Dodaj do ulubionych

Może ktoś szuka pracy za granicą?

18.07.06, 20:14
wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=248452
Obserwuj wątek
    • ja-alutka A miało być lepsze jutro :( 18.07.06, 20:49
    • napchafte_chochoncy Nie rozumiem 03.08.06, 23:34
      Większóść z uwolnionych Polaków powróciła do kraju, ale spora część pozostała we
      Włoszech.....żeby szukać pracy. Gdzie ci ldzie mają godność, żeby po takich
      przejściach mieć jeszcze chęć przebywaćw tym kraju??
      • kaukonsky Wstyd przed światem 04.08.06, 11:17
        Ależ, jak tak wrócić z "Nietzschem"?! Bez portfela wypchanego kabzą, bez fury
        zachodniej, bez hacjendy w śródziemnomorskim basenie. Bez południowca pod
        pierzyną... Wstyd! Co na to sąsiedzi powiedzą? Mafia mafią, a życie życiem...
        • i.madzia Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 11:27
          Totalny brak godności- nie tylko tam zostają ci co pracowali ale też jadą
          następni, chociaż im się tłumaczy jak będą tam traktowani.Cieszą się jak
          dzieci że zwolniło się miejsce pracy.
          • szpila555 Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 11:39
            i.madzia napisała:
            > Totalny brak godności- nie tylko tam zostają ci co pracowali ale też jadą
            > następni, chociaż im się tłumaczy jak będą tam traktowani.Cieszą się jak
            > dzieci że zwolniło się miejsce pracy.

A uważacie że wynagrodzenie za pracę w hiper czy supermarkecie albo innej
            wyzyskującej ludzi firmie w wysokości 600 złotych miesięcznie to godna zapłata?
            • napchafte_chochoncy Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 11:56
              Lepiej chyba w Polsce dostać 600 zł, niż we Włoszech kilka euro (fałszywych z
              resztą)i kijem po głowie.
              • szpila555 Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 12:04
                napchafte_chochoncy napisał:
                > Lepiej chyba w Polsce dostać 600 zł, niż we Włoszech kilka euro (fałszywych z
                > resztą)i kijem po głowie.

Zapominasz, że wielkie sieci handlowe obecne w Polsce i w Europie to te same
                firmy, ci sami udziałowcy czy też właściciele. Wynagrodzenie jest jednak inne.
                Czy wierzysz, że ich zyski pozostają w Polsce? Dzięki nim mamy więcej miejsc
                pracy?
                Na razie nie ma wielkiego wyboru, panuje jeszcze dalej "dziki kapitalizm" i
                wyzysk ludzi, którzy innego wyjścia nie mają, jak przyjąć ofertę pracy za
                głodową pensję.
                Praca fizyczna w Anglii faktycznie intelektualnie człowieka nie rozwinie, ale
                daje szanse na lepsze życie, zamiast wegetacji.
                • napchafte_chochoncy Re: Wstyd przed światem 05.08.06, 09:28
                  szpila555 napisał:

> napchafte_chochoncy napisał:
                  > > Lepiej chyba w Polsce dostać 600 zł, niż we Włoszech kilka euro (fałszywy
                  > ch z
                  > > resztą)i kijem po głowie.
                  >
                  > Zapominasz, że wielkie sieci handlowe obecne w Polsce i w Europie to te same
                  > firmy, ci sami udziałowcy czy też właściciele. Wynagrodzenie jest jednak inne.
                  > Czy wierzysz, że ich zyski pozostają w Polsce? Dzięki nim mamy więcej miejsc
                  > pracy?
                  > Na razie nie ma wielkiego wyboru, panuje jeszcze dalej "dziki kapitalizm" i
                  > wyzysk ludzi, którzy innego wyjścia nie mają, jak przyjąć ofertę pracy za
                  > głodową pensję.
                  > Praca fizyczna w Anglii faktycznie intelektualnie człowieka nie rozwinie, ale
                  > daje szanse na lepsze życie, zamiast wegetacji.

Ja miałem na myśli przypadek włoskich "obozów pracy", o których było niedawno
                  głośno. Jasne jest, że bardziej się opłaca praca wnp. w Anglii"na zmywaku"niż w
                  Polsce w Biedrone na kasie np.
            • i.madzia Re: Wstyd przed światem 04.08.06, 12:13
              Z pewnością nie jest lepiej ale to wina samych Polaków: Czy tutaj w Polsce, Czy
              za granicą....nie wiem,co? lub kto? wszczepił nam poczucie tak niskiej wartości.
              Z deszczu pod rynnę , ot co.
      • konsum5 Re: Nie rozumiem 04.08.06, 12:08
        Mówisz o godności??? Więc godnie uczij Rocznicę Śmierci naprawdę wielu Polaków
        w Powstaniu Warszawskim.
    • riverisland Re: Może ktoś szuka pracy za granicą? 04.08.06, 23:11
      A ja pracuję w Polsce za 1,5 euro na godzinę bez zakwaterowania. Sumiennie
      wykonuję swoją pracę i nikt mnie nie bije (przynajmniej na razie).....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka