loginn99 17.02.07, 18:25 Zapraszam !!! : www.dolina-rospudy.pl/ .pddy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bielszczanin Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 17.02.07, 18:37 Czyste bałwaństwo. Sami się, jako Polska, podkładamy KE. I Fotyga narzeka, ze nas nikt nie traktuje poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzmienilem A tak by oblężyć ! 17.02.07, 19:20 Można by im dostawy zablokować.Na okoliczność oblężenia,musieliby się wycofać na pozycje pod pałac prezydencki.Tam gdzie istotnie trzeba,nie ma ekologów.tam gdzie pachną pieniądze,pojawiają się.Z czego taki ekolog tam się na drzewie utrzymuje? Z łapówek za to,że zejdzie z drzewa.Ma lepiej,jakby miał pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: A tak by oblężyć ! 17.02.07, 22:57 blokownie inwestycji ??????? Leperro mania !! i co z tego wynikło ???? drogi blokowano a teraz ???? Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: "Pasztet" 01.03.07, 08:00 www.samorzad.pap.pl/?d=702281921410133 01.03.2007 Serwis samorządowy PAP: Burmistrz broni drogi Burmistrz Wasilkowa (Podlaskie) Antoni Pełkowski uważa, że nie ma innej możliwości poprowadzenia obwodnicy tego miasta, zamiast obecnie realizowanej przez drogowców. KE żąda wstrzymania tej budowy jako zagrażającej środowisku; grozi skierowaniem sprawy do unijnego trybunału. Jak powiedział w środę w Brukseli unijny komisarz ds. środowiska Stavros Dimas, Komisja Europejska daje Polsce tydzień na wstrzymanie budowy obwodnic Augustowa i Wasilkowa, grożąc, że w przeciwnym razie skieruje sprawę do Trybunału Sprawiedliwości UE, który - w przypadku przegranej Polski - może orzec olbrzymie kary finansowe. Po raz pierwszy w tym kontekście Stavros Dimas wyraźnie wymienił nie tylko inwestycję w dolinie Rospudy (gdzie ma przebiegać część obwodnicy Augustowa), ale również obwodnicę Wasilkowa koło Białegostoku, na drodze prowadzącej do przejścia granicznego z Białorusią w Kuźnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Mur chiński 01.03.07, 08:13 Mur chiński przebiega przez najbardziej ekologiczne tereny naszego Globu, został zbudowany na rok przed zmianą dynastii rządzącej w Chinach ... Odpowiedz Link Zgłoś
stepby Re: Mur chiński 01.03.07, 09:07 nie wiem kto dał prawo zniszczyć doline która powstawała przez kilka tysiecy lat. Dlaczego by nie przeprowadzić estakady nad samym Augustowem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Czy zwróciliście uwagę? 01.03.07, 16:17 szpila555 napisał: > Komisja Europejska daje Polsce tydzień na wstrzymanie budowy obwodnic Augustowa > i Wasilkowa, grożąc, że w przeciwnym razie skieruje sprawę do Trybunału > Sprawiedliwości UE, Wynika stąd że również obwodnica Wasilkowa jest podobnie zagrożona. To zaczyna zataczać szersze kręgi. Podejrzewam że dojdzie i do Plutycz. Na granicy wsi zaczyna się również obszar NATURA2000 (zresztą biegnie wzdłuż Narwi). Zastanawialiście się którędy będzie biegła nowo planowana droga z Białegostoku z obwodnicami Bielska, Bociek, Dziadkowic, Siemiatycz? Również musi przekroczyć obszar NATURA2000 na rzece Narew. Odpowiedz Link Zgłoś
zyzio26 Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 02.03.07, 16:37 bielszczanin napisał: > I Fotyga narzeka, ze nas nikt nie traktuje poważnie. Nikt nas nie traktuje poważnie dlatego właśnie że ktoś taki jak Fotyga może piastować ministerialne stanowisko,a tacy dwaj co roz--bią cały kraj stanowiska jeszcze wyższe.To jest przyczyną takiego traktowania i ośmieszania Polski na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 14:33 Mnie juz zczynają drażnic ci zieloni z Rospudy. Za jajca ich powiesić na tych drzewach Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 15:19 Myśle, że jakby zaczeli wycinać drzewa to szybciej by uciekli niż na nie wleźli... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 15:22 Jasne najlepiej wszystko zabetonowac. Swietny pomysl. A potem jeszcze zaplacic kare UE. Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 15:59 A lepiej żeby gineli ludzie i pękały budynki? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 17:41 Pewnie ze nie. Ale poprowadzenie przez Rospude spowoduje ( wszystko na to wskazuje ) wyrok trybunalu sprawiedliwosci i zablokowanie budowy. Nie bedzie obwodnicy beda kary. W takiej rzeczywistosci jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 18:44 Z tego co słuchałem wczoraj, to trybunał w takim przypadku wydaje najczęściej pozytywne wyroki... Przynajmniej tak się wypowiadał jakiś znawca :P Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 18:48 Jesli znawca sie myli zabulimy. Zwlaszcza ze Komisja Europejska ma raczej dobrych prawnikow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 23:40 Ciekawie napisał JKMikke, polecam: korwin-mikke.blog.onet.pl/index.html?id=181364940 Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 23:47 Ciekawie to ujął,popieram:) Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 01.03.07, 23:58 Tu ujął dosadnie o co chodzi wg niego w całym tym zielonym zgiełku: korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID180917385,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 02.03.07, 01:24 Prosze mnie zwolnic z obowiazku komentowania kretynizmow JKM. Tylko dwa pytania: czy skoro dwie organizacje ekologow okazaly sie nieuczciwe to znaczy ze wszystkie takie sa? Czy jezeli Polacy kradli w Niemczech samochody to znaczy ze wszyscy Polacy sa zlodziejami? To sa standardy rozumowania tego pana, wiec na drzewo. Mam jeszcze jedno pytanie: ekonomiczne - czy latwiej sie buduje na piasku czy na bagnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 02.03.07, 08:30 hansgrubber napisał: > Mam jeszcze jedno pytanie: ekonomiczne - czy latwiej sie buduje na piasku czy > na bagnie? Na bagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 02.03.07, 14:02 Ale zgadzasz sie z Korwinem? Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 05.03.07, 08:41 W pewnych kwestiach tak, ale w wielu nie zgadzam się z JKM. W dolinie R. wojna trwa, obie strony po części mają rację. Ekolodzy pokazali projekt trasy przecinającej dolinę R. w węższym miejscu ale kosztem wysiedlenia ludzi z trzech wsi, i to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 02.03.07, 17:03 hansgrubber napisał: > Prosze mnie zwolnic z obowiazku komentowania kretynizmow JKM. Tylko dwa > pytania: czy skoro dwie organizacje ekologow okazaly sie nieuczciwe to znaczy > ze wszystkie takie sa? Czy jezeli Polacy kradli w Niemczech samochody to znaczy > > ze wszyscy Polacy sa zlodziejami? To sa standardy rozumowania tego pana, wiec > na drzewo. > Mam jeszcze jedno pytanie: ekonomiczne - czy latwiej sie buduje na piasku czy > na bagnie? > > > > 1. Jasne że nie wszycscy ekolodzy oszukują. Do mnie jednak ich argumenty nie trafiają i wydaje mi się, że mało kogo by było stać na bezinteresowne koczowanie w lesie przy kilkunastostopniowym mrozie. A już wypowiedź jednego bezrobotnego (gdzieś z Polski) zarejestrowana przez dziennikarzy, że jakieś pieniązki za to dostaje, zdaje się to potwierdzać. Pare dni temu wypowiadła się jeden z obrońców Doliny Rospudy. Pokazywał jakiś rzekomo alternatywny wariant trasy (narysowany pewnie przez samych zielonych)przecinający jakieś miejscowości. To co, domy wyburzyć i ludzi wysiedlić, tylko gdzie?Do lasu chyba, niech sobie miszkają razem z tą unikatową przyrodą. Nie wydaję mi się, żeby człowiekowi( zdrowemu na umyśle), który nie ma w tym jakichś materialnych korzyści, bliższa była natura niż problemy innych ludzi. 2. Ostatnie pytanie skierowane jest raczej do iżynierów drogownictwa - ja sie do nich nie zaliczam. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 02.03.07, 22:17 1. Oczywiscie ekolodzy sa tam dla kasy a Greenpeace to wielki miedzynarodowy koncern, zarabiajacy na protestach. Jak nie ma argumetow to trzeba je sobie wymyslic; na pielgrzymki mlodzi ludzie chodza dla seksu bo nie do pomyslenia jest by dyrdac 300 kilometow piechota. Itd itp. 2. Zieloni nie sa od wytyczania tras, chwala ze sprobowali. 3. Zieloni dbaja o ludzi, bo kary z Unii beda placic ludzie a nie torfowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Dolina -respudy !!!!!!!!!!!!!!! 03.03.07, 14:35 Dbają o ludzi, czy o przyrode, bo kurna nic nie rozumiem. Oświeć mnie, o najmądrzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Zawinili politycy 05.03.07, 10:51 Ciekawie wypowiada się w Kurierze Porannym prorektor Politechnki - Piotr Radzeszewski, u którego miałem przyjemność mieć zajęcia podczas studiów ;) - Wszystkiemu winni są politycy, którzy zakreślili na mapie tereny cenne przyrodniczo. Rzucili plany, nie myśląc o przyszłości. A faktycznie na obszarze Natura 2000 nie wolno budować dróg - przypomina Radziszewski. - Inna sprawa, że Unia chce tu sobie zrobić skansen. Nie chce pamiętać, że Europa Zachodnia zbudowała sobie drogi także na terenach cennych przyrodniczo. A teraz na przekucie czekają Alpy. Może właśnie nasze Podlasie ma odwrócić od nich uwagę - dodaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-alutka Interweniują "autorytety" :))) 02.03.07, 12:08 www.smog.pl/wideo/8094/krzysztof_kononowicz_interweniowal_w_dolinie_rospudy/ ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Interweniują "autorytety" :))) 02.03.07, 13:34 on od tego jest,jest on od tego...akuratny gość ;) Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Przecież te lasy... 02.03.07, 17:08 nie mają więcej niż trzydzieści lat. Jakie starożytne?. Nie dało się tam nic budować, bo tereny podmokłe, więc zalesiono teren. Zresztą o ile zrozumiałam, autostrada ma przebiegać przez niewielki odcinek doliny.Szum niewspółmierny do strat. Ekolodzy (skoro im tak zależy na dobru zwierzat i ptactwa, które tam mieszka) powinni przypilnować, żeby wraz z autostradą zbudowane zostały bezpieczne przejścia przez drogę dla w/w. moim zdaniem powinnni nawet do tego dołożyć własne fundusze. Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Przecież te lasy... 02.03.07, 21:36 Kononowicz równy chłop :) chce pogodzić... :P Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Przecież te lasy... 02.03.07, 21:46 Z Wikipedii: Cechy przyrodnicze Doliny Rospudy [edytuj] Dolina Rospudy to jeden z najcenniejszych obszarów torfowiskowych (torfowiska niskie i przejściowe), o naturalnych, nie naruszonych stosunkach wodnych[1]. W uproszczeniu, torfowisko to utrzymuje stały poziom wody, w związku z czym nie zarasta drzewami i krzewami. Różni się tym od obszarów bagiennych naruszonych ingerencją człowieka (takich jak np. Bagna Biebrzańskie), które dla obrony przed zarastaniem wymagają wykaszania.[2] Dolina Rospudy jest objęta ochroną ze względu na występowanie rzadkich gatunków roślin i zwierząt. Rośnie tam m.in. 19 przedstawicieli rodziny storczykowatych, podlegającej ścisłej ochronie prawnej, w tym jedyne w Polsce stanowisko miodokwiatu krzyżowego (Herminium monorchis), rośliny wpisanej do Polskiej Czerwonej Księgi Roślin oraz jedno z kilku stanowisk podgatunku białokwiatowego storczyka krwistego. Ponadto na terenie doliny występują inne storczyki, m.in.: storczyk szerokolistny (Dactylorhiza majalis), obuwik pospolity (Cypripedium calceolus), żłobik koralowy (Corallorhiza trifida), kukułka Fuchsa (Dactylorhiza fuchsii), kukułka Traunsteinera (Dactylorhiza traunsteineri), kruszczyk błotny (Epipactis palustris), lipiennik Loesela (Liparis loeselii), a także inne rzadkie rośliny chronione: brzoza niska (Betula humilis), wielosił błękitny (Polemonium caeruleum), rosiczka długolistna (Drosera anglica), rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia), lilia złotogłów (Lilium martagon) i inne.[3] [4] W Dolinie Rospudy i przylegających do niej lasach gniazdują chronione gatunki ptaków, takie jak: jarząbek, głuszec, kropiatka, derkacz, żuraw, bielik, orlik krzykliwy, błotniak stawowy, trzmielojad, włochatka, bocian biały, dzięcioł czarny, dzięcioł białogrzbiety, gąsiorek, jarzębatka i inne. Obszar ten jest również żerowiskiem dla ptaków gniazdujących na pobliskich terenach, w tym w Puszczy Augustowskiej. Dla dużych ssaków, takich jak np. wilki i jelenie, Dolina Rospudy stanowi korytarz migracyjny – tędy przemieszczają się one z Puszczy Augustowskiej i Biebrzańskiego Parku Narodowego na zachód. [5] Ponadto żyją tu bobry, wydry, lisy i inne. Ochrona przyrody [edytuj] Rospuda zimąDolina Rospudy: stanowi obszar chronionego krajobrazu (od 1989 r.) stanowi strefę ciszy (od 1991 r.) jest częścią Europejskiej Sieci Ekologicznej Natura 2000 z Dyrektywy Ptasiej, jako Obszar Specjalnej Ochrony Ptaków - część Ostoi Puszcza Augustowska (od 2004 r.) znajduje się na czele tzw. Shadow List – listy obszarów, które wg naukowców i organizacji ekologicznych powinny znaleźć się w sieci Natura 2000 z Dyrektywy Siedliskowej (od 2004 r.) jest węzłem o znaczeniu międzynarodowym w Krajowej Sieci Ekologicznej ECONET–PL ze względu na uwarunkowania: geomorfologiczne, hydrologiczne, biotyczne, strukturę krajobrazu oraz istniejące i proponowane obszary chronione należy do Zielonych Płuc Polski, czyli regionalnego systemu ochrony tożsamości przyrodniczej i kulturowej północno-wschodniej Polski. Na terenie Doliny Rospudy planowane jest utworzenie rezerwatu przyrody, obejmującego stanowisko miodokwiatu krzyżowego strefą ochrony ścisłej. Stref ochronnych wymagają też chronione ptaki gniazdujące w tym rejonie: głuszec, bielik, orlik krzykliwy. Rezerwat ten wchodziłby w skład Augustowsko- Druskiennickiego Transgranicznego Obszaru Chronionego - projektowanego dzięki współpracy między Polską, Litwą i Białorusią. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Interweniują "autorytety" :))) 12.03.07, 11:13 wiadomosci.wp.pl/kat,9911,wid,8767803,prasaWiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Strona drogowców o Rospudzie 15.03.07, 12:35 strona poświęcona budowie obwodnicy Augustowa. Stworzona by wyjaśnić wiele mitów krążących o planowanej budowie, przedstawiono analizę wariantu ekologów przez Chodorki: www.rospudatak.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Strona drogowców o Rospudzie 15.03.07, 21:51 Ktoś juz oglądał? Co powiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Strona drogowców o Rospudzie 15.03.07, 22:44 Ja tam uważam, że zarówno jedna jak i druga strona jest tendncyjna. Dwie strony mają ze swojego punktu widzenia rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Strony dwie medal ma... 15.03.07, 23:14 bielszczanin napisał: > Ja tam uważam, że zarówno jedna jak i druga strona jest tendncyjna. > > Dwie strony mają ze swojego punktu widzenia rację. Tak to juz jest, że w każdym konflikcie każda strona ma swoją rację. Tylko niewielu jest tak rozsądnych ludzi, jak Bielszczanin, by zdawać sobie z tego sprawę ;) A w temacie: szkoda tylko, że jak zwykle na konflikcie dwóch stron: GDDKiA vel rząd kontra ekolodzy - cierpią mieszkańcy... Odpowiedz Link Zgłoś