Dodaj do ulubionych

Różnice programowe?

07.08.08, 16:32
Mam licencjata z jednego kierunku, a uzupełniające chciałam robić z
zupełnie innego. Liczyłam się z tym, że różnice programowe będę
musiała uzupełnić. Jednak o dziwo...i tu szok, dzwonię do pewnej
uczelni prywatnej (znanej powszechnie, wysoko w rankingach) i nie
ma różnic do uzupełniania. Bez problemu mogą mnie przyjąć. Czy to
już wszędzie obowiązuje, czy to reguluje uczelnia? Czy ktoś się
spotkał z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: Różnice programowe? 07.08.08, 19:35
      Co do zasady to właśnie NIE powinno być żadnego wyrównywania różnic
      programowych, gdy SUM robi się na innym kierunku niż licencjat. Założenie tego
      systemu jest takie, że jeśli już kandydata przyjęto na studia, to posiada on
      wiedzę i umiejętności wystarczające do ich odbycia.
      Praktyka od tego może i odbiega, ale nie powinno dziwić, że gdzieś wyrównywania
      różnic się nie wymaga (szczególnie na uczelni prywatnej ;))

/Gdabski
    • meg_75 Re: Różnice programowe? 12.08.08, 10:28
      Właśnie spotkałam się z identyczną sytuacją. Mam mgr z jednego kierunku, chcę
      zrobić MU z innego kierunku. Dzwonię i mówią mi, że jest już ustawa, że nie
      trzeba uzupełniać różnic programowych. I mam nadzieję, że to się nie zmieni, bo
      strasznie mi zależy na przekwalifikowaniu się. Bo przecież różnice programowe
      oznaczają wydanie mnóstwo dodatkowej kasy.
      • Gość: lala Re: Różnice programowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 18:45
        nie trzeba wyrównywać, ale z tego ci wiem jest wymóg żeby studia I stopnia wluś
        tam procentach chyba 60, były programowo zgodne, bo raczej po licencjacie z
        ekonomii nie uda się chyba zrobić SUM z historii sztuki, ale np z administracji
        jak najbardziej. Tak że jeśli studia nie sa zupełnie z kosmosu w por. z tym co
        masz - to nie musisz nic wyrównywać, no prócz wiedzy na własną rękę, której ci
        może czasem brakować. I chyba dot. to uczelni tak prywatnych jak państwowych
        • Gość: Dugo Re: Różnice programowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 21:29
          Niedługo po licencjatach z filologii polskiej będą robić magisterki z astronomii
          i odwrotnie. Śmiechu warte i tyle ;)
          • meg_75 Re: Różnice programowe? 14.08.08, 10:38
            To nie jest tak. Pomyśl, że jeszcze jest obrona pracy mgr, a tam pytają o różne
            rzeczy. Czasem po maturze idziemy na studia, które wydawać, by się mogło są
            naszym marzeniem. A tu nuda. Studia 2-stopniowe są po to, żeby mieć możliwość
            wyboru. Ja x lat temu tego nie miałam. A nie mogę robić podyplomówki z tego, co
            bym chciała, bo no, cóż, mam inny tytuł mgr niż jest wymagany w ustawie. He, he,
            he...
            Poza tym o wszystkim decyduje dziekan. Jeśli się czegoś naprawdę chce, można
            tego dokonać, zwłaszcza w dobie wyścigu szczurów.
            Uczelnia inaczej podchodzi do maturzystów, inaczej do osób, które są po
            licencjacie, mgr itp. Poważniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka