toovo 31.07.05, 11:37 czy już się rozpoczął? co i gdzie można znaleźć? w przybliżeniu, bo wiadomo, żaden grzybiarz nie zdradzi swoich cudownych miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuna00 Re: sezon na grzyby 01.08.05, 19:26 toovo napisał: > czy już się rozpoczął? co i gdzie można znaleźć? w przybliżeniu, bo wiadomo, > żaden grzybiarz nie zdradzi swoich cudownych miejsc... uwielbiam zbierać grzyby, ostatni raz robiłem to jakieś 5-7 lat temu, znam fajne miejsca w okolicach h-ki ale na zbieranie "darów lasu" nie mogę ostatnimi laty się wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: sezon na grzyby 14.08.05, 23:44 ktoś jest w temacie? są już DARY LASU ??? w lasach warmii i mazur jest ich pełno a tu tez się pojawiły ??? Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 24.08.05, 17:21 Prawda w lasach Warmii i mazur pojawily sie .. a co w lasach w poblizu Hajnowki ?--nie ma nadal grzybow? Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: sezon na grzyby 31.08.05, 17:46 tofika napisała: > Prawda w lasach Warmii i mazur pojawily sie .. > a co w lasach w poblizu Hajnowki ?--nie ma nadal grzybow? przebywałem z wizytą w rodzinnym mieście i oczywiście nie omieszkałem wybrać sie do Puszczy na grzyby SĄ, znalazłem kilkadziesiąt prawdziwków i mnóstwo podgrzybków, no i troszkę kurek zapowiada się dobry sezon na grzybki, musi tylko dobrze popadać...... Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 31.08.05, 18:47 kuna00 :), i prosze jednak juz sa grzyby , jeszcze w dodatku takie ,ktore najbardziej lubie zbierac, a zreszta --inne tez ,bo wszystko zima jak znalazl, ja dzis mam opienki-takie sobie ,ale mam przepis na pyszna salatke z opieniek,i mroze i robie w occie,a zima tylko cebulka ,smietana , pycha dodatek do jedzonka.. Mam w okolicach Hajnowki kilka miejsc ,gdzie rosna grzyby , wcale nie przestalam ich widziec... pamietam miejsca .. Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 14.09.05, 08:58 jakie sa wiadomosci o grzybobraniu? za wiadomosc nagroda ------- salatka z grzybow,, pycha do ..... z trawka ... a zima ...rarytas:) Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby--obiecana salatka.. 15.09.05, 15:22 Moze akurat komus spodoba sporzadzenie salatki z grzybow? dobre sa nawet opienki zalewa:1 koncentrat pomidorowy (Wieksza puszka ) 1 szklanka wody, 1 -"- oleju 6 lyzek octu ,ziele ang,listek laurowy,gorczyca 1 lyzka wegety ww skladniki zagotowac -------------------------------------------------------- dodatkowa zaprawa przyg na pol godz wczesniej; 1 kg cebuli pokroic w plastry lyzka soli 2 lyzki cukru te skladniki wymieszac jak wyzej wspomnialam na pol godziny przed polaczeniem z grzybkami (JA robilam w ubieglym roku z opienkami) wiec do ugotowanych grzybow dodalam wszystko co wczesniej napisalam powinno byc geste i wkladalam do mniejszych sloiczkow lub pol litr i trzeba zawekowac od zagotowania na wolnym ogniu 20 lub 30 min, Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 26.09.05, 13:08 niech ktos znajdzie chwilke i napisze .. czy sa grzyby,czy jest sucho i nie rosna? Odpowiedz Link Zgłoś
toovo Re: sezon na grzyby 12.10.05, 19:00 Ponoć wysypały podgrzybki i pierwsze zielonki. Ale czy to są grzyby? W moim mniemaniu na takie miano zasługują tylko borowiki. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjona Re: sezon na grzyby 12.10.05, 19:55 toovo, podgrzybki sa i na suszenie i zamrozenie,a marynowane z kilonkiem zubroweczki,jakie pyszne :), zielonki tez -oprocz suszenia , oczywiscie ze prawdziwki to juz naj naj lepsze,napewno by sie w znanych mi miejscach znalazly,tylko 600km -tam i spowrotem... Odpowiedz Link Zgłoś
toovo Re: sezon na grzyby 12.10.05, 19:59 Ja to wiem. Jako zakąska są niezastąpione :). Mówię tylko, że są grzyby (borowiki) i bedłki (cała reszta). Odpowiedz Link Zgłoś
lucjona Re: sezon na grzyby 12.10.05, 19:57 cos mi tu nie ten nick wyskoczyl ,ale to ja ..tofika:) Odpowiedz Link Zgłoś
