gini 09.11.09, 20:16 www.piwnicapodbaranami.krakow.pl/teksty.html Nie wiem Hans czy lubisz piwnice i jej artystow, ja dawniej lubilam dzis chce ich troche przypomniec. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: Piwnica pod Baranami 09.11.09, 20:42 NOC CYTATÓW Wiesławowi Dymnemu To było tam na dole Gdzie w dymie od pokoleń O Wielkiej Sztuki rolę Straszliwy kipi spór On przyszedł przed północą Kiedy się diabły kocą I właśnie z ich pomocą przytaszczył bestii wór A bestie jak to bestie Dziwne głosiły kwestie Nieczułe na sugestie By przegnać pustki czad Wszystkie żłopały wódkę Z natychmiastowym skutkiem Jak gdyby strach przed jutrem Wypiął włochaty zad Zjawiła się panienka W talii bezczelnie giętka Króciutka jej sukienka Zastanowiła nas Nadleciał Czarny Anioł Z uwagą spojrzał na nią I nagle tuż pod ścianą Dwuznaczny wyrósł las Potem przylazły koty Dźwigając w łapach młoty Gotowe do roboty Która im była w smak Jeden zamruczał ? hopla Zrobimy aeroplan Starczy fantazji kropla By się zabawić tak Zaś Szajbus dynamiczny Wyraźnie obsceniczny Uderzył w ton tragiczny Tłukąc kieliszki dwa Bełkotał że na wieży Wisielec małoświeży Dla stada nietoperzy Na saksofonie gra Wszystko się zakręciło Nienawiść smutek miłość Czy tak naprawdę było Tego dziś nie wie nikt Wśród tylu zmór i ludzi Niełatwo się obudzić Lecz po co tak się trudzić Gdy rozum smacznie śpi On wstał by coś powiedzieć Więc lepiej było siedzieć Cichutko jak te śledzie Aby nie wkurzył się Spojrzał nam prosto w oczy I wtedy nas zaskoczył Tym co w pamięci mroczy Jak niewyraźny sen Słońce wschodzi raz na dzień tylko raz Tylko raz wygasza ognie bladych gwiazd Ja zmęczony wędrowiec żegnam was Słońce wschodzi raz na dzień tylko raz Czy to nie kojarzy sie z forum?szczegolnie z aqua. Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 09.11.09, 20:58 Nie wiedzialam.... miasta.gazeta.pl/krakow/1,35796,5583089,Halina_Wyrodek__Przeciw_temu_czasowi.html Miala wspaznialy glos poruszala serce... Odpowiedz Link
hansgrubber Re: Piwnica pod Baranami 09.11.09, 21:22 To co znam lubie ale znam dosyc slabo. Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 09.11.09, 21:34 Nie ma muzyki, ale teksty wszystkie sa wspaniale, szukam wlasnie mojej ulubionej piosenki Haliny , ale cos mi nie idzie. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Piwnica pod Baranami 09.11.09, 22:07 giniusia w roli wrażliwej no ładnie,ładnie.)) Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 09.11.09, 22:10 ariadna-enta napisała: > giniusia w roli wrażliwej > no ładnie,ładnie.)) ariadno, pomylilas adres zapasy w blocie sa na aqua, podac link czy trafisz sama? Odpowiedz Link
gini Piwnica pod Baranami i jej kultowy juz przeboj 10.11.09, 00:16 www.youtube.com/watch?v=Qv8UK4X21Uc Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 00:34 wcale nie pzresadzam ciągnie dalej ten jedne temat,bajdurzy, w jednym temacie a za chwile udaje uduchowioną Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 00:43 ariadna-enta napisała: > wcale nie pzresadzam > ciągnie dalej ten jedne temat,bajdurzy, > w jednym temacie > a za chwile udaje uduchowioną Ariadno, ja pisalam na wielu forach i w bardzo wielu tematach. Poezje cytowalam tez, a tak naprawde co ty w ogole wiesz o mnie? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 07:37 poezje? Moze o tych "...co to czworkami do nieba szli"....? A moze tez malujesz? Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 07:45 1zorro-bis napisał: > poezje? Moze o tych "...co to czworkami do nieba szli"....? A moze tez malujesz > ? Ja maluje?Ja kreski prosto nie umiem postawic, ale dobre malarstwolubie nawet bardzo .Z tym, ze te stare, nowoczesnego nie no moze lubie wybiorczo.. Ale jak tu zaczne jeszcze o moich ulubionych malarzach to ariadna moze na zdrowiu nam zapasc, wiec moze dajmy spokoj. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 07:59 o ulubionych malarzach ? A czemu nie? Przynajmniej temat neutralny.... Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 08:41 No to cos podrzuc, ale daj kawe wypic, i sie otrzasnac bo anty mnie wprowadzil w nostalgie za oknem leje , a ja znow w nocy nie spalam , musze chyba do domu egzorcyste sprowadzic. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 08:56 z polskich wspolczesnych lubie Dude-Gracza. Sasnala nie trawie bo to hochsztaplerstwo.... Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 09:14 1zorro-bis napisał: > z polskich wspolczesnych lubie Dude-Gracza. Sasnala nie trawie bo to > hochsztaplerstwo.... Ja jestem staroswiecka, wloski renesans i naturalnie mistrzowie flamandzcy, Rubensa za bardzo nie lubie , urzekl mnie Dali w muzeum "Kuszenie swietego Antoniego" obraz doslownie przyciagal barwami. Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 09:21 Naturalnie Magritte i Delvaux, jestem juz troche belgijska , zreszta dlugo by wyliczac, Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 09:58 1zorro-bis napisał: > no a co z polskich wspolczesnych? Nie lubie, jestem staroswiecka , kocham stara architekture , kocham Brugge nie lubie nowoczesnosci, no moze meble i te rozne sprzety typu pralka, lodowka itd.. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 10:11 no, ja tez jestem konserwatywny ale oprocz staroci cos z nowosci tez lubie.... Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 10:27 1zorro-bis napisał: > no, ja tez jestem konserwatywny ale oprocz staroci cos z nowosci tez lubie.... Przyznalam , ze nie lubie Twoj Duda Gracz do mnie nie przemawia wrecz odpycha. Nie wiem jak cep to robi i inni, ze tak ladnie wklejaja cale obrazy , ja nie umiem. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 10:43 ja tez jeszcze nie umiem A co powiedz na Beksinskiego? Widzisz...sa jeszcze ciekawsze tematy. Nie tylko Auschwitz, Treblinka.... Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 11:19 1zorro-bis napisał: > ja tez jeszcze nie umiem A co powiedz na Beksinskiego? Widzisz...sa jeszcze > ciekawsze tematy. Nie tylko Auschwitz, Treblinka.... Naturalnie, ze sa pisalam na wielu forach w wielu roznorakich tematach. zok.zduny.pl/wordpress/wp-content/gallery/posts-images/beksinski.jpg Mam nadzieje, ze link wyszedl , ten obraz jest piekny, przemawia barwami . Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 14:30 no wlasnie...Piekny obraz. Czyz nie lepiej pisac o rzeczach pieknych niz o tragicznych? Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 14:37 1zorro-bis napisał: > no wlasnie...Piekny obraz. Czyz nie lepiej pisac o rzeczach pieknych niz o > tragicznych? Naturalnie, ze mozna, tylko ten swiat niestety nie sklada sie z samych pieknych rzeczy, na tragiczne rzecz nie mozna zamykac oczu i udawac , ze ich niema, nie bylo. Ale nie paskudzmy tego watku. Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 16:59 1zorro-bis napisał: > a Gil Bruvel? o o znowu musze sprawdzic, mowilam juz, ze ja staroswiecka, ale a noz widelec moze mi sie spodoba. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 17:31 spodoba sie. Na pewno. Bardziej niz Treblinka.... Odpowiedz Link
dawida1 Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 11:19 1zorro-bis napisał: > Widzisz...sa jeszcze ciekawsze tematy. > Nie tylko Auschwitz, Treblinka.... PRZYJAZŃ Bosmans Phil Przyjaźń to najwspanialszy i najbardziej kosztowny dar. To sens i znaczenie wszystkich darów, ilekroć ludzie się obdarowywują. Kwiaty nie zakwitną bez ciepła słońca. Ludzie nie mogą stać się ludźmi bez ciepła przyjaźni. Dlaczego tak wielu ludzi nic z tego życia nie ma? Ponieważ nie mają żadnych przyjaciół. Nie znają żadnej bratniej duszy. Nie zauważają żadnych oznak, że ktoś ich lubi. Ponieważ nie ma nawet kwiatka, który by kwitł dla nich. Szczęście to jest inne określenie radości i zadowolenia. Inne imię przyjaźni. Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły. Nie mają wprawdzie żadnych skrzydeł, lecz ich serce jest bezpiecznym portem dla wszystkich, którzy są w potrzebie. Wyciągają ręce i proponują swoją przyjaźń. Przyjaźń. W twoim sercu żyją ludzie, którzy znaleźli tam swój dom. Zamieszkują go nawet wtedy, gdy już dawno umarli. Kto wyrzeka się przyjaźni, mieszka w krainie bez kwiatów. Wszystko wytrzymasz, ze wszystkim możesz sobie poradzić, jeżeli masz przy boku przyjaciela. On nie musi nic więcej uczynić, jak tylko powiedzieć słowo, albo tez bez słów, podać ci rękę. Przyjaciel w twoim życiu jest najlepsza pociechą w każdej potrzebie. Przyjaciel to prawdziwa ludzka dobroć, w której czujesz znak Bożej dobroci. Odpowiedz Link
dawida1 Każdy powinien mieć przyjaciela,... 10.11.09, 11:43 CO TO PRZYJAZŃ ,CO PRZYJACIEL To duchowa, emocjonalna i platoniczna więź łącząca dwoje lub więcej ludzi, oparta na wzajemnym zrozumieniu, wspólnych doświadczeniach. Przyjaciel to „drugie ja” (Teofrast z Eresos), „połowa duszy mej” (Horacy). Przyjaźń jest cnotą, złotym środkiem między wadami wrogości i pochlebstwa. Cechami idealnej przyjaźni są: zaufanie i wierność, życzliwość i szczerość. Arystoteles rozróżnił 3 rodzaje przyjaźni: opartą na wzajemnej korzyści, na przyjemności i na doskonałości. Przyjaźń to nie tylko słow, spotkanie, albo rozmowa, To nie kolega na dwa miesiące, Z przyjaźnią żyje się do końca, Każdy powinien mieć przyjaciela, Który go kocha i w trudnych chwilach wspiera, Jeżeli jest z nim przez całe życie, To wraz z nim umiera ... Odpowiedz Link
gini Re: Każdy powinien mieć przyjaciela,... 10.11.09, 11:49 Ja mam podly charakter czesto sie z przyjaciolmi kloce spieram wytykam bledy. Ale to tez cecha przyjazni, nie mozna przymykac oczu na bledy przyjaciol . Odpowiedz Link
dawida1 Re: Każdy powinien mieć przyjaciela,... 10.11.09, 12:04 BIBLIA Kto schlebia swojemu przyjacielowi, ten mu zastawia sidła na nogi. (BW) Przyp. 29:5 więc nie jest tak zle :) Odpowiedz Link
gini Re: Każdy powinien mieć przyjaciela,... 10.11.09, 12:36 dawida1 napisała: > BIBLIA > > Kto schlebia swojemu przyjacielowi, ten mu zastawia sidła na nogi. > > (BW) Przyp. 29:5 > > > więc nie jest tak zle :) Hm znaczy sie nie jestem tak do konca zla. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Każdy powinien mieć przyjaciela,... 10.11.09, 14:32 no...prosze, prosze! Prawie jak partyjna samokrytyka...To jakis postep. Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 21:32 gini a pisz sobie o czym chcesz na 100 forach twojego uduchowienia,tej twojej "wrażliwości",ckliwości i patosu nie kupuję pokazałas ostanio kim jesteś i to wystarczy Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 21:35 ariadna-enta napisała: > gini a pisz sobie o czym chcesz na 100 forach > twojego uduchowienia,tej twojej "wrażliwości",ckliwości i patosu nie > kupuję > pokazałas ostanio kim jesteś i to wystarczy Ja tez cie bardzo lubie ariadno i nie zapomnij spytac offnickowej jak sie wkleja te obrazy. Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 21:42 www.collectionprivee.com/Bruvel/bronze/index.htm Moze nie wszystkie z gory zastrzegam, ale wiekszosc przepiekna, obrazy raczej za nowoczesne. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piwnica pod Baranami 10.11.09, 23:08 to wejdz jeszcze na strone www.setowski.art.pl Odpowiedz Link
gini Re: Piwnica pod Baranami 05.07.10, 02:50 lubie ten watek to i wklejke zrobie jak sie juz naumialam))) Odpowiedz Link