lechowski51 01.06.08, 15:22 Latem mam zamiar wybrac sie na Ukraine czyli dawne polskie Wschodnie Kresy.Jezeli macie praktyczne rady dotyczace drog,noclegow.....to bylbym wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawlozsiul możemy razem pojechać 01.06.08, 16:44 Na Zachodnie Kresy Imperium. Będę na bieżąco korygował Twoje imperialistyczne spojrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul autostrada do Kijowa 01.06.08, 16:54 To takie czerwone na mapie prowadzi środkiem wiosek. Chociaż autostrada, to obowiązuje ograniczenie prędkości. Milicji dużo - ale taryfikator prosty - przekroczyłeś prędkość o 20 km/h - 20 hrywien, 30km - 30 hrywien, itd. Ronda - zachowuj się odwrotnie niż w Polsce. U nas też teoretycznie pierwszeństwo ma pojazd wjeżdżający na rondo, ale przed większością rond jest znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu". Wielu już swoją przygodę z Ukrainą kończyło na pierwszym rondzie. Hotele. Taki kosz w kiblu nie służy do wyrzucania śmieci, ale papieru toaletowego. Na zachodzie kraju owa radziecka pamiątka ma się świetnie, w Kijowie i na wschodzie powoli się od niej odchodzi. Wykąp się w nocy, bo rano nie będzie wody. Szczególnie w Kijowie. Możesz też pójść do kościoła i tam zapytać o nocleg. ja nawet nie pytałem - ludzie sami się narzucali. Cerkiew prawosławną odróżnisz od unickiej po tym, że w tej drugiej u drzwi wisi wielki portret Husara. A "zameczki" możesz sobie odpuścić - większość to kicha totalna. Odpowiedz Link Zgłoś
badivan Re: Kresy 01.06.08, 17:59 Wez u Romana korepetycje z "gwary" to sie z łautochtonami bezposrednio dogadasz i bimbrem poczestuja:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Polecam miejscowość Huszcza. 01.06.08, 21:28 Kilkadziesiąt kilometrów przed Żytomierzem. Tam się chłopaki nie bawili w burzenie pomników. U wejścia do parku stoi Lenin wg wzoru odólnoradzieckiego: rozpięty surducik i "Iskra" w dłoni. Świeżutki napis na pomniku (niebieską patriotyczną farbą) głosi: "Шевченко". I to jest patent. U nas nikt nie wpadł na to, żeby nie burzyć pomnika Dzierżyńskiego. Wystarczyło podpisać "Piłsudski" i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Polecam miejscowość Huszcza. 01.06.08, 22:20 Moje plany obejmuja Zakarpacie,dawne woj.lwowskie i stanislawskie.Sa dostepne przewodniki po polsku?Adresy hoteli,mapy itd?Na google niestety moge znalezc tylko glowne drogi....dalej chyba obowiazuja przepisy ze Zwiazku Sowieckiego o tajemnicy panstwowej Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Zakarpacie - my love 01.06.08, 22:46 Podobno w Chuście jest jakiś hotel. Piszę "podobno" bo w nim nie byłem. Nocowałem po ludziach i klasztorach. Dawno temu w studenckich czasach - i tak nie byłoby mnie stać wtedy na hotel - nawet ten sowiecki dotowany. Niezły bimber tam pędzą. I język mają sensowny - jakbyś był w Orli. Cerkiew też wyłącznie mają kanoniczną, a nie żadne tam wydumki typu "patriarchat kijowski". Mam obecnie sąsiada z Moskwy wprawdzie, ale rodem z Zakarpacia, zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Dobra rada nr 1: 02.06.08, 00:20 Nie afiszuj sie ze swoimi poglądami, tym bardziej po wódce, bo możesz otrzymać po twarzy albo wrócić do Polski z broną w plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul dlatego własnie chcę mu towarzyszyć 02.06.08, 00:36 Forum bez niego byłoby nudnawe. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: dlatego własnie chcę mu towarzyszyć 02.06.08, 09:33 ...i pomyslec ze kiedys bedac w Zaporozu przekonywalem Ukraincow aby pielegnowali swoj jezyk! Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy W jakim języku z nimi rozmawiałeś? 02.06.08, 09:42 Jaki był efekt tych rozmów? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: W jakim języku z nimi rozmawiałeś? 02.06.08, 10:43 ........wolna Ukraina Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: W jakim języku z nimi rozmawiałeś? 02.06.08, 11:39 Znalazlem wreszcie niezla mape Ukrainy ukraina.geozeta.pl/mapa Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: W jakim języku z nimi rozmawiałeś? 02.06.08, 12:11 Wreszcie znalazlem dokladna mape map.meta.ua/?map=ukr500&l=en#x:-2714:y:-391:s:2:o:3 Odpowiedz Link Zgłoś