21.01.11, 22:51
Witam serdecznie choć nie mieszkam w gminie a tylko bywam to przyznaje że jest tam pięknie. Wiadomo można by poprawić trochę okolicę turystycznie.

1-oznakowany szlak turystyczny wzdłuż rzeki Drzewiczki

2- kosze i regularne sprzątanie brzegów rzeki (ze śmieci cywilizacyjnych czytaj puszki, butelki)

3-jakieś miejsce do biwakowania blisko Odrzywołu

W gminie widzę brak chociaż by letniej bazy gastronomicznej.
Tablica informacyjna w Odrzywole pamięta pewnie głęboki PRL tak samo jak przystanki PKS-u. Park prosi o rewitalizację, a gdyby na rynku znalazła się tablica opisująca okolice z małą mapką poglądową,jakaś informacja o noclegu, historyczny opis tych ziem?
Jedyna rzecz jaka przykuwa uwagę na rynku to biuro poselskie PIS a może ci sami posłowie pomogli by w promowaniu Odrzywołu?
Sklep wędkarski w kwiaciarni też mógłby postarać się o lepszą reklamę i jakąś informację o łowiskach i rybach występujących w tych wodach.
Budynek poczty też zostawia wiele do życzenia trzeba być nie bywałym obserwatorem by ją znaleźć.
Nie chcę by ktoś zarzucił mi że tylko krytykuję zdaję sobie sprawę że gmina nie jest za bogata ale unijne wsparcie dobry plan i wykorzystanie środków na pewno dało by korzyść dla gminy i jej mieszkańców. Odrzywół leży w bardzo dobrym punkcie na wypady weekendowe z rodziną z Łodzi,Warszawy,Radomia.
Proszę może ktoś opisze czym w okresie letnim 2011 Odrzywolska ziemia jest w stanie nas przyjąć.
Serdecznie pozdrawiam mieszkańców i przyjezdnych gminy Odrzywół i mam nadzieję że dyskusja się rozwinie a może nawet zainspiruje włodarzy gminy do działania.
Obserwuj wątek
    • topola1133 Re: Turystyka 22.01.11, 08:00
      Dobrze napisane ale tu sie nic nie zmienie bo raz że ludzie nie maja tu smykalki do turystyki nie czuja tego tematu tu jest smykalka do handlu.
      po drugie duzych pieniędzy aby w cokolwiek zainwestowac a nie wiadomo jakie to przyniesie efekty, więc nikt nie chce ryzykować.
      Trzecia sprawa to nieuregulowane sprawy gruntów częśc należy do wspolnoty a częśc do gminy i przy obecnym ukladze jedni drugim robia wstrety.
      • piotrwisniewski1 Re: Turystyka 22.01.11, 10:40
        Smykałka do handlu ale z kim i czym w Odrzywole handlować? sama podaż nie wystarczy musi być jeszcze zbyt no i towar atrakcyjny. A może właśnie turystyka powinna być towarem atrakcyjnym do sprzedaży.
        Władze gminy są dla ludzi i one powinny starać się pomagać ludziom w pozyskiwaniu funduszy na rozwój interesu, tworząc miejsca pracy ludzie zostawią podatki w gminie. Pozwolę sobie napisać taki przykład:
        Na Słowacji jest taka wieś Liptovsky Jan jeszcze kilka lat temu słynna była z produkcji sera. Obecnie cała wieś zajmuje się turystyką tam wykorzystany jest każdy kawałek ziemi na przyciągnięcie turysty.Choć wieś nie ma wiele atrakcji to oni wyeksponowali to co mają. A większość rzeczy jest sponsorowana przez unię.Myślę że Odrzywół też ma się czym pochwalić ma przecież grzybne lasy, kościół, ciekawą historię może by należało robić jakieś kroki w tym kierunku.Zauważyłem że na krańcach Odrzywołu i w okolicznych wsiach buduje się sporo domków letniskowych, więc coś ich tam ciągnie. Myślę że w gminie brakuje dobrego menadżera ale takiego z zewnątrz nie związanego z lokalnymi układami, który by potrafił posiąść i wykorzystać środki unijne.
        • odrzywolak Re: Turystyka 22.01.11, 12:33
          Drogi Pani. Piszesz Pan, rzeczy normalne i logiczne, każdy rozsądnie myślący człowiek wie że tak powinno się robić. Cały problem, że Odrzywół jest w Odrzywole. Odrzywolacy to "ciężki "naród, ale jak każdy i nas można zmienić. Tylko jeżeli chce się to zrobić rzucając nas na kolana, poprzez brak możliwości decydowania o naszym majątku, braku jakichkolwiek działań dla poprawienia wizerunku Odrzywołu, karanie za przegrane wybory to sytuacja zawsze będzie patowa. Urzędy powinny być dla ludzi, ale niestety ci , którzy rządzą u nas od 20 lat jeszcze się tego nie nauczyli.
          Nawet jeśli w samym Odrzywole jest problem z dojściem do porozumienia to dlaczego w innych wsiach też nic się nie robi, czy to nie jest zastanawiające? A zawsze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. To Odrzywół dysponuje największymi obszarami i dla tego tu kilku cwaniaków chce położyć na nich swoje łapy i nie pozwalają nam samym zarządzać naszym majątkiem. A jak nie mogą położyć łap na naszym to niszczą i to tak wygląda.
          • slawomir.gajewski Re: Turystyka 22.01.11, 13:11
            Szanowny Panie <piotrwisniewski1>

W zupełności zgadzam się z powyższymi wpisami (oraz z Panem). NIEUDOLNOŚCI Władzy nie można przerzucać na Mieszkańców, którzy są świadomi swoich praw. Za powyższe Władza zamiast wziąść się do roboty, za co otrzymuje ok.10tys. miesięcznie - to energie wykorzystuje do swojej prywaty i mści się nawet na rodzinie swoich oponentów.
            Dlatego w uzupełnieniu pozwalam sobie zacytować mój tekst jaki napisałem już wcześniej na tym forum w temacie: "Co, ile, za ile i dlaczego tak drogo?- pytania radnych"
            Autor: slawomir.gajewski w dniu 08.12.10, 18:41
            ============================================================
            Witam
            Jak pewnie większość wie, w Polsce jest trójpodział władzy. Czyli: ustawodawcza, wykonawcza i sądownicza.
            W Gminie NAJWYŻSZĄ władzą czyli - uchwałodawczą jest Rada Gminy. Być może, że niektórzy tego nie wiedzą, ale Wójt Gminy jest władzą WYKONAWCZĄ, czyli jest Organem, który MA WYKONYWAĆ, to co rada Gminy zadecyduje w formie uchwały. Oczywiście, tak jest w teorii, bo w praktyce wygląda to tak, że radni "słuchają" się wójta, który w zamian zatrudnia ich krewnych, wyznacza na inkasentów podatkowych ich żony itp. (ktoś nazwał to jako korupcja polityczna). Dlatego są radni NIEMOWY. czyli przez 4 lata taki radny NIGDY się nie odezwał. Nigdy się o nic nie zapytał, ani nie złożył żadnej interpelacji. (mogę podać nazwiska). Dlatego zwykło się mówić, radny bezradny. Bo służy on tylko jako maszynka do głosowania. Często wbrew własnemu sumieniu.

Tymczasem, kilku radnych (do których się tez zaliczam), po prostu stara się wykonywać swoje OBOWIĄZKI wobec wyborców, których jesteśmy przedstawicielami.
            Czyli (napiszę o sobie) osobiście, przed głosowaniem i podjęciem uchwał, chcę wiedzieć: Co? Gdzie? Dlaczego? i ...... DLACZEGO TAK DROGO, skoro w innych gminach "takie samo coś' kosztuje dwa razy mniej?
            Oczywiście, wbrew temu co niektórzy zarzucają, jako radni opozycji nie mamy możliwości czegokolwiek "zablokować". Przecież nawet w swojej własnej sprawie przeniesienia z Przysuchy do Białobrzegów nie miałem tego możliwości.
            Kto ma ochotę, może poczytać sobie sprawozdania z obrad, gdzie NIGDY nie sprzeciwiałem się ZĄDNEJ inwestycji. Co najwyżej zamiast budowy boiska na Dąbrowie, proponowałem wybudowanie DROGI. Co też się stało.
            Tak więc, NIEUDOLNOŚCI władzy, nie przerzucajcie na mnie i na radnych, którzy nie są "niemowami" i po prostu chcą wiedzieć:

Co, ile, za ile i dlaczego tak drogo?

Pozdrawiam
            Sławomir Gajewski - radny
            • komentator_123 Re: Turystyka 22.01.11, 14:09
              W Odrzywole nie powstanie turystyka tak jak to jest np. w górach na mazurach czy nad morzem nie jestesmy takatrakcyjnym rejonem dla ludzi. Widac to w lato poprostu pustka.
              Kazdy wyjeżdża nie tylko na wakacje gdzie indziej ale także za pracą bo tu jest niemoc i marazm.
              Nie ma zaplecza młodych wyksztalconych ludzi Odrzywół sie starzeje, sami starsi ludzi zostaja rozejrzyjcie sie dookoła.
              Kto to ma robic i dla kogo?
              • ranczowilkowyje jaki pan - taki kram 22.01.11, 15:10
                komentator_123 napisał:

> W Odrzywole nie powstanie turystyka tak jak to jest np. w górach na mazurach cz
                > y nad morzem nie jestesmy takatrakcyjnym rejonem dla ludzi. Widac to w lato pop
                > rostu pustka.
                > Kazdy wyjeżdża nie tylko na wakacje gdzie indziej ale także za pracą bo tu jest
                > niemoc i marazm.
                > Nie ma zaplecza młodych wyksztalconych ludzi Odrzywół sie starzeje, sami starsi
                > ludzi zostaja rozejrzyjcie sie dookoła.

> Kto to ma robic i dla kogo?

Kmieciak już to "robi" od 20 lat. A efekt jest jak kazdy widzi. Czyli jaki pan taki kram.
    • achilles_3 Re: Turystyka 23.01.11, 12:35
      Przede wszystkim aby tu zaczęli zjeżdżać potencjalni turyści czy osoby na wypoczynek musiało by sie znaleźć miejsce takiego wypoczynku czyli gdzieś w pobliżu wody i lasów.
      Musiał by powstać jakiś większy zbiornik wodny, zalew czy jezioro ale nie takie bajorko na ryby jak na Kępach o wiele większe. Poza tym powinno być przy nim zaplecze socjalne czyli prąd , woda, miejsce spania i wypoczywania (domki letniskowe , jakiś barek z posiłkami, sklepik, kajaki, łodzie, sklep wędkarski itp itd..
      Myslę że takim miejscem dobrym byłby Ceteń gdzie podobno ma powstac większy zalew.
      W pobliżu sa lasy, do Odrzywołu gdzie sa sklepy rzut beretem tylko trzeba by tam stworzyć infrastrukture i odpowiednie warunki.
      A to zadanie dla Gminy.
      • mieszkaniec38 Re: Turystyka 23.01.11, 21:01
        Na Cetniu ma powstać takie samo bajoro jak w Odrzywole tylko dwa razy większe. I znowu rzeka będzie płynąć bokiem a zalew w najgłębszym miejscu będzie miał 150 cm z czego 90 cm mułu.
        • prostychlopzewsi Re: Turystyka 26.01.11, 08:50
          Ciekawe czy wszyscy chętnie się zgodzą, żeby oddać łąki i pastwiska pod kolejne bajoro. Widać co to za zalew jest w Odrzywole, jakie on pełni funkcje oprócz zbiornika do hodowli ryb, które wiosną są wpuszczane a potem wyławiane. Kolejny staw rybny za kilka milionów. Ja dziękuję.
          • nieznajomyzdaleka Re: Turystyka 26.01.11, 22:01
            a nie lepiej zainwestować w to co już istnieje czyli basen w Odrzywole? Tam jest wspaniałe miejsce do wypoczynku i rekreacji, tylko trochę zapuszczone. Za kwotę, która miałaby być przeznaczona na budowę zbiornika na Cetniu, można by było zainwestować w odnowienie zbiornika w Odrzywole. Wybudować domki letniskowe, jakieś pomieszczenie sanitarne, bufecik(a w miarę upływu czasu coś lepszego), znaleźć miejsce do biwakowania itp.
            Odrzywół jest naprawdę piękną miejscowościa, tylko my, mieszkańcy nie doceniamy tego i nie zachwycamy się tym na co dzień. Można by tu było ściągnąć turystów, ale żeby zaczęli przyjeżdżac cos tu najpierw musi powstać... Odrzywół ma dobre połączenie z takimi miastami jak Łódź, Radom, Warszawa, Lublin, Końskie, Włocławek, więc z dojazdem nie byłoby problemu, ale tak jak powiedziałem, coś musi to najpierw powstać.
            Turystyka byłaby wg. mnie strzałem w 10, ale to tylko moje skromne zdanie, jak się sprawy potoczą, to już nie ode mnie zależy, mimo iż bardzo bym chcial, żeby coś sie u nas działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka