Dodaj do ulubionych

Budownictwo na Agh czy PK????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 09:29
Witam! W tym właśnie 2009 roku zdaję mature z matematyki rozsz. Podjąłem już
decyzje i chciałbym iśc na budownictwo. I tu właśnie mam mały delemat. PK czy
AGH???
Proszę o wypowiadanie się studentów i absolwentów obydwu uczelni. Chciałbym
się dowiedzieć np o tym
który wydział jest bardzie prestiżowy,
po którym z nich pracodawca będzie patrzył na mnie przychylniej,
czy trudna jest fizyka,
z jakiego przedmiotu jest największy odsiew,
to pytanie bardziej do absolwentów, ile mniej więcej procent absolwentów
znajduje prace po studiach i jakie dostają wynagrodzenie(ja osobiście
słyszałem że 4-5 tys zł na rękę - to chyba bajka ale no dobra.

PROSZĘ O WYPOWIADANIE SIĘ!!
Obserwuj wątek
    • niewiem_niemam Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 10.04.09, 10:18
      Pracodawca bedzie patrzyl na to co potrafisz i ile jestes w stanie
      zarobic dla niego. Czystą fizyke mialem 2 semestry. Raczej do
      przejscia. Natomiast jest cala gama przedmiotow oparta na fizyce.
      Skup się przede wszystkim na tych, które maja w nazwie
      słowo "mechanika":) Zaczyna sie od mechaniki teoretycznej,ogolnej -
      podstawy i tak z semestru na semestr bedziesz wdrażany w wiekszy
      hardcore (stereomechanika,mechanika budowli,dynamika,teoria
      sprezystosci,teoria konstrukcji). Generalnie im dalej tym bardziej
      po dupie czlowiek dostaje,a o sloganie "jestem juz na 2,3 roku to
      juz reszta studiow z gorki" raczej zapomnij - chociaz wy teraz macie
      te 2stopniowe wiec nie wiem jak jest obecnie. Studia sa
      pracochłonne,sporo projektow,obliczen etc. - pisze z perspektywy
      najbardziej obliczeniowej spec. na budownictwie (konstrukcje),inne
      spec. sa raczej lajtowe,bynajmniej dla mnie. Zarobki,ktore tu
      przytoczyles to raczej dla inżynierów bud. z uprawnieniami (żeby
      cokolwiek znaczyć w tym zawodzie musisz mieć uprawnienia -
      zarezerwuj sobie po studiach min. (podkreślam MIN.) kolejne 2-3 lata
      na praktyke zawodową:)Zycze powodzenia.
      • dystansownik Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 10.04.09, 10:44
        Najlepsze budownictwo w Krakowie jest na WILu na PK. Dla tej uczelni jest to
        jeden z flagowych kierunków. Dla AGHu jest to raczej dodatek i choć nie znam
        osobiście nikogo z tamtej uczelni na tym kierunku to raczej nie jest to aż tak
        prestiżowe. Oczywiście nie ma się co łudzić, PK też nie jest elitą jeśli chodzi
        o budownictwo w Polsce, ale daje radę.
        Czystej fizyki raczej nie ma, większość przedmiotów z których się jedzie
        studentów to właśnie przedmioty mechaniczne. Praktycznie studia na budownictwie
        wyglądają tak, że od początku do końca trzeba ostro się przykładać, więc lekko
        nie jest.
        Co do znalezienia pracy to jeszcze rok temu absolwent tego kierunku znalazłby
        bez problemów pracę, często już na studiach, ale teraz jak wszyscy mówią o
        kryzysie to trzeba umieć się wybić. Dobry inżynier dalej bez większego problemu
        znajdzie zatrudnienie, ale chcąc się prześlizgnąć oczekując na łatwą pracę po
        studiach można się przeliczyć.
        Co do zarobków to 4-5k zł to tylko z uprawnieniami. Po studiach absolwenci w
        zależności od firmy i mogą liczyć na 1,5-2,5k max. Może więcej jak już w czasie
        studiów pracowali i zdobyli 1-2 lat doświadczenia, ale bez układów o to ciężko.
        Podsumowując, studia fajne jak ktoś się w to wciągnie. Wtedy można w tym
        odnaleźć pasję, ale jak ktoś idzie z przekonaniem, że będzie miał łatwą kasę to
        nie polecam, bo to 5 lat harówy na studiach (choć ponoć na WILu na PK zdarzają
        się przypadki studiowania przez 6-7 lat) plus 2-4 lata praktyki na uprawnienia
        za grosze, gdzie samemu nic nie można zrobić. Do tego mając uprawnienia bierze
        się na siebie odpowiedzialność za wszystko co się zaprojektuje lub wybuduje.
        Jeśli chce się tylko kasę to jest masa zawodów w których można zarobić szybciej,
        więcej i zapewne łatwiej.
        • Gość: exxx Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.09, 13:55
          np. jakie to zawody? poza programistą i archiotektem nic mi nie
          przychodzi do głowy
          • dystansownik Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 10.04.09, 14:52
            Programista tak. Architekt już nie bardzo, bo podobnie jak budowlaniec musi mieć
            doświadczenie zawodowe, więc nawet jeśli będzie więcej zarabiał to po dłuższym
            czasie.
            Miałem na myśli też różne kierunki ekonomiczne itp. Praktycznie już na studiach
            można szukać w nich pracy, a dobry absolwent bez problemu zarobi więcej niż
            początkujący inżynier budowlany.
            • cfaoppl Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 10.04.09, 22:47
              Odradzam wszelakie ekonomie,finanse i inne stosunki.Ukończyłem UE
              Poznań ze średnią 5,0, od 3 roku pracowałem w firmie związanej z
              inwestycjami.Podwójny dyplom dzięki wymianie zagranicznej i pracując
              przez 3 lata na stanowisku analityka finansowego zarabiam <3tys zł
              netto.Zmieniłem pracę dwa razy.Nic poza studiami na polibudzie chyba
              nie ma sensu w tych czasach...no chyba że dostanie się ktoś na sgh
              (który i tak juz spadł na psy)zdobędzie jakies licencje które zdobyć
              jest naprawdę trudno i będzie miał znajomości...wtedy warto jest
              bawić się w ekonomistę w Polsce.Polecam budownictwo i informatykę
              • cfaoppl Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 10.04.09, 22:48
                zapomniałem dodać że posiadam międzynarodową licencję doradcy
                inwestycyjnego CFA.Jednak nie mam zamiaru mieszkac na obczyźnie by
                godnie żyć
                • Gość: kikiabaddon Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: 87.116.212.* 11.04.09, 11:12
                  Chociaż jestem z AGH(nie studiuje budownictwa) to ten kierunek naprawde dużo lepiej studiować na PK. Pozdrawiam.
                  • Gość: maturzysta Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 22:26
                    a jak to jest z atmosferą studiowania? fajni są ludzie na pk? są profesorzy
                    typowi ..uje, którzy chcą tylko kogoś oblać? z jakiego przedmiotu jest
                    największy odsiew studentów?

po którym kierunku waszym zdaniem są najfajniejsze zarobki? ile jest picia? ile
                    imprez? wszystko chce wiedzieć!
                    ile jest studentów którzy na mecze chodzą oczywiście Wisełki (do Cracovi nic nie
                    mam)?
                    • ziemia.ognista Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 11.04.09, 22:39
                      > ile jest studentów którzy na mecze chodzą oczywiście Wisełki (do Cracovi nic ni
                      > e
                      > mam)?

Po prostu genialne kryterium wyboru studiów.
                      • Gość: maturzysta Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 10:20
                        Do Krakowa idę ponieważ zawsze marzyłem aby studiować w tym mieście. A co do
                        meczy, to zawsze kibicowałem Wisełce, więc na mecze mam zamiar chodzić. A co to
                        ma do wyboru kryterium studiów?
                    • lstiti Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 11.04.09, 22:44
                      > po którym kierunku waszym zdaniem są najfajniejsze zarobki?

Jakie zarobki uważasz za fajne? No i jaki jeszcze kierunek rozważasz?

> ile jest studentów którzy na mecze chodzą oczywiście Wisełki (do Cracovi nic ni
                      > e
                      > mam)?

Nie ile tylko ilu. Nawet na technicznym kierunku język polski wypada znać.
                      • Gość: maturzysta Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 10:14
                        fajne, czyli takie w granicach 4 tys na miesiąc. Odpadają kierunki związanie z
                        "czystą" architekturą i informatyką.
                        • lstiti Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 12.04.09, 12:18
                          A jaka to jest "czysta" architektura?
                    • dystansownik Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 12.04.09, 08:46
                      Atmosfera studiowania jest taka sobie. Chyba jak na większości uczelni.
                      Z wykładowców można spotkać na uczelniach zarówno tych fajnych, których
                      zapamiętuje się jako świetnych ludzi, jak i tych którzy na studentach wyładowują
                      swoje frustracje.
                      Odsiew najczęściej robi się najpierw z analizy, a potem z przedmiotów
                      mechanicznych.
                      Co do picia i imprez to jest jak jest. Na pierwszych latach nawet sporo może
                      być, a potem już coraz mniej.
                      Podsumowując nie ma się co spodziewać cudownych studiów, które będą lekkie,
                      przyjemne i po których zarobki będą ogromne.

Btw budownictwa, jako branży, szczególnie w Krakowie, to polecam przeczytanie
                      artykułu:
                      polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/news/malopolska-firmy-budownicze-dosiegnal-kryzys,1289534,219
                      Piszą o kłopotach finansowych firm i tym, że sytuacja na rynku pracy w tej
                      branży pogorszy się jeszcze po wypuszczeniu tegorocznych absolwentów budownictwa.
                      Zapowiadają się lata w których trzeba będzie ostro walczyć o zatrudnienie.

• Gość: qaz Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 17:02
                        Zgadzam się z dystansownikiem. Jest dość ciężko, znacznie więcej
                        tutaj siedzenia w domu i nauki, niż rozrywek studenckich. Wszystko
                        to zależy od tego na jakich trafisz profesorów.. Na pierwszym
                        semestrze koszą z fizyki i matmy, na drugim z mechaniki i
                        wytrzymałości materiałów. Dalej nie wiem, jeszcze nie
                        zasmakowałam ;p Ludzie są... średni, choć na picie zawsze chętni :]
                        • Gość: ulaalaaa budownictwo IP: *.static.tvk.wroc.pl 21.04.09, 10:34
                          mam pytanie: ilu średnio zostaje się ludzi po pierwszym semestrze i
                          ilu po roku studiowania?
                          • Gość: taa Re: budownictwo IP: *.acx.pl 21.04.09, 11:20
                            wprawdzie nie na pk,ale u mnie na 300 przyjetych, 120 dotarlo do 5 roku.
                            Podkreslam dotarlo:) Co nie znaczy ze weszli na 10 sem. - braki:)
                        • Gość: 2rok Re: Budownictwo na Agh czy PK???? IP: *.68.77.161.brzesko77.tnp.pl 24.04.09, 21:55
                          no co Ty gadasz? jestem na drugim roku i nie przypomina mi się żeby wydymka
                          zaszalała(a mieliśmy najpierw z prof Chrzanowskim, a później z prof Germanem);]
                          przecież z całego naszego roku tylko! 60 osób poszła na rozbója(z czego zdało
                          ponad 20 osób) a egzamin w pierwszym terminie NIE ZDAŁO 13 osób z roku! to tak
                          propo "koszenia przez wydymeczkę":D ale fakt faktem, że wytrzymka daje ostro w
                          (_|_):) ciągłe stresy(I sem wytrz to ciągłe kartkówki, tydzień w tydzień) a
                          drugi(3 kolosy bez popraw):D

do rzeczy: nie wyobrażam sobie nie studiować na Polibudzie, ludzi mam
                          idealnych(moja paczka), starczy robić te projekty, przyuczyć się na
                          kolosa(szczególnie z matmy, wydymki, mechaniki(pod każdą postacią)) reszta do
                          opchnięcia..

co do fizyki - każdy się jej "cyka" ale prawda jest taka, że paradoksalnie jest
                          łatwa do zdania, bo jest na 1 sem gdzie nie ma człowiek pojęcia o całkach,
                          rotacjach, gradientach i innych, a wykład pędzi w zastraszającym tempie(2 lub 3
                          wykład - ludzie na auli usta otwarte, niewiadomo o co chodzi:D)

Ogólnie rzecz biorąc wszystko zależy od tego na kogo się trafi:P
                          z fizyki na pewno nie polecam Pani Foryś, a z matmy prof. Winiarskiej, prof.
                          Obłozy:D to tylko dwa przedmioty, które koszą na 1 roku(no, ewentualnie
                          mechanika teoretyczna)

a jeśli chodzi o życie studenckie - dla mnie idealnie, przyjdzie nam ochota na
                          imprezę, idziemy. Co najmniej 2,3 razy w tyg i ze wszystkim się człowiek
                          wyrabia.. Sesja nie jest za ciężka, natomiast przed sesją jest wielki hardcore,
                          oddania i zaliczenia projektów, kolosy ze wszystkiego jak leci - ale jak się
                          wyrobi z tym(tzn odda sie w terminei projekt, zaliczy kolosy) to w sesji są 3,4
                          egzaminy:D

No a teraz zbliża się maj i RAJD PK, na co czekamy cały rok:D a pózniej
                          juwenalia a póżniej hardcore, aż do lipca:D

aaa.. w mojej grupie zaczynało 41 osób, na semestrze IV jest nas już 27:P

"Więc wstań, do góry ręce wznieś, PK górą jest, tak to jest...":D
    • annalewinska Re: Budownictwo na Agh czy PK???? 26.04.09, 19:48
      Cześć wam wszytskim, właśnie pisze swoją prace magisterską i próbuję przeprowadzić do niej badania w formie ankiety. Gdybyście mieli chwilkę i chęć pomóc bardzo prosze o pomoc i wypełnienie krótkiej ankiety oceniającej m.in wykładowców oraz wiedzę zdobytą na uczelniach. Z góry dziękuję za pomoc.
      Ankieta znajduje się tutaj:
      www.mlodyprzedsiebiorca.pl/ankieta?task=fillPoll&pollID=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka