napchafte_chochoncy 18.07.06, 20:14 wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=248452 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
napchafte_chochoncy Nie rozumiem 03.08.06, 23:34 Większóść z uwolnionych Polaków powróciła do kraju, ale spora część pozostała we Włoszech.....żeby szukać pracy. Gdzie ci ldzie mają godność, żeby po takich przejściach mieć jeszcze chęć przebywaćw tym kraju?? Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Wstyd przed światem 04.08.06, 11:17 Ależ, jak tak wrócić z "Nietzschem"?! Bez portfela wypchanego kabzą, bez fury zachodniej, bez hacjendy w śródziemnomorskim basenie. Bez południowca pod pierzyną... Wstyd! Co na to sąsiedzi powiedzą? Mafia mafią, a życie życiem... Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 11:27 Totalny brak godności- nie tylko tam zostają ci co pracowali ale też jadą następni, chociaż im się tłumaczy jak będą tam traktowani.Cieszą się jak dzieci że zwolniło się miejsce pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 11:39 i.madzia napisała: > Totalny brak godności- nie tylko tam zostają ci co pracowali ale też jadą > następni, chociaż im się tłumaczy jak będą tam traktowani.Cieszą się jak > dzieci że zwolniło się miejsce pracy. A uważacie że wynagrodzenie za pracę w hiper czy supermarkecie albo innej wyzyskującej ludzi firmie w wysokości 600 złotych miesięcznie to godna zapłata? Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 11:56 Lepiej chyba w Polsce dostać 600 zł, niż we Włoszech kilka euro (fałszywych z resztą)i kijem po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 12:04 napchafte_chochoncy napisał: > Lepiej chyba w Polsce dostać 600 zł, niż we Włoszech kilka euro (fałszywych z > resztą)i kijem po głowie. Zapominasz, że wielkie sieci handlowe obecne w Polsce i w Europie to te same firmy, ci sami udziałowcy czy też właściciele. Wynagrodzenie jest jednak inne. Czy wierzysz, że ich zyski pozostają w Polsce? Dzięki nim mamy więcej miejsc pracy? Na razie nie ma wielkiego wyboru, panuje jeszcze dalej "dziki kapitalizm" i wyzysk ludzi, którzy innego wyjścia nie mają, jak przyjąć ofertę pracy za głodową pensję. Praca fizyczna w Anglii faktycznie intelektualnie człowieka nie rozwinie, ale daje szanse na lepsze życie, zamiast wegetacji. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Wstyd przed światem 05.08.06, 09:28 szpila555 napisał: > napchafte_chochoncy napisał: > > Lepiej chyba w Polsce dostać 600 zł, niż we Włoszech kilka euro (fałszywy > ch z > > resztą)i kijem po głowie. > > Zapominasz, że wielkie sieci handlowe obecne w Polsce i w Europie to te same > firmy, ci sami udziałowcy czy też właściciele. Wynagrodzenie jest jednak inne. > Czy wierzysz, że ich zyski pozostają w Polsce? Dzięki nim mamy więcej miejsc > pracy? > Na razie nie ma wielkiego wyboru, panuje jeszcze dalej "dziki kapitalizm" i > wyzysk ludzi, którzy innego wyjścia nie mają, jak przyjąć ofertę pracy za > głodową pensję. > Praca fizyczna w Anglii faktycznie intelektualnie człowieka nie rozwinie, ale > daje szanse na lepsze życie, zamiast wegetacji. Ja miałem na myśli przypadek włoskich "obozów pracy", o których było niedawno głośno. Jasne jest, że bardziej się opłaca praca wnp. w Anglii"na zmywaku"niż w Polsce w Biedrone na kasie np. Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 12:13 Z pewnością nie jest lepiej ale to wina samych Polaków: Czy tutaj w Polsce, Czy za granicą....nie wiem,co? lub kto? wszczepił nam poczucie tak niskiej wartości. Z deszczu pod rynnę , ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
konsum5 Re: Nie rozumiem 04.08.06, 12:08 Mówisz o godności??? Więc godnie uczij Rocznicę Śmierci naprawdę wielu Polaków w Powstaniu Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
riverisland Re: Może ktoś szuka pracy za granicą? 04.08.06, 23:11 A ja pracuję w Polsce za 1,5 euro na godzinę bez zakwaterowania. Sumiennie wykonuję swoją pracę i nikt mnie nie bije (przynajmniej na razie)..... Odpowiedz Link Zgłoś