Dodaj do ulubionych

Studia w USA

18.03.09, 19:05
Moja uczelnia ma program wymiany studentow z uczelnia w USA, mozna dostac
stypendium pokrywajace koszty czesnego (tylko i wylacznie). Zastanawiam sie,
czy studiujac w USA jest jakas szansa na zarobienie na zycie, czy raczej z tym
kiepsko? Bo na pewno nie stac mnie na utrzymanie sie w stanach przez rok. A
procedura aplikacyjna jest taka skomplikowana i wymagajaca, ze zastanawiam
sie, czy w ogole jest sens skladac podanie. To tylko taka nowa koncepcja,
ktora pojawila sie w mojej glowie dzisiaj i zastanawiam sie, czy pozwolic
dalej jej kielkowac czy od razu zrezygnowac ze wzgledu na koszty.
Obserwuj wątek
    • un.invited Re: Studia w USA 19.03.09, 12:08
      zalezy od rodzaju wizy jaka dostaniesz - skontaktuj sie z koordynatorem w tej
      kwestii - jak dostaniesz studencka bez pozwolenia na prace i Cie zlapia na
      pracowaniu na czarno, bedzie bardzo niemilo -

ogolnie w Stanach niemal wszyscy studenci pracuja, jesli masz do tego prawo, nie
      jest trudno znalezc typowo studencka prace jak kelnerowanie, praca w kawiarni
      czy za barem

zapytaj sie zatem o rodzaj wizy i jesli wszystko jest OK, warto poswiecic czas
      na cala ta papierowe (to czesne jest zazwyczaj zapora a nie cala reszta)

powodzenia!
      • mmaupa Re: Studia w USA 19.03.09, 13:34
        Jesli masz wize studencka, to mozesz pracowac na uczelni (np. w laboratorium,
        bibliotece) - ale tylko w wymiarze ilus tam godzin tygodniowo. Podejrzewam, ze
        na przezycie nie starczy.
    • alex_koz Re: Studia w USA 20.03.09, 01:55
      mary_an, na twoim miejscu skupilam bym sie na wybadaniu czy studiujac tamze masz
      mozliwosci pracowania na uczelnie, jako Research Assistant, Teaching Assistant
      albo podobne. Oficjalnych info pewnie bedzie malo, ale moze wypytaj ludzi ktorzy
      tam byli i jak to wyglada. Kwestia pracy poza uczelnia i pozwolenia na nia to
      jedno, ale realna szansa pracy na uczelni w w/w charakterze to drugie, ponadto
      rakie prace sa przewaznie dobrze platne.

a tak poza tym, to jezeli uczelnia jest dobra i mozesz potem z tym amerykanskim
      dyplomem cos zrobic (dostaniesz degree czy nie??) to powaznie bym przemyslala
      kwestie zaciagniecia kredytu studenckiego. po dobrej uczelni w US, z twoim
      wykszalceniem i doswiadczeniem, zostajac w Stanach na jakis czas (rok-dwa) bez
      problemu go splacisz.
      • mary_an Re: Studia w USA 20.03.09, 09:16
        tak, ale wlasnie wczoraj mialam urodziny, ktore zawsze uwazalam za granice
        starosci i juz prawie czas sie do grobu polozyc... i tak sobie mysle, czy nie
        jestem za stara w ogole jeszcze na jakies studia i wojaze, oczywiscie rodzice
        skomentowali to krotkim "do roboty a nie na kolejne studia" i tak sobie tylko
        gdybam na razie :) jakbym sie dostala to praca na uczelni jest, bo patrzylam i
        niby nie ma z tym problemow. a co tam moze zloze podanie, najwyzej zrezygnuje.

w ogole jeszcze mam kilka pomyslow, tylko finansow mi brakuje - sa takie fajne
        studia w Paryzu :))) ale tam to w ogole moge zapomniec, bo koszty zycia sa
        takie, ze bym zbankrutowala po miesiacu.

na razie sobie tak gdybam, papiery trzeba zlozyc za pol roku, wiec jeszcze mam
        czas wszystko dokladnie przemyslec. w kazdym razie dzieki za info, postaram sie
        jakos to wszystko przekalkulowac i moze by sie udalo :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka