Dodaj do ulubionych

Ekologia...

18.04.06, 13:28
Nasunęło mi się po obejrzeniu zdjęć step.. Jakiś czas temu zauważyłam taką
scenkę. Szłam sobie spokojnie ulicą, przede mną szła mamusia z 2 pociech, lat
ok 10-12...Mamusia otworzyła torebkę wyjęła 3 batoniki Milky Way dałą po
jendym dzieciakom i sobie rozwinęła swoje i papierek rzuciła na chodnik, a
pociech wzięły "dobry" przykład z mamusi...Ja wiem, że pod tym względem
całkiem normalna nie jestem, bo po spacerach z dziećmi czasami z braku kosza
na śmieci miałam całe kieszenie papierków (do dzisiaj tak jest) ...ale czy
gdyby tak od czasu do czasu ktoś się zastanawiał, co robi, to później step...
nie robiłby takich zdjęć...☺
Ps. Step... bez obrazy zdjęcia sa naprawdę Dobre :)
Obserwuj wątek
    • obserwer11 Re: Ekologia... 18.04.06, 16:49
      Jeszcze raz zapraszam w kierunku Ogrodnik przez Widowo .
      przy drodze sterty odpadków , pianka , styropian oraz butelki .
      Przebojem jest wysypany w lesie ładunek w większości kawałki drewna !!!
      Nie tylko głupi Grześ nosił worek piachu !
      Są jeszcze mądrzejsi ,którzy dostarczają drewno do lasu ! To zupełny szczyt
      rozpusty, nie przypuszczam ,że to ktoś z Widowa to uczynił ........
      • pawlozsiul w obronie miejscowych 18.04.06, 23:26
        Pozwolę sobie zauważyć, że znakomita część mieszkańców naszych terenów ma
        znacznie łatwiejszy dostęp do wodociągów niż... wysypisk. Wiele wsi nie ma
        dostępu do zwykłego śmietnika, w związku z czym powstaje konieczność
        swoistej "samoorganizacji" - zorganizowania dzikiego wysypiska, przeważnie na
        skraju lasu. Estetyczny minus jest oczywisty - na takie wysypisko łatwo natknąć
        się przy spacerze czy grzybobraniu. Jest też jednak plus - śmieci są
        skumulowane w jednym miejscu, nie natykamy się na nie na każdym kroku.

Nie zrozumcie mnie źle - nie chcę bronić zwykłych syfiarzy. Ale pod rozwagę
        gminnym władzom warto by poddać ten problem. Zwłaszcza, że śmieci (choćby z
        rozpowszechnieniem jednorazowych opakowań) jest nieporównanie więcej niż
        piętnaście lat temu.

Na zakończenie - wątpliwość. Jeżeli we wsi jest jeden kontener zlokalizowany
        przy cmentarzu i utrzymywany przez administratora cmentarza (parafię) to
        bardziej moralne jest dzikie wysypywanie odpadów czy wynoszenie ich do tego
        kontenera i obciążanie kosztami utrzymania porządku we wsi parafii?
        • stepby Re: w obronie miejscowych 19.04.06, 11:53
          Moj szwagier w Dobromilu zamówił kubeł na śmieci w Astwie i odbierają go bez
          problemu więc nie mów , że nie ma gdzie tych śmieci wyrzucać. Opłaty są
          naprawdę symboliczne.
          • pawlozsiul Ale o co chodzi, Step? 20.04.06, 22:51
            Prosiłem, żeby nie zrozumieć mnie źle, a Ty i tak zadałeś sobie ten wysiłek.
            Poważnie sądzisz, że zaangażowanie bielskiej gminy w problem odpadów jest
            wystarczające?! To, co napisałem nie dotyczy - z oczywistych powodów -
            Dobromila, ani też opisanego przez Obserwera przypadku - w Widowie, Ogrodnikach
            czy sąsiednich Hołodach dostęo do usług asenizacyjnych nie stanowi problemu -
            więcej niż oczywiste.
    • khaki3 Re: Ekologia... 18.04.06, 18:21
      Podstawowym problemem wielu ludzi jest brak myslenia "do przodu" kazdy martwi
      sie dniem dzisiejszym. Nie dziwie sie im, jakies domowe problemy, albo w pracy
      klopoty, a to dzieci sie rozchorowaly itp itd. Jednak warto tez pomyslec o tym
      co bedzie za kilka, kilkanascie, kilkadziesiat lat. najczesciej ludzie nie mysla
      o tym,ze cos dziala na ich zdrowie, otoczenie. Zazwyczaj ingeruja w swoje zycie
      czyms co wylacznie je pogarsza ( papierosy, alkohol, narkotyki, zla dieta,
      choroby przenoszone droga plciowa) wiec myslenie o przyrodzie i srodosiwku
      schodzi na ostatni plan. Od ponad roku robimy selekcje smieci, papier w jeden
      kosz, plastik w drugi, a szklo w trzeci. No i sobie pomykamy z trzema workami do
      kublow nasmieci, zawartosc wyrzucamy i worki wedruja do kubla na plastikowe
      rzeczy. Ale z tego co mi wiadomo to i tak te smieciuchy trafiaja do jednego
      wielkiego kubla :( Wiec nasze starania o czyste srodowisko sa bez najwiekszego
      sensu. No ale ja mam "czyste sumienie" ,ze troszcze sie o srodowisko. papierki w
      kieszeniach, nigdy nie wyrzucam na chodnik, dzisiaj przewedrowalampolBielska z
      papierkiem po lizaku w dloni, i wyrzucilam do kosza pod moja klatka.

A co do smieciuchow na drodze to jakis czas temu naostatnim zjezdzie na uczelni
      jadac w strone Bialegostoku widzialam pelno smieciuchow na poboczu,
      butelki,worki na smieci, tekturowe pudelka. A na drzewie od jakiegos czasu ( nie
      wiem czy nadal tam jest) wisi sobie beztrosko jakas tasma( kolor zolty)
      zdjelabym ale Bozia pozalowala wzrostu i obradowala mnie wylacznie 170-pare. I
      niestety nie dostane do tej tasmy wiszacej i powiewajacej sobie radosnie na drzewku.
    • pawlozsiul takich świrów jest więcej... 18.04.06, 23:14
      Ja na pytanie, dlaczego mam syf w samochodzie (butelki po wodzie, opłata
      parkingowa z ostatniego półrocza, sterta notatek, etc.) niezmiennie
      odpowiadam: "dzięki temu przydrożne rowy są czystsze". Twoje kieszenie też mają
      pozytywną zawartość.
    • stepby Re: Ekologia... 19.04.06, 11:50
      W końcu ktoś potraktował temat śmieci poważnie
      Od dawna poruszam wątek braku koszy na śmieci w Bielsku. Jakoś wszyscy to
      zlewają. Dam rękę uciąć , że dzięki koszom było by dużo czyściej. Popatrzcie
      co się dzieje w krzakach na Mickiewicza - na trawnikach - wszędzie. Dziwi mnie
      też że władze nie proszą policji o baczniejsze zwracanie uwagi "śmieciażom".
      Wiem, że to może sie nie spodobać policjantom, ale jak od czegoś nie zaczniemy
      to dalej będzie syf. Ja zwracać uwagę ludziom sobie mogę, ale to bez sensu -
      pan w mundurze pobudzi troche "komórki strachowe". Też mam kieszenie pełne
      śmieci. ;)
      • khaki3 Re: Ekologia... 19.04.06, 17:06
        Jesli mowa o kieszeniach pelnych smieci to wlasnie wrocilam z pracy a w
        kieszeniach prawie,ze smietnisko:)
        • obserwer11 Re: Ekologia... 19.04.06, 18:16
          obserwer donosi >>>
          W lesie strona prawa jest piękny staw , cudowny widoczne są jeszcxze kikuty
          tzw "pałek" . Żabki rechoczą , wieczorem atmosfera jak z Reportażu Włodzimierza
          Puchalskiego !
          lecz o dziwo ! cóz to , podchodzę bliżej i oczom nie wieżę !!!
          Syf , folie, opakowania , cegły , betony ,puszki po kurwserwach < użas !!!
          • hansgrubber Re: Ekologia... 20.04.06, 16:38
            Mnie dziwi brak koszy umozliwajacych segregacje smieci - ja wiem ze Polacy nie
            maja odruchu aby oddzielac szklo od papieru itp ale to potezny interes a nawyki
            mozna wyrobic.
    • pawlozsiul Gdzie wyrzucacie baterie? 20.04.06, 22:46
      Mnie kiedyś wkurzył gość administrujący pomarańczowymi pojemnikami Baterpolu -
      od tego czasu wywalam w Białymstoku.
      • obserwer11 Re: Gdzie wyrzucacie baterie? 07.02.14, 07:25
        Nie wiem czy na wszystkich dzikich wysypiskach został zrobiony jakiś ład, ale tam gdzie ostatnio odwiedzam przybyło sporo drewna. Niedawno trafiłem na porąbane w tzw. polana brzozowe.
        W to mi graj ;) Do wiosny blisko, przeżyjemy .
        • obserwer11 Re: Gdzie wyrzucacie baterie? 10.03.14, 01:26
          forum.gazeta.pl/forum/w,44765,142257987,142257987,Drewniane_zabytki_naszej_Gminy_.html
          • obserwer11 Re: Gdzie wyrzucacie baterie? 10.03.14, 01:37
            vimeo.com/16610350--
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44765
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka