11rewresbo Re: Opaka Duża 14.11.08, 20:58 znam Szydłowskich, ale Oni mieszkają w Bielsku. z Opaki ... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Je tut Opaczuky ( akcent na "y")...? :) 15.11.08, 07:06 Howory po swojomu! :) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40728 Odpowiedz Link Zgłoś
kon-trojanski Re: Opaka Duża 15.11.08, 12:58 Nie je,tylko jest Nie tut,tylko tu Nie Opaczuky,tylko ktoś z Opaki Przestań śmiecić na redakcyjnym forum,polskojęzycznym zresztą.Może jeszcze naharkasz albo zrobisz wydmucha z nosa (fuj) a nie zdziwiłbym się gdyby i co gorszego :( Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Opaka Duża 15.11.08, 13:17 Nie je,tylko jest Nie tut,tylko tu Nie Opaczuky,tylko ktoś z Opaki Przestań śmiecić na redakcyjnym forum,polskojęzycznym zresztą.Może jeszcze naharkasz albo zrobisz wydmucha z nosa (fuj) a nie zdziwiłbym się gdyby i co gorszego :( ------------------------------- To ty smieszysz swoim PRYMITYWIZMEM. Kwestionujesz moze, ze w Opace miejscowa ludnosc mowi dialektem ukrainskim? Odpowiedz Link Zgłoś
kon-trojanski Re: Opaka Duża 15.11.08, 13:52 Tak,tak i Opaka i Hajnówka i Bielsk i Białystok sami Ukraińcy.Ale dla mnie chodziło o forum.Tu akurat jest forum Hajnówki,a że jest to forum redakcyjne,to obowiązuje tu język polski i ustawa o nim również. Załóż sobie forum Opaky i pisz co i jak chcesz.I tak tego nikt nie będzie czytał. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Opaka Duża 15.11.08, 15:56 Tak,tak i Opaka i Hajnówka i Bielsk i Białystok sami Ukraińcy.Ale dla mnie chodziło o forum.Tu akurat jest forum Hajnówki,a że jest to forum redakcyjne,to obowiązuje tu język polski i ustawa o nim również. Załóż sobie forum Opaky i pisz co i jak chcesz.I tak tego nikt nie będzie czytał. ----------------------- To jest forum mieszkancow Hajnowki i okolic bez wzgledu na narodowosc i jezyk jakim sie posluguja. Podaj mi tresc ustawy ktora rzekomo dyskryminuje ukrainski jezyk ojczysty rdzennych mieszkancow Hajnowki i okolic, zalosny prowokatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Opaka Duża 15.11.08, 16:09 Tak,tak i Opaka i Hajnówka i Bielsk i Białystok sami Ukraińcy.Ale dla mnie chodziło o forum.Tu akurat jest forum Hajnówki,a że jest to forum redakcyjne,to obowiązuje tu język polski i ustawa o nim również. Załóż sobie forum Opaky i pisz co i jak chcesz.I tak tego nikt nie będzie czytał. ----------------------- To jest forum mieszkancow Hajnowki i okolic bez wzgledu na narodowosc i jezyk jakim sie posluguja. Podaj mi tresc ustawy ktora rzekomo dyskryminuje ukrainski jezyk ojczysty rdzennych mieszkancow Hajnowki i okolic, zalosny prowokatorze. Chcesz ustawami zabronic mieszkancom ukrainskojezycznego Podlasia uzywania swojego ojczystego dialektu ukrainskiego? Wstydzilbys sie i nie obnosil ze swoja glupota! Odpowiedz Link Zgłoś
kecaj361 Re: Opaka Duża 17.11.08, 18:46 Oczywiście pytanie było tak jasne, że tłumacz tu nie potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Nazwa Opaka jest ukrainskojezyczna. 22.11.08, 19:08 Oczywiście pytanie było tak jasne, że tłumacz tu nie potrzebny. ----------------------- Ja pisze po naszemu, ukrainskim dialektem z Podlasia do tych ludzi na Podlasiu, dla ktorych jezyk ukrainski jest jezykiem ojczystym. Jezeli inni tez chca poczytac a nie rozumieja co jest napisane to prosze dac znac, zawsze przetlumacze- tak jak to jest na bielskim forum. Pytanie: "Je tut Opaczuky?" po polsku brzmi mniej wiecej: "Sa tu mieszkancy Opaki?" Nie da sie tego przetlumaczyc doslownie, gdyz tak jak po polsku naturalnie brzmia slowa: Warszawianie, Kielecczanie, Lomzynianie, tak zupelnie nienaturalnie brzmi po polsku- Opakowanie czy Opaczanie, choc w miejscowym ukrainskim dialekcie nazwa Opaczuky brzmi naturalnie i jest powszechnie uzywana, co jest jeszcze jednym potwierdzeniem, ze Opaka to nazwa ukrainskojezyczna, podobnie jak inne nazwy miejscowosci na ukrainskojecznym Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 To gwary typowo ukraińskie- mowi prof. M. Sajewicz 17.12.09, 19:19 forum.gazeta.pl/forum/w,252,88102719,104506649,To_gwary_typowo_ukrainskie_mowi_prof_M_Sajewicz.html Odpowiedz Link Zgłoś
stormbringer76 Re: Je tut Opaczuky ( akcent na "y")...? :) 17.11.08, 21:36 PRECZ Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Je tut Opaczuky ( akcent na "y")...? :) 22.11.08, 19:09 stormbringer76 napisał: > PRECZ ------------------ Jezeli to sa twoje jedyne argumenty w tej dyskusji, to ja ci wspolczuje... Odpowiedz Link Zgłoś
wolny-post Re: Je tut Opaczuky ( akcent na "y")...? :) 23.11.08, 00:47 Jestes smieszny i prymitywny.A na dodatek zakomleksiony... Ja nigdy nie mialem urazu do ludzi zyjacych razem na jednej ziemi, ale TY przerastasz wszystkich i tego nawet nie widzisz- przerastasz nienawiscia , ktora CIEBIE zrzera do szpiku i kosci i po co zyjesz tutaj? jestes wolnym czlowiekiem, mozesz opuscic to miejsce, ale nikt CIEBIE nie wypedza... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Je tut Opaczuky ( akcent na "y")...? :) 24.11.08, 07:43 Jestes smieszny i prymitywny.A na dodatek zakomleksiony... Ja nigdy nie mialem urazu do ludzi zyjacych razem na jednej ziemi, ale TY przerastasz wszystkich i tego nawet nie widzisz- przerastasz nienawiscia , ktora CIEBIE zrzera do szpiku i kosci i po co zyjesz tutaj? jestes wolnym czlowiekiem, mozesz opuscic to miejsce, ale nikt CIEBIE nie wypedza... --------------------- Ale o co ci KONKRETNIE chodzi? Odrzuc w kat negatywne emocje, ktorymi jestes przezarty, uporzadkuj swoje mysli i napisz w puktach co KONKRETNIE mi zarzucasz. Nie zapomnij tez podac linkow do moich wypowiedzi, na podstawie ktorych opierasz swoje chore tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
kon-trojanski Re: Opaka Duża 22.11.08, 21:52 Czy na forach redakcyjnych dopuszczalne są posty w języku innym niż polski? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=87254474&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Opaka Duża 24.11.08, 08:56 Czy na forach redakcyjnych dopuszczalne są posty w języku innym niż polski? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=87254474&v=2&s=0 ------------------------- Alez oczywiscie, jezeli sa to jezyki ojczyste mieszkancow miejscowosci i okolic do ktorych odnosi sie dane forum. Odpowiedz Link Zgłoś
romualdus1 Re: Opaka Duża 22.01.09, 18:40 duża to ona tylko chyba juz niestety w nazwie została Odpowiedz Link Zgłoś
jezy7 Re: Opaka Duża 22.01.09, 21:26 opaka zawsze była taka jak teraz ,a nazwa pozostała z tego ze kilka kilometrow na wschod (obecnie białorus) jest druga opaka troche mniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Opaka Duża 28.07.10, 07:39 opaka zawsze była taka jak teraz ,a nazwa pozostała z tego ze kilka kilometrow na wschod (obecnie białorus) jest druga opaka troche mniejsza ----------- Nic dodac nic ujac. SZTUCZNA granica rozdzielila TEN SAM NAROD UKRAINSKI! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk.1 Re: Opaka Duża 31.07.11, 22:54 opaka zawsze była taka jak teraz ,a nazwa pozostała z tego ze kilka kilometrow na wschod (obecnie białorus) jest druga opaka troche mniejsza --------------------- Cikawo czy tam szcze howorat po naszomu, po ukrainsky, czy wzhe wsi ciamkajut po rosijsky jak wnas po pols'ky, wkluczno z popamy polonizatoramy/rusyfikatoramy? Odpowiedz Link Zgłoś