anka1 31.08.05, 12:44 slyszalam ze macie tam niezle zamieszanie. podobno na Rodzicow broniacyh szkoly przed likwidacja burmistrz oddzialy prewencyjne policji sciagnal z Bialegostoku. beda bic obywateli co sie nie chca pankowi podporzadkowac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hajdis Re: szkola nr 5 31.08.05, 15:34 Jak sie będą agresywnie zachowywać to trzeba ich traktować jak kazdego kto sie w ten sposób zachowuje. Co w tym dziwnego. Mnie to przeraza, ze ludzie chca siłą cos osiagnąć, a zarazem dziwi mnie ten cały protest i okupacja. Jak mozna nie chcieć, żeby dziecko grało na sali gimnastycznej w siatkówkę, żeby miało boisko szkolne, przestrzeń na korytarzach, ławke pod szkołą..... Argumenty typu: duże skupisko uczniów, które cieżko okiełznać - wcale do mnie nie docierają. jak ktoś chce sie uczyć to sie uczyć będzie, jak sie ma nauczyć złego- to nie tylko od innych dzieci w szkole, pod nadzorem nauczycieli można sie nabawic kiepskich nawyków, ale takze w domu(!), "pod blokiem" itp. Sterczenie z dziećmi pod szkołą i wykrzykiwanie przeróżnych haseł protestacyjnych, też nie jest dobra szkoła dla dziecka bo, moim zdaniem uczy rozwiazywania problemów w ostateczny sposób- siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 31.08.05, 18:05 nie masz tam dziecka ,więc nie wiesz w czym rzecz,że się zachowują tak,a nie inaczej.A jak zostaną spacyfikowani to co?Jak za komuny,jak na Białorusi -zero zgromadzeń ,zero strajków,zero praw!!!!np.:Ja przyjdę do Ciebie jutro i oznajmię,że masz do dnia następnego się wynieść z tego mieszkania(w którym miszkasz z 7 lat)i co?Część nauczycieli dostała wypowiedzenia z pracy i co mają teraz zrobić?Pojść się powiesić? Odpowiedz Link Zgłoś
spoko444 Re: szkola nr 5 31.08.05, 19:24 Ludzie!!!! "marcingore" a ty wiesz ile jest dzieci w bielsku ? A jak ktoś chce utworzyć prywatną szkołę KATOLICKĄ to niech to robi na koszt własny i parafii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa96431 Re: szkola nr 5 22.09.05, 11:25 To onacza iz rodzice maja reagować na to iz dzieci ćwiczą na osiedlowym boisku. I co w tym złego droga osiedlowa jest bezpieczna i piesi maja pierwszeństwo. W innych szkołach ćwicza w parku w innych szkołach na placu szkoły Zawodowej. I to innym nie przeszkadza, a i powinno . Wiec rodzice powinni zareagowac i popatrzeć na inne szkoły gdzie odbywaja sie lekcje wychowania fizycznego. Czy to jest napewewno miejsce bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
radek241 Re: szkola nr 5 22.09.05, 11:31 Masz racje niech sprawdzą gdzie inne szkoły ćwicza. Bo trójka to cwiczy w parku i np rzucanie oszczepem lub dyskiem na terenie parku jest nie dopuszczalne a miało miejce. I kto tu ma zajecia wychowania fizycznego bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
spoko444 Re: szkola nr 5 31.08.05, 19:30 I jak można do tego wszystkiego wplątywać dzieci!!!!! GŁUPOTA DOROSŁYCH !!!" marcingeorge" oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge do spoko444 31.08.05, 22:58 dzieci czują lęk przed pójściem do nowej szkoły,więc rodzice walczą o tą placówkę by za wszelką cenę ja utrzymać.Czy z tego powodu oni też sa głupi,a może głupi jesteś sam?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: do spoko444 01.09.05, 12:13 marcingeorge napisał: > dzieci czują lęk przed pójściem do nowej szkoły,więc rodzice walczą o tą > placówkę by za wszelką cenę ja utrzymać.Czy z tego powodu oni też sa głupi,a > może głupi jesteś sam?!!! Życie jest pełne takich sytuacji, a dla nich to dopiero poczatek takiego zycia. Rodzice zamiast im pomóc odnaleźć sie w tym wszystkim, chcą je przed tym chronić, wzbudzajac jeszcze bardziej negatywne emocje, uczać agresji, szantarzu, wymuszenia. Nie tedy droga! Nie w takiej sprawie! Nie z dziećmi porzy boku! Obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_kosynier Re: szkola nr 5 31.08.05, 19:37 I Ty i Hajdis zapewne macie rację,choć problemy może trochę wyolbrzymione,a dla mnie najbardziej żal dzieci, szczególnie tych idących do szkoły po raz pierwszy.Jakie będą ich wspomnienia, tego pierwszego dnia,jak będą się czuły stojąc zdezorientowane wśród przekrzykujących się dorosłych, jak wpłynie to na ich nieukształtowaną jeszcze psychikę.Ale porównanie zamiany budynku szkoły, z wyrzuceniem z mieszkania nie ma tu według mnie żadnego odniesienia.W tym wypadku nikt nikogo nie pozbawia prawa do dalszego kształcenia się,choć na pewno sytuacja nie jest za wesoła. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_kosynier Re: szkola nr 5 31.08.05, 19:44 Moja odpowiedż dotyczyła wypowiedzi Hajdis i Marcinageorga,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 31.08.05, 23:20 gdyby dyrektorką szkoły nadal byłaby Pani Zajko taka sytuacja zapewne by nie miała miejsca!!!Na cały ten konflikt patrze jak inni z boku,ale jestem ciekaw jakimi hasłami,obietnicami przed przyszłymi wyborami będą chcieli pozyskać swych wyborców takie bajeny,bożki,tarasiuki,berezowce itd.?heheheh pewnie każdy w ulotce będzie miał takie zdanie:..byłem przeciwny,zdeterminowny i do samego końca walczyłem o nie likwidowanie przedszkola takiego i takiego i szkoły takiej,a takiej.Bóg mi świadkiem!!!... Odpowiedz Link Zgłoś
jaszal Re: szkola nr 5 01.09.05, 07:20 Poszedłem zobaczyć nową szkołę.Piękna. Czy mozna ją porównać z klitkami sekretarzy w komitecie? Wiem,że wola ludu..... ale lud bywa głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: szkola nr 5 01.09.05, 07:46 Lubię małe szkoły ! Takie powinne być szkoły ! Nauczyciel pracujący w szkołach typu Moloch jest zdezorientowany kiedy na korytarz w czasie przerwy wypada kilkaset rozwydrzonych dzieciaków ! Nie zazdroszczę wszystkim , którzy pracują w takich warunkach ! Jest to przemysł!!! Krzyk , charmider , istna szarańcza !!! Rozumiem tych rodziców , ktorzy walczą o "5" ! To naprawdę odpowiednia Szkoła ! Atmofsera nauki jest tam wymarzona ! Czyściutko , przyjemnie i cicho ! Tego normalne dzieciaki (uczniowie) , Rada Pedagogiczna oraz Administracja potrzebują ! Kto z Was nie uczył się w małej lokalnej Szkole ? Przypomnijmy ! Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: szkola nr 5 01.09.05, 12:20 Wiemy juz co jest w szkole: spokj, cisza, czysto, przyjemnie, w dwuch słowach "wspaniała atmosfera". Ale czego nie ma, a byc powinno? Odpowiedz Link Zgłoś
pistolet7 Re: szkola nr 5 01.09.05, 10:18 Marcin grasz w kosza w drużynie którą wspiera SLD poprzez obecnego Burmistrza i Pawła Miszczuka, którzy to właśnie są za zamknięciem szkoły. Uważaj bo sezon 2005/2006 możesz mieć stracony za krytykę :-) A tak na poważnie w SP Nr 1 było swego czasu gimnazjum wraz z podstawówką, taka sama jest sytuacja w szkole Nr 4, sale przekazane dla szkoły podstawowej są odnowione, jest sala gimnastyczna oraz kuchnia ze stołówką. Gdyby do tej szkoły miało zostać przeniesione moje dziecko byłbym za! Ale czy 100% rodziców jest przeciw przenoszeniu? Może należy zrobić jakieś tajne głosowanie? Wtedy wynik może być inny? Pozdrawiam forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: szkola nr 5 01.09.05, 10:43 dlaczego za moje pieniądze ma być utrzymywana szkoła bo tak chcą rodzice- zapytajmy mieszkańców miasta co oni na to? Czy wolą by miliony szły na jakąś szkołę w której uczy się garstka dzieci, czy na inne ważne cele ( szpital, drogi, pomoc społeczna, prace interwencyjne) to , że jakis nauczyciel straci pracę to nic strasznego. Kiedy ja pracy nie miałem nikt nie krzyczał i nie wrzeszczał, że świat się wali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: szkola nr 5 01.09.05, 11:37 Jak mówiłsam burmistrz przeniesienie szkoły nie da oszczędności dla budżetu miasta. Argument ekonomiczny nie wchodzi więc w grę Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 01.09.05, 19:17 wypełnij oświadczenie i złotówka z Twojej pensji będzie wspierała co sobie zazyczysz.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 01.09.05, 19:32 np:wiesz za czyje pieniądze wypłacane są renty dla alkoholików? za nasze,a wiesz ile (naszych)pieniędzy marnotrawi się w wojsku,a czy wiesz,że mógłbym tak wymieniać i wymieniać.Chodzi tu o szkołe w której bynajmniej nie uczy sie garstka dzieci!Śmiem twierdzić,że jako jedyna w Bielsku zawsze ma komplet,więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: szkola nr 5 01.09.05, 12:22 Są oddzielne dla obu szkół sale komputerowe, gabinety dyrektora, sekretariaty itp. Nic nie zostało zlikwidowane, jedynie przeniesione w inne mury, o lepszych warunkach i z wiekszymi możliwosciami rozwoju. Czy to źle? O co ta batalia? Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 01.09.05, 19:14 od obecnego będę grał w Białymstoku i bynajmniej nie z powodu ,,czerwonej plagi''.Większości osób z rady miejskiej nie trawię,zresztą jak większość bielszczan.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: szkola nr 5 01.09.05, 11:58 Ale o co tak naprawde walcza ci ludzie bo mam wrazenie ze zapomnieli kto jest w tym wszystkim najwazniejszy!!! W obecnej chwili zaczynaja nauke dzieci z nizu demograficznego i skoro jest szkoła, która ma świetne warunki, moze zapewnic dzieciom wszystko czego nie posiada szkoła nr 5 to o co chodzi? I tak predzej czy później została by zlikwidowana, bo tak naprawde nie jest już potrzebna bo jest wystarczajaca ilość miejsca w budynkach innych szkół. dlaczego nikt sie nie zastanawia czy moze wsród uczniów SP5 jest przyszły olimpijczyk w skoku w zwyz, świetny gracz siatkówki itp. Dzieci powinny mieć szansę spróbować, sprawdzic sie choćby w sporcie i taka szansa przed nimi stoi panie Marcinie? Ty, jako sportowiec... wysłałbys swoje dziecko do szkoły bez sali gimanastycznej (już nie mówiac o gabarytacz pomieszczeń i korytarzy)? Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 01.09.05, 19:20 no pewnie,że bym nie wysłał.Tak na marginesie to ta szkoła ma spore osiągnięcia sportowe wbrew logice.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
texciarz Re: szkola nr 5 06.09.05, 13:19 1. Ostatnio spotkałem się z opinią, że jeżeli ktoś tak zajadle walczy o coś, to pewnie ma coś do ukrycia, jakieś krętactwa, które mogą teraz wyjść na jaw, czy jakieś tajnowojenne plany, które mogą się nie powieść. Pewnie to nie jest spisek masonów, ale coś musi być na rzeczy. Bo nie jest dla mnie rzeczą normalną, by rodzic nie chciał dla dziecka bardziej przestronnych i jasnych sal lekcyjnych, lepszych warunków do zajęć gimnastycznych, itp. 2. Najdziwniejsze jest to, - jeżeli to prawda - że zdecydowana większość absolwentów piątki kontynuuje naukę właśnie w Gimnazjum Nr 1. To co, grzeczne dzieci z podstawówki stają się bestiami w gimnazjum? Jeśli tak, to chyba nie wpływają na to mury szkoły czy jakieś duchy, ale winni są temu ci sami rodzice, którzy protestują przed 5-ą, że tak wychowali swoje pociechy. 3. Ale najśmieszniejsze jest to, że na zdjęciach tak zaciekle broniących szkoły rodziców rozpoznano osoby bezdzietne, stare panny i kawalerów? Czyżby już wybrali szkołę dla swoich niepoczętych pociech? Cóż, ponoć dopóki piłka w grze, a bramki są dwie ... nadzieja nie gaśnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
