Gość: zorro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 21:07 Waszym zdaniem jaki kierunkek mozna by zlikwidować bo jest niepotrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eda-mg Re: Największy budel 16.06.09, 21:42 jak można powiedzieć, że jakiś kierunek jest niepotrzebny? wg mnie nie ma "czegoś takiego" jak zbędność kierunku. zawsze będzie zapotrzebowanie na określonego rodzaju specjalistów. gdyby nie było to określone kierunki w ogóle by nie powstawały:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 21:48 Czyżbym zbulwersował studentke ekonomii/politologi, wszystko jedno bo ten ten sam kierunek tylko nazwa inna. Odpowiedz Link Zgłoś
eda-mg Re: Największy budel 16.06.09, 21:50 Gość portalu: zorro napisał(a): > Czyżbym zbulwersował studentke ekonomii/politologi, wszystko jedno > bo ten ten sam kierunek tylko nazwa inna. dobre:) bulwersujące to jest, że zapewne nie umieściłeś tu swojego kierunku:P Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.ognista Re: Największy budel 16.06.09, 21:55 Bo to znudzony gimnazjalista :P Co do tematu: każdy kierunek jest potrzebny w rozsądnych ilościach (czyli 30 osób na roku zamiast 300). Odpowiedz Link Zgłoś
eda-mg Re: Największy budel 16.06.09, 22:03 ziemia.ognista napisała: > Bo to znudzony gimnazjalista :P > > najwyraźniej:) bo choć nie mam styczności z politologią i ekonomią to nie wydaje mi się, by były to tożsame kierunki, na co wskazuje autor:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.ognista Re: Największy budel 16.06.09, 22:11 Nie mam pojęcia o podobieństwach i różnicach między kierunkami społeczno-ekonomicznymi, ale zastanawia mnie, jakim nieszczęśliwym frustratem trzeba być, by tak emocjonować się studentami innych kierunków? Ja jestem zadowolona ze swoich studiów i absolutnie gdzieś mam te wszystkie politologie i pedagogiki. Niech każdy odpowiada za swoje wybory sam, co innym ludziom do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 22:14 > Czyżbym zbulwersował studentke ekonomii/politologi, wszystko jedno > bo ten ten sam kierunek tylko nazwa inna. No jak dla ciebie ekonomia i politologia to to samo to naprawde nie mamy o czym rozmawiać. P.S Forum dla gimnazjalistów jest gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Największy budel IP: *.md4.pl 16.06.09, 22:46 Chociaż nie lubie takich osądów, ale socjologia, resocjalizacja i psychologia. Nie widzę miejsca na rynku pracy dla wszystkich ludzi to studiujących i za bardzo nie wiem skąd ich relatywnie duża popularność (wiadomo co do psychologii to sobie ludzie myślą jak z własnymi problemami sobie poradzić nie mogę to będę pomagać innym, a ludzie mi będą jeszcze za to płacić leżąc na mojej kozetce xD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwe Re: Największy budel IP: *.chello.pl 19.06.09, 20:48 No nie wierzę, że FIR to lipa z 1600 zł netto. W dużych miastach w centrach księgowości zarabia się lepiej, tyle że oprócz FIR, trzeba znać doskonale angielski i jakiś jeszcze inny język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mało ambitny Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 15:23 FiR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 21:40 następny który odpadł po 1 semestrze? jacy wy śmieszni jesteście :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 10:42 zauwazylem pewna tendecje: jak ktos pisze zle o fir to od razu atak:) hehe Ludzie sprawdzcie programy studiow, fir to nie medycyna, robotyka czy budownictwo:) Dajcie spokoj:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdaboli Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 12:04 Racja, łatwiej tez po kierunkach ekonomicznych znaleźć pracę niż po tych kierunkach wymienionych wyżej, oprócz medycyny. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex zaloz okulary synek:) IP: *.acx.pl 18.06.09, 12:20 > Racja, łatwiej tez po kierunkach ekonomicznych znaleźć pracę niż po tych > kierunkach wymienionych wyżej, oprócz medycyny. :] Faktycznie:) Od paru dni HR gazety puszcza cykl artykułów nt. "sprzedwca - zawód przyszlosi" :) Zlituj sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 12:06 i proszę cie, nie stawiaj w jednym szeregu medycyny i robotyki czy budownictwa, bo to śmiesznie wygląda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 12:36 > i proszę cie, nie stawiaj w jednym szeregu medycyny i robotyki czy budownictwa, > bo to śmiesznie wygląda.. > Dziubek wracaj do nauki:) Ile to sie w szpitalu zarabia? 1800 brutto?:)) Dodatkowe nocne dyżury?:)) Faktycznie smiesznie:)) Czekam tylko kiedy otworza granice dla lekarzy ze Wschodu:)) Ci polscy najczesciej sobie nie radza nawet z przeziebieniem:)) 8/10 nie powinno w ogole leczyc:) PS. Na Pomorska Akademie Medyczna w tym roku zaczeli przyjmowac z maturą podstawowa:)) Niemozliwe? A jednak:) ELITA! hehe:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwjw Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 13:13 Skończysz studia, będziesz szukał pracy to wtedy się przekonasz jak wygląda naprawdę sytuacja. Nie jeden był taki co myślał, że będzie z inż. zarabiał nie wiadomo ile i że pracodawcy się na niego rzucą.. nie jeden. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 13:35 Koncze studia. Za chwile bede mial mgr inż. praca znalazla mnie. Na zarobki nie narzekam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwjw Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:02 No jak rozmawiałem z kolegą mgr inż. zaraz po budownictwie to zarabiając 1000zł miesięcznie bez ubezpieczeń/składek to też mówił, że na razie nie narzeka. :D Najlepiej niech każdy studiuje/robi co chce i pilnuje siebie a nie innego. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 14:26 Tak,tak 1000 zl:) Szczególnie w drogach, mostownictwie i autostradach:) Sprawdz se synek oferty, przejrzyj fora itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwjw Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:37 Ale co ty masz do mnie synek pretensje, że on za tyle pracuje? mgr inż. budownictwa w biurze projektowym na umowę zlecenie bodajże, 40h tygodniowo i 1000zł. A może mnie oszukuje, bo nie chce się pochwalić ile to nie zarabia?? :)) Mam innego kolegę po elektronice i komunikacji, to zarabia 1800zł na rękę, umowa o pracę. Może zważ na to, że oprócz Wawy czy Krk są też inne miejsca.. Kończe (dla siebie) temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 15:14 No jesli przez 5 lat studiow przesiadzial w knajpie nad browarami a projekty sie kupowalo to coz?:) Trzeba od nowa sie uczyc w biurze za 1000 zl. Inna sprawa,ze moze jest jeleniem. Takich nie brakuje. Nie rozmawiajmy o takich patologiach:) Ja mam znajoma po finansach i bankowości + podyplomowka z podatkow. Srednia ze studiow w okolicach 4,5. Leci 5 rok doświadczenia. Zarobki 1600 na reke w biurze racunkowym. Praca 9h dziennie. Nie starcza na rate kredytu. Udanego dnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sla Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 18:03 Ofert po FiR jest multum,dla inż też tylko nikt nie chce osób świeżo po studiach. Żaden inż bez uprawnień nie dostanie więcej niż 1500na ręke! Moi rodzice prowadzą firme budowlaną.Sam nie studiuje żadnego z tych kierunków. Obydwa są potrzebne, jednak większośc absolwentów po tych że studiach śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 23:00 > Moi rodzice prowadzą firme budowlaną.Sam nie studiuje żadnego z tych > kierunków. Obydwa są potrzebne, jednak większośc absolwentów po tych > że studiach śmieszna. Tak,tak. Nastepnym razem wymysl bardziej skladna bajke:)) Moze ktos ci uwierzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 18:15 Zarobki inż budowlanych w poprównaniu do kwot uzyskiwanych w prywatnych gabinetach lekarskich nie są imponującą kwotą. Tu przoduje stomatologia, wystarczy prywatny gabinet, nie trzeba dyżurów nocnych. Podro dla rex'a - kryzys budowlany sie zbliża ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 18.06.09, 22:34 > Zarobki inż budowlanych w poprównaniu do kwot uzyskiwanych w > prywatnych gabinetach lekarskich nie są imponującą kwotą. > Tu przoduje stomatologia, wystarczy prywatny gabinet, nie trzeba > dyżurów nocnych. > Podro dla rex'a - kryzys budowlany sie zbliża ;) Szczególnie w drogach, komunikacji i całej infrastrukturze:) Tak,ten "kryzys" dopiero sie zaczał i potrwa przez nastepne 20 lat:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 23:08 Czyżby kolega z jakiejś biednej rodziny?Że tak go cieszy to 2700zł? Z moich znajomych lekarzy,dentystów itp ŻADEN nie jest bez pracy. Budownictwo kończy coraz więcej i więcej, powstają prywatne uczelnie z kierunkiem 'budownictwo' za to medycyna zawsze będzie elitarna. Prywatne gabinety,'dowody wdzięczności' przykro mi że wylewasz swój żal na forum. Zarobki lekarzy widać po samochodach,domach(a raczej willach) nie tym co przeczytałeś w gazecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Największy budel 18.06.09, 23:18 Zarobki lekarzy widać po samochodach,domach(a raczej > willach) nie tym co przeczytałeś w gazecie :) Taa, zwłaszcza willach. Człowieku pie...ij się w łeb. Większość lekarzy zapie... na kilku etatach żeby ich było na te "wille" stać. Faktycznie super praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 19.06.09, 08:11 Tak misiaczku,a teraz napisz, ze wszyscy absolwenci medycyny maja zapewniona specjalizacje itp:))) Ty nawet tych 2700 (brutto) nie zobaczysz :))) a prywatny gabinet,'dowody wdziecznosci' - poczekaj kiedy jednemu z tych milych pacjentow nagle sie cos odwidzi i doniesie do prokuratury:)) Tak sie zastanawiam, skad te zapowiadane strajki lekarzy, skoro jest tak dobrze:))A moze obawiaja sie wprowadzenia kas fiskalnych? hehe :))) > z kierunkiem 'budownictwo' za to medycyna zawsze będzie elitarna. Drobna roznica - była elitarna,a nie będzie:))) Na Pomorska Akademie Medyczna w tym roku zaczeli przyjmowac z matura podstawową:)) ELITA jak nic!!!:)) Czekam tylko kiedy otworza granice dla lekarzy ze Wschodu (Ukraina,Rosja) - ci polscy maja problemy z najprostszymi przypadłościami:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 12:08 Tak sie składa że 1/3 mojej rodziny to lekarze, więc o zarobkach nieco wiem :) Od lekarzy i co za tym idzie inż budowlanych więcej zarabiają ortodonci,stomatolodzy. Czyżby koleganie dostał sie na medycyne i leczy teraz swoje żale na forum? > Drobna roznica - była elitarna,a nie będzie:))) Na Pomorska Akademie Medyczna w > tym roku zaczeli przyjmowac z matura podstawową:)) ELITA jak nic!!!:)) Żeby dostać sie na polibude w mniej znanym mieście,studia niestacjonarne nie trzeba zdawać żądnego z przedmiotów wybranych przez uczelnie do rekrutacji, to jest dopiero śmieszne, A wiesz czemu medycyna w odróżnieniu od innych kierunków trwa 6 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Największy budel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 12:13 bo po tamtych kierunkach musisz jeszcze co najmniej 2-3 lata robic uprawnienia? co daje jakby 7-8 lat. wiecej niz medycyna. ojej! a wiesz, ile osob "z przypadku", ktore sie tam dostalo, jest w stanie utrzymac sie dluzej niz rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INŻ Re: Największy budel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 13:26 > i proszę cie, nie stawiaj w jednym szeregu medycyny i robotyki czy budownictwa, > bo to śmiesznie wygląda.. Pewnie że śmiesznie, na medycynie liczy się raczej dużo pracy, pogardliwie nawywanej kuciem, a roboty,budownictwo hhmmm o czym my tu mówimy:) tu oprócz to przedewszystkim myślenie! Jeszcze bardziej różni się praca w tych zawodach, lekarz odpowiada za jednego człowieka, inż choć nie bezpośrednio to czasami nawet za tysiące... Podobne są tylko zarobki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Największy budel IP: *.md4.pl 18.06.09, 17:52 Ta za jednego człowieka. HAHAHA Zobacz, że teraz jak się coś robi to odpowiada za to masa osób. Ciągle ktoś sprawdza, czy to nadaj się do bezpiecznego użytkowania, a weź stary lecz ludzi na raka, czy rób operacje. Najczęściej setki pacjentów rocznie. To jest odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Największy budel IP: *.acx.pl 19.06.09, 08:16 Kiedy leczysz czlowieka tez odpowiada za to gro osob. Od pielegniarki po lekarza prowadzącego. Kiedy projektujesz most,tunel,budynek to samo: od asystentow projektanta, po glownego projektanta. Z ta roznica ze twoja pomyłka skutkuje zabiciem jednostki. Katastrofa budowlana doprowadza najczesciej do smierci wielu ludzi (np. kilka lat temu hala MTK - pierwszy lepszy przypadek z brzegu). Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.ognista Re: Największy budel 19.06.09, 16:47 Weźcie duży rozpęd i walnijcie łbem w ścianę. Jak nie pomoże to jeszcze raz. Ludzie, i lekarz, i inz budownictwa są potrzebni! Czy to takie trudne? Jakie to ma do cholery znaczenie, który zawód jest niby bardziej prestiżowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: Największy budel 19.06.09, 16:57 Jakie to > ma do cholery znaczenie, który zawód jest niby bardziej prestiżowy? Najwyraźniej ma. Ledwo radzą sobie ze swoimi studiami, wśród swoich uważani są za nienadających się do zawodu półgłówków, to się chociaż na forum dowartościować próbują :P Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.ognista Re: Największy budel 19.06.09, 17:07 'Wszyscy dla wszystkich' Julian Tuwim Murarz domy buduje, Krawiec szyje ubrania, Ale gdzieżby co uszył, Gdyby nie miał mieszkania? A i murarz by przecie Na robotę nie ruszył, Gdyby krawiec mu spodni I fartucha nie uszył. Piekarz musi mieć buty, Więc do szewca iść trzeba, No, a gdyby nie piekarz, Toby szewc nie miał chleba. Tak dla wspólnej korzyści I dla dobra wspólnego Wszyscy muszą pracować, Mój maleńki kolego. Może w ten sposób dotrze :P Odpowiedz Link Zgłoś