trufla_pl Re: sezon na grzyby 15.10.05, 09:43 właśnie jutro mam zamiar podjechać do lasu --zobaczę czy rzeczywiście są jakieś grzybki--ponoć kilka dni temu ludzie grabili zielonki!--jeśli nazbieram to skorzystam z twego przepisu-Toffika! Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 15.10.05, 12:35 Ciekawe truffla gdzie ,,ciekawe , moze do tego lasu o ktorym ja pamietam , tam byly w pewnych miejsch zielonki, tylko ,czy teraz takie tez sa zielonki zapaszczone ,, bo one lubia w takich miejscach rosnac ,teraz w lesie warmin mazurskim ,zielonki inaczej zbieram ,,,maja piasek takie ktore specjalnie 100 kl jade w okolice szczytna , wiec mocze je najpierw w roztworze solnym ,zeby lepiej piasek odmoczyc i potem dlugie plukanie ,,pracy duzo,,, ale zima pycha , trufla ,,troszke sproboj salatki ,,,zmiejsz o polowe,, czy bedzie smakowac ,, powodzonka,,, oby byly grzyby,,, chyba ze pieczarki :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
trufla_pl Re: sezon na grzyby 15.10.05, 13:31 Tofika-pojadę gdzieś tam za Orzeszkowo-zobaczę a i miejsce koło Siemianówki jest fajne-tylko nie wiem czy będzie mi się chciało tam jechać--oczywiście że zrobię wg twego przepisu kilka słoiczków i spróbuję--bo jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje--mam jednak cichutką nadzieję, że może moje grzyby na mnie jednak czekają! pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 15.10.05, 19:26 Truffla, Siemionowka ,,bo tam pracowalam 2 l w Masiewie w szkole,z kolezanka jezdzilysmy do okolic Siemianowki na grzyby tez, Orzeszkowo wiem o takiej miejscowosci ale nie bylam tam,,natomiast bywam ( jesli jestem w Hajnowce)w okolicach Dubicz taki las dubicki,tam bywaly rozne i prawdziwki,,ale sporo lat tam nie bylam ,w okolicach Masiewa ,,ile mialysmy zapasow ..kilka wiaderek opieniek robilysmy,tam trzeba bylo miec zapasy,2 aut byly tylko do Hajnowki ,,a zimy bbb zasniezone w 70 l lodowki nie mialysmy ,wiec solilysmy ,,pycha po wymoczenie,tylko :)opienki bardzo podskakuja w casie sma zenia to bylo niebezpieczne ,ale zawsze jakis pomysl na poradzenie z ty mialysmy- Odpowiedz Link Zgłoś
trufla_pl Re: sezon na grzyby 15.10.05, 20:41 Tofika--dzięki za piękne foto!--a z grzybami - po prostu większość mrożę--dlatego że że są świetne!:D--nie myję ich , tylko trochę oczyszczam--i później sa jak świeże-jakbym przed chwilą z lasu przyniosła--nie radzę odgotowywać--bo cały smak zapach tracą w wodzie podczas odgotowywania!!--jutro pojadę i luknę czy coś w lesie na mnie czeka--hihihih!!! pozdrówki i buziale!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 19.10.05, 16:24 Trufluniu, w niedziele pojechalas na grzyby,rozumiem ,duzo nazbieralas ,poki opracowalas ,ktore do czego, a moze wciaz w lesie czekasz ,czy Ci urosna swiezutkie? Daj jakis znak,gdzie to miejsce dobre masz? Wpadniemy do Ciebie do lasu,jakis kociolek z czyms podrzucimy i z trawka zubra ,lub bez, ale tak nie dac znaku o sobie ,,to juz .. nie wiem co myslec:) Odpowiedz Link Zgłoś
trufla_pl Re: sezon na grzyby 20.10.05, 08:29 Tofiko-byłam na grzybkach-ale jakieś cienkie te moje grzyby były-ale nazbierałam trochę zielonek , podgrzybków i koźlaków. Wczoraj zauważyłam że wysypują się opieńki! Pozdrawiam i życzę miłego dnia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: sezon na grzyby 20.10.05, 11:57 kurczę, ale robicie mi apetyt na grzybobranie ubolewam nad tym, że nie mogę czynnie w tym uczestniczyć a pozostaje mi tylko o tym poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
tofika Re: sezon na grzyby 20.10.05, 15:25 www.grzyby.net/atlasgrzybow.htm jesli nie ma innej mozliwosci?:) BBB dziekuje za pozdrowionka trufla --pocieszam kuuna 00:) widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
trufla_pl Re: sezon na grzyby 20.10.05, 20:18 Kuna --tp przyjeżdżaj--pójdziemy sobie na grzybki!!!!!1--hhihihihhi Tofika--pocieszaj Kunę bo inaczej biedak zapomni jak grzyby wyglądają!--hihi Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: sezon na grzyby 20.10.05, 22:27 trufla_pl napisała: > Kuna --tp przyjeżdżaj--pójdziemy sobie na grzybki!!!!!1--hhihihihhi > Tofika--pocieszaj Kunę bo inaczej biedak zapomni jak grzyby wyglądają!--hihi jesteście panie przemiłe, chętnie bym przyjechał, ba, zrobiłbym to z dziką rozkoszą ale same rozumiecie - praca !!! jak będę się wybierał, to odezwę się dziękuję za zaproszenie Odpowiedz Link Zgłoś