Dodaj do ulubionych

Obrzydzanie Forum

04.07.06, 11:31
NIe wiem jak to nazwać, może obrzydzaniem, może zniechęcaniem. Od pewnego
czasu z rzadka zaglądam na Forum Bielska Podlaskiego, ale jak czytam te słowa
po ukraińsku, czy też w jężyku podobnym do ukraińskiego to mi się niedobrze
robi. Chodzi mi o to, że po co na siłę pisac coś po ukraińsku. Czasem te
teksty wydają mi się jakieś wymęczone. Lepiej pisać po polsku, pewne rzeczy
łatwiej jest powiedzieć, a poza tym ja sam choć uczyłem się białoruskiego i
rosyjskiego wielu słów ukraińskich nie rozumiem. Z chęcią czytałbym słowa
tego pana co pisze po ukraińsku lub w języku podobnym do ukraińskiego, zebym
rozumieł znaczenie ukraińskich słów.

BIAŁORUSKI i ukraiński to część kulturowego Podlasia, ale jakoś tak ponad
miarę i na siłę wydaje się używanie tego języka lub języka podobne do
ukraińskiego na Forum.

Mi to pachnie jakimś fanatyzmem, chęcią pokazania za wszelką cenę i wszelkimi
możliwymi sposobami, że Ukraiński wszędzie panuje. To bardzo dobrze,że u nas
na Podlasiu są świadomi Ukraińcy lub ludzie, którzy się za taklich uważają,
ale na Miłość Boską bez przesady,. bo jak czytam coś o meczu piłki nożnej po
ukraińsku to mi się niedobrze robi.
CZY JEST KTOŚ, KTO MNIE ROZUMIE, WIE O CO MI CHODZI??????

Obserwuj wątek
    • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 12:32
      Jestem mpodobnego zdania.

Oczywiście oszołomstwo nazwie ciebie i mnie nacjonalistami, a inny oszołom
      nazwie pedałem, każdego, kto nie "z mieciem".

Przypomnę, że tych nibyukraińców w bielsku jest aż ok. czterech setek. Reszta
      to polscy i białoruscy Polacy.

A na te teksty, to aż żal słów
      • pawlozsiul jeśli można Szanownym Panom odpowiedzieć 04.07.06, 13:08
        Zwrócę Wam otóż uwagę, że język ukraiński na forum występuje w ilościach
        śladowych. Częstotliwość jego występowania jest nieporównanie mniejsza niż np.
        angielskiego. To, co łaskawi jesteście nazywać "ukraińskim" w istocie jest
        surżykiem. Pewnie zdziwi Was to niebywale, ale surżyk nie został do Bielska
        dostarczony przez Servisco z Chicago ani przez KGB z Mińska. Wystepował i
        występuje nadal na całkiem niemałym obszarze wokół Bielska.

Oczywiście "gsx" wiesz lepiej, w jakim języku się Romanowi lepiej myśli. Ja nie
        wiem, więc się nie wypowiem. Bądź Krzychu uczciwy - dobrze wiesz, że nie w
        rozmowach na tematy narodowościowe zostałeś uznany za kochającego inaczej, więc
        łaskawie nie twórz takiego wrażenia. Mógłbyś mi wyjaśnić sens tego zdania? (nie
        nadążam intelektualnie): "Przypomnę, że tych nibyukraińców w bielsku jest aż
        ok. czterech setek. Reszta to polscy i białoruscy Polacy".

Nie przypuszczałem, że są na forum osoby o tak wyostrzonej wrażliwości
        językowej. Chyba zacznę używać pluralis maiestatis i form czasu zaprzeszłego,
        by nie urazić Waszej językowej wrażliwości.
        • mnie-tu-juz-nie-ma Re: jeśli można Szanownym Panom odpowiedzieć 04.07.06, 13:25
          Np.: W Stanach najbardziej amerykańscy są nowoprzybyli emigranci.
          Dlaczego to napisałem? Bo znam Dwóch Polskich Katolików, którzy przechrzcili
          się poprzez związki małżeńskie na Białorusinów i sa teraz bardziej białoruscy
          od Białorusinów.
          Coś w tym jest. Ja jedynie domyslam się, że to mogą być kompleksy.
          Jeden z nich nazywa mnie zupełnie bezpodstawnie "kochającym inaczej". A
          najśmieszniejsze jest to, że sam to wymyslił z powodu braku argumentów.
          • mnie-tu-juz-nie-ma Re: jeśli można Szanownym Panom odpowiedzieć 04.07.06, 13:29
            mnie-tu-juz-nie-ma napisał:
            > A
            > najśmieszniejsze jest to, że sam to wymyslił z powodu braku argumentów...

===

... w dysksujsjach na inne tematy.
            A ty pawlozsiulu nie musisz zniżać sie do jego poziomu i wspominać te brednie.

• dwaynehicks Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 13:36
      A mi się wydaje, że to forum jest otwarte - każdy kto chce może pisać/gadać jak
      chce i co chce (nie dotyczy naruszania dóbr prawem chronionych, np. czci i
      godności osobistej). A jeśli komuś się nie podoba, że ktoś nawija w "surżyku" -
      to niech załozy nowy wątek i papla w suahili... Będą protesty?
      • bielszczanin wypowiedzi na Forum 04.07.06, 13:56
        Popieram dwaynehicks

A jak ktoś ma problemy z "obrzydzeniem" to jest raczej jego problem.
        • privateon Re: wypowiedzi na Forum 04.07.06, 17:47
          bielszczanin napisał:

> A jak ktoś ma problemy z "obrzydzeniem" to jest raczej jego problem.

nie o to mu wcale chodzi: Jest wścibski i interesowny,a że nie kuma to się
          wnerwia
          • pawlozsiul Re: wypowiedzi na Forum 04.07.06, 23:47
            Kiedyś po nocnej rozmowie z Partizanem, w której surżyka mocno nadużyliśmy
            nawet przemknęła mi przez głowę myśl, czy ktoś na forum przeciw temu nie
            zaprotestuje. Pomyślałem wtedy, że kimś takim na pewno nie będzie Polak
            wyznania katolickiego.

Dlatego, panowie, Wasza dzisiejsza reakcja mnie specjalnie nie zaskakuje,
            niemniej za nią dziękuję. Ciekawe, czy zrozumiemy mandaryńskie posty Hansa po
            jego powrocie z Chin?
            • dwaynehicks Re: wypowiedzi na Forum 05.07.06, 09:02
              Ja jestem Polak i katolik i nic nie mam przeciwko temu, aby ktoś sobie ucinał
              gadkę w dowolnym języku. Ja np. gdybym znał dobrze łacinę, chętnie bym sobie z
              kimś w tym pieknym języku pogadał.
      • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:08
        dwaynehicks napisał:

> A mi się wydaje, że to forum jest otwarte - każdy kto chce może pisać/gadać
        jak
        > chce i co chce...

====

Jestem jak nabardziej "ZA", ale pod warunkiem, że piszę się do rzeczy, a nie
        daje popisy chamstwa jak słynny członek RN w SM.
        • ryszard_kosynier Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:34

> Jestem jak nabardziej "ZA", ale pod warunkiem, że piszę się do rzeczy, a nie
          > daje popisy chamstwa jak słynny członek RN w SM.
          Jeśli za pisanie do rzeczy uważasz pisanie, że ja jestem Białorusinem to
          gratuluję logiki i intelektu.Choć nie mam nic przeciwko Białoruskości,ich
          językowi, obyczajom a przede wszystkim gościnnosci i typowo słowiańskiej
          duszy.Wręcz to podziwiam.Czy oświeciło cię po spotkaniu ze słynną
          wróżką,tarocistką magisterą Genowefą.Zazdroszczę takich znajomosci,jak dobrze
          być posłańcem pana C,to sie i o wielki świat człowiek otrze.A tak na marginesie
          to do samejbrony byś się nadawał.Ty piszesz wszystko -ja piszę to co słyszę.
          • ryszard_kosynier Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:42
            I jeszcze jedno panie Kondom ,od rodziny to z daleka ,ja się twojej nie
            czepiam więc uważaj.A jak chcesz popisu chsamstwa to będziesz mógł przeczytać
            sagę rodu pewnego podlaskiego biznesmena od a do z.
          • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:55

ryszard_kosynier napisał:

> ...Ty piszesz wszystko -ja piszę to co słyszę.

===

Piszę to co wiem. A ty nie zastanawiasz się czy dobrze słyszysz?
            To właśnie dobitnie świadczy o twojej bezmyślności. Dałeś jej wiele dowodów.
    • romanpidlaszuk Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:29
      NIe wiem jak to nazwać, może obrzydzaniem, może zniechęcaniem. Od pewnego
      czasu z rzadka zaglądam na Forum Bielska Podlaskiego, ale jak czytam te słowa
      po ukraińsku, czy też w jężyku podobnym do ukraińskiego to mi się niedobrze
      robi. Chodzi mi o to, że po co na siłę pisac coś po ukraińsku. Czasem te
      teksty wydają mi się jakieś wymęczone. Lepiej pisać po polsku, pewne rzeczy
      łatwiej jest powiedzieć, a poza tym ja sam choć uczyłem się białoruskiego i
      rosyjskiego wielu słów ukraińskich nie rozumiem. Z chęcią czytałbym słowa
      tego pana co pisze po ukraińsku lub w języku podobnym do ukraińskiego, zebym
      rozumieł znaczenie ukraińskich słów.

BIAŁORUSKI i ukraiński to część kulturowego Podlasia, ale jakoś tak ponad
      miarę i na siłę wydaje się używanie tego języka lub języka podobne do
      ukraińskiego na Forum.

Mi to pachnie jakimś fanatyzmem, chęcią pokazania za wszelką cenę i wszelkimi
      możliwymi sposobami, że Ukraiński wszędzie panuje. To bardzo dobrze,że u nas
      na Podlasiu są świadomi Ukraińcy lub ludzie, którzy się za taklich uważają,
      ale na Miłość Boską bez przesady,. bo jak czytam coś o meczu piłki nożnej po
      ukraińsku to mi się niedobrze robi.
      CZY JEST KTOŚ, KTO MNIE ROZUMIE, WIE O CO MI CHODZI??????

---------------------------------------------

Nie masz racji czlowieku, Ukraincy w Bielsku i okolicach mieszkaja od ponad
      tysiaca lat, zawsze rozmawiali swoja gwara ukrainska i mam nadzieje , ze sie
      nie odwroca od jezyka swoich przodkow i beda sie w nim porozumiewac nadal, czy
      to na ulicy w Bielsku czy na Bielskim forum.

Jezeli czujesz obrzydzenie i niechec do jezyka swoich odwiecznych sasiadow w
      XXI wieku w Europie to ja ci moge tylko wspolczuc.

P.S.
      Czy swoich rodakow Polakow ze Lwowa rozmawiajacych po polsku tez nazwiesz
      fanatykami?
      Zastanow sie nad tym wszystkim.
      • ja-alutka OK... 04.07.06, 18:41
        A mnie się to właśnie w forum podoba !! Ta różnorakość WSZYSTKIEGO!! Lubię to,
        że każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie w jakikolwiek sposób chce ... Dziwi mnie
        tylko, ze nie przeszkadza Ci to, że zdarzają się osoby używające języka
        Chamskiego, obraźliwego, niecenzuralnego, obrażającego innych, a przeszkadza,
        że ludzie używają Czasami innego języka niż polski, "piszut po swojomu" (zdaje
        się że właśnie zrobiłam coś denerwującego :)) ale i tak są rozumiani przez
        znakomitą większość forumowiczów...Ale może Tradycyjnie ...!! ☺
      • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:46
        romanpidlaszuk napisał:

> Nie masz racji czlowieku, Ukraincy w Bielsku i okolicach mieszkaja od ponad
        > tysiaca lat, zawsze rozmawiali swoja gwara ukrainska...

====

Dodaj Romek, że rozmawiali swoja gwara ukrainska "między sobą", a zgodzę się z
        tobą w 100-u procentach.
        A dodam od siebie, że po to dano możliwość posługiwania się w urzędach językiem
        pomocniczym, żeby samorządy skorzystały z tego lub nie.
        A że w powiecie bielskim żaden samorząd nie jest tym zainteresowany, więc to
        swiadczy, że język pomocniczy nie jest nikumu w tej części Polski potrzebny.
        Wracając do forum, to twoja gwara jest zrozumiała - strzelę - tylko tobie. No
        może jeszcze jakiemuś andrijce, który zresztą nie jest chyba stąd.
        • partizan79 Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:55
          Mene-tut-vże-nemaje, meni takoż c'iaja hovirka zrozumiła:P
        • andrijko Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 09:39
          Wracając do forum, to twoja gwara jest zrozumiała - strzelę - tylko tobie. No
          > może jeszcze jakiemuś andrijce, który zresztą nie jest chyba stąd.
          A widzisz jak palnełeś bzdurę !? Nie tylko mnie ten język jest znany. A czy
          jest to gwara czy język literacki to już mniejsza o większość. Nie tobie o tym
          sądzić, monolingwisto. A co do "chyba nie bycia stąd" - to jakiś zarzut czy
          sugestia do nie zabierania głosu na "Bielsku "? Akurat jestem z tym miejscem
          związany, nie tylko uczuciowo. I nie Tobie dopuszczać forumowiczów do głosu !
          • gsx1100g Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 10:26
            Andrijko-uczuciowo nie jestes zwiąany z Bielskiem i nie kłam. Uczuciowo
            związałeś sie z zupełnie innym miejscem. Andrijko nie jestes stąd.

Rzekłbym brzydko-bez urazy- spadaj na drzewo!!!
            • andrijko Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 12:12
              Nie tobie o tym na szczęście sądzić. Nie odpowiem "spadaj" - tylko - "bez
              odbioru".
              • edi9911 Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 12:38
                andrijko napisał:

> Nie tobie o tym na szczęście sądzić. Nie odpowiem "spadaj" - tylko - "bez
                > odbioru".

Są ludzie , któży mówią to co mają do powiedzenia , ale też słuchają
                innych.Ty chcesz należeć tylko do tych mówiących.Brawo!
          • edi9911 Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 10:43
            O co Wam chodzi.Przyczepiliście się do Baam1 jak
            rzep do psiego ogona.Ona napisała tylko tyle,że
            jeśli chcecie być zrozumiani przez wszystkich
            forumowiczów to piszcie w języku polskim.
            A jeśli piszecie po"swojemu" to tylko przeczytają
            znający ten język.Niczego nikomu nie zabrania ,niczego
            nie narzuca i chce dyskutowa w języku który znna.
            Czyż to takie trudne do zrozumienia?
    • ja-alutka Tradycyjnie nie tam wkleiłam... 04.07.06, 18:42
      Miało to być komentarz do autora postu ☺ Pozdrawiam :)
    • partizan79 Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 18:57
      To treba uczytys'ia jazykuov!
      • ja-alutka :))) 04.07.06, 19:04
        Ne może buty!!!! ☺
      • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Obrzydzanie Forum 04.07.06, 19:10
        partizan79 napisał:

> To treba uczytys'ia jazykuov!

===

Ucz się od kosyniera. On zna KryminalnPolish. Sam się do tego przyznał, że z
        kilku, które niby zna najlepiej idzie mu bicie po mordzie.
      • baam1 a ilu jazyków??? 04.07.06, 22:47
        • romanpidlaszuk Re: a ilu jazyków??? 04.07.06, 22:56
          Baam, jezeli chcesz rozumiec o czym mowia miedzy soba twoi sasiedzi pochodzenia
          ukrainskiego to sie naucz (przynajmniej w stopniu biernym ) ukrainskiego
          dialektu uzywanego na Podlasiu.
          www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
          Pozdrawiam sasiadke ! :)
          • obserwer11 Re: a ilu jazyków??? 04.07.06, 23:03
            dlaczego Łyse nie można znaleźć strony, brak fonetyki z Plutycz , Chraboł i
            inszych miestności , tych które mnie interesują , A może to Biłoruskie ????-
            • romanpidlaszuk Re: a ilu jazyków??? 04.07.06, 23:35
              dlaczego Łyse nie można znaleźć strony, brak fonetyki z Plutycz , Chraboł i
              inszych miestności , tych które mnie interesują , A może to Biłoruskie ????-

-----------------------

To zrob lepsza mape z zalacznikami jezyka z miejscowosci ,jakie wymieniasz i
              powiedz jakiemus zawodowemu jezykoznawcy niech sie podpisze,ze to jest gwara
              bialoruska, powodzenia!
          • baam1 Re: a ilu jazyków??? 04.07.06, 23:11
            Nie chce podsłuchiwać. Gdyby moi mówiący po polsku sąsiedzi chcieli, żebym
            wiedziała o czym mówią, mówiliby tak, żebym mogła ich zrozumieć. na watki w
            nieznanym mi języku nie wchodzę. I nie mam nic do języka. Nie podoba mi się
            jednak, jezeli ktos mówi w języku którego nie rozumiem na wątku, gdzie rozmawia
            sie po polsku. I dotyczy to wszystkich języków, nie tylko ukraińskiego. Zresztą
            juz raz o tym pisałam. Nie uważam też, żeby to co teraz napisałam świadczyło o
            nietolerancji i nieakceptacji różnorodnosci językowej i kulturowej. Usciślając:
            wyrażenia w języku obcym powszechnie znane i rozumiane na naszym terenie dodają
            temu forum kolorytu i nie mam zasadniczo nic przeciwko ich stosowaniu także w
            wątkach w języku polskim, wręcz przeciwnie, sama icvh chetnie uzywam :))
            • romanpidlaszuk Re: a ilu jazyków??? 04.07.06, 23:32
              Nie chce podsłuchiwać. Gdyby moi mówiący po polsku sąsiedzi chcieli, żebym
              wiedziała o czym mówią, mówiliby tak, żebym mogła ich zrozumieć. na watki w
              nieznanym mi języku nie wchodzę. I nie mam nic do języka. Nie podoba mi się
              sie po polsku. I dotyczy to wszystkich języków, nie tylko ukraińskiego. Zresztą
              juz raz o tym pisałam. Nie uważam też, żeby to co teraz napisałam świadczyło o
              nietolerancji i nieakceptacji różnorodnosci językowej i kulturowej. Usciślając:
              wątkach w języku polskim, wręcz przeciwnie, sama icvh chetnie uzywam :))
              ---------------------------------------------

Czyli cos na ksztalt getta, twoim zdaniem na bielskim forum po ukrainsku lub
              dialektem ukrainskim mozna rozmawiac tylko w wybranych watkach a na ulicach
              Bielska to co, tylko na wybranych ulicach...?

Ja Baam bede rozmawial po swojemu gdzie bede chcial,zarowno na bielskim forum
              jak i na ulicach Bielska, niezaleznie czy ci sie to podoba czy nie.

Przemysl sobie to wszystko.
              Pozdrawiam !
              • pawlozsiul na jakei wulic`y? 04.07.06, 23:50
                Mnie kazałos`, szto Ty howorysz na wulic`y u Chicago a ne w Bils`ku. Dowho tam
                szcze budesz?
                • romanpidlaszuk Re: na jakei wulic`y? 05.07.06, 00:15
                  Mnie kazałos`, szto Ty howorysz na wulic`y u Chicago a ne w Bils`ku. Dowho tam
                  szcze budesz?

----------------------------

1.Powir meni,na wulyciach Chicago ukrainsku mowu bilsz czuty czym w Bilsku.

2.Tak meni sia sklalo w zhytti szczo ja tut zhywu ale na Pidlaszszi buwaju czas
                  wid czasu.
              • baam1 Jkabyś przeczytał uważnie... 04.07.06, 23:58
                to byś zauważył, że nie zabraniam Ci mówić w takim języku jakim chcesz.
                Myślałam, ze moje pierwsze wrażenie o Twoim zacietrzewieniu było mylące i że
                jesteś myślącym człowiekiem. napisałam jedynie, że jeżeli ktos chce porozmawiać
                ze mną i zna taki język jakim ja się posługuję, to powinien go uzywać. jeżeli
                natomiast znając go wymaga ode mnie, żebym nauczyłą się nowego obcego mi języka
                trylko po to, żebym mogła go zrozumieć, to uważam, że popełnia co najmniej
                nietakt. I nie przesadzaj z tym gettem, bo to co TY proponujesz bardziej
                przypominałoby wypędzenie Polaków z ziem, które Twoim zdaniem nie mają prawa
                zamieszkiwać, ani nawet mówić w języku, który jak na razie jest językiem
                urzędowym. I powiem Ci jeszcze, że przez takie wypowiedzi zrażasz do siebie
                przychylnie nastawionych ludzi. Nigdy w życiu nie będę oceniała człowieka ze
                względu na język, kolor skóry, wyznanie itp. Nigdy w zyciu nie będe wymagała,
                zeby ktos robił coś wbrew sobie i nie zycze też, żeby ktos zmuszał mnie do
                respektowania jego poglądów. Bo skoro ja szanuję Ciebie, to tego samego wymagam
                w stosunku do mnie. A poza tym jak Ci tak zalezy na Twoich korzeniach to wróc
                tu i działaj na miejscu, a grzejąc d w ameryce nie powinieneś mędrkować, bo
                wybacz, ale nie masz zielonego pojęcia o tym, co dzieje się tu na miejscu, a
                tylko niepotzrebnie jatrzysz. Bardzo chciałabym Cię darzyć szacunkiem i mam
                nadzueję, ze to tym razem pomyliłam się w stosunku do Twojej osoby.
                • romanpidlaszuk Re: Jkabyś przeczytał uważnie... 05.07.06, 00:10
                  to byś zauważył, że nie zabraniam Ci mówić w takim języku jakim chcesz.
                  Myślałam, ze moje pierwsze wrażenie o Twoim zacietrzewieniu było mylące i że
                  jesteś myślącym człowiekiem. napisałam jedynie, że jeżeli ktos chce porozmawiać
                  ze mną i zna taki język jakim ja się posługuję, to powinien go uzywać. jeżeli
                  natomiast znając go wymaga ode mnie, żebym nauczyłą się nowego obcego mi języka
                  trylko po to, żebym mogła go zrozumieć, to uważam, że popełnia co najmniej
                  nietakt. I nie przesadzaj z tym gettem, bo to co TY proponujesz bardziej
                  przychylnie nastawionych ludzi. Nigdy w życiu nie będę oceniała człowieka ze
                  względu na język, kolor skóry, wyznanie itp. Nigdy w zyciu nie będe wymagała,
                  zeby ktos robił coś wbrew sobie i nie zycze też, żeby ktos zmuszał mnie do
                  respektowania jego poglądów. Bo skoro ja szanuję Ciebie, to tego samego wymagam
                  w stosunku do mnie. A poza tym jak Ci tak zalezy na Twoich korzeniach to wróc
                  tu i działaj na miejscu, a grzejąc d w ameryce nie powinieneś mędrkować, bo
                  wybacz, ale nie masz zielonego pojęcia o tym, co dzieje się tu na miejscu, a
                  tylko niepotzrebnie jatrzysz. Bardzo chciałabym Cię darzyć szacunkiem i mam
                  nadzueję, ze to tym razem pomyliłam się w stosunku do Twojej osoby.

--------------------------

1.Baam, nie wmawiaj mi rzeczy, ktorych nie robie,ja np. z toba zawsze rozmawiam
                  po polsku a jezeli z kims rozmawiam na bielskim forum po ukrainsku lub pisze
                  cos po ukrainsku do swoich rodakow z okolic Bielska (niezaleznie w ktorym watku)
                  to tobie nic do tego.

2.W twoich i swoich wpisach zauwazylem szacunek dla narodow do jakich sie
                  zaliczamy i uwazam,ze to bardzo dobrze wrozy na przyszlosc.
                  • baam1 Re: Jkabyś przeczytał uważnie... 05.07.06, 00:17
                    Więc nie rozumiem skąd ten atak na moją osobę???
                    • romanpidlaszuk Re: Jkabyś przeczytał uważnie... 05.07.06, 00:22
                      Więc nie rozumiem skąd ten atak na moją osobę???

---------------------------

Jaki atak, ZACYTUJ !
                      • baam1 cytat 05.07.06, 00:27
                        "Czyli cos na ksztalt getta, twoim zdaniem na bielskim forum po ukrainsku lub
                        Bielska to co, tylko na wybranych ulicach...?"

Moim zdaniem, jest to wkładanie w moje usta pogladów nie moich i całkiem
                        sprzecznych z moim swiatopogladem wynikające raczej z mylnej interpretacji niz
                        stanu faktycznego

"Ja Baam bede rozmawial po swojemu gdzie bede chcial,zarowno na bielskim forum
                        jak i na ulicach Bielska, niezaleznie czy ci sie to podoba czy nie."

Dlaczego wnioskujesz, ze mnie obchodzi w jakim języku gdzie rozmawiasz???
                        Ale tą wypowiedzią sugerujesz, że chcę tym dyrygować.

"Przemysl sobie to wszystko." - to z kolei zabrzmiało jak pogróżka :(
                        • ja-alutka ależ... 05.07.06, 00:33
                          Wy sobie po prostu dyskutujecie!!...I tyle...☺
                          • baam1 Re: ależ... 05.07.06, 00:35
                            Oczywiscie Alutko, my z Romanem tzn, mam nadzieje, że my. W kazdym razie ja
                            lubie i szanuje Romana, a że czasem dojdzie do spiecia, to świadczy tylko o
                            prawdziwości emocji :) Pozdrawiam serdecznie
                        • romanpidlaszuk Re: cytat 05.07.06, 00:49
                          "Czyli cos na ksztalt getta, twoim zdaniem na bielskim forum po ukrainsku lub
                          Bielska to co, tylko na wybranych ulicach...?"

"Moim zdaniem, jest to wkładanie w moje usta pogladów nie moich i całkiem
                          sprzecznych z moim swiatopogladem wynikające raczej z mylnej interpretacji niz
                          stanu faktycznego"

"Ja Baam bede rozmawial po swojemu gdzie bede chcial,zarowno na bielskim forum
                          jak i na ulicach Bielska, niezaleznie czy ci sie to podoba czy nie."

Dlaczego wnioskujesz, ze mnie obchodzi w jakim języku gdzie rozmawiasz???
                          Ale tą wypowiedzią sugerujesz, że chcę tym dyrygować.

"Przemysl sobie to wszystko." - to z kolei zabrzmiało jak pogróżka :(

-----------------------------------------

"Nie podoba mi się
                          sie po polsku."

"Usciślając:
                          wątkach w języku polskim,"

"nie przesadzaj z tym gettem, bo to co TY proponujesz bardziej
                          przychylnie nastawionych ludzi. "

Ja z tych cytatow zrozumialem,ze nie wszedzie moge mowic na bielskim forum po
                          ukrainsku a jezeli juz to tylko uzywac ogolnie znanych zwrotow, nie wiem moze
                          cos nie tak zrozumialem.

Poza tym padl tam jakis absudalny zarzut, ze ja wyganiam z bielska etnicznych
                          Polakow.

Podsumowujac,uwazam ze na bielskim forum podobnie jak na bielskich ulicach jest
                          miejsce zarowno na jezyk polski jak i ukrainski i nikt nie bedzie sie
                          krzywil,ze gdzies obok slyszy rozmowe po polsku lub ukrainsku.

• baam1 podsumowując 05.07.06, 13:59
                            Byc może źle zrozumielismy nasze intencje oboje. Nie sądzę, aby ktos mógł mi
                            zarzucić, że się krzywię słysząc jak ktoś rozmawia w języku, którego nie
                            rozumiem, obojetnie jaki to jest. Ja nie dzielę języków na lepsze i gorsze,
                            tylko na ojczysty i inne (kiedys nazywano je obcymi, więc z przyzwyczajenia
                            czasem używam tej nazwy, chociaż musze przyznać, że to źle brzmi i postaram się
                            tego więcej nie robić). Twierdzę natomiast, że w towarzystwie, w którym są
                            ludzie znający tylko jeden język należy szanować tych ludzi. W towarzystwie
                            ludzi znających również inny mozna mówić w jakim języku się komu podoba. Więc
                            nie chodzi mi tutaj o jakieś 'getto" jak raczyłeś to nazwać, lecz o szacunek
                            dla biorących udział w rozmowie, w tym dla mnie. Stąd też moje tweirdzenie o
                            tym, że jezeli w wątku rozmawiają ludzie, którzy nie znają języka, w którym
                            nagle odzywasz się do kolegów i koleżanek, którzy go znają, to tak, jakbyś dał
                            do zrozumienia tym, którzy Cię wtedy nie zrozumieją, ze masz ich w nosie i nie
                            życzysz sobie, aby z Tobą rozmawiali. Reasumując: tak jakbyś powiedział:
                            wynocha, mam was gdzieś! tu nie wasze miejsce.
                            I zaznaczam, że jest to obojętne, czy język będzie ukraiński, angielski, czy
                            chińki. jeżeli w dalszym ciągu czujesz się urażony, to bardzo mi przykro, ale
                            takie jest moje zdanie.
                            • pawlozsiul Okruchy dnia 2 05.07.06, 14:12
                              Dramatyczne zwroty akcji, gra niedopowiedzeń, determinizm skazujący wszystko na
                              niepowodzenie - Roman był już na forum natchnieniem poetów i innych literatów;
                              teraz czas na scenarzystów. Zapowiada się prawdziwy hit – "Okruchy dnia" z Emmą
                              Thompson (Baam) i Anthonym Hopkinsem (Roman) to pikuś w porównaniu ze
                              scenariuszem, który właśnie tworzycie na forum.
                              • baam1 Re: Okruchy dnia 2 05.07.06, 14:32
                                Pawlo witaj, dzieki za 3 grosze. dlaczego reagujesz tak dramatycznie???
                                • pawlozsiul Re: Okruchy dnia 2 05.07.06, 15:21
                                  baam1 napisała:

> Pawlo witaj, dzieki za 3 grosze. dlaczego reagujesz tak dramatycznie???

Bo lubię dobre filmy
                                  • baam1 Re: Okruchy dnia 2 05.07.06, 15:22
                                    Wow, c zyzby usłyszała komplement z ust Twoich???
                                    • pawlozsiul Re: Okruchy dnia 2 05.07.06, 15:25
                                      A bo to pierwszy komplement?
                                      • baam1 :) :) :) 05.07.06, 17:13
                                        zawstydziłam się
                            • romanpidlaszuk Re: podsumowując 05.07.06, 15:54
                              Twierdzę natomiast, że w towarzystwie, w którym są
                              ludzie znający tylko jeden język należy szanować tych ludzi.

Praktyczna sytuacja:

Jest watek na jakis temat,przedostatni wpis jest sprzed 2 dni napisany przez
                              Baam, o ktorej wiem ze nie zna ukrainskiego.Ostatni wpis jest sprzed 2 minut
                              napisany przez Pawla, o ktorym wiem ze zna ukrainski.

Pytanie:

Czy bedzie w takiej sytuacji nietaktem wobec Baam i innych forumowiczow
                              nieznajacych ukrainskiego jezeli do Pawla, swego rodaka odezwe sie w naszym
                              jezyku ojczystym tj. po ukrainsku?
                              • baam1 Re: podsumowując 05.07.06, 17:19
                                W takiej sytuacji wszystko ok, jeżeli to nie dotyczy innych tylko pawlazsiul.
                                Tyle tylko, ze trzeba wykazać wiele taktu zarówno z jednej jak i z drugiej
                                strony, aby nikt nie poczuł się "olany" (przepraszam za to brzydkie słowo, ale
                                doskonale odzwierciedla samopoczucie osoby). Nie wszyscy maja takie wyczucie,
                                więc mogłoby być bezpieczniej napisać w innym języku do Pawla jako adresata, i
                                malutki komentarz do tego po polsku??? Ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Moge
                                wypowiadac się tylko w realnych sprawach, hipotetyzowac za bardzo nie umiem.
                                Nie chce nikogo w niczym ograniczać, ani byc ograniczana. Proponuję zakończyć
                                temat i pozostać w zgodzie szanując się nawzajem, co jak mam nadzieję do tej
                                pory prawie nam sie udało :)
                                Pozdrawiam i miłego dnia życzę
                                • pawlozsiul Re: podsumowując 05.07.06, 17:33
                                  baam1 napisała:

> nie dotyczy innych tylko pawlazsiul.

"pawlAzsiul", no, no - wreszcie ktoś mnie prawidłowo "odmienił" - szok, już się
                                  nie spodziewałem.
                                  • baam1 Re: podsumowując 05.07.06, 18:50
                                    Nie bardzo rozumiem, komplementujesz, czy krytykujesz :)))???
                                    • pawlozsiul Re: podsumowując 05.07.06, 19:36
                                      Przewrażliwiona jesteś? Odnotowałem, że ktoś wreszcie na to wpadł a Ty już
                                      szukasz pretekstu, żeby się obrazić.

"pawlozsiul" = "pawełstąd", więc poprawna wydaje się ta deklinacja:

M. pawlozsiul
                                      D. pawlAzsiul
                                      C. pawlOWIzsiul
                                      B. pawlAzsiul
                                      N. pawlEMzsiul
                                      Msc. pawlEzsiul
                                      • baam1 Re: podsumowując 05.07.06, 19:51
                                        przecież na końcu był uśmiech :) Jakie się obrazić? Zażartowałam sobie :) Może
                                        troszkę nieudolnie ....
                                      • baam1 moja deklinacja 05.07.06, 19:54
                                        ja jednak odmieniłabym nieco inaczej:
                                        M. pawlozsiul
                                        > D. pawlAzsiul
                                        > C. pawlUzsiul
                                        > B. pawlAzsiul
                                        > N. pawlEMzsiul
                                        > Msc. pawlUzsiul
                                      • partizan79 Wg mnie: 06.07.06, 10:15
                                        N: pawlomzsiul
                                        Msc: pawluzsiul
                                        W: pawloooo!
                                • romanpidlaszuk Re: podsumowując 05.07.06, 20:06
                                  W takiej sytuacji wszystko ok, jeżeli to nie dotyczy innych tylko pawlazsiul.
                                  Tyle tylko, ze trzeba wykazać wiele taktu zarówno z jednej jak i z drugiej
                                  strony, aby nikt nie poczuł się "olany" (przepraszam za to brzydkie słowo, ale
                                  doskonale odzwierciedla samopoczucie osoby). Nie wszyscy maja takie wyczucie,
                                  więc mogłoby być bezpieczniej napisać w innym języku do Pawla jako adresata, i
                                  malutki komentarz do tego po polsku??? Ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Moge
                                  wypowiadac się tylko w realnych sprawach, hipotetyzowac za bardzo nie umiem.
                                  Nie chce nikogo w niczym ograniczać, ani byc ograniczana. Proponuję zakończyć
                                  temat i pozostać w zgodzie szanując się nawzajem, co jak mam nadzieję do tej
                                  pory prawie nam sie udało :)
                                  Pozdrawiam i miłego dnia życzę

---------------------------

Spoko Baam, rowniez pozdrawiam i zycze milego dnia. :)
                                • mnie-tu-juz-nie-ma Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 21:50
                                  baam1 napisała:
                                  > Nie chce nikogo w niczym ograniczać, ani byc ograniczana. Proponuję zakończyć
                                  > temat i pozostać w zgodzie szanując się nawzajem, co jak mam nadzieję do tej
                                  > pory prawie nam sie udało :)

=======

Pragnę zauważyć, że problem był rozstrzygany w języku polskim, czyli urzędowym
                                  w Polsce. Gdybyście uczynili jakimś grypsem, to dalej nie doprowadziło by to to
                                  żadnego konsensusu.

Wydaje mi się, że forum to założono w języku polskim, w Polsce i tego języka
                                  należy się trzymać.
                                  Może wyjaśnicie mi kto powinien wykazać się tolerancją: czytający niezrozumiałe
                                  mu teksty, czy piszący zrozumiałe tylko sobie teksty.
                                  Znam przypadek człowieka z zewnątrz, który na początku był zafascynowany
                                  odkrywając na Podlasiu różne "dialekty". Ale szybko ta fascynacja minęła, gdyż
                                  okazało się, że podobnie jak ja - Polak stąd nie rozumie tego o czym mówią
                                  używajcy czy to nibyukraińskiego, czy to nibybiałoruskiego języka. Ja używam w
                                  swojej ojczyźnie języka polskiego i takim się będę posługiwał. Oczywiście póki
                                  ten kraj nazywa się POLSKA.
                                  Nie jestem nacjonalistą, ale jak chcę posłuchać obcego języka to włączam stację
                                  radiową nadającą w danym języku. Dlatego uważam, że Ukraińcy, czy posługujący
                                  się taką gwarą powinni założyć sobie forum tylko dla posługujących się tym
                                  językiem i tylko tam go używać. A nie wciskać się tutaj, jakby każdy Polak miał
                                  obowiązek uczenia się waszej mowy.
                                  Aha i gwarantuję, że na takiego ukraińskojęzycznego forum nigdy nie będę
                                  zaśmiecał, bo mnie to NIE INTERESUJE!!!
                                  • bielszczanin Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 21:56
                                    "... Nie jestem nacjonalistą ... Ukraińcy, czy posługujący się taką gwarą
                                    powinni założyć sobie forum ... nie wciskać się tutaj"

To brzmi podobnie do tego:
                                    'Nie mam nic przeciwkow Żydom. Ale niech się nie w..ją w sprawy Polski i spdaja
                                    do Izraela'

nieprawdaż?
                                    • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 22:06
                                      bielszczanin napisał:

> 'Nie mam nic przeciwkow Żydom. Ale niech się nie w..ją w sprawy Polski i
                                      spdaja
                                      > do Izraela'...

====

Ty chyba nie rozumiesz co ja piszę.
                                      Ja tego tak nie powiedziałem, a powyższe słowa są twoją interpretacją, a nie
                                      moją.

A jeśli chodzi o Żydów z Bielska, to nie znam żadnego. O sory znam jednego, ale
                                      katolika, który stał się Żydem po przejściu przez wiele wyznań
                                      • bielszczanin Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 22:12
                                        Za to Ty dokładnie zrozumiałeś o co mi chodzi.
                                        Cieszę się.

Mnie sie po prostu nasunęła analogia.
                                        "mój kurnik moje święta"

Mam nadzieję, że inne osoby nie "zinterpretują" Twojej wypowiedzi jak ja.
                                        • baam1 Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 22:27
                                          Mam nadzieje Krzysiu, ze do konca nie to miałeś na mysli tego, co mozna wysnuć,
                                          z twego postu. Ja też po przeczytaniu swoich wypowiedzi stwierdzam, ze niezbyt
                                          fotunnie uzyłam niektórych argumentów. Mam nadzieję, że zakończymy ten temat,
                                          bo nikt z nas własciwie nie jest nacjonalistą a możemy niepotrzebnie
                                          doprowadzic do jakichś konfliktów na tle narodowosciowym, przez to że słowo
                                          pisane nie odzwierciedla w 100% naszej mysli. Ja bardzo sie cieszę, że przyszło
                                          mi żyć akurat w tym rejonie, gdzie mam szansę na interesujące życie :) Tego
                                          zazdroszczą mi zresztą znajomi z innych regionów Polski. Mam nadzieję, że
                                          reszta wieczoru upłynie w zgodnej atmosferze. Pozdrawiam wszystkich mówiących w
                                          najróżniejszych językach świata jak najbardziej serdecznie. A jeżeli uda się
                                          nam mimo tej wielojęzyczności znaleźc wspólny język, to będzie to niewatpliwie
                                          świadczyło o naszej dojrzałości i mądrości.
                                        • pawlozsiul Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 23:11
                                          bielszczanin napisał:

> Mam nadzieję, że inne osoby nie "zinterpretują" Twojej wypowiedzi jak ja.

Płonne nadzieje.
                                  • pawlozsiul Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 23:18
                                    To jest forum ptwarte. Możesz sobie założyć własne i ustalić własne kryteria.

> Może wyjaśnicie mi kto powinien wykazać się tolerancją: czytający
                                    niezrozumiałe
                                    > mu teksty, czy piszący zrozumiałe tylko sobie teksty.

Dobre pytanie, tylko kontekst nietrafiony. Niezrównanym mistrzem w pisaniu
                                    sobie tylko zrozumiałych tekstów do niedawna byłeś Ty. I nie o język tu chodzi.

Masz rację, ten kraj nazywa się Polska. Polska - zapamiętaj, nie Ciemnogród
                                    Faszystowski, bo tego ostatniego obywatelem się chyba czujesz.
                                    • bielszczanin Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 05.07.06, 23:38
                                      Nie posuwasz się za daleko Pawlo? (dobrze, ze dodałeś "chyba")

pl.wikipedia.org/wiki/Ciemnogr%C3%B3d
                                      • pawlozsiul Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 06.07.06, 00:14
                                        Dla mnie "Ciemnogród" to przestrzeń życiowa narodowych czarnosecińców. Według
                                        zalinkowanej przez Ciebie definicji, sam jestem (tak w 30%) ciemnogrodzianinem.
                                  • romanpidlaszuk Polska to TAKZE Ukraincy mowiacy po UKRAINSKU ! 06.07.06, 01:29
                                    Pragnę zauważyć, że problem był rozstrzygany w języku polskim, czyli urzędowym
                                    w Polsce. Gdybyście uczynili jakimś grypsem, to dalej nie doprowadziło by to to
                                    żadnego konsensusu.

Wydaje mi się, że forum to założono w języku polskim, w Polsce i tego języka
                                    należy się trzymać.
                                    Może wyjaśnicie mi kto powinien wykazać się tolerancją: czytający niezrozumiałe
                                    mu teksty, czy piszący zrozumiałe tylko sobie teksty.
                                    Znam przypadek człowieka z zewnątrz, który na początku był zafascynowany
                                    odkrywając na Podlasiu różne "dialekty". Ale szybko ta fascynacja minęła, gdyż
                                    okazało się, że podobnie jak ja - Polak stąd nie rozumie tego o czym mówią
                                    używajcy czy to nibyukraińskiego, czy to nibybiałoruskiego języka. Ja używam w
                                    swojej ojczyźnie języka polskiego i takim się będę posługiwał. Oczywiście póki
                                    ten kraj nazywa się POLSKA.
                                    Nie jestem nacjonalistą, ale jak chcę posłuchać obcego języka to włączam stację
                                    radiową nadającą w danym języku. Dlatego uważam, że Ukraińcy, czy posługujący
                                    się taką gwarą powinni założyć sobie forum tylko dla posługujących się tym
                                    językiem i tylko tam go używać. A nie wciskać się tutaj, jakby każdy Polak miał
                                    obowiązek uczenia się waszej mowy.
                                    Aha i gwarantuję, że na takiego ukraińskojęzycznego forum nigdy nie będę
                                    zaśmiecał, bo mnie to NIE INTERESUJE!!!

Polska to TAKZE Ukraincy z Podlasia rozmawiajacy w swoim ojczystym jezyku
                                    UKRAINSKIM U SIEBIE w Bielsku oraz U SIEBIE na bielskim forum !
                                  • partizan79 Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 06.07.06, 10:08

>Pragnę zauważyć, że problem był rozstrzygany w języku polskim, czyli urzędowym
                                    >w Polsce. Gdybyście uczynili jakimś grypsem, to dalej nie doprowadziło by to
                                    >to żadnego konsensusu.

-Pewnie by doprowadziło, tylko Ty byś nie zrozumiał.

>Wydaje mi się, że forum to założono w języku polskim, w Polsce i tego języka
                                    >należy się trzymać.

-Mi natomiast się wydaje, że forum założono nie po to, by rozmawiać o płocie,
                                    ani żeby oczerniać wszystkich związanych z SM.
                                    Sytuacja wygląda następująco: Ty musisz czytać o "ruskich", z kolei "ruscy"
                                    muszą czytać o Twoim płocie. Rozehra (domyśl się, co to znaczy).

> Znam przypadek człowieka z zewnątrz, który na początku był zafascynowany
                                    > odkrywając na Podlasiu różne "dialekty". Ale szybko ta fascynacja minęła,
                                    >gdyż
                                    > okazało się, że podobnie jak ja - Polak stąd nie rozumie tego o czym mówią
                                    > używajcy czy to nibyukraińskiego, czy to nibybiałoruskiego języka.

-No dobrze, ale z tego nic nie wynika. Ja i mój pierwszy lepszy kolega z
                                    Bielska też nie rozumiemy o co Ci chodzi z tym płotem.

>Ja używam w swojej ojczyźnie języka polskiego i takim się będę posługiwał.
                                    >Oczywiście póki ten kraj nazywa się POLSKA.

-Czyli, jakby tu nastał Łukaszenka, to przelogowałbyś się na mianie-tut-użo-nia-
                                    ma i pisał po... rosyjsku? Nie wierzę.
                                    Ja też używam w swojej małej ojczyźnie języka ojczystego. Bo Mogę. Póki co.

>Nie jestem nacjonalistą,

-...no nie wiem...

>ale jak chcę posłuchać obcego języka to włączam stację radiową nadającą w
                                    >danym języku.

-A my, czy chcemy, czy nie chcemy, musimy wokół słuchać języka polskiego.
                                    Widzisz jak Ci dobrze?

>Dlatego uważam, że Ukraińcy, czy posługujący się taką gwarą powinni założyć
                                    >sobie forum tylko dla posługujących się tym językiem i tylko tam go używać.

-Czyli, jak już ktoś trafnie zauważył - getto.

>A nie wciskać się tutaj, jakby każdy Polak miał obowiązek uczenia się waszej
                                    >mowy.

-Jak to wciskać się tutaj?? Jak to k... wciskać się tutaj?!! Bozia sprawiła, że
                                    musimy pomieszkiwać obok siebie i dzielić jedno forum. Bo nazywa się Bielsk
                                    Podlaski i wszystkie sprawy związane z Bielskiem mogą być tu omawiane. Bielsk
                                    to nie tylko budynki i ulice, ale przede wszystkim LUDZIE. Skoro można na forum
                                    rozmawiać o płocie, który wzbudza zainteresowanie 1 mieszkańca Bielska, to
                                    można chyba też napisać coś po ukraińsku, co może wzbudzić zainteresowanie 394
                                    osób (jeżeli już się trzymamy liczby, której Ty się kurczowo trzymasz).

Reasumując: w takich chwilach zaczynam myśleć, że jednak przydałby się mur (nie
                                    będę już nadużywał słowa "płot"), który odgrodziłby jednych od drugich. Dla nas
                                    szansa na przetrwanie, dla Was ulga dla uszu i święty spokój.
                                    :(((
                                    • baam1 :((( 06.07.06, 10:24
                                      Muszę przyznać, że, pewnie nie celowo, sprawiłeś mi przykrość swoją
                                      wypowiedzią. Mam nadzieję, ze i Ty nie do końca myslisz tak jak napisałeś.
                                    • mnie-tu-juz-nie-ma Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 07.07.06, 01:34
                                      partizan79 napisał:

> ...Reasumując: w takich chwilach zaczynam myśleć, że jednak przydałby się mur
                                      (nie
                                      >
                                      > będę już nadużywał słowa "płot"), który odgrodziłby jednych od drugich. Dla
                                      nas
                                      >
                                      > szansa na przetrwanie, dla Was ulga dla uszu i święty spokój.

===

Temat "Płot" jest na tym forum symbolem ułomności organów SM.
                                      Natomiast jeśli chodzi o ten mur, to zauważyłem od pewnego czasu
                                      zacietrzewienie Ukraińców przeciw Białorusinom.
                                      Co mnie to obchodzi w końcu.
                                      Mury możecie budować między sobą, bo chyba o to chodzi w odzyskiwaniu
                                      świadomości tożsamości narodowej z białoruskości na ukraińskość.
                                      A może ktoś mi powie jak Ukraińcy zamieszkujący na terenie np. Polski - jak to
                                      twierdzi Romek nazywali się w czasie do powstania państwa Ukraińskiego?

• mnie-tu-juz-nie-ma Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 07.07.06, 01:45
                                        Nie czytałem prawie żadnych wypowiedzi na poruszany tutaj temat, bo - jak to
                                        już podkreśliłem - mnie to nie interesuje.
                                        Ale jednocześnie bulwersuje mnie brak tolerancji ze strony reprezentacji
                                        garstki nibyukraińców zamieszkujących BiPi.
                                        I jeszce jedno, gdyby nie Daj Boże ten wasz Łukaszenka podbił Podlasie i
                                        narzucił białoruską mowę to na pewno wyemigrowałbym do normalnej Polski.
                                        A póki co czy to wam podoba się czy nie mieszkamy wszyscy w POLSCE i... ja wam
                                        nie narzucam swojej polskości. Byłem, jestem i będę POLAKIE. Nie wyprę się
                                        nigdy swojej narodowości i obywatelstwa. Nie będę też ukrywał tego, że oczekuję
                                        od zamieszkujących w moim kraju szacunku dla mojej Ojczyzny, a jak ktoś chce
                                        mniejszościować, to niech robi to tak, żeby nie narzucać się innym.
                                        • romanpidlaszuk JESTESMY ROWNI WOBEC PRAWA III / IV RP ! 07.07.06, 16:35
                                          Nie czytałem prawie żadnych wypowiedzi na poruszany tutaj temat, bo - jak to
                                          już podkreśliłem - mnie to nie interesuje.
                                          Ale jednocześnie bulwersuje mnie brak tolerancji ze strony reprezentacji
                                          garstki nibyukraińców zamieszkujących BiPi.
                                          I jeszce jedno, gdyby nie Daj Boże ten wasz Łukaszenka podbił Podlasie i
                                          narzucił białoruską mowę to na pewno wyemigrowałbym do normalnej Polski.
                                          A póki co czy to wam podoba się czy nie mieszkamy wszyscy w POLSCE i... ja wam
                                          nie narzucam swojej polskości. Byłem, jestem i będę POLAKIE. Nie wyprę się
                                          nigdy swojej narodowości i obywatelstwa. Nie będę też ukrywał tego, że oczekuję
                                          od zamieszkujących w moim kraju szacunku dla mojej Ojczyzny, a jak ktoś chce
                                          mniejszościować, to niech robi to tak, żeby nie narzucać się innym.

---------------------------------------

1. Co ty nas kojarzysz z Bialorusia i Lukaszenka?
                                          My nie jestesmy Bialorusinami tylko Ukraincami.
                                          Nasi rodacy Ukraincy z Polesia jekie jest na Bialorusi sa na Bialorusi
                                          mniejszoscia narodowa tak jak my Ukraincy z Podlasia (jakie jest przedluzeniem
                                          Polesia)jestesmy mniejszoscia narodowa w Polsce.

2.Totalitarna II RP jaka przesladowala Ukraincow Podlasia, Wolynia, Galicji
                                          drogo za swoj bandycki stosunek do narodu ukrainskiego (niszczenie
                                          prawoslawnych cerkwi,ukrainskiego,jezyka i kultury,okradanie narodu
                                          ukrainskiego z ziemi) zaplacila w czasie wojny.
                                          Totalitarna II RP byla wrogiem Ukraincow a wiec tez moim.PRL byl wrogiem
                                          Ukraincow a wiec tez moim.

III/IV RP stara sie byc panstwem demokratycznym DEMOKRATYCZNYM, gdzie WSZYSCY
                                          OBYWATELE SA ROWNI WOBEC PRAWA NIEZALEZNIE OD NARODOWOSCI I WYZNANIA i dopoki
                                          taka bedzie to ja jak obywatel tego panstwa to panstwo traktuje jak swoje
                                          A WIEC TAK JAK TY MOZESZ W POLSCE (I NA POLSKICH PORTALACH INTERNETOWYCH)
                                          PUBLICZNIE MOWIC I PISAC PO POLSKU TAK I JA MOGE PULBICZNIE MOWIC I PISAC PO
                                          UKRAINSKU, W SWOIM JEZYKU OJCZYSTYM i zaden prezydent Polski ,wojewoda, wojt
                                          czy osoba prywatna np.Krzysztof K. z Bielska mi mi tego nie zabroni bo go pozwe
                                          do Trybunalu Europejskiego w Strasburgu.

P.S.

Ty pewnie chcesz takiej Polski jaka byla totalitarna II RP co ciemiezyla
                                          mniejszosci narodowe i co sie skonczylo rzezia na Wolyniu ale POLSKA TERAZ TAKA
                                          NIE JEST i ja oczekuje od ciebie szacuknu dla mojej ojczyzny, ktorej jestem
                                          obywatelem ,tzn. mozesz sobie mowic po polsku ale nie mozesz
                                          Ukraincom,obywatelom Polski np. w Bielsku zabraniac mowic publicznie po
                                          UKRAINSKU !
                                      • romanpidlaszuk MY JE RUSKI, UKRAINCI ! 07.07.06, 15:56
                                        A może ktoś mi powie jak Ukraińcy zamieszkujący na terenie np. Polski - jak to
                                        twierdzi Romek nazywali się w czasie do powstania państwa Ukraińskiego?

------------------------------

PRL/ZSRR nazywal nas Bilorusinami ale de fakto zawsze bylismy i jestesmy
                                        Rusinami, UKRAINCAMI.

• ryszard_kosynier Re: Nie interesują mnie wasze hawryłki!!! 07.07.06, 19:22
                                        mniTemat "Płot" jest na tym forum symbolem ułomności organów SM.
                                        e-tu-juz-nie-ma napisał
                                        temat płot jest ułomnością znanego geja, rogacza z doliny północy KK.dawno
                                        moiał być naprawiony ,a tu kichalgosciu woli fury za 3 tys zł.i łaptopy i
                                        grylle.Dzięki bogu pomoc społeczna odetchnie.Amen.
                  • baam1 Re: Jkabyś przeczytał uważnie... 05.07.06, 00:21
                    a jezeli z kims rozmawiam na bielskim forum po ukrainsku lub pisze
                    > cos po ukrainsku do swoich rodakow z okolic Bielska (niezaleznie w ktorym
                    watku
                    > )
                    > to tobie nic do tego

Czyzbym kiedykolwiek kwestionowała to, że rozmawiasz z innymi w swoim języku???
                    Napisałam tylko, że gdybyś chciał, zeby wszyscy (w tym również mówiący po
                    polsku) rozumieli co chcesz powiedzieć, mówiłbys po polsku.

W twoich i swoich wpisach zauwazylem szacunek dla narodow do jakich sie
                    > zaliczamy i uwazam,ze to bardzo dobrze wrozy na przyszlosc.

Zauważyłam to samo, stąd moje wielkie zdziwienie Twoja wypowiedzią

P.S. Może rzeczywiście jestem zmęczona i źle zrozumiałam Twoje intencje, ale
                    chyba i Z Toba coś sie dzieje, skoro przypisujesz mi dziwne moim zdaniem i
                    nieprawdziwe poglady
                    Pozdrawiam i zyczę słodkich snów
                    • romanpidlaszuk Re: Jkabyś przeczytał uważnie... 05.07.06, 00:23

--------------------------------------------------------------------------------
                      a jezeli z kims rozmawiam na bielskim forum po ukrainsku lub pisze
                      > cos po ukrainsku do swoich rodakow z okolic Bielska (niezaleznie w ktorym
                      watku
                      > )
                      > to tobie nic do tego

Czyzbym kiedykolwiek kwestionowała to, że rozmawiasz z innymi w swoim języku???
                      Napisałam tylko, że gdybyś chciał, zeby wszyscy (w tym również mówiący po
                      polsku) rozumieli co chcesz powiedzieć, mówiłbys po polsku.

W twoich i swoich wpisach zauwazylem szacunek dla narodow do jakich sie
                      > zaliczamy i uwazam,ze to bardzo dobrze wrozy na przyszlosc.

Zauważyłam to samo, stąd moje wielkie zdziwienie Twoja wypowiedzią

P.S. Może rzeczywiście jestem zmęczona i źle zrozumiałam Twoje intencje, ale
                      chyba i Z Toba coś sie dzieje, skoro przypisujesz mi dziwne moim zdaniem i
                      nieprawdziwe poglady
                      Pozdrawiam i zyczę słodkich snów

-----------------------------

ja tez mysle Baam,ze my sie zawsze dogadamy.

Pozdrawiam, trzymaj sie !
                      • marcingeorge tak dla rozluźnienia ... 05.07.06, 00:37
                        te Romano Italiano ..a z kim jutro Ukraina gra w półfinale Mś?
                        • marcingeorge Re: tak dla rozluźnienia ... 05.07.06, 00:38
                          a Polacy jesze grają?
                          • marcingeorge Re: tak dla rozluźnienia ... 05.07.06, 00:40
                            bo słyszałem ,ze Rasiak dzis bramkę strzelił i jakiś Del Piero,którego matka
                            Ukrainka jest.Wiesz cos o tym?
                          • baam1 oj marcinie 05.07.06, 00:40
                            oj georgolu, trzeba znac sie na futbolu :(((
                            • marcingeorge Re: oj marcinie 05.07.06, 00:42
                              :))) Pozdrawiam.

PS.Mam dobry humor i troszkę ochoty pożartować... :)))
                              • baam1 Re: oj marcinie 05.07.06, 00:45
                                Tez Cię pozdrawiam i zycze takiego humoru w nieskończoność.
                                P.S. Może to zaraźliwe, bo chetnie bym złapałą bakcyla :)))
                                • marcingeorge Re: oj marcinie 05.07.06, 00:48
                                  chetnie bym Cię zaprosił na jakiś napój ...ale Twój facet sie nie zgodzi.;)
                                  • baam1 Re: oj marcinie 05.07.06, 00:49
                                    już śpi :))
    • gsx1100g Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 08:34
      Ludzie!!!!

Nie rozumiecie. Napisalem wczoraj post o obrzydzaniu, o zniechęceniu do mowy
      ukraińskiej lub pseudoukraińskiej. Chodzi o to, że godze się na wypisywanie
      różnych rzeczy po swojomu czy w jeżyku podobnym do ukraińskiego. Chodzi mi o
      to, że czasem lepiej napisac coś o meczu piłki nożnej, wywiadu prasowego,
      rodzaju leków, czy architektury po polsku a więcej osób to zrozumie. czasem
      język podobny do ukraińskiego używany w dyskusji w pewnych tematach jest jakiś
      sztuczny i Ci co jego używaja wychodza na jakichś fanatyów i oszołomów, gdyż
      wygląda to tak, że starają sie za wszelką cenę używac tych gwar tylko po to aby
      jakieś echa ukraińskości nie zaginęły na tym forum. Jestem za używaniem
      ukraińskiego lub języka podobnego do ukraińskiego, ale nienawidzę przesady we
      wszystkim-nawet w używaniu tego języka. Bo to, co sie tutaj dzieje, jest na
      siłe, sztuczne, nien aturalne i śmierdzi sztucznością.
      • andrijko Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 09:32
        Tak samo jak RomanP, ja i inni "nie pochodzący stąd" mamy prawo używać na forum
        języka "podobnego do ukraińskiego " jak ty masz prawo do używania języka
        podobnego do polskiego. Z tą różnicą, że ja potrafię odróżnić polski literacki
        od twojego podobnego do polskiego w pisowni, nie mówiąc już o zaciąganiu
        podczas mówienia. Podczas gdy ty nie możesz ocenić czy język używany na forum
        jest ukraiński czy tylko do niego podobny. Z prostej przyczyny - nie znasz tego
        języka.
        • gsx1100g Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 10:38
          Hej Andrijko nie stąd, nie obrażaj się. MOżesz sobie rozmawiać w swoim
          ojczystym języku i zgadzam się z tym, że ten język czy gwara to część tradycji
          Podlasia, ale im bardziej sie upierasz tym na większego .......... wychodzisz.
          Przepraszam, ale ja nie mam nic przeciwko rozmowie po ukraińsku lub w języku
          podobnym do ukraińskieg, ale na litość........ czasem jakos to wygląd na siłę,
          takie natrętne i nahalne, jakbyście chcieli udowodnić, że ludzi czujących się
          ukraińcami jest więcej. W rzeczywiśtości jest ich malutko-patrz spis powszechny
          2002 r.((((((((Dane przedstawiające przynależność do poszczególnych narodowości
          według spisu powszechnego z 2002 roku (samookreślenie):

173148 śląska
          152897 niemiecka
          48737 białoruska
          30957 ukraińska
          12855 romska
          6103 rosyjska
          5863 łemkowska
          5846 litewska
          5062 kaszubska
          2001 słowacka
          1808 wietnamska
          1633 francuska
          1541 amerykańska
          1404 grecka
          1367 włoska
          1133 żydowska
          1112 bułgarska
          1082 ormiańska ))))))))))))

sam widzisz.
          Andrijko, poza tym jeśli piszesz z jakim regionem jestes uczuciowo związany, to
          myśle, że o wiele mocniej niż z Bielskiem uczuciowo związany jestes z inną wsią
          ( i nie sa to knorydy)

Nie jestem językoznawcą, ale domyślam się, ze język , którego uzywasz nie jest
          gramatycznie poprawny.
          Trzymaj sie andrijko i do zobaczenia na Kupale w Dubiczach .Bedziemy mieli
          szanse pogadać wiecej i bardziej rzeczowo.
          • andrijko Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 12:28
            gsx1100g napisał:

> Hej Andrijko nie stąd, nie obrażaj się. MOżesz sobie rozmawiać w swoim
            > ojczystym języku i zgadzam się z tym, że ten język czy gwara to część
            tradycji
            > Podlasia, ale im bardziej sie upierasz tym na większego ..........
            wychodzisz.
            > Przepraszam, ale ja nie mam nic przeciwko rozmowie po ukraińsku lub w języku
            > podobnym do ukraińskieg, ale na litość........ czasem jakos to wygląd na
            siłę,
            > takie natrętne i nahalne, jakbyście chcieli udowodnić, że ludzi czujących się
            > ukraińcami jest więcej. W rzeczywiśtości jest ich malutko-patrz spis
            powszechny
            >
            > 2002 r.((((((((Dane przedstawiające przynależność do poszczególnych
            narodowości
            >
            > według spisu powszechnego z 2002 roku (samookreślenie):
            >
            > 173148 śląska
            > 152897 niemiecka
            > 48737 białoruska
            > 30957 ukraińska
            > 12855 romska
            > 6103 rosyjska
            > 5863 łemkowska
            > 5846 litewska
            > 5062 kaszubska
            > 2001 słowacka
            > 1808 wietnamska
            > 1633 francuska
            > 1541 amerykańska
            > 1404 grecka
            > 1367 włoska
            > 1133 żydowska
            > 1112 bułgarska
            > 1082 ormiańska ))))))))))))
            >
            > sam widzisz.
            > Andrijko, poza tym jeśli piszesz z jakim regionem jestes uczuciowo związany,
            to
            >
            > myśle, że o wiele mocniej niż z Bielskiem uczuciowo związany jestes z inną
            wsią
            >
            > ( i nie sa to knorydy)
            >
            > Nie jestem językoznawcą, ale domyślam się, ze język , którego uzywasz nie
            jest
            > gramatycznie poprawny.
            > Trzymaj sie andrijko i do zobaczenia na Kupale w Dubiczach .Bedziemy mieli
            > szanse pogadać wiecej i bardziej rzeczowo.

Określanie języka i jego gramatyczności na podstawie domysłów było, szczególnie
            na Podlasiu, domeną pewnej organizacji, z której działalnosćia się nie
            identyfikuję. Wolę poważniejsze argumenty, niż czyjeś domysły w tej kwestii.
            Szczególnie twoje. A używanie języka takiego czy innego na forum nie jest
            zabronione, jest wręcz wskazane. Były tu już próby wątku po białorusku, ale
            pomimo liczb które przytoczyłeś i które miały coś mi zasugerować, tamten wątek
            nie wyszedł. Obecnie język ukraiński czy jego gwary są na Bielsku czy Hajnówce
            używane przez osoby, którym to się podoba i czuja taką potrzebę. Nie koniecznie
            zresztą język pojawia się w w tematach okołnarodowościowych. Ludzie - nie tylko
            ja - dysutują sobie też o kwestiach, nawzwijmy, prywatnych. I to świetnie -
            znaczy, że jezyk żyje. Poza tym interenet jest na tyle demokratycznym i
            różnorodnym medium, że zezwala i na różne języki i tematy. Rozumiem gdyby
            lokalaną gazetę wydawano w większosći po ukraińsku czy białorusku. Wtedy część
            artykułów mogłą by być niezrozumiała. W internecie wystarczy kliknąć inną
            wersję językową, a w przypadku forum nie czytać określonych wątków, szczególnie
            pisanych językiem wywołującym obrzydzenie. Po za tym nie myl mnie z
            Romanempidlaszukiem - nie do końca popieram jego działalność na tym i podobnych
            forach. Domysły pozostaw sobie, trochę wyluzuj - nie bądź bardziej polski od
            Polakó, którzy nawet na tym wątku staneli w obronie jego różnorodności. A na
            Kupale w Dubiczach nie porozmawiamy. Nie ma już o czym.
          • pawlozsiul Re: Obrzydzanie Forum 05.07.06, 14:22
            gsx1100g napisał:

>1541 amerykańska

Co to jest "narodowość amerykańska"? Indianie?

Domyślam się, że chodzi o obywateli USA przebywających w dniu spisu na
            terytorium RP z zamiarem pobytu stałego. Nie zmienia to faktu, że sam
            termin "narodowość amerykańska" wskazuje na pewien błąd metodologiczny w
            spisie. Rozumiem, że obywatel rosyjski narodowości czeczeńskiej, o ile nie jest
            jeszcze obywatelem polskim wskazuje narodowość "rosyjską", zaś po otrzymaniu
            obywatelstwa lub stałego pobytu może podac narodowość "czeczeńską".
          • romanpidlaszuk Nie marudz (2) ! 05.07.06, 16:17
            Hej Andrijko nie stąd, nie obrażaj się. MOżesz sobie rozmawiać w swoim
            ojczystym języku i zgadzam się z tym, że ten język czy gwara to część tradycji
            Podlasia, ale im bardziej sie upierasz tym na większego .......... wychodzisz.
            Przepraszam, ale ja nie mam nic przeciwko rozmowie po ukraińsku lub w języku
            podobnym do ukraińskieg, ale na litość........ czasem jakos to wygląd na siłę,
            takie natrętne i nahalne, jakbyście chcieli udowodnić, że ludzi czujących się
            ukraińcami jest więcej. W rzeczywiśtości jest ich malutko-patrz spis powszechny
            2002 r.((((((((Dane przedstawiające przynależność do poszczególnych narodowości
            według spisu powszechnego z 2002 roku (samookreślenie):

173148 śląska
            152897 niemiecka
            48737 białoruska
            30957 ukraińska
            12855 romska
            6103 rosyjska
            5863 łemkowska
            5846 litewska
            5062 kaszubska
            2001 słowacka
            1808 wietnamska
            1633 francuska
            1541 amerykańska
            1404 grecka
            1367 włoska
            1133 żydowska
            1112 bułgarska
            1082 ormiańska ))))))))))))

sam widzisz.
            Andrijko, poza tym jeśli piszesz z jakim regionem jestes uczuciowo związany, to
            myśle, że o wiele mocniej niż z Bielskiem uczuciowo związany jestes z inną wsią
            ( i nie sa to knorydy)

Nie jestem językoznawcą, ale domyślam się, ze język , którego uzywasz nie jest
            gramatycznie poprawny.
            Trzymaj sie andrijko i do zobaczenia na Kupale w Dubiczach .Bedziemy mieli
            szanse pogadać wiecej i bardziej rzeczowo.

---------------------------------

1.Tak malo ludzi sie przyznalo do swojej narodowosci?

Widac lata zastraszania mniejszosci narodowych w Polsce do dzis przynosza
            skutek.
            TEN SPIS TO FARSA, KAZDY KTO ZNA REALIA PODLASIA STWIERDZI, ZE TO PRAWDA.
            KAZDY KTO SIE POWOLUJE NA TEZ SPIS JEST CYNIKIEM.

2.Kurpie rozmawiaja niegramatycznie po polsku,Mazwoszanie czesto nie rozmawiaja
            gramatycznie po polsku (posluchaj kogos co przyjechal z Wyszek na rynek do
            Bielska), Polacy ze Lwowa sliedzikuja , Polacy z Kazachstanu mowiac po polsku
            uzywaja w 50%+ slow rosyjskich itd.

Czy to oznacza, ze ci wszyscy ludzie nie powinni rozmawiac po polsku?

• romanpidlaszuk Nie marudz ! 05.07.06, 16:05
        Ludzie!!!!

Nie rozumiecie. Napisalem wczoraj post o obrzydzaniu, o zniechęceniu do mowy
        ukraińskiej lub pseudoukraińskiej. Chodzi o to, że godze się na wypisywanie
        różnych rzeczy po swojomu czy w jeżyku podobnym do ukraińskiego. Chodzi mi o
        to, że czasem lepiej napisac coś o meczu piłki nożnej, wywiadu prasowego,
        rodzaju leków, czy architektury po polsku a więcej osób to zrozumie. czasem
        język podobny do ukraińskiego używany w dyskusji w pewnych tematach jest jakiś
        sztuczny i Ci co jego używaja wychodza na jakichś fanatyów i oszołomów, gdyż
        wygląda to tak, że starają sie za wszelką cenę używac tych gwar tylko po to aby
        jakieś echa ukraińskości nie zaginęły na tym forum. Jestem za używaniem
        ukraińskiego lub języka podobnego do ukraińskiego, ale nienawidzę przesady we
        wszystkim-nawet w używaniu tego języka. Bo to, co sie tutaj dzieje, jest na
        siłe, sztuczne, nien aturalne i śmierdzi sztucznością.

-------------------------------

1.Czy Polacy ze Lwowa o pilce noznej moga rozmawiac sobie po polsku, nawet jak
        nie znaja calej terminologii pilkarskiej po polsku czy musza koniecznie
        rozmawiac po ukrainsku?

2.
        Jezeli ktos chce sie nauczyc jakiegos jezyka lub go nie zapomniec TO MUSI W NIM
        CIAGLE ROZMAWIAC nawet jezeli mialoby to oznaczac, ze na poczatku bedzie robil
        bardzo duzo bledow.

Uwazam,ze jezeli my Ukraincy z podlasia mamy zachowac swoj jezyk i kulture to
        powinnismy rozmawiac w nim na KAZDY temat nawet gdyby czasem oznaczalo to
        koniecznosc uzywania w 70% polonizmow.

Mowie to na podstawie swego osobistego doswiadczenia,jako czlowiek ktory w
        zyciu kilka razy znalaz sie w srodowisku rozmawiajacym innym jezykiem.

Takze jezeeli dobrze zyczysz Ukraincom z Podlasia,jezeli zyczysz im aby
        zachowali jezyk i kulture swoich ojcow i dziadkow
        to NIE MARUDZ !
        • gsx1100g Romek podlaszczuk 06.07.06, 08:39
          Romek to nacjonalista. za wszelka cenę chce wmówić ludziom, okłamać opinie
          publiczną, ze ukraiński to jakoby rdzenny język Podlasia.

Propaganda, jaką roman podlaszczuk uprawia czyni go niewiarygodnym i jawnym
          nacjonalistą ukraińskim. To smutne , ze na Podlasiu w XXI wieku nacjonalizm
          przybierał takie formy Krytykował to Metrpilta Sawa podczas niedawnego sypozjum
          poswięconego mniejszościom, krytykował nacjonalizm JP2.

To wtyd, że mamy nacjonalistów na Podlasiu, nie powinno byc tu dla nich miejsca.
          Podlaszczuk R. namawiając do nauki języka ukraińskiego, doskonale wie, że nikt
          go się nie nauczy, bo ten język nie ma przed sobą żadnej przeszłości, a wręcz
          przeciwnie, jest przedmiotem kpin, to język, którym posługując się można
          narobić sobie wrogów. Od razu widac jak ludzie patrzą na fanatyków. Znam 3
          języki z w tym dwa doskonale, znam białoruski nawet, ale ten także mi się nie
          przydał tak jak francuski i angielski.

Romku-Atomku, wiesz doskonale, ze jestes fanatykiem i przez takich jak ty
          społeczeństwo się dzieli. Ty dzielisz ludzi ze swymi poglądami. Nie chodzi tu o
          różnorodność, bo skarb różnorodności-to zgodna współpraca ludzi o różnych
          poglądach.

łatwiej jest TOBIE rozmawiać w jezyku POlskim.doskonale wiesz, że nikt o
          zdrowych zmysłach nie bedzie uczyć się ukraińskiego, bo sa ciekawsze i bardziej
          potrzebne języki.

Dobrze życze ukraińcom, dobrze im życzę, ale proszę nie znaczy to, ze możecie
          fanatyzować tutaj.
          Ludzie-bez przesady, naród nie jest głupi i wszystko widzi. Forumowicze widzą
          i nie popierają Romku Podlaszzuku sposobów Twego postępowania.
          NIkt nie bedzie bowiem popierac fanatyka w XXI wieku. Myśłe, ze na ukrainie
          kilka milionów ludzi rozmawia po ukraińsku, chcesz pogadać w ich jezyku, po
          wejdź na forum na ukraińskim portalu-podszkolisz tam swój język. Doskonal się
          sam we własnym zakresie, bo nauki nigdy za wiele.

Pozdrawiam GSX 1100G.
          Spotkamy sie na dniach Narwi.
          • romanpidlaszuk Re: Romek podlaszczuk 06.07.06, 15:45
            To smutne , ze na Podlasiu w XXI wieku nacjonalizm
            poswięconego mniejszościom

Mozesz napisac cos na ten temat wiecej, chetnie poslucham co gdzie kiedy i o
            kim mowil Metropolita Sawa, napiszesz?
            • gsx1100g Re: Romek podlaszewicz 07.07.06, 07:52
              Romek, jestes zwyczajnym oszolomem jak inni ukraincy.przez takich jak ty
              spoleczeństwo ókraińskie i POLSKIE się dzieli.

Nie mam ochoty z Toba rozmawiać, a swoje zdanie i poglądy bede szerzyc wszedzie
              tam gdzie sie da- tak aby łaczyc i trzymać prawosławnych razem a nie jątrzyć.
              Wiec-Romku-przestan gadac, bo jak nie masz nic do powiedzenia, to lepije nic
              nie mówić.
              • romanpidlaszuk Przedstawisz sie gsx.? 07.07.06, 15:52

nie mówić.

1.Mamy wolnosc slowa a przynajmniej ja pisze z kraju ,gdzie wolnosc slowa jest
                gwarantowana przez konstytucje wiec bede pisal rzeczy ,ktorych w dobie PRLu nie
                mozna bylo powiedziec w w polskich mediach,mianowicie to, ze
                PRAWOSLAWNI W OKOLICACH BIELSKA I HAJNOWKI TO UKRAINCY.
                I jezeli prawda komus w oczy kole to tym gorzej dla niego.

A tak wogole to ja jestem prawoslawnym Ukraincem rodem spod Hajnowki a ty?
                • romanpidlaszuk Przedstawisz sie gsx?....CISZA... 08.07.06, 00:26

nie mówić.

1.Mamy wolnosc slowa a przynajmniej ja pisze z kraju ,gdzie wolnosc slowa jest
                  gwarantowana przez konstytucje wiec bede pisal rzeczy ,ktorych w dobie PRLu nie
                  mozna bylo powiedziec w w polskich mediach,mianowicie to, ze
                  PRAWOSLAWNI W OKOLICACH BIELSKA I HAJNOWKI TO UKRAINCY.
                  I jezeli prawda komus w oczy kole to tym gorzej dla niego.

A tak wogole to ja jestem prawoslawnym Ukraincem rodem spod Hajnowki a ty?

CISZA.....

• gsx1100g Re: Przedstawisz sie gsx?....CISZA... 12.07.06, 08:35
                    Myslisz się. PRAWOSŁAWNI W OKOLICACH BIELSKA, HAJNÓWKI, NARWI, MICHAŁOWA TO
                    BIAŁORUSINI. Pojedz pod hajnówkę , pod Narew i pod Bielska, a możesz nawet sie
                    pofatygowac pod michałowo i spytaj ludzi. Odpowiedzą, ze są Białorusinami, lub
                    turtejski, tzn, ze ruscy, tzn czują więź z narodem białoruskim. Przeciez
                    posłuchac ukraińskiego i posłuchac języka u nas na Podlasiu, to dochodzimy
                    wszyscy do wniosku, ze to kultura białoruska, a raczej jej pozostałości, ale
                    zawsze to coś.

Ukraina!!!!! Phi...Buachachachaa.....Dobre.
                    Pomarzyć możesz.

Widzę, ze Tobie białoruskość Podlasia bardzo nie pasuje. Po co dzielisz ludzi i
                    wprowadzasz nowe, bzdurne poglądy nie mające nic wspolnego z rzeczywiśtością.
                    Nic tym nie osągniesz. Naród nie jest taki głupi i możesz sobie głosić wiele
                    innych kłamst, ale je i tak nikt nie uwierzy.

pozdrawiam.

Nie przedstawie się. nie bądz taki ciekawski i niech Cie o to głowa nie boli.
                  • gsx1100g Re: Przedstawisz sie gsx?....CISZA... 12.07.06, 12:21
                    Widzisz Romek Podlaszczuk z Hajnówki. Wśród twoich sąsiadów mało jesy
                    ukraińców. Wiekszość hajnówki, Bielska Podlaskiego, Gminy Czyże, Dubicz
                    Cerkiewnych, Orli, Ogromna część NArewki, Narwi i Kleszczel to BIAŁORUSINI, A
                    twoja agresywna i kłamliwa propaganda stwarza wrogie nastroje i rodzi napięcia.
                    Nie wiem po co to robisz, ani na czyje zlecenie. czy jestes na tyle głupi,
                    tępy, czy zwyczajnie jestes pustym awanturnikiem i który lubi burzyć. Prawda,
                    jak Ciężko się buduje. Łatwiej Romku coś zburzyc zasiać ziarno kłamstwa,
                    operowac fałszywymi danymi i zaśmiecac forum swoimi wypocinami.

Przypatrz się danym. wcześniej przytaczałem już dane dziś przytaczam kolejne,
                    które swiadcza za tym, ze tutaj u NAS mniejszość Białoruska stawnowi
                    największy idsetek wśród mniejszości narodowych POLSKI.

Gminy ze znaczną liczbą Białorusinów w strukturze narodowościowej (według
                    ostatniego spisu powszechnego; podana jest procentowa liczba obywateli polskich
                    narodowości białoruskiej):

Gmina Czyże (81, 81)
                    Gmina Dubicze Cerkiewne (81,33)
                    Gmina Orla (68,93)
                    Gmina Hajnówka (64,91)
                    Gmina Narew (49,23)
                    Gmina Bielsk Podlaski (46,68)
                    Gmina Narewka (47,27)
                    Gmina Kleszczele (41,83)
                    Gmina Czeremcha (28,71)

Dla porównania zobacz sobie, gdzie mieszka ludnośc pochodzenia ukraińskiego.
                    NIe ma UKRAIŃCÓW na podlasiu. Więc skąd ukraińskie Kupalle? Ano stad, że
                    sztucznie wmawia się ludziom kim są, a oni i tak nie słuchają...

Regiony zamieszkania
                    Białorusini - Województwo podlaskie (głównie wschodnia Białostocczyzna)
                    Kaszubi - województwo pomorskie
                    Litwini - województwo podlaskie (głównie północna Suwalszczyzna)
                    Łemkowie - województwo dolnośląskie (przesiedlenia w ramach Akcji "Wisła"),
                    małopolskie
                    Niemcy - województwo opolskie, śląskie, warmińsko-mazurskie
                    Romowie - dość równomiernie w całym kraju
                    Rosjanie - dość równomiernie w całym kraju; w tym starowiercy - północno-
                    wschodnia Polska
                    Słowacy - województwo małopolskie, tereny przygraniczne
                    Tatarzy - głównie Białystok i Trójmiasto
                    Ukraińcy - województwo warmińsko-mazurskie, Pomorze (przesiedlenia w ramach
                    Akcji "Wisła")

Buachachacha.....
                    • partizan79 Re: Przedstawisz sie gsx?....CISZA... 12.07.06, 14:51
                      HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
                      HAHHAAHHAAHAHAHHAAHAHHAAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHHAA
                      HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHAAHHAHAHAHAA
                      HAHHAHAHAHHAAHAHHAHAAHAHAHHAHAHAAHAHAHAHAHHAAHAHHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
                      AHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAAHAHAHAHAHHA
                      AHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAHAAHAHAH
                      AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
                      AHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHAHAHAH
                • gsx1100g Re: Przedstawisz sie gsx.? 10.07.06, 14:56
                  CHłopczyku-Twoje tłumaczenie się jest nieudolne i nieskuteczne.Podtrzymuje
                  swoja opinie, że dzielisz społeczeństwo Bielska. Jestes ignorantem i egoista.
                  realizujesz interesy wąskiej grupy ludzi. Wprowadzasz niezgode i siejesz
                  zament. W tym zamęcie Prawosławni nie potrafią sie polapać.

Co do konstytucji i wolności naszego Państwa. Nie sądzę abys chciał zaczynac
                  nowy watek na ten teamt bo okaże się , ze po raz kolejny się ośmieszysz. NIe
                  przedstawię się, bo człowiekowi, który mówi, ze będzie pisąc to co pisze, bo
                  żyje w wolnym państwie nie wypada sie przedstawiać, choćby na poziom Twej
                  dyskusji. Nie rozumiem, co Ty robisz w ogóle na forum. Człowieku nie zaśmiecaj
                  Forum swoimi wypocinami.

To, że konstytucja gwarantuje Tobie wolność wypowiedzi, to nie znaczy, że
                  mozesz pisać kłamstwa, wypowiadac się w sposób dwuznaczny i podawać nierzetelne
                  infomacje. Pamiętaj ukraiński egoisto , że Twoja wolnośc sie kończy tam, gdzie
                  zaczyna się moja. Poinformuj też andrejjka.

mnie prawda w oczy nie kole, bo jest bezbolesna.Nie boję się prawdy jeśli
                  chodzi o niżej poruszany wątek, za to Ty, no cóż...sam powinie neś sie do tego
                  odnieść. Tylko nie zachłyśnij się swoją wolnością szczawiku.

Pozdrawiam.
                  Ghost Rider
                  • romanpidlaszuk Re: Przedstawisz sie gsx.? 10.07.06, 19:02
                    CHłopczyku-Twoje tłumaczenie się jest nieudolne i nieskuteczne.Podtrzymuje
                    swoja opinie, że dzielisz społeczeństwo Bielska. Jestes ignorantem i egoista.
                    realizujesz interesy wąskiej grupy ludzi. Wprowadzasz niezgode i siejesz
                    zament. W tym zamęcie Prawosławni nie potrafią sie polapać.

Co do konstytucji i wolności naszego Państwa. Nie sądzę abys chciał zaczynac
                    nowy watek na ten teamt bo okaże się , ze po raz kolejny się ośmieszysz. NIe
                    przedstawię się, bo człowiekowi, który mówi, ze będzie pisąc to co pisze, bo
                    żyje w wolnym państwie nie wypada sie przedstawiać, choćby na poziom Twej
                    dyskusji. Nie rozumiem, co Ty robisz w ogóle na forum. Człowieku nie zaśmiecaj
                    Forum swoimi wypocinami.

To, że konstytucja gwarantuje Tobie wolność wypowiedzi, to nie znaczy, że
                    mozesz pisać kłamstwa, wypowiadac się w sposób dwuznaczny i podawać nierzetelne
                    infomacje. Pamiętaj ukraiński egoisto , że Twoja wolnośc sie kończy tam, gdzie
                    zaczyna się moja. Poinformuj też andrejjka.

mnie prawda w oczy nie kole, bo jest bezbolesna.Nie boję się prawdy jeśli
                    chodzi o niżej poruszany wątek, za to Ty, no cóż...sam powinie neś sie do tego
                    odnieść. Tylko nie zachłyśnij się swoją wolnością szczawiku.

Pozdrawiam.
                    Ghost Rider

Czyli jak zwykle, anonimowo, pomowienia itd.
                    nigdy konktretnie i otwarcie kawa na lawe.

Najpewniej pewnie bys chcial jakbym byl tak jak ty prawoslawnym "Polakiem"
                    olewajacym ukrainska gware naszych ojcow i dziadkow i pisal po polsku lub w
                    najgorszym wypadku pseudobialorusinem z jezykiem bialoruskim jako
                    pseudo ojczystym.

Wstydz sie gx 123... czy jaki numer tam masz !
                • dwaynehicks Re: prawosławni to Ukraińcy? łomatko! 10.07.06, 19:25
                  romanpidlaszuk napisał:

> 1.Mamy wolnosc slowa a przynajmniej ja pisze z kraju ,gdzie wolnosc slowa
                  jest
                  > gwarantowana przez konstytucje wiec bede pisal rzeczy ,ktorych w dobie PRLu
                  nie
                  >
                  > mozna bylo powiedziec w w polskich mediach,mianowicie to, ze
                  > PRAWOSLAWNI W OKOLICACH BIELSKA I HAJNOWKI TO UKRAINCY.
                  > I jezeli prawda komus w oczy kole to tym gorzej dla niego.
                  >

A ja wiem, że wielu prawosławnych może się na to wkurzyć, bo jednak wielu z
                  nich przynaje się do białoruskości lub polskości. Poza tym z historii wiemy, że
                  carat "nawracał" wielu Polaków siłą na prawosławie - pojedźcie sobie w okolice
                  Dziadkowic, Osmoli, Żurobic - w okolicznych wsiach mieszka wielu prawosławnych,
                  którzy przyznają sie do polskości, ale mają świadomość, że ich dziadowie
                  zostali zmuszeni do przejścia na prawosławie.
                  Ale żeby wszystko było do końca z mojej strony jasne - moja babka była
                  Ukrainką, pochodziła z Kuraszewa (niedaleko Hajnówki) i wiem, że wieś
                  zamieszkana jest przez Ukraińców.
                  Pozdrawiam rodzinę z Kuraszewa i wszystkich mieszkańców wsi! (może ktoś czyta
                  to forum?)
                  • romanpidlaszuk Re: prawosławni to Ukraińcy? łomatko! 10.07.06, 19:55

jest
                    nie
                    >
                    >

to forum?)

Ludzie pochodzacy z miejscowosci zaznaczonych na mapce z dialektem ukrainskim
                    (ktorego mozesz sobie posluchac naciskajac na nazwe miejscowosci) na Podlasiu:
                    sa niewatpliwie pochodzenia UKRAINSKIEGO.

My dialektu UKRAINSKIEGO nauczylismy sie od swoich ojcow i dziadkow a oni od
                    pradziadkow i prapradziadkow ... w przeciwienstwie do jezyka polskiego,ktorego
                    nauczylismy sie W SZKOLE, podobnie do jezyka bialoruskiego,ktory czesc z nas
                    nauczyla sie W SZKOLE.

P.S.

Czesc katolikow na Podlasiu to tez z pochodzenia Ukraincy np. tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=40650975
                    • romanpidlaszuk Re: prawosławni to Ukraińcy? łomatko! 10.07.06, 20:01
                      jest
                      nie
                      >
                      >

to forum?)

Ludzie pochodzacy z miejscowosci zaznaczonych na mapce z dialektem ukrainskim
                      (ktorego mozesz sobie posluchac naciskajac na nazwe miejscowosci) na Podlasiu:
                      sa niewatpliwie pochodzenia UKRAINSKIEGO.

My dialektu UKRAINSKIEGO nauczylismy sie od swoich OJCOW i DZIADKOW a oni od
                      PRA PRADZIADKOW... w przeciwienstwie do jezyka polskiego,ktorego
                      nauczylismy sie W SZKOLE, podobnie do jezyka bialoruskiego,ktory czesc z nas
                      nauczyla sie W SZKOLE (gdzie naszego OJCZYSTEGO jezyka UKRAINSKIEGO nas nie
                      uczono niestety).

P.S.

Czesc katolikow na Podlasiu to tez z pochodzenia Ukraincy np. tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=40650975

• romanpidlaszuk Ukrainski PATRIOTYZM ! 06.07.06, 16:37

To wtyd, że mamy nacjonalistów na Podlasiu, nie powinno byc tu dla nich miejsca.

poglądach.

potrzebne języki.

fanatyzować tutaj.

Pozdrawiam GSX 1100G.

----------------------------------------

1.
            a.Ja nacjonalista?Czy ty wiesz co to nacjonalizm?Moze zanim cos napiszecz to
            poczytaj sobie definicje najpierw:
            pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm
            Czy ja uwazam ,ze narod ukrainski jest lepszy od innych?
            Ja tylko chce na ziemi swoich przodkow rozmawiac w swoim jezyku ojczystym
            UKRAINSKIM, miec mozliwosc uczenia sie go w szkole, miec liturgie prawoslawna
            po ukrainsku i ukrainski PATRIOTYZM w cerkwi, czy to jest nacjonalizm czy
            jednak PATRIOTYZM, ocencie SAMI (bez podszeptow wszelkich masci agitatorow).

b. A jaki jezyk jest rdzennny na obszarze miedzy Bugiem i Narwia na podlasiu?

2.
            a.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=44649812&a=44791892b.
            Czy mozesz podac gdzie JP2 nazwal nacjonalistami Ukraincow z Podlasia
            rozmawiajacych w swoim jezyku ojczystym ?

3.Typowa prymitywna propaganda wciskana przez PAKP prawoslawnym na Podlasiu
            (sam ja kiedys slyszalem na religii w PAKP).
            Czy tak samo "patriotycznie" KK wychowuje mlodych Polakow w
            Poznaniu,Wyszkach,Chicago,Lwowie, Kazachstanie?

Skad te JANCZARSTWO w PAKP sie bierze?

4.Oczywiscie,ze zyjemy w roznorodnym swiecie i trzeba byc otwartym na kultury
            jakie sa obok nas ale tez trezba pielegnowac swoja kuluture i jezyk a nie
            upadlac go ja to ty pod wplywem "nauk" PAKP zrobiles w trzecim akapicie swego
            tekstu.

5.Jezyk ukrainski to jest nasz jezyk ojczysty (rozmawiamy gwata tego jezyka) i
            trzeba go uzywac w zyciu prywatnym,w domu , w rozmowie z rodakami a nie sie go
            wstydzic. jak siebie nie poszanujesz to cie inni nie poszanuja ,nawet jak ci
            tego w oczy nie powiedza to i tak bedziesz dla nich JANCZAREM co sie wypial na
            jezyk i kulture ojcow.

6.Oczywiscie, ze potrzeba nam jak najwiecej kontaktow z Ukraina,z jezykiem
            ukrainskim, realnych i wirtualnych. Ja uwazam ,ze kazdyuczen i stodent
            pochodzenia ukrainskiego z podlasia choc jeden miesiac wakacji powinien spedzic
            na Ukrainie ,pomiedzy Ukraincami szkolac jezyk ojczysty.
            Nie nadarmo Polacy organizuja wypoczynek swoim rodakom z Ukrainy w polsich
            rodzinach w Plsce.TRZEBA NASLADOWAC DOBRE WZORY A NIE JANCZARZYC NAROD JAJ TO
            ROBI PAKP:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=42117965
            Ludzie, bierzcie sprawy w swoje, patrzcie na rece wierchuszki PAKP zami was
            wynarodowi!
            • romanpidlaszuk Ukrainski PATRIOTYZM ! 06.07.06, 16:42

poglądach.

potrzebne języki.

fanatyzować tutaj.

Pozdrawiam GSX 1100G.

1.
              a.Ja jestem nacjonalista?Czy ty wiesz co to nacjonalizm?Moze zanim cos
              napiszecz to poczytaj sobie najpierw definicje :
              po ukrainsku i ukrainski PATRIOTYZM w cerkwi, czy to jest nacjonalizm czy

b. A jaki jezyk jest rdzennny na obszarze miedzy Bugiem i Narwia na Podlasiu?

2.
              a.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=44649812&a=44791892b.

tekstu.

wstydzic. Jak siebie nie poszanujesz to cie inni nie poszanuja ,nawet jak ci
              jezyk i kulture ojcow.

ukrainskim, realnych i wirtualnych. Ja uwazam ,ze kazdy uczen i student
              pochodzenia ukrainskiego z Podlasia choc jeden miesiac wakacji powinien spedzic
              na Ukrainie ,pomiedzy Ukraincami szkolac jezyk ojczysty(wszelkie organizacje
              ukrainskie w Polsce i PAKP powinny to organizowac na masowa skale)
              Nie na darmo Polacy organizuja wypoczynek swoim rodakom z Ukrainy w polskich
              rodzinach w Polsce.
              TRZEBA NASLADOWAC DOBRE WZORY A NIE JANCZARZYC NAROD JAK TO
              ROBI PAKP:
              wynarodowi!

• romanpidlaszuk Ukrainski PATRIOTYZM ! 06.07.06, 16:53

poglądach.

potrzebne języki.

fanatyzować tutaj.

Pozdrawiam GSX 1100G.

1.
                a.Ja jestem nacjonalista?Czy ty wiesz co to nacjonalizm?Moze zanim cos
                napiszecz to poczytaj sobie najpierw definicje :
                pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm
                po ukrainsku i ukrainski PATRIOTYZM w cerkwi.
                Czy to jest nacjonalizm czy

b. A jaki jezyk jest rdzennny na obszarze miedzy Bugiem i Narwia na Podlasiu?

2.
                a.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=44649812&a=44791892

tekstu.

wstydzic. Jak siebie nie poszanujesz to cie inni nie poszanuja ,nawet jak ci
                jezyk i kulture ojcow.

ukrainskim, realnych i wirtualnych. Ja uwazam ,ze kazdy uczen i student
                pochodzenia ukrainskiego z Podlasia choc jeden miesiac wakacji powinien spedzic
                na Ukrainie ,pomiedzy Ukraincami szkolac jezyk ojczysty(wszelkie organizacje
                ukrainskie w Polsce i PAKP powinny to organizowac takie wakacyjne wyjazdy na
                masowa skale)
                Nie na darmo Polacy organizuja wypoczynek swoim rodakom z Ukrainy w polskich
                rodzinach w Polsce.
                TRZEBA NASLADOWAC DOBRE WZORY A NIE JANCZARZYC NAROD JAK TO
                ROBI PAKP:
                wynarodowi!

• partizan79 KYPBA 05.07.06, 15:07
      To słowo w narzeczu Indian plemienia Kiowa (czyt. Kajoła) oznacza w wolnym
      tłumaczeniu dezaprobatę wojownika. Czy w narzeczu Indian plemienia Kiowa lub
      narzeczach podobnych do narzecza Indian plemienia Kiowa również nie możemy
      rozmawiać na forum??
      • ja-alutka :)))))))) 05.07.06, 15:08
      • baam1 Re: KYPBA 05.07.06, 15:16
        Takie slowo w ustach takiego wojownika ???? :((((
      • pawlozsiul śmierć wszystkim Kiowa! 05.07.06, 15:17
        Właśnie rysuję gest.
        • pawlozsiul Re: śmierć wszystkim Kiowa! 05.07.06, 15:19
          A poza tym jesteś niewiarygodny - od kiedy okazało się, że współpracujesz z
          partyzantką białoruską!
          • hansgrubber Re: śmierć wszystkim Kiowa! 05.07.06, 17:02
            Mnie ww. jezyki nie przeszkadzaja - trudno nazwac je obcymi zwlaszcza
            bialoruski - ale niektore tresci sa powiedzmy dziwne. Dotyczy to jednak takze
            polskiego. Wiec nie w jezyku problem.
            • diabel_21 Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 18:52
              szczerze mowiac mi tez przeszkadza ten jezyk na forum... jesli ktos lubi go
              uzywac... nie ma problemu mi nie przeszkadza jesli znajomi sie spotykaja i
              wszyscy gadaja w innym jezyku niz Polski... każdy rozumie i jest luz... ale
              forum czytaja ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia co oznacza jakies proste
              slowo w tym jezyku lub ludzie ktorym ten jezyk nie jest az tak przyjemny i ja
              do takich naleze
              • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 19:13
                do takich naleze

---------------------

Dlatego Partizan zalozyl getto na forum.
                Nie zachodz tam, gdyz sa ludzie ktorym nie jestes az tak przyjemny, ja do
                takich naleze...

Uff...
                • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 19:23
                  do takich naleze

---------------------

Dlatego Partizan zalozyl getto na forum.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=44768002
                  Nie zachodz tam, gdyz sa ludzie ktorym nie jestes az tak przyjemny, ja do
                  takich naleze...

Uff...

• privateon Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 19:30
                    Roman, wyluzuj,nie gorączkuj się. Wiesz co ja myślę? Wiem, wiem Gie.. Cię to
                    obchodzi, ale i tak powiem: Myślę,że w Polsce jest teraz moda na demonstrowanie
                    swojej inności i tak to odbieram
                    • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 19:37
                      Ja jestem prawoslawnym Ukraincem rodem z Podlasia i bede na bielskim forum
                      rozmawial z rodakami nasza gwara ukrainska z okolic Bielska i Hajnowki.
                      A ty kim jestes, moglbys sie podobnie jak ja przedstawic abysmy wiedzieli kto
                      tu z kim rozmawia?
                      • privateon Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 20:04
                        A ja jestem Polak, z dziada pradziada,tu jest moja rodzina, i tu przyjeżdżam.
                        Moje korzenie sięgają roku 1750 a może i głębiej.Znam waszą gwarę,bo przyjacioł
                        i sąsiadów kilku mam.Jeśli chcę to wasze posty czytam, i nie zależy mi żeby
                        zniknęły.Tylko proszę nie przeginajcie w drugą stronę,to czasem jest przykre
                        • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 20:12
                          A ja jestem Polak, z dziada pradziada,tu jest moja rodzina, i tu przyjeżdżam.
                          Moje korzenie sięgają roku 1750 a może i głębiej.Znam waszą gwarę,bo przyjacioł
                          i sąsiadów kilku mam.Jeśli chcę to wasze posty czytam, i nie zależy mi żeby
                          zniknęły.Tylko proszę nie przeginajcie w drugą stronę,to czasem jest przykre

No widzisz,teraz przynajmniej wiemy kto z kim rozmawia.
                          Nie przeginajmy ani wy ani my, w okolicach Bielska musi sie znalezc miejsce
                          zarowno na jezyk polski jak i ukrainski, podobnie na bielskim forum.
                          W okolicach Bielska mieszkaja zarowno Polacy jak i Ukraincy i nikt od nikogo
                          nie jest ani lepszy ani gorszy.
                          • hansgrubber Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 20:19
                            Tak bo ty Romku jestes tak ostentacyjny i natarczywy ze az przykro. Na
                            szczescie inni Ukraincy sa normalniejsi.
                            • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 06.07.06, 23:50
                              Tak bo ty Romku jestes tak ostentacyjny i natarczywy ze az przykro. Na
                              szczescie inni Ukraincy sa normalniejsi.
                              -----------------------
                              Hans, ja mam nadzieje ze dla ciebie normalny Ukrainiec to nie taki
                              co...rozmawia po polsku i uwaza sie za prawoslawnego "Polaka".
                              • hansgrubber Re: śmierć wszystkim Kiowa! 07.07.06, 10:17
                                Znasz znaczenie słow ostentacyjny i natarczywy?
                                • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 07.07.06, 15:46
                                  Znasz znaczenie słow ostentacyjny i natarczywy?

Sluchaj, dopoki nie przedstawisz mi konkretnych przykladow, linkow do moich
                                  wypowiedzi jakie nazywasz ostentacyjnymi i natarczywymi to te slowa nic nie
                                  znacza.
                                  Podaj, co konkretnie w konkretnych moich wypowiedziach ci nie lezy.

Ja moge powiedziec ty jestes ostentacyjny i natarczywy.
                                  • hansgrubber Re: śmierć wszystkim Kiowa! 07.07.06, 17:20
                                    Po prostu mi sie nie chce. Kilka razy probowalem - jestes odporny na wiedze.
                                    Szkoda czasu.
                                    • romanpidlaszuk Re: śmierć wszystkim Kiowa! 07.07.06, 20:01
                                      Po prostu mi sie nie chce. Kilka razy probowalem - jestes odporny na wiedze.
                                      Szkoda czasu.

------------------------------------

Znowu komunaly i ogolniki + subiektywne opinie.
                                      Mi tez szkoda czasu na gadke z toba z tym ,ze ja nie wyrazam swojej dezaprobaty
                                      w stosunku do ciebie. pisz sobie co chcesz ,kiedy chcesz i w jakim jezyku
                                      chcesz,jak kiedy bede chcial sie odniesc do tego co napisales to to skomentuje.

P.S.

Mozesz napisac o swoich wrazeniach z pobytu w Chinach ,byloby ciekawie poczytac.
    • siwy62 PRZYBICIE "PIĄTKI" 06.07.06, 21:47
      Pod tym postem niech się wpisują Ci, którzy tak jak i ja uważają , że autor
      postu to mądry człowiek I TRZEBA MU PRZYBIĆ PIATKĘ
      NARESZCIE K..., NARESZCIE, ZNALAZŁ SIE KTOŚ, KTO ZAUWAŻYŁ, ŻE GONICIE W PIĘTKE
      KOCHANI FORUMOWICZE, EKSCYTUJĄC SIĘ CHOLERA WIE CZYM. A ŻYCIE TROCHĘ ZZA
      KRÓTKIE, I OKAŻE SIĘ ŻE PRZEŻYLIŚCIE JE NA UKRAIŃSKO-BIAŁORUSKICH SFARACH. CZY
      ZAUWAŻYLIŚCIE, ŻE POLACY-KATOLICY MAŁO SIĘ ODZYWAJĄ. BO PO CO?????????
      • siwy62 Re: PRZYBICIE "PIĄTKI" 06.07.06, 21:53
        siwy62 napisał:

> Pod tym postem niech się wpisują Ci, którzy tak jak i ja uważają , że autor
        > postu to mądry człowiek I TRZEBA MU PRZYBIĆ PIATKĘ
        > NARESZCIE K..., NARESZCIE, ZNALAZŁ SIE KTOŚ, KTO ZAUWAŻYŁ, ŻE GONICIE W
        PIĘTKE
        > KOCHANI FORUMOWICZE, EKSCYTUJĄC SIĘ CHOLERA WIE CZYM. A ŻYCIE TROCHĘ ZZA
        > KRÓTKIE, I OKAŻE SIĘ ŻE PRZEŻYLIŚCIE JE NA UKRAIŃSKO-BIAŁORUSKICH SFARACH.
        CZY
        > ZAUWAŻYLIŚCIE, ŻE POLACY-KATOLICY MAŁO SIĘ ODZYWAJĄ. BO PO CO?????????

A JAK UWAŻACIE SIĘ ZA POLAKÓW , TO BĄDŻCIE DUMNI Z TEGO ŻE RAZ NA 2
        TYSIĄCLECIA, POLAK BYŁ PAPIEŻEM I POSTAWCIE MU POMNIK W SAMYM CENTRUM.

I DODAM TYLKO, ŻE ............CZÓŁKO
        • diabel_21 Re: PRZYBICIE "PIĄTKI" 06.07.06, 22:07
          >CZY ZAUWAŻYLIŚCIE, ŻE POLACY-KATOLICY MAŁO SIĘ ODZYWAJĄ. BO PO CO?????????

z tym sie zgodzę...

> A JAK UWAŻACIE SIĘ ZA POLAKÓW , TO BĄDŻCIE DUMNI Z TEGO ŻE RAZ NA 2
          > TYSIĄCLECIA, POLAK BYŁ PAPIEŻEM

ja jestem dumny z tego :)

>I POSTAWCIE MU POMNIK W SAMYM CENTRUM

ale czy Ojciec Świety chciałby tego??? wolałby przeciez dofinansowac domy
          dziecka lub inne charytatywne cele...
          • siwy62 Re: PRZYBICIE "PIĄTKI" 07.07.06, 01:35
            oczywiście że masz rację, ale zapytam:
            CO ROBILI CI WSZYSCY ODPOWIEDZIALNI ZA DOMY DZIECKA I PRZEDSZKOLA DO TEJ PORY?
            DLACZEGO ICH NIE BUDOWALI?
            DLACZEGO ICH NIE BUDUJĄ TERAZ, PRZECIEŻ JESZCZE NIE STAWIAMY POMNIKA?
            KASA NA DOMY DZIECKA I PRZEDSZKOLA PŁYNIE Z BUDŻETU PANSTWA!!!
            NA POMNIK - ZE SKŁADEK LUDNOŚCI, KTÓRA JAK CHCE TO DA, A JAK NIE - TO NIE DA.
            OCZYWISCIE JEST JAKIŚ WSPOŁUDZIAŁ BUDŻETU MIASTA, ALE NIE JEST TO WIELKA KWOTA.
            A mi chodzi tylko o to, zeby za 20 , 50 , czy sto lat, ktoś jadąc przez nasze
            miasto (jak i przez inne) pomyślał, co to za naród , który dał światu papieża.
            czółko....
            i wiecej na ten temat nie piszę...
    • gsx1100g Re: Obrzydzanie Forum 19.07.06, 08:11
      Roman Podlaszczukiewicz przestał się wygłupiać. Myśłę, ze uspokoił się i
      stonował swe anty-polskie teksty. zadne teksty czy to anty-polski czy anty-
      ukraińskie czy "anty-koncepcyjne" są nie fer.

Nie ma sensu wmawiać ludziom, ze sa ukraińcami skoro w umysłach podlasian
      bezsprzecznie tkwi od wieków świadomośc Białoruska, zwana inaczej tutejszą.
      Wazne, ze czują się tutejszymi, panami swej ziemi, kochają swoją kulturę.

A przyszywanie łatek przez Romana Podlaszczukiewicza, ze ktoś jest ukraincem
      lub białorusinem-to jest bez sensu.

Zamiast dzielic Romciu, może bys zaczał łaczyć, tylko nie tak jak łączono
      republiki radzieckie pod czujnym okiem I sekretarza w Moskwie, . Romanie,
      szukaj tegp co wspolne, a nie tego co róznie. Bo różniąc ludzi, wyrózniając
      ludzi ukrainskiech deprecjonujesz cała reszte.

Pisz w sposób indyferentny o wszystkich. nie musisz na sięł afiszowac się ze
      swoja narodową dumą. Każdy ją ma i każdy powinien miec możliwośc ją pokazac,
      ale to już od nas zależy czy pokażemy ją we wląsciwy i nie gorszący innych
      ludzi sposób/...

pozdrawiam i życzę rozsądku....

• baam1 Re: Obrzydzanie Forum 19.07.06, 08:57
        Gsx, czy Ty w krwi masz rozkazywanie??? Kim jesteś z zawodu?? Ja rozumiem,
        każdy ma prawo do swego zdania, ale coś takiego??? Wiem, to miał być list
        pochwalny itp. Ale Ci nie wyszedł. Sorki, sam mówiłeś, że masz fioła na punkcie
        grzeczności i kultury, a jesteś niegrzeczny. Przez przypadek, czy zły nastrój???
        Oczywiście nie musisz odpowiadać na moje pytania, to tylko po to, abyś na
        chwilkę się zatrzymał i przeanalizował swoje wypowiedzi.
        A w ogóle, to przepraszam, że się wtrącam.
        Pzdr.
        • gsx1100g Re: Obrzydzanie Forum 19.07.06, 09:16
          Baam1. Nie obrażam nikogo. Twierdzę jednakże, ze wypociny Romana
          Podlaszczukiewicza to kompletne bzdury i próba zafałszowania rzeczywistości
          poprzez permanentne wmawianie opinii Bielska i okolic, ze rzekomo mieszkają
          tutaj Ukraićy jest z Jego strony nietaktem. Roman to fanatyk, mówi to, co jemu
          jest wygodne , a swoimi wypicinami nieudolnie dzieli społeczeństwo na tych,
          kórzy sa ukraincami i na tych którzy nimi nie są, na tych, którzy się ucza jez
          ukr i na tych którzy nie znosza tego języka (nie znosza , bo nabrali urazu
          wskutek wypowiedzi Podlaszczukiewicza), na tych ktorzy są za i na tych którzy
          są przeciwko jez ukrainskiemu, na tych, którzy są za jez ukrainskim jako jez
          liturgiczym w Cerkwii (absurd) i na tych, którzy sa przeciw. Podlaszczukiewicz
          tworzy punkty zapalne na każdym kroku, podsyca nienawiśc iędzy anrodami, a
          jeśli już teg nie robi, to powiem inaczej, nie czyni w ten sposób aby dawne
          waśnie i spory zarzegnać. Niby w jakim celu Podlaszczukiewicz posługuje sie
          fałszywa i nierzetelną informacją, niby w jakim celu manipuluje danymi.

przytoczyłem wiele przykładów na to, ze ten człowiek na złe intencje, jego
          dzialakność nie przynosi chluby temu forum. pisał ostatnio watek o wtrze w
          Żdyni. można przeciez napisać to po ukrainśku. To zrobił. MOzna było rówiez
          napisac po polsku-tego nie zrobił, a co by się stał gdy by napisał po polsku?
          Korona by Jemu z głowy nie spadła, ale on tego nie robi, bo on żyje na swoim
          wyidealizowany świecie i myśli biedaczyna, ze wokół niego sa sami ukraińcy!? a
          moze specjalnie tak isze i udaje, ze tu nie ma polakó. Mysle, ze wiecej
          zrobiłby dobrego sobie i innym będac zyczliwym i w pewien sposób uczciwym.
          piszesz po ukrainsku lub w jezyku podobnym do ukrainskiego, to na Lisość Boską
          napisz tez po polsku, w koncu, czy chce czy nie jest w polse i Polacy sa tutaj,
          mieszkająw tyhm kraju....NIE WIEM TYLKO CZY PODLASZCZUKIEWICZ ZDAJE SOBIE
          SPRAWE Z TEGO, ZE POLACY TUTAJ TEZ MIESZKAJA.
          Ja o nic szczególnego nie apleuje. Aeluję o zwykły rozsądek i poczucie smaku i
          wyobraźnie.....

PS: nie napisze kim jestem z zawodu oraz nie ujawnię żadnych danych o sobie.
          Podlaszczukiewicz mnie o to prosił 3 krotnie. Nie wiem w jakim celu.
          podejrzewam, ze z ciekawości.
          To cenię w iternecie, i wierze w anonimowość..przynajmniej na poziomie
          niezawansowanej znajomości systemów zabezpieczeń
          • baam1 Re: Obrzydzanie Forum 19.07.06, 09:30
            Drogi gsx. Nie proszę o podanie twoich danych z ciekawosci i szczerze mówiąc
            nie interesuje mnie to. Obrażasz romana przekręcając jego nick na różne możliwe
            sposoby. Tego nie robi osoba kulturalna. Roman pisze zarówno w języku
            ukraińskim (wierzę mu na słowo, bo tego języka nie znam, a nazywanie
            go "nibyukraińskim", "gwarą" czy jakoś tam było wielkim nietaktem, to
            oczywiście moje zdanie)jak i polskim. Wypowiedzi w języku polskim kieruje do
            wszystkich, w ukraińskim do zainteresowanych. Tych w ukraińskim nie czytam, bo
            nie są kierowane do mnie, tak samo, jak nie czytałbym w angielskim, rosyjskim,
            czy niemieckim, chociaż znam te języki. A propos, czy do tych języków też
            miałbyś zastrzeżenia???
            Jesteśmy w Unii Europejskiej. Sprawa wielokulturowości, wielonarodowości, czy
            używania najróżniejszych języków jest bardzo ważna. Jak i szacunek czy
            tolerancja. Być może my jeszcze do tego nie dorośliśmy. Ale starajmy się nie
            obrażać. Piszmy swoje opinie bez obrażania innych, wyzywania, przezywania itp.
            Nie mówmy innym jacy mają byc, co mają robić, tylko pzwólmy wszystkim być sobą.
            GSX, to nie wszystko o Tobie. Jeżeli poczytasz forum, to stwierdzisz, że nie
            jestem ślepą zwolenniczką Romana, jemu też zwracam uwagę (ale to już chyba
            wynika z racji wykonywanego przeze mnie zawodu, to strasznie oddziaływuje na
            życie codzienne), nie jestem Ukrainką, ani Białorusinką. Jestem Polką. A mimo
            to, a może właśnie dlatego uważam, że każdy ma prawo mówić i pisać w swoim
            ojczystym języku. Ale jeżeli chce być zrozumiany, musi używac języka, który zna
            jego rozmówca.
            Zaznaczam oczywiście, że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.
      • pawlozsiul Suzuki, motorynko! 19.07.06, 10:20
        Będę się tak do Ciebie zwracał, dopóki będziesz intencjonalnie przekręcał nicki
        uczestników forum.

> Myśłę, ze uspokoił się i
        > stonował swe anty-polskie teksty.

Nie pamiętam anty-polskich tekstów Romana, może wskażesz. Anty-białoruskie,
        owszem, mu się zdarzają. Chyba mylisz go z ortheusem. A to, że stonował, to
        oczywiście Twoja zasługa Wielki Mediatorze?

Nie nadążam za Tobą. Ponieważ język białoruski jest wg. Ciebie równie
        niepotrzebny jak ukraiński, to czy w biełliceje należy zastąpić go włoskim?
        Chyba jesteś w realu jakimś niepoprawnym japiszonem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka