Dodaj do ulubionych

Rysunek techniczny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 14:54
Od października rozpoczynam studia na Politechnice Warszawskiej na kierunku
Inżynieria Środowiska (instalacje sanitarne). Obawiam się jednego - przedmiotu
"rysunek techniczny i geometria wykreślna". Z drugiej strony po studiach
chciałbym pracować przy projektowaniu inst.san... Odnośnie tego mam pytanie do
studentów kierunków technicznych, czy do tworzenia rysunków tech. potrzebny
jest talent rysownika? Czy uczycie się rysując "od ręki" czy wszystko z
użyciem linijki/cyrkla itp.? Czy znacie jakiś sposób sprawdzenia swoich
zdolności w zakresie rysunku technicznego?
Ja - rysować zupełnie nie potrafię, natomiast przy użyciu linijki radzę sobie ok.
Jeszcze jedno pytanie, czy na studiach jest coś takiego jak "pismo techniczne"
(pamiętam coś takiego z podstawówki)

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • king_rat Re: Rysunek techniczny 13.08.08, 15:23
      Odnośnie tego mam pytanie do
      > studentów kierunków technicznych, czy do tworzenia rysunków tech. potrzebny
      > jest talent rysownika? Czy uczycie się rysując "od ręki" czy wszystko z
      > użyciem linijki/cyrkla itp.?

Kierunki techniczne nie mają niczego wspólnego z kierunkami artystycznymi.
      Wyjątkiem jest architektura, gdyż jest to kierunek z pogranicza sztuki i
      techniki. Tak więc na rysunku technicznym jak i na geometrii wykreślnej będziesz
      się posługiwać ekierkami.

> Ja - rysować zupełnie nie potrafię, natomiast przy użyciu linijki radzę sobie o
      > k.

Więc poradzisz sobie z rysunkiem technicznym i geometrią wykreślną.

> Jeszcze jedno pytanie, czy na studiach jest coś takiego jak "pismo techniczne"

Pewno fragment pierwszych zajęć na rysunku technicznym będzie temu poświęcony.
      • Gość: ja Re: Rysunek techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 15:29
        problemem w geometrii wykreślnej nie jest to,że stawiasz krzywe kreski, bo tam
        sie rysuje od przyrządów. problemem może być trochę brak wyobraźni przestrzennej
        i stad duzo ludzi ma problemy.
        ale da radę to przejsc
    • Gość: steal Re: Rysunek techniczny IP: *.elpos.net 13.08.08, 16:42
      Umiejętność rysowania od ręki przydaje się przy rysowaniu jakiś schematów czy
      rysunków podglądowych =)
    • niewiem_niemam Re: Rysunek techniczny 13.08.08, 19:45
      Jak dla mnie geometria wykreslna to jedyny przedmiot na studiach,ktory do niczego mi sie nie przydal. Duzo wiekszej wyobrazni wymagaly ode mnie przedmioty zwiazane z projektowaniem,liczeniem itp. Dzis juz nikt nie rysuje projektow recznie - wszystko w oparciu o aplikacje cadowskie. Jak dla mnie duzo bardziej przydatnym przedmiotem wydaje sie byc grafika inzynierska niz geometria wykreslna. Z rys. tech. musisz ogarnac zasady przy tworzeniu rysunkow,tak by nikt nie musial sie domyslac o co Tobie wlasciwie chodzi:) Czyli oznaczenia,wymiary,przejrzystość etc
      • Gość: bart Re: Rysunek techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 00:22
        dokładnie. choć mi się przydał etap kreślenia ołówkiem. robienie projektów w ten
        sposób czasami trwa wieki, co zmusza człowieka do poważnego przejrzenia projektu
        przed jego wykonaniem.

do autora: wpisz sobie w google 'rysunek techniczny' kliknij 'grafika' i
        zobaczysz o co chodzi, ze sztuką to nic wspólnego nie ma;]
      • Gość: belial Re: Rysunek techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 08:12
        > Jak dla mnie geometria wykreslna to jedyny przedmiot na
        studiach,ktory do nicze
        > go mi sie nie przydal

geometria wykreślna rozwija wyobraźnię, pozwala zrozumieć w jaki
        sposób można zrzutować przestrzeń 3 wymiarową na przestrzeń 2
        wymiarową, jest jednak jeden warunek aby rozwijała wyobraźnię -
        trzeba ją rozumieć a ten warunek spełnia już niewiele osób, sam
        pamiętam ze studiów jak wiele osób wykonywało rysunki mechanicznie,
        algorytmicznie, bez zastanawiania się o co tam chodzi;
        co do przydatności to przykładowo rysunek techniczny bazuje na
        rzutach Monge'a, wszystkie projekty np. budowlane są niczym innym
        jak właśnie rzutami Monge'a
        • Gość: fryderyk Jaka specjalność? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 23:00
          Dzięki za odpowiedzi.
          Chciałbym się jeszcze zapytać, którą specjalność lepiej wybrać na studia I
          stopnia - 1.wentylacje i klimatyzacje czy 2.inżynierię sanitarną. Wiem, że te
          specjalizacje można również uzupełnić na magisterskich (np. po wentyl.klim.
          zrobić inż. sanitarną i odwrotnie). Szczególnie chodzi mi o lepsze perspektywy
          zatrudnienia, specjaliści których dziedzin są bardziej poszukiwani... a może obu
          :-) Dla mnie wybór specjalności to też wybór uczelni.
          Pozdr.
          • kochaj.swoje.zycie Re: Jaka specjalność? 26.08.08, 09:22
            Masz jeszcze czas na specjalizacje.
            • Gość: fryderyk Re: Jaka specjalność? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 09:49
              ale na wybór uczelni, które proponują te specjalności już niewiele czasu mam :-(
              • Gość: qwerty Re: Jaka specjalność? IP: *.chello.pl 26.08.08, 11:37
                Ale w pierwszym poście pisałeś, że zaczynasz studia na PW, gdzie jest i inż.
                sanitarna, i klimatyzacja, a specjalizację wybierasz bodajże po 3 semestrze.
                Więc w czym problem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka