thad75 Re: Program '' rodzina na swoim'' - dom max 140 m2 30.06.09, 12:31 Chcę kupić dom w stanie surowym. Dom ma powierzchnię około 200 m2 (nie widziałem jeszcze dokumentacji projektowej). Podobno powierzchnia garażu, czy kotłowni, piwnic itp. nie jest zaliczana do limitu 140 m2 domu. Załóżmy jednak, że limit zostanie przekroczony!. Czy w takim przypadku można skorzystać z dopłat, w ten sposób, że kupi dom dwóch nabywców. Z tym, że jeden "nabywca" nie będzie korzystał z dopłat, natomiast drugi "nabywca" - małżeństwo kupi np. 130 m2 w tym 200-stu metrowym domu. Czy można się "załapać" na dopłaty będąc nabywcą domu na zasadzie współwłasności? Czy trzeba faktycznie wydzielić, osobne lokale mieszkalne w takim domu?... Jak macie podobne dylematy to napiszcie, podzielcie się swoją wiedza i doświadczeniem thad@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczka.in Re: Program '' rodzina na swoim'' - dom max 140 m 30.06.09, 15:59 Witaj - na wszystkie pytania Ci nie odpowiem, ale podam link do kalkulatora zdolności kredytowej oraz możliwości dotyczących programu rodzina na swoim :) Tam sobie wprowadź dane, które są w temacie i w ramach symulacji, kalkulator policzy wszystko i zasugeruje oferty. Pozdrawiam :) kalkulator i informacje o kredytach z dopłatą Odpowiedz Link Zgłoś
arisky Re: Program '' rodzina na swoim'' 04.07.09, 20:52 Polecam informacje na kredytymieszkaniowe.pl - duży wybór ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.router.finemedia.pl 07.07.09, 14:43 budujemy-sie.pl/?p=217 polecam pieknie wszytsko opisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzinny Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.router.finemedia.pl 15.07.09, 23:22 ...tak...jak najbardziej, z tego co wiem nawet coraz wiecej banków przyłacza sie do tego programu...jest taki artykół: budujemy-sie.pl/?p=217 tu jest to wszystko ładnie opisane co i jak...jakie banki biora udział w tym programie, jaka pula pieniedzy i kto moze sie o to starac. Z art wynika ze nawet single moga miec szanse, bo ustawa ma byc nowelizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
sumaseb Re: Program '' rodzina na swoim'' 10.08.09, 11:38 Ja bedę korzystał z tego programu ale przy budowie małego domku dla rodziny. Biura projketowe oferują teraz promocje na projekty domów do 140 M2. Zobacz sobie ofertę MTM Styl, oni mają fajne projekty w promocji www.domywstylu.eu/domy_energooszczedne.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roverhalf Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.acn.waw.pl 20.08.09, 11:37 przynajmniej o 1% marży więcej niż normalny kredyt, przecież to pieniądze z naszych podatków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 09:16 Witam Odradzam ALIOR BANK W Sczecinie przynajmniej. Byłem wczoraj i jak usłyszałem jakie warunki oni maja to mi włos na głowie zjeżył. Po pierwsze nie mogę mieć wedle nich żadnego mieszkania nawet wynajętego w momencie podpisywania umowy czyli siedzieć muszę pod ich drzwiami z dzieckiem i gratami i łaskawie czekać na ich zgodę albo i nie bo nie wiem dlaczego tak to długo trwa ponad miesiąc na decyzje. Czy zapoznanie się z księgą wieczystą oraz zdolności kredytowych jest aż tak pracochłonne czy tylko jest to z ich strony liczenie na jakieś zmiany w trakcie. Po drugie jak usłyszałem jakie mi raty zaserwują to mnie calkiem oszołomiło.Przez pierwsze 8 lat 680zł a potem 750zł. Nadmieniam że wartość nieruchomosci to 100000tyś zł i rozłozone to na 30 lat.Chyba nawet dziecko da radę sobie z liczeniem że po około 13 latach będzie spłacona kwota podstawowa czyli te 100000tyś zł. Kpina tego banku czy czysta pazerność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyt z dopłatą rodzina na swoim IP: *.aster.pl 17.01.10, 13:03 Aktualna oferta preferencyjnych kredytów z dopłatami Rodzina na swoim - program rządowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosik Banki udzielające kredytów rodzina na swoim IP: *.chello.pl 05.04.10, 02:29 Wszystkie banki, które udzielają kredytów z dopłatami: Banki rodzina na swoim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.zamek.net.pl 08.07.10, 21:05 Zaś podwyżka rat od lipca: tbs24.pl/artykuly/306-rodzina-na-swoim-zaplaci-wieksze-raty.html Czy oby ten kredyt jest jeszcze faktycznie tani jak go zapowiadali ? Odpowiedz Link Zgłoś
mmm0000 Re: Program '' rodzina na swoim'' 09.07.10, 10:29 no proszę...a ja trafiłam na taki artykuł w necie - Koniec programu Rodzina na swoim. Czyżby koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
czytajka86 Re: Program '' rodzina na swoim'' 12.07.10, 18:15 No wychodzi na to, że tak. Też o tym czytałam... Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.chello.pl 04.08.10, 23:23 Kto mi coś powie na ten temat sprawa pilna. Moja siostra z mężem chcieli kupic mieszkanie w tym programie nie maja zdolności kredytowej wiec jestem ich dodatkowa osobą Teraz okazało sie że zeby dostac kredyt mam zrzec się własnego mieszkania. Oni nie maja mieszkania mam tylko ja. Ja nawet nie jestem na ich umowie z deweloperem a w banku dołaczono mnie do kredytu na umowie. Czy ktoś sie spotkał z podobną sytuacją. teraz powiedziano nam że to jest warunek otrzymania kredytu.To chyba trochę bez sensu. co o tym sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
michas007 Re: Program '' rodzina na swoim'' 05.08.10, 08:34 Bank namieszał. Możesz przystąpić do kredytu polepszając zdolność kredytową; nie musisz pozbywać się własnej nieruchomości, nie musisz też być współwłaścicielem nabywanego przez siostrę i męża mieszkania. Dziwny wymysł - bank do zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munia Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 15:26 słyszałam ze w przyszłym roku nie będzie już programu "rodzina na swoim" - trochę szkoda...niestety już nie załapię się na ten program..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taclive Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.chello.pl 23.11.10, 21:33 Na internecie można znaleźć informacje, że nie tyle nie będzie w ogóle, co dopłaty zostaną wycofane do kredytów na zakup nieruchomości z rynku wtórnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sde Re: Program '' rodzina na swoim'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 10:13 no właśnie znalazłam taki artykuł na temat rodziny na swoim koniec rodziny na swoim? Odpowiedz Link Zgłoś