Dodaj do ulubionych

Łódź stereotypowa

IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.09, 21:05
Mam zamiar studiować w Łodzi,ale czym bliżej do podjęcia decyzji tym więcej
pojawia się wątpliwości. Chodzi głównie o to,że słyszałem o tym mieście wiele
złych opinii,że Łódź jest strasznie ponura,brudna,mało klimatyczna,na ulicach
mało sympatycznych ludzi itd. Wiem,że mogą to być tylko stereotypowe
opinie,więc proszę osoby które mieszkają w tym mieście i studiują o wyrażenie
własnych przemyśleń na ten temat. z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: rex Re: Łódź stereotypowa IP: *.acx.pl 22.04.09, 21:35
      Nie mieszkam w Łodzi,ale czesto tam bywalem. Jak dla mnie miasto jest swietne, nocą mnostwo ludzi na uliacach,mnostwo pubow na Piotrkowskiej,mnostwo imprez camerimage,festival dialogu 4 kultur i wiele innych. Ciagle w zasadzie cos sie dzieje. Z tymi powiastkami,ze Łodz jest brudna to gruba przesada. To samo jest we Wroclawiu,Warszawie. Dla mnie miasto jest bardzo klimatyczne. Za Łodzia przemawia tez to,ze stamtad wszedzie blisko --> wawa,poznan,krakow ;) Pozdrawiam.
      • Gość: Kasia Re: Łódź stereotypowa IP: *.blaster.pl 15.10.15, 12:30
        hej, miałam podobne wątpliwości wybierając studia w zeszłym roku. myślałam o Łodzi właśnie i o Warszawie (jestem ze Skierniewic, więc po środku:p) w końcu zdecydowałam się na studiowanie w Łodzi (na społecznej akademii nauk) i jestem bardzo zadowolona. Miasto ma super klimat, ludzie nie są tacy nadęci jak w Wawie, no i uczelnia mi się bardzo podoba. Mogę ci śmiało polecić:))
    • Gość: be Re: Łódź stereotypowa IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.09, 21:54

Dziękuje Ci rex;) pierwsza opinia i to pozytywna:)
      • Gość: sylwia Re: Łódź stereotypowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 16:48
        Ja jestem z Łodzi. Miasto napewno się rozwija, odbywają sie remonty, zmiany. Nie można powiedzieć, że Łódź jest brudniejsza niż inne miasta, jest to poprostu wynik "profilu" tej miejscowości jako miasta fabryk, kominów, miasta włókienniczego. Ale to pozostałaość.
        Mamy Piotrkowską, o której ktoś już wyżej wspomniał, z pubami, klubami i super atmosferą. Mamy Lumumbowo-miasteczko studenckie, Manufakturę, Galerię Łódzką, kina, teatry, muzea, wystawy. Myślę, że każdy znajdzie cos dla siebie. Jest nieźle, zapraszamy! :D
    • Gość: Mila Re: Łódź stereotypowa IP: 94.254.246.* 23.04.09, 19:31
      Jestem z Łodzi, studiowałam tam 3 lata.Teraz robię magisterkę w Krakowie, bo chciałam się stamtąd jak najszybciej wyprowadzić. Powiem Ci tak: przemyśl to i nie czekaj na pozytywne opinie, bo w większości tutaj takich nie znajdziesz. Miasto brudne i brzydkie, uroku w nim nie dostrzeżesz.Klimat studencki? czy ja wiem? no są studenci ale nie można ich porównywać z Krakowem, Wrocławiem czy choćby Warszawą. (Na łódzkie juwenalia lepiej się nie wybieraj).
      Co do ludzi to nie jest źle, nie każdy jest wrogo nastawiony, ale zależy na kogo trafisz.
      A co chcesz studiować i na jakiej uczelni?
      Pozdrawiam.
      • anka.2 Re: Łódź stereotypowa 23.04.09, 20:45
        Porównywanie Łodzi z Krakowem jest co najmniej nieporozumieniem. To dwa miasta o zupełnie innym charakterze, klimacie, architekturze itp. Zresztą tak naprawde, każde inne miasto- może oprócz Wrocławia, nie wytrzyma konkurencji z Krakowem. Nie jestem z Łodzi, ale jeżdżę tam bardzo często z obowiązku, ale i z przyjemności - zresztą nie tylko tam. Też słyszałam, o tym że Łódź jest brudna i powiem Ci, że to bzdura. Odwiedzam wiele miast, W-wa to dopiero siedlisko śmieci, porozrzucanych ulotek itp. A już najbardziej rozczarował mnie Szczecin, tam dopiero jest brudno - a zawsze miałam zupełnie inne wyobrażenie o tym mieście. Za to Poznań czysty aż miło, chociaz jak w każdym mieście, pewnie i tam są nieco mniej ciekawe zakątki. To są właśnie stereotypy, którymi ludzie się karmią. Co ciekawsze, jadąc z północy na południe w pociągach dopiero gdzieś od Zduńskiej Woli, Sieradza czy Łodzi ludzie zaczynają coraz częściej mówić "dzień dobry" wsiadając do przedziału. Ludzi w Łodzi postrzegam jako otwartych i sympatycznych, ale nie wiem czy jest sens mowić o łodzianach, warszawiakach czy poznaniakach, w takich kategoriach. Ludzie, jak ludzie, znajdą się mili, inteligentni, jak i chamscy czy głupi i tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z miejscem zamieszkania. Łódź ma jeszcze jeden, niewątpliwy plus - ilość wydarzeń kulturalnych czy teatrów i kin. No i Manufaktura -ech- "taniec" fontann do muzyki poważnej urzekła mnie, fantastyczny rynek, połączony z knajpkami, centrum handlowym, kinem, dyskoteką, ściankami wspinaczkowymi czy muzeum - cudo! Tego zazdroszczę:) Życzę trafnych wyborów i powodzenia!

• Gość: Mila Re: Łódź stereotypowa IP: 94.254.232.* 23.04.09, 21:50
          hehe widać, że przez Łódź jedynie przejeżdżasz.
          • anka.2 Re: Łódź stereotypowa 24.04.09, 12:16
            Hehehe, jak widać nie umiesz czytać. Nie przejeżdżam tylko
            przyjeżdzam i to bardzo często. Nie uczą w tym Krakowie czytać ze
            zrozumieniem?

• Gość: . Re: Łódź stereotypowa IP: *.mobile.playmobile.pl 24.04.09, 19:40
              Nie uczą w tym Krakowie czytać ze
              > zrozumieniem?

wyczuwam zazdrość o "ten Kraków". Cóż...

O Łodzi wiesz tyle, że szok. Pewnie więcej ode mnie, mieszkającej tam ponad 20 lat. Ale spoko. Pisz dalej, chętnie się pośmieję.
              • anka.2 Re: Łódź stereotypowa 24.04.09, 20:00
                Popadasz w megalomanię, to raz. A dwa, to ile wiem i skąd wiem, nie tobie
                oceniać, wyciągasz bezpodstawne wnioski nie pierwszy już raz. I jeszcze jedno,
                opierając się na tekście: "mieszkającej tam od 20 lat", mogę napisać to samo o
                tobie. Co ty wiesz o W-wie czy Krakowie? Strasznie infantylna jesteś.

• Gość: . Re: Łódź stereotypowa IP: 89.108.240.* 24.04.09, 20:30
                  Piszesz zupełnie od czapy, no ale nie może być inaczej, skoro nie posadasz żadnych argumentów.
                  Bez odbioru.
                  • anka.2 Re: Łódź stereotypowa 24.04.09, 20:53
                    Ty piszesz o argumentach? Właśnie tobie ich brak. Twój jedyny argument to "20
                    lat" - buahaha. Kompletnie nie umiesz ustosunkowywać się do wypowiedzi innych, o
                    szacunku nie wspomnę. Jedyne co potrafisz to obrażać i atakować, to bardzo
                    "maluczkie", jednym słowem intelektualna żenada.
                    A tak przy okazji: Ty jesteś studentką? Z takimi chamskimi tekstami? Szczerze
                    wątpię. Z każdą swoją wypowiedzią pogrążasz się coraz bardziej i wystawiasz
                    sobie marne świadectwo.
                    A żeby było jeszcze śmieszniej, to znalazłam poparcie dla moich słów o Łodzi.
                    Tak więc, szkoda czasu na takich jak ty, którzy nie potrafią z kulturą
                    podchodzić do wypowiedzi i zdania innych. Rzeczywiście "dyskusja" z tobą nie ma
                    najmniejszego sensu.

www.polityka.pl/kulturalny-turniej-miast/Lead33,935,288314,18/
                    • Gość: . Re: Łódź stereotypowa IP: 89.108.240.* 24.04.09, 21:10
                      Dziewczynko, zaczynasz mnie irytować. Do tej pory tylko mnie śmieszyłaś. Widzę, że "20 lat" to jedyne co zrozumiałaś i zarejestrowałaś z moich wypowiedzi. Myślałam, że tak nieinteligentnych ludzi już nie ma, ale jednak...

Jedyne co potrafisz to obrażać i atakować, to bardzo
                      > "maluczkie", jednym słowem intelektualna żenada.

Panienko, to Ty od mojej wypowiedzi postanowiłaś zacząć się wyżywać i negować wszystko, jakbyś miała pojęcie o tym, co napisałam. Rozumiem, że musisz wyżyć frustracje, ale na Boga, nie rób tego w necie. Kolejne dziecko neostrady.

> A żeby było jeszcze śmieszniej, to znalazłam poparcie dla moich słów o Łodzi.

Tak, 3000 postów w tym wątku popierającym Twoje zdanie o mieście, przez które przejeżdżasz lub do którego niekiedy przyjeżdżasz.

Jeśli chcesz podejmować dyskusję, to może chociaż pobieżnie śledź tok rozmowy, bo chyba straciłaś kontakt z rzeczywistością.
                      • Gość: rex Re: Łódź stereotypowa IP: *.acx.pl 24.04.09, 21:20
                        Mila,kropka czy jak tam się zwiesz. W tej walce przegralas z anka,szczegolnie po
                        linku,ktory wkleila.Argumentow nie masz zadnych i faktem jest,ze kultury Ci brak.
                        • anka.2 Re: Łódź stereotypowa 24.04.09, 21:35
                          Rex, nie ma sensu z nią rozmawiać. Ciągle powtarza się i nałogowo pisze, że
                          jedynie przejeżdżam przez Łódź - totalna bzdura. Napisała, że uczepiłam się "20
                          lat", ale ona o niczym innym nie pisze. Coraz bardziej się śmiesznie unosi i
                          ośmiesza, ja już ją sobie odpuściłam. Szkoda czasu na żenujących i chamskich
                          ludzi. A maluczkich poznaje się właśnie po tym, że jedyną ich obroną jest atak:)
                          • Gość: . Re: Łódź stereotypowa IP: 89.108.243.* 24.04.09, 22:08
                            Opisujesz mi siebie.
                            Raz napisałam, o tym, czego się uczepiłaś, ale widzę, że to Ci zapadło najbardziej w pamięć. Cóż, szkoda, że wolisz roztaczać swoje wizje i negować każde zdanie niż słuchać kogoś, kto zna temat z autopsji.
                            Ale dziękuję za poprawienie humoru pod koniec tygodnia.

>ja już ją sobie odpuściłam
                            Hehe tak? kiedy? Jakoś nie możesz się pohamować przed kolejną wydumaną odpowiedzią.
                        • Gość: michal_powolny12 Re: Łódź stereotypowa IP: *.iwacom.net.pl 27.04.09, 23:01
                          Pozwolicie że się wtrącę. łódź to takie dziwne miasto-skrzyżowanie
                          większej wsi i dzielnicy robotniczej. Jest kilka fajnych kierunków
                          (prawo, ekonomia, socjologia, fizyka, matematyka na Uniwerku, 3/4
                          kierunków na Politechnice) i jedna wyjątkowa uczelnia-szkoła
                          filmowa. Łódź idzie wstronę jednej wielkiej sypialni dla stolicy.
                          Nie mogę powiedzieć że studiuje się tu sypmatycznie. O co to to nie.
                          To miasto nie jest i nie będzie studenckie. Ma co prawda deptak z
                          Manufakturą ale to nie daje ducha miasta. Rozrywki to tylko w
                          stolicy, życie kulturalne tak samo.
    • Gość: bartek1919 Re: Łódź stereotypowa IP: *.toya.net.pl 12.09.13, 16:35
      polecam wam stronę poświęconą studiowaniu w Łodzi www.lodzakademicka.info.
      znajdziecie tam wszystkie łódzkie uczelnie, kierunki z podziałem na specjalnosci. Dodatkowo autorzy opisali każdy kierunek tak abyście wiedzieli co robić po ich ukończeniu. Poza tym wiele info nt miasta,
    • Gość: Kinga Re: Łódź stereotypowa IP: *.146.69.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.12.15, 09:31
      Witaj, nie wierz w to, co mówią o Łodzi osoby, które nigdy tu nie były lub podjechały lata temu na jeden dzień :) Mieszkam tu od zawsze i choć przyznam, że widziałam ładniejsze miasta, to tylko u nas panuje taki klimat. Wszyscy są uśmiechnięci, lubią się bawić, a i pozwiedzać jest co. Nie wiem, czy wiesz, że Łódź określana jest miastem parków - mój ulubiony to 3-ego Maja oraz Źródliska, zapraszam. Jeśli chodzi o uczelnie, to pięć lat uczyłam się w Społecznej Akademii Nauk na Sienkiewicza. Fajna szkoła no i zawarte tam przyjaźnie trwają latami. Jeżeli masz wątpliwości podjedź na weekend i wybierz się na spacer ul. Piotrkowską... wtedy będziesz wiedział, że to idealne miejsce dla studentów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka