dalenne 25.05.07, 08:39 Czy ktoś orientuje się w jaki sposób można nie dopuścić do założenia gniazda? Dziś między godziną 4-6 obudziło mnie gadanie jaskółek, chyba chcą u mnie zamieszkać, a ja nie jestem tym zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Jaskółki :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:19 płoszyć usuwac natychmiast początki budowanych gniazd (jak już zbudują gniazda to niestety do końca okresu lęgowego są one pod ochroną!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptasiamama Re: Jaskółki :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 10:37 usuwać i płoszyć to bardzo łatwo powiedzieć, a te spryciary są i tak szybsze od człowieka. Na moim domu budują już szóste gniazdo i na nic zdaje się odganianie i niszczenie zaczątków budowli. One pracują w jakichś komunach. Budują chmarami. Zawsze wydawało mi się, że to para buduje sobie gniazdo, a tu się okazuje, że budują grupami każde kolejne gniazdo. Na komunę siły nie ma. Widzimy co w Chinach. Zresztą można się do wszystkiego przyzwyczaić, tak ładnie świergolą, małe pingwiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Jaskółki :/ IP: *.streamnet.pl 30.05.07, 11:47 Swiergolą pięknie, to prawda, ale okno i parapet po wykluciu się małych pingwinów, wygląda jak pochlapane grubą warstwą farby - mówiąc najdelikatniej... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_jagodowa Re: Jaskółki :/ 31.05.07, 09:52 Witajcie Nad moim oknem i nie tylko,bo u sąsiadów też spryciary próbują zakładać gniazda. Ja poprzyczepiałam do okna szeleszczące reklamówki, w samych rogach okna, może to ich odstraszy. Wyglądając przez okno widzę wszędzie szeleszczące reklamówki powiewające na wietrze. Pozdrawoam Odpowiedz Link Zgłoś
cantigae Re: Jaskółki :/ 31.05.07, 12:02 To trochę jak walka z gołębiami/wiatrakami ;) Mam nadzieję że u nas nie będą się instalować :) Odpowiedz Link Zgłoś