Dodaj do ulubionych

KONIEC WAŚNI NARODOWYCH

20.02.06, 17:38
Skończcie Panowie z tymi białorusko, polsko,eskimosko, czesko - ukrainskimi
dywiagacjami, które do niczego nie prowadzą, a nakręcają jedynie spiralę
nienawiści.
Wyluzujcie, mieszkamy w jednym kraju, jednym mieście i nikt nikomu nie
odbiera jego poczucia narodowej przynależności. Bo ludzie jak już pisałem nie
dzielą się na Ukraińców, Polaków, Białorusinów, Eskimowców, a na mądrych i
głupich, a ci którzy tak nie sądzą , to....
czółko...
Obserwuj wątek
    • pawlozsiul Dobrze mówisz Siwy! 20.02.06, 18:09
      Niesposób się z Tobą nie zgodzić, ja jednak spróbuję to zrobić.
      Te wątki już się robią nudnawe. Polacy/Ukraińcy/Białorusini/Eskimosi/Serbowie -
      w kółko to samo. Dobrze, że podałeś nowy trop - Czechów. Wrócimy w odpowiedniej
      chwili do sprawy Zaolzia, spox!
      Mylisz się twierdząc, że jesteśmy z tego samego miasta czy kraju. Wyobraź
      sobie, że na forum działają "amerykańscy podżegacze wojenni" (powinieneś
      pamiętać ten język - wnosząc z nicku).
      • siwy62 Re: Dobrze mówisz Siwy! 20.02.06, 19:52
        Tego "zaplutego karła reakcji" poznałem węchem, wali zgniłym kartoflem jak
        amerykańska stonka ziemniaczana.
        Ale musi miec satysfakcję: "oto JA , zza oceanu, mieszam w Bielsku Podlaskim".
        A my mamy swoją: "oto ON , zza oceanu, a nami sie interesuje".
        I niech na tym mieszaniu, mam nadzieje nieszkodliwym, pozostanie.
        A nick?, no cóż czasem mylący bywa.
        czółko...
        • siwy62 Re: Dobrze mówisz Siwy! 20.02.06, 20:07
          Romanie, a co powiesz na to?
          Dziad mój po mieczu był Białorusinem, a po kądzieli-Niemcem, Babcia jedna była
          Polką ukraińskiego pochodzenia, a druga szlachcianką, rdzennie polsko-
          katolicką. I k..... jego mać - kim ja jestem? Pewnie mi napiszesz, ze tym kim
          się czuję? A g.... prawda i sam wiesz że nie jest to proste, a napiszesz tylko
          dlatego inaczej, bo chcesz namieszać. Mam wrażenie , że czasem nie masz bladego
          pojęcia o czym piszesz. Jak większość zresztą. Świadczy o tym mnogość
          poruszanych wątków i swobodne pływanie bez wyrażnej ciągłości myśli.
          I możecie się na mnie obrażać. Bo te jałowe dysputy są, powiem wprost, poniżej
          pewnego poziomu.
          Trącają typowo polskim zacietrzewieniem i liberum veto, ukraińskim - raz maty
          rodyła i białoruską skłonnością do kłótni, więc jaki ty Ukrainiec jesteś? -
          Roman, Ty zwyczajny cwaniak jesteś.
          czółko...
          • pawlozsiul Re: Dobrze mówisz Siwy! 20.02.06, 20:11
            To znaczy Siwy, że Tutejszy jesteś, zupełnie jak ja.
          • pawlozsiul To jak Siwy, powołujemy nowy naród? 20.02.06, 20:24
            Może dadzą nam wreszcie spokój? Przestaną nami gębę wycierać i na siłę robić
            Białorusinów/Polaków/Ukraińców (alfabetycznie napisałem, gdyby ktoś zamierzał
            dąsać się o kolejność).
          • romanpidlaszuk Re: Dobrze mówisz Siwy! 20.02.06, 23:56
            Romanie, a co powiesz na to?
            Dziad mój po mieczu był Białorusinem, a po kądzieli-Niemcem, Babcia jedna była
            Polką ukraińskiego pochodzenia, a druga szlachcianką, rdzennie polsko-
            katolicką. I k..... jego mać - kim ja jestem? Pewnie mi napiszesz, ze tym kim
            się czuję? A g.... prawda i sam wiesz że nie jest to proste, a napiszesz tylko
            dlatego inaczej, bo chcesz namieszać. Mam wrażenie , że czasem nie masz bladego
            pojęcia o czym piszesz. Jak większość zresztą. Świadczy o tym mnogość
            poruszanych wątków i swobodne pływanie bez wyrażnej ciągłości myśli.
            I możecie się na mnie obrażać. Bo te jałowe dysputy są, powiem wprost, poniżej
            pewnego poziomu.
            Trącają typowo polskim zacietrzewieniem i liberum veto, ukraińskim - raz maty
            rodyła i białoruską skłonnością do kłótni, więc jaki ty Ukrainiec jesteś? -
            Roman, Ty zwyczajny cwaniak jesteś.
            czółko...
            -----------------------------------------
            Stary,MAMY WOLOSC SLOWA,WYZNANIA I SUMIENIA,kazdy sie uwaza za kogo chce i
            pisze co chce,ja ciebie nie oceniam kim ty jestes i ty mnie nie oceniaj.

Mi prawoslawnemu rodem z Podlasia,krorego przodkowie rozmawiaja gwara ukrainska
            nie podoba sie WYNARADAWIAJACO-POLONIZATORSKA polityka PAKP wobec moich rodakow
            na Podlasiu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36092563
            i dalem temu wyraz na forum do czego w wolnym kraju MAM PRAWO.
            Podalem tez swoja propozycje rozwiazania kwestii jezykowych w PAKP:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132
            do czego TEZ MAM PRAWO.
          • romanpidlaszuk Re: Dobrze mówisz Siwy! 20.02.06, 23:57
            czółko...
            --------------------
            Rowniez pozdrawiam.
            • siwy62 Re: Dobrze mówisz Siwy! 21.02.06, 00:07
              No to czółko.... Miej Romanie swoją wolności słowa, wyznania i sumienia.
              * Tyle, że jak Twoje sumienie pozwala na to, aby trącać i tak mocno napiete
              tematy na naszych terenach,
              * Jak twoje wyznanie i wiara, ucząca miłości, każe nienawidziec tych co
              inaczej myślą niż Ty.
              * I wreszcie jak Twoja wolność słowa niedopuszcza innej "wolności słowa" niz
              Twoja.
              Daj na wstrzymanie, zażyj cos, bo ta sraczka językowa ciEbie i nas zaleje,
              Żyjemy tu juz tyle lat razem, nie warto psuć tego.
              I NIE OBRAŻAJ SIĘ - TO PRZECIEŻ WOLNOŚĆ SŁOWA
              czółko specjalnie dla Ciebie - Romku
      • romanpidlaszuk Re: Dobrze mówisz Siwy! 21.02.06, 00:00
        Niesposób się z Tobą nie zgodzić, ja jednak spróbuję to zrobić.
        Te wątki już się robią nudnawe. Polacy/Ukraińcy/Białorusini/Eskimosi/Serbowie -
        w kółko to samo. Dobrze, że podałeś nowy trop - Czechów. Wrócimy w odpowiedniej
        chwili do sprawy Zaolzia, spox!
        Mylisz się twierdząc, że jesteśmy z tego samego miasta czy kraju. Wyobraź
        sobie, że na forum działają "amerykańscy podżegacze wojenni" (powinieneś
        pamiętać ten język - wnosząc z nicku).
        ----------------------------------------------
        Jezeli mnie rodem z Podlasia,interesujacego sie stronami rodzinnymi,jezykiem i
        kultura rodakow na Podlasiu uwazasz za "podzegacza wojennego" to sie ci mocno
        dziwie.
        • siwy62 Re: Dobrze mówisz Siwy! 21.02.06, 00:19
          O masz!!! uderzył w stół, a Roman sie odezwał..
          czółeczko tym razem....
          • romanpidlaszuk Re: Dobrze mówisz Siwy! 21.02.06, 02:01
            O masz!!! uderzył w stół, a Roman sie odezwał..
            czółeczko tym razem....
            ------------------------
            Chyba moge...?
          • gq_1966 Re: Dobrze mówisz Siwy! 21.02.06, 09:53
            siwy62 napisał:

> O masz!!! uderzył w stół, a Roman sie odezwał..
            > czółeczko tym razem....
            Brawo Siwy,
            Uśmiałem się do łez, poważnie. Ty to masz poczucie humoru. Masz u mnie 2 słownie dwa pifka.
            Ale ja to juz gdzieś pisałem. Z Romanem nie nalezy polemizowac, jemu właśnie o to chodzi. Udez byle gdzie nie koniecznie w stół a Roman się odezwie.
            On tylko siedzi i nasłuchuje.
            A ktoś mi powie czym on się zajmuje for the live?
        • pawlozsiul Raczej myslałem, że czasem się uśmiechasz, 21.02.06, 00:20
          tzn. masz poczucie humoru. Myliłem się widać, przepraszam. W następnych
          odpowiedziach będę sztywny i pryncypialny. Wzorem Siwego chylę czoła.
          • romanpidlaszuk Re: Raczej myslałem, że czasem się uśmiechasz, 21.02.06, 02:02
            tzn. masz poczucie humoru. Myliłem się widać, przepraszam. W następnych
            odpowiedziach będę sztywny i pryncypialny. Wzorem Siwego chylę czoła.
            --------------------
            Rowniez pozdrawiam.
    • partizan79 Panowie P i S 21.02.06, 09:26
      Ja tutaj żadnych waśni narodowościowych nie widzę. Wzięliście się za DJowanie
      na forum, ale zdobycie przychylności publiki poprzez dokopanie dla tego,
      którego nikt bronić nie będzie, a sporo osób i tak po nim jedzie, nie jest na
      miejscu. Pan R pisze sobie w 2-3 wątkach, a w innych pojawia się sporadycznie.
      Ma prawo pisać, Wy macie prawo krytykować, ja mam prawo krytykować Was, potem
      Wy mnie itd. A inni mają prawo wyboru - czytać albo nie czytać. R wpisał się w
      krajobraz forum i wsio. Kiedyś Serwispodlasia napisał coś w stylu: taki
      Romanpidlaszuk też jest potrzebny, ale nie w tak potężnych dawkach (coś w tym
      stylu). Bardzo mi się to wtedy spodobało. To, że właśnie Serwis to napisał.
      A rozbieżności zdań w pewnych kwestiach nie da się uniknąć, co nie znaczy, że
      są to od razu waśnie narodowościowe.
      • serwispodlasia Re: Panowie P i S 21.02.06, 09:33
        Dzięki "partyzancie" za szczere słowa.
        Nie chce mi się już ciągnąć polemik z "rp", bo do niczego nie prowadzą. Po
        prostu uważam to za stratę czasu.
        Zapraszam natomiast wspomnień na :
        www.serwispodlasia.cees.pl
        • partizan79 Hej. 21.02.06, 11:41
          Ja też wiem, że to nie ma sensu. Poza tym nie czytam tego, bo życie ucieka:)
          Jeśli jest tak, że z czymś bym się nie zgodził to się z tym nie wyrywam, bo na
          mój jeden post będzie 10 odpowiedzi popartych gąszczem linków.
      • pawlozsiul Re: Panowie P i S 21.02.06, 09:44
        Zwróć uwagę, że tylko my dwaj podtrzymujemy jeszcze obecność Romana na forum -
        pozostali się wypięli i przestali mu odpowiadać. Działamy więc - używając
        Twoich słów - na rzecz ochrony krajobrazu forum. Nie darowałbym sobie, gdyby
        Roman przeniósł się na forum np. do Siemiatycz. Poszedłbym za nim. Nie atakuję
        Romana dlatego, że nie ma go kto bronić tylko dlatego, że się z nim nie
        zgadzam. On sam zresztą broni się znakomicie.
        Z tymi "amerykańskimi podżegaczami wojennymi" miał być żart - widać niezbyt mi
        wyszedł. PRLowska propaganda nazywała tak osoby głoszące inne od oficjalnych
        poglądy, które uznawała właśnie za jątrzące. Siwy też chwycił żart i językiem
        propagandy odpowiedział. Nie wiesz pewnie, że stonkę ziemniaczaną zwaną "żukiem
        z Kolorado" zrzucili do Polski amerykańscy imperialiści pod pozorem pomocy
        żywnościowej.
        • siwy62 Re: Panowie P i S 21.02.06, 09:52
          Roman, to Roman!!! i wielką cześć mu należy oddać, że chce mu się jeszcze z
          nami dysputy prowadzić. Ponadto trzeba przyznać, że z charakteru jednak widać -
          Ukrainiec. Twardo broni swego i tryzubem ukłuc potrafi. Wielki szacunek mu za
          to. Pozdrawiam Romana i...
          wielkie czółko jemu....
    • gq_1966 Zdycham ze śmiechu 21.02.06, 09:59
      Niech mnie ktoś uratuje
      Czytam tekst Siwego, juz 10 raz i się zalewam.
      Moze ja nienormalny jestem?????
      A gdzie jest Roman?
      On ma lekarstwo na wszystkie boleźni, może mi też cos przepisze?
      Romanie, help! Help me!
      • siwy62 Re: Zdycham ze śmiechu 21.02.06, 10:44
        gQ_1966, uważaj na siebie, bo jesteś już w wieku "poborowym", zresztą jak i ja.

Taka tu moja rola, niestety: pocieszać nieutulonych, leczyć nieuleczonych,
        umoralniać niemoralnych, ratować GQ, taką sobie rolę dziejową przypisałem. No
        cóż Roman ma inną rolę, Pawlo inną, każdy coś tam sobie założył. A ty pomocy
        wołasz, właśnie od nas, więc stajemy na TWOJE WOŁANIE.
        No i dobrze po to tu jesteśmy.
        A śmiać się trzeba, nawet zalewać ze śmiechu - to jest antidotum, przypisane
        specjalnie dla Ciebie, przeze mnie. Widzisz, nawet niechcąc, a już Ci coś
        przypisałem.
        aha, zapomniałbym
        czółeczko chylę....
        • obuszek Re: Zdycham ze śmiechu 21.02.06, 11:44
          od tego chylania czółeczka to albo zostaniecie papieżem , albo Siwcem, albo
          garbatymi dziadkami
          • pawlozsiul Ludzie w pewnym wieku 21.02.06, 12:03
            tzn. starej daty tak mają. Nie to, co dzisiejsza młodzież - ani be, ani me, ani
            kukuryku. :)
          • siwy62 Re: Zdycham ze śmiechu 21.02.06, 15:53
            No dobra, czółeczko i dla Ciebie - "Obuszku", a garbatymi to możemy zostać
            takze i od obuszka...
        • gq_1966 Re: Zdycham ze śmiechu 21.02.06, 20:21
          Ty nie bądź taki miły bo pomyśle że cos chsesz od mojego ciałka (pomarszczonego zresztą) a fuj
          • siwy62 Re: Zdycham ze śmiechu 21.02.06, 23:29
            Ja tu myślałem o uderzeniu obuszkiem po karku, stąd garbatość powstać moze. A
            ty tylko o jednym...a fuu, tym razem Tobie
            bez czółka...
    • ja-alutka Re: KONIEC WAŚNI NARODOWYCH 21.02.06, 12:19
      Mieszkamy wszyscy w takim cudownym miejscu...wiele kultur, wyznań,
      narodowości... Wszyscy powinni nam zazdrościć... Czy kiedy poznajemy kogoś
      wartościowego i miłego to pytamy go, zanim go polubimy, czy jest katolikiem,
      prawosławnym, świadkiem Jehowy,Ukraińcem ,Białorusinem, Niemcem ...Chyba nie!!
      Możemy oczywiście dyskutowac o naszych opiniach przekonaniach ale nie narzucajmy
      naszych racji... Każdy ma prawo do własnego zdania. Jesli dla kogoś
      najważniejsze jest żeby ktoś był tylko j/w to jego sprawa i jego ...strata...:)
      Bo w ludziach najfajniejsze jest właśnie to że są Inni, różni, chyba ze znów
      :)(tradycyjnie) coś poplątałam ☺
      • gq_1966 Re: KONIEC WAŚNI NARODOWYCH 21.02.06, 20:24
        Juz sie ciesze na rozmowe z Toba za 1/2 godz.
        Widzę że jestes noro Malna
        • kaukonsky Piwosze na piwo - rewolwerowcy na forum 21.02.06, 20:38
          Zacznie się wieczorna strzelanina?
          ;-P
          • serwispodlasia Na wsiaki słuczaj 21.02.06, 20:43
            Prezes masz klucze od schronu?
            .... no i cz ZN-y (Zapasy Nienaruszalne) śzmaru?
            • kaukonsky Prohibicja 21.02.06, 21:10
              Wyobraź sobie, że akurat dzisiaj nie mam, bo mi klucze Miras S-D podwędził.
              Chyba czatuje ze swoimi pięknymi "skalpelkami" z Hamburga, bo mu komóra
              padła. "Pracowity" weekend miał... A śzmar to na weekend kolejny najwcześniej.
              Tylko nie zielony i nie koreański z wężami! Na razie - prohibicja!
        • ja-alutka Re: KONIEC WAŚNI NARODOWYCH 21.02.06, 22:16
          :(...Niestety wypracowanie z angielskiego dla syna nie mogło czekać...na pewno
          bym była gdyby nie to....Pozdrawiam...do następnego razu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka