tinamalina1990 05.06.09, 14:38 Hej! Ktoś składa papiery na filologie klasyczną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 05.06.09, 18:59 Co jest lepsze: filologia klasyczna czy filozofia? Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 05.06.09, 22:35 Hej,a mialas łacine w liceum? Ja mialam i nie polecam,choc to tylko i wylacznie moje zdanie. Jest to piekny jezyk,niestety trudny,trzeba byc troszke pasjonatem zeby sie odnalezc na tych studiach,jednak najlepiej bedzie jak sie wypowiedza studenci tego kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 06.06.09, 11:45 Dzięki za rade. Obawiam sie troche tej łaciny, bo nie miałam z nią do czynienia w ogóle, ale może warto zaryzykować? Może spodoba mi sie? Kto wiee ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 06.06.09, 11:54 Jasne,kto nie ryzykuje,ten nie zyskuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Filologia klasyczna 06.06.09, 19:32 Hmm, klasyka czy filozofia? Sama też mam ten dylemat, więc nie wiem, czy pomogę ;) Filozofia po ukończeniu studiów daje więcej umiejętności w kierunku logicznego myślenia, porządkowania wypowiedzi, sztuki argumentacji, natomiast klasyka głównie daje wiedzę historyczno-kulturową plus umiejętności translatorskie. Musisz wybrać, na czym Ci bardziej zależy :) Jeśli bardzo zależy Ci wyłącznie na nauce łaciny, to na filozofii też się jej całkiem porządnie nauczysz, bo w programie są przewidziane 3 semestry nauki, a dla niektrych specjalizacji również greki. Według mnie filozofia daje szersze pole manewru po ukończeniu studiów, a z drugiej strony sama zdecydowałam się na klasykę, więc nie podam żadnej reguły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Filologia klasyczna 06.06.09, 19:38 Co do łaciny jeszcze, to na klasyce prawie wszyscy uczą się jej od początku, więc nie będziesz się wyróżniać. Wg mnie język nie jest trudny, niby dużo końcówek, ale to tylko pozory, bo to wszystko da się zrozumieć, skąd się biorą. Więc głowa do góry! :) Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 07.06.09, 11:45 A szkooda, bo już myślałam, ze razem sobie pofilozofujemy ;) (jeśli Bóg da i sie dostane) :( Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 10:04 Da, da, bez obawy ;) Na kulowskiej filozofii miejsc jest więcej niż kandydatów, więc nie będzie to problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 10:25 Fajnie byłoby mieć koleżanke na filozofii już na starcie :) Może jednak zdecydujesz sie na filozofie:>? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Filologia klasyczna 26.06.09, 12:47 Łacina wcale nie jest trudnym językiem! A do tego przepiękna:) Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 11:07 Nie znam ani jednego absolwenta filozofii,ktory znalazl fajna,ciekawa prace. Jest to chyba zbyt ogolny kierunek,choc bez watpienia bardzo rozwijajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 13:09 Ja dopiero wybieram sie na studia :) Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 16:22 A na jakie? Filozofia odpada to już wiem. Może filologia polska? Prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Filologia klasyczna 17.06.09, 17:18 Nie żebym była wredna, ale ilu znasz absolwentów filozofii, że stawiasz taką tezę? ;) Absolwentami filozofii są między innymi Janusz Palikot, Grzegorz Miecugow, Marek Kamiński, Wojciech Cejrowski i można o nich powiedzieć wszystko, ale niue to, że mają nudną robotę i kiepsko płatną. Wiadomo, że to nie są osoby, które się spotyka na co dzień, ale z własnego doświadczenia wiem, że na tym kierunku jest zawsze naprawdę dużo ciekawych osobowości :) Mogę się czepić, że praca w administracji też często zbyt pasjonująca, ale to niczemu nie służy, niech każdy patrzy na siebie i wybiera to, co lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 20:14 aaa już wyczytałam... administracje :) Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 22:43 Tak! A Ty skad jestes? :) Moze bede juz miec jedna kolezanke na KULu :D Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 09.06.09, 22:45 Ale wiesz co,biore tez pod uwage filologie polska :) Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 10.06.09, 11:48 No więc ja jestem z Górnego Śląska, ściślej z Raciborza. A TY chyba z okolic Krakowa, jeśli sie nie myle(?). Masz zamiar mieszkać w akademiku, czy raczej bedziesz szukać mieszkania? Ja zdecydowałam sie na akademik:D Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 10.06.09, 15:24 Tez myslalam nad akademikiem,chociaz chyba wygodniej byloby miec mieszkanie :) Poza tym troche boje sie KULowego akademika,ze wzgledu na pilnujace siostry zakonne :D Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 10.06.09, 15:29 Nie taki diabeł straszny :D tak czytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 10.06.09, 18:36 Hehe,no jesli nie bede miec innej mozliwosci,to juz zamieszkam w tym akademiku,zobaczymy jak to bedzie :D Narazie nawet niewiem,czy sie dostane,a juz planuje...:D Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 10.06.09, 20:23 Tak chyba robi większość przyszłych studentów :P Ale z tego co wyczytałam na forum, matura poszła Ci naprawde nieźle i nie powinnaś mieć powodu do obaw:) Swoją drogą nie moge sie doczekać 30 czerwca. Termin ogłoszenia wyników wydaje sie być baaardzo odległyyy ..!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 10.06.09, 21:08 Oj tak,tez czekam na wyniki,ale troche sie mimo wszystko boje;) A bylas kiedykolwiek w Lublinie? Ja jeszcze nigdy,ale pewnie wybiore sie tam za nielugo i mam nadzieje,ze mi sie spodoba... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 11.06.09, 12:46 Ja również nie miałam okazji tam być i dlatego m.in. studiowanie tam wydaje mi sie bardzo ekscytujące. Nieznane miasto, obcy ludzie i ten klimat, o którym czytałam, że jest niepowtarzalny :D Odpowiedz Link Zgłoś
rose.90 Re: Filologia klasyczna 11.06.09, 18:42 Mysle,ze klimat tworza przede wszystkim ludzie :) dlatego troche sie martwie,bo nie mam tam zadnych znajomych :) Odpowiedz Link Zgłoś
tinamalina1990 Re: Filologia klasyczna 11.06.09, 21:28 A to tylko okazja do zaprezentowania sie od jak najlepszej strony swoim "przyszłym" znajomym ;) Tak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Filologia klasyczna 17.06.09, 17:19 Nie martwcie się, już po pierwszym miesiącu studiowania będziecie mieć na pęczki nowych znajomych, którzy was zapoznają z miastem, bo studiuje tu bardzo dużo osób z Lublina i okolic :) A ja nasz akademik baaardzo lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś