Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprzedaz-umowa przedwstępna?

06.11.03, 14:00
    Będę sprzedawać mieszkanie, jestem na etapie spotkań z ewentualnymi
    nabywcami i wczoraj kobieta mnie zastrzeliła hasłem ,,umowa przedwstępna".
    Pytanie brzmi - czy to się załatwia notarialnie? Czy to konieczne ( bo
    korzystne w pewien sposób na pewno:)) i czy gdzieś z netu mozna ściągnąc
    wzór takiej umowy? Z tego co wiem to króciutka umówka - 4 paragrafy- o
    kupującym ,sprzedającym , lokalu, cenie i zadatku oraz terminie zawarcia
    ostatecznej umowy. Problem w tym że wzór tej kobiety opiewa na 12 punktów( z
    datą kiedy mam jej dostarczyć xerokopie rachynków za telefon
    włacznie!!!!!!!!!!!!!). Dziwne?
    Miś
    Obserwuj wątek
      • Gość: misia Re: Sprzedaz-umowa przedwstępna? IP: 217.17.46.* 06.11.03, 15:54
        przeciez to jest normalna praktyka ze miedzy stronami zawierana jest umowa
        przedwstepna. Gdy sprzedawalam mieszkanie to podpisalam umowe (przy pomocy
        agencji), ktora zajmowala 4 strony A4 (czcionka mikroskopijna), gdy zas
        kupowalam to umowe spisalismy na jednej kartce. Na to nie ma reguly, ale
        pamietaj ze to jest forma zabezpieczenia interesow kazdej ze stron.
      • Gość: hm Re: Sprzedaz-umowa przedwstępna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.03, 16:15
        Generalnie powinna być jak najbardziej zbliżona treścią do umowy sprzedaży
        (ostatecznej) olus właśnie termin jej zawarcia. Co do formy, to generalnie
        powinno być tak, że przedwstępna i ostateczna powinny być w tej samej, a więc
        jeśli sprzedaż nieruchomości musi być w formie aktu notarialnego, to
        przedwstępna też. Przynajmniej tak bym zalecala.
        • Gość: Bebiak Re: Sprzedaz-umowa przedwstępna? IP: *.acn.pl 06.11.03, 17:13
          Wszystko zależy d tego jakiego skutku oczekujesz od umowy przedwstępnej. Jeśli
          tylko skutku odszkodowawczego to wystarczy Ci umowa pisemna, natomiast jeśli
          chciałabyś uzyskać skutki w postaci możliwości zawarcia tej umowy nawet w
          sytuacji gdyby jedna za stron uchylała się od jej zawarcia - to wówczas
          umowa przedwstępna musi być zawarta w formie aktu notarialnego. No i jeszcze
          oczywiście sprawa kosztów: za umowę przedwstępną notariusz ma prawo (co do
          zasady) pobrać 100% taksy (+VAT) a przy umowie przyrzeczonej (czyli sprzedaży)
          również 100% taksy (+VAT). Jeśli zawrzecie umowę przedwstępną na określonych
          warunkach to oczywiście - o ile strony będą zgodne - umowa sprzedaży może być
          zawarta na warunkach innych. To umowa stron i tylko one decydują na ile ją
          zmieniać, modyfikować czy wprost rozwiązać. Natomiast jeśli strony zgodne nie
          będą to oczywiście decydują postanowienia określone w umowie przedwstępnej.
          Pozdrowionka serdeczne. B.
          • ada296 Sprzedaz-umowa przedwstępna? 06.11.03, 21:04
            jeśli ma być wpłacona zaliczka lub zadatek bezpieczniejszy jest akt
            notarialny - łatwiej wtedy odzyskać pieniądze bo w akcie będzie wpisany rygor
            777 (to taka droga na skróty do komornika)
            a notariusze (na prowicji) za umowę przedwstępną pobierają połowę stawki
            pozdrawiam
            • olejna Re: Do ada296 07.11.03, 22:03
              Oj mylisz pojęcia, rygor egzekucyjny nie ma zastosowania w takim przypadku -
              bo o ile dobrze zrozumiałam twój post, uważasz, że jeżeli kupujący płaci
              zadatek a kupujący będzie uchylał się od podpisania aktu to rygor pomoże
              odzyskać swoje pieniądze.
              • ada296 zaliczka a zadatek 07.11.03, 23:04

• ada296 Re: zaliczka a zadatek 07.11.03, 23:07
                  zaliczkę da się odzyskać
                  i wyegzekwować zwrot zadatku w przypadku nie wywiązania się z umowy strony
                  sprzedającej (w podwójnej wysokości)gdy jest forma aktu notarialnego i jest
                  rygor w akcie
                  :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka