze trzeba czasem kupic jakies pomoce, ale nie przesadzajmy, tych pomocy wcale nie jest tak duzo a po drugie jak sie chce to mozna je znalezc w przystepnej cenie. Jesli chodzi o stypendia-to najwazniejsze zeby uniemozliwic pobieranie stypendiow kretaczom, a takich jest wielu. Wtedy byloby wiecej pieniedzy dla ludzi rzeczywiscie potrzebujacych. A twoim zdaniem ile stypendia powinny wynosic? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jajecznica Re: Stypendium mieszkaniowe IP: 217.98.19.* 03.08.08, 12:15 Jak sie chce to sie da !! Odpowiedz Link Zgłoś
lanka3 Re: Stypendium mieszkaniowe 03.08.08, 17:07 jatoja - u mnie na uczelni ok.10 proc.pobierajcych stypendia ma dochody zerowe, tylko nie pytaj się mnie jak za to mozna sie utrzymać, a jednocześnie zaświadczenia rodzeństwa o nauce świadczą że studiują oni w szkołach prywatnych, odpłatnych. Ale zaświadczenia z US jasno stwierdzają, że rodzice nie osiągają żadnych dochodów, a jeśli juz to najniższe renty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blik Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 16:38 Co do tych osób, że studiują prywatnie na płatych uczelniach, a brak lub niskie dochody rodziców - to jest to 'w miarę możliwe'. Mogą studiować zaocznie (co również się liczy, bo jednak studiują) i jednocześnie pracować - dzięki czemu opłacają sobie studia - bądź odbywają stać i też mają kasę na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: 217.98.19.* 04.08.08, 13:36 U mnie na roku tak sie zlozylo ze studiuje wiele ludzi ktrorych dochody sa bardzo niskie i jakos jeszcze studiują wiec nie mowcie ze z niskimi dochodami nie da sie studiowac. Moja sytuacja jest taka ze mam dochod na os ok 450 zl dostaje stypendium socjalne 210 zl, na wyzywienie 90, doplata do mieszkania 120 zl naukowe 450 koszty: -akademik 270 zl (mam doplate wiec w sumie place za niego 150 zł) -bilet-47 -jedzenie jakies 300 zl -pomoce naukowe 100 zl na rok bo ksiazki pozyczam, robie notatki -rozrywki kino, piwo, ciuchy roznie W sumie dostaje z samej uczelni 870 zł koszty to ok 700-800 zł. Pomagaja mi troche rodzice (ok 400 zł) wiec staram sie tez troche oszczedzać jakby w przyszlym roku nie udalo sie z naukowym. Nawet bez pieniedzy z domu mozna sie utrzymac na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ggg Re: Stypendium mieszkaniowe IP: 87.204.109.* 06.08.08, 16:26 a ja mam pytanie odnośnie samego stypendium. Otóż od kiedy i do kiedy można składać wnioski o to stypendium?? Od początku roku akademickiego czy już wczesniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Stypendium mieszkaniowe IP: 217.98.19.* 06.08.08, 22:14 zalezy gdzie ale w wiekszosci mozna wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mimi Re: Stypendium mieszkaniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 16:53 Ja podam własny przykład. U mnie dochód na osobę wynosi 600zł. Mało 'trochę'. Mama jest chora - na leczenie miesięcznie wydaje ~500zł. Rachunki - 700-900zł. Jedzenie - ~800zł Ciuchy, artykuły kosmetyczne, środki czystości itd - ~200zł. Bilety miesięczne - 250zł. Na studiach życie będzie wynosić mnie ok. 1000zł. Akademik - 380zł, jedzenie - od 300 do 400 pewnie. Bilet misięczny 40zł. Jakieś pomoce, ksera, książki - 50-100zł góra. Raz w miesiącu muszę wpaść do domu na weekend - 100zł. Do tego pewnie trzeba doliczyć jakiś wypad na miasto ze znajomymi, coby się nie zanudzić w akademiku. Super będzie jeśli w miesiącu kasy wydam mniej, lepiej dla mnie, ale z kosztami trzeba się liczyć. No i, przy dochodzie 1800zł w rodzinie, 1000zł mama musi mi oddać. Jej zostaje 800zł. Stypendium nie dostanę, bo kwotę przekroczyłam. A pieniądze nadal głodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Reo Re: Stypendium mieszkaniowe IP: 212.87.0.* 11.08.08, 19:01 A czemu takie wysokie rachunki? Odpowiedz Link Zgłoś