an161 Re: szkola nr 5 17.09.05, 18:47 Masz zupełną rację w swoich przemyśleniach. Posłuchaj więcej o wynikach egzaminu gimnazjalistów w roku szkolnym 2004/2005.Średnia wojewódzka, na 50 punktów do uzyskania, w części humanistycznej wynosi 32,93 pkt., w części matematyczno -przyrodniczej 24,81. Średnia dla powiatu bielskiego odpowiednio wynosi 33,42pkt i 26,67pkt. Z Bielska Podlaskiego najlepszy wynik uzyskało Gimnazjum Nr 3 ze średnią 34,39 pkt w części humanistycznej i 30,32pkt w części przyrodniczo-matematycznej (gratulacje dla kadry pedagogicznej z Gimnazjum Nr3), niżej uplasowało się Gimnazjum Nr 2 z punktacją odpowiednio 33,46 i 26,62, a trzeci wynik uzyskało gimnazjum Nr 1 z punktacją 32,77 i 24,42. Rzecz w tym, że uczniowie ci przyszli w 50 % ze Szkoły Nr 5, z określonymi zaniedbaniami w procesie nauczania. Myślę, że to jest problem, nad którym należałoby się zastanowić w Szkole Podstawowej Nr 5 (w jej Radzie Pedagogicznej), a nie walczyć o małe , ciasne i ciemne mury. To są fakty, bardzo smutne- z pewnością nie do podważenia. O wynikach w zakresie sportu w Szkole Podstawowej Nr 5 też jakoś cicho. I tak możemy rozważać dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: szkola nr 5 01.09.05, 12:06 marcingeorge napisał: Ja przyjdę do Ciebie jutro i > oznajmię,że masz do dnia następnego się wynieść z tego mieszkania(w którym > miszkasz z 7 lat)i co? mysle, że to nie jest dobre porównanie, ale gdybyś przyszedł do mnie, powiedzmy przeniesc mnie z nędznej kamienicy do mieszkania w bloku z cegły, gdzie bym miała zamknięte osiedle, plac zabaw dla dziecka i jeszcze wiele innych, czego w poprzednim mieszakniu nie posiadałam to owszem, bardzo chetnie. Ludzie żyja róznie, niektórzy przeprowadzają sie w swoim życiu kilkanaście razy, dzieci zmieniaja szkołę, dorosli pracę. Do wszystkiego można sie przyzwyczaić, tym bardziej do lepszego niż było. Myśle, że nie należy iść za tłumem bo to ogłupia. Należy zastanowić sie indywidualnie dan własnym przypadkiem i wtedy pewnie w wiekszosci problem stałby sie malutki, albo nawewt rzaden. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: szkola nr 5 01.09.05, 22:20 No niestety... a ja jak ta stara plotkara, siedze w oknie i czekam. Ale wiem, że mam tylko szansę zobaczyć jak dziewczynę swoją do domu odprowadza. Ehhh.... życie.... Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: szkola nr 5 02.09.05, 18:18 sorki ale większość co piszecie jest żałosne :/ Ja jestem za tym żeby szkoła nr 5 została tam gdzie stoi... Tak na marginesie... ktos wczesniej dobrze zauważył że Bielsk, jego radni i "burmistrz" to jedna wielka wojna religijna... "katolicka szkoła"... a gdzie to napisane??? każdy moze posłać do niej dziecko... tak samo jest z białorusami... kazdy mówi ze to "ruska" szkoła itp... czy ktoś zabrania innym wyznaniom sie tam uczyć... z tym że do "ruskich" szkół nikt sie nie czepia, a te gdzie przewaga jest dzieci katolickich trzeba przenosic a później od razu likwidowac... ja jestem z Bielska ale wstydze sie za nasze władze i za większość ludzi... mam nadzieję że niedługo nie bede musiał patrzeć na te zacofanie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_kosynier Re: szkola nr 5 02.09.05, 20:13 A najbardziej denerwuje mnie to, że na tej wcale niewesołej sytuacji szkoły, niektórzy chcą zbić polityczny kapitał.W dzisiejszej G.W startujący do sejmu pan Łuczaj, twierdzi iż po stronie strajkujących rodziców są wszyscy mieszkańcy Bielska.Być może i tak jest, ale ja pytam kto dał temu panu prawo wypowiadania się w imieniu wszystkich mieszkańców.Mogę być za, mogę być przeciw, ale to ja wyrażam swoją wolę a nie jakiś pan Łuczaj,który chce zyskać poklask wyborców.Nie dajmy się manewrować tym którzy na tym całym żamieszaniu chcą skorzystać.W tej sprawie trzeba zachować rozsądek i umiar a być może wyjście z sytuacji się znajdzie,czego wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
artkotsky Re: szkola nr 5 08.09.05, 00:55 POdobno burmistrz przytulil juz kase za przehandlowanie nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: szkola nr 5 08.09.05, 08:33 aha jak zwykle : jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
an161 Re: szkola nr 5 16.09.05, 22:03 Pani profesor Kudrycka - podlaska eurodeputowana , będąc "mediatorką z ramienia platformy obywatelskiej", w temacie Szkoły Podstawowej Nr 5, określiła tą szkołę jako elitarną w Bielsku Podlaskim. Nie bardzo mogła uzusadnić tej elitarności - ale ja może to uczynię, bo jestem świeżo po rozmowie z jedną z osób , która ma ciekawe dane. Chodzi mianowicie o wyniki egzaminów uczniów klas 6-tych szkół podstawowych w roku szkolnym 2004/2005. Średnia w województwie podlaskim, na 40 pkt możliwych , wynosi 29,69. Do egzaminu przystąpiło 405 uczniów klas 6-tych z Bielska Podlaskiego i średnia uzyskana wynosi 31,17 i jest wyższa od średniej wojewódzkiej. Zatem mamy czym się chwalić. Za miastem Bielsk jest Orla ze średnią 30,03, Rudka - 29,03, Gmina Brańsk - 28,52, miasto Brańsk - 28,23, gmina Bielsk - 28,20, gmina Wyszki - 27,60 i gmina Boćki - 26,82. Zatem szkoły bielskie klasują się bardzo dobrze. Ale wyniki są bardzo zróżnicowane. Najlepsza jest trójka ze średnią 32,59, potem jest dwójka - ze średnią 32,08, dalej jest czwórka , ze średnią 30,97, a ostatnia jest tzw. "elitarna" młodzież ze Szkoły Nr 5 - z wynikiem 28,35. Jeżeli to jest elitarna szkoła, to ja przepraszam, co to za elita. A wynik jest , jak wcześniej napisałam na poziomie miasta i gminy Brańsk, skąd Pani dyrektor się wywodzi. Burmistrz chwalił się , że dodatkowo skierował milion do naszych szkół. Proponuję burmistrzowi, aby dzielił te pieniądze zgodnie z osiąganymi wynikami. A dyrektorce proponuję, żeby w końcu zamiast politykować i prawić o patriotyźmie i różnych innych dyrdymałach, zajęła się sprawą nauczania. A w ogóle nie wiem - dlaczego ta pani jest nadal dyrektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
agroturystyczny Re: szkola nr 5 16.09.05, 22:10 Zgadzam sie zamiast politykować powinna zostać zwolniona jak zreszta burmistz. Moze to ułatwił by sprawę a szkołe zaorać i posadzić bratki.;) Odpowiedz Link Zgłoś
rafiki10 Re: szkola nr 5 16.09.05, 22:57 Ciekawe,czy prócz uprawiania polityki pani Dyrektor i jej nauczyciele mają czas na uczciwą pracę dydaktyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: szkola nr 5 18.09.05, 00:33 siedzą w oknie i wyglądają ciężrówek od przeprowdzki ! Odpowiedz Link Zgłoś
ba1110 Re: szkola nr 5 21.09.05, 19:25 A swoją drogą lekcje wychowania fizycznego na osiedlu , to też jest tolerowanie bzdury. Niech dalej psy maja zabawę, a chirurdzy zajęcie. Tylko dlaczego rodzice nie reagują? Odpowiedz Link Zgłoś