Dodaj do ulubionych

Chodnik do Bobrzyńskiego

29.11.05, 17:08
Czy ktoś już może interweniował w spóldzielni w sprawie dojścia do
Bobrzyńskiego. Przecież oni nas odcieli od swiata. Ja rozumiem, że większość
osób to zmotoryzowani, ale napewno są też tacy mieszkańcy lub ich goście,
którzy korzystają z MPK. Przecież to jest niedopuszczalne, żeby w drodze do
bloku tonąć w błocie. Chyba należy nam się jakiś chodnik, choćby
prowizoryczny (dwa rzędy płytek). Zastanawiam się, czy można korespondować z
prezesem drogą elektroniczną, może ktoś zna adres? Gdybyśmy może zasypali go
takimi wnioskami - moze udałoby się coś zrobić?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 29.11.05, 18:49
      Kiedys poruszalem ten temat, bardziej myslac nawet o wysypaniu sciezki jakims
      zwirem, ale stanelo na tym, ze nie ma na to wiekszych szans (finanse,
      wlasnosc). Poza tym, prawde mowiac, taki kamyczek wiele by nie pomogl na setki
      ciezarowek dziennie.
      Kwestia plytek to tez raczej sliska sprawa - czyja ta "droga" wlasciwie jest i
      kto za to zapalci itp, itd. Ale mysle, ze warto znowu poruszyc ten temat, choc
      nawet "2 rzędy płytek" problemu nie rozwiaza przy takim blocie - zaraz
      wszystko zacznie grzeznac.
      Oczywiscie o przejsciu przez wlasnie ogrodzona dzialke
      ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25682&w=32676656&v=2&s=0 ) mozna
      zapomniec - tu akurat kwestia wlasnosci jest az nadto jasna.
      Pzdr
      • bellso Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 29.11.05, 19:53
        Gdyby połozyć te płytki wzdłuz ogrodzenia tych dwóch domków + wysoki krawężnik,
        to może przetrwałyby. Droga podobno jest gminna, czyli miasta - może w tym
        kierunku trzeba uderzyć? No chyba, że spółdzielnia zafunduje nam po
        helikopterze, to droga będzie nie potrzebna.
        Pzdr
        • bellso Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 29.11.05, 19:56
          A może poprostu zaprosić prezesa, zeby przyjechał naszą posesję autobusem!?
          • wiesiolek3 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 29.11.05, 21:16
            temat może i dobry tylko adres nie ten.Podejrzewam że prezes i wie jak tam
            wygląda i zapraszać go nie trzeba bo jest tam często. Do kontynuacji wątku
            zaprosił mnie qqlio.Sprawa była postawiona jasno i pamietam było o tym na
            zebraniu- nasz blok ma dojazd od Lubostronia i to zrobili( całkiem nieżle)
            natomiast jasno i wyrażnie prezes tłumaczył że budowa dalszej częsci drogi do
            SM nie należy więc co mają teraz zrobić- budować za miasto??, a za czyje
            pieniądze?? nasze?? Ja jestem na NIE.Nie po to płacę podatki zeby wyręczać
            miasto w jego podstawowych obowiązkach. I o "chodniczku" i o "żwirku" trzeba
            pisać do ZGK bo to zarządca drogi a nie SM. Oni to wyrażnie mówili na
            zebraniach i przy umowie, jak ktoś pytał ,więc nie do nich trzeba mieć
            pretensje.A że tam coś trzeba zrobić to fakt!
            • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 30.11.05, 09:16
              No tak, dojazd jest. Teraz bardziej chodzi o dojscie ;-|
              Moze i ZGK to dobry kierunek. Osobiscie obawiam sie, ze trzeba czekac 2-3 lata
              na BRE, brodzac w blocie, albo (nadkladajac "troszeczke") chodzic przez
              Lubostron.
              Czy ktos mial moze jakas stycznosc z ZGK? Zalatwial tam ktos cosik podobnego?
              • alimari Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 01.12.05, 10:50
                Uderzyć do ZGK i dodatkowo napisać wniosek do Rady Dzielnicy VIII a konkretniej
                do Komisji Gospodarki Komunalnej, której przewodniczy P. Wojciech Kurzejowski
                (który dodatkowo reprezentuje tę część dzielnicy, czyli nas w RD). Namiary na
                Radę Dzielnicy można znaleźć tu:

www.dzielnica8.krakow.pl/

qqlio napisał:

> No tak, dojazd jest. Teraz bardziej chodzi o dojscie ;-|
                > Moze i ZGK to dobry kierunek. Osobiscie obawiam sie, ze trzeba czekac 2-3
                lata
                > na BRE, brodzac w blocie, albo (nadkladajac "troszeczke") chodzic przez
                > Lubostron.
                > Czy ktos mial moze jakas stycznosc z ZGK? Zalatwial tam ktos cosik podobnego?
                • bellso Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 01.12.05, 13:35
                  Za drogę odpowiada ZGK, tym rejonem zajmuje się personalnie pan Paweł Sala tel.
                  616 70 38. Próbowałam dzwonić, ale chyba go nie zastałam.
                  Trzeba próbować dalej.
                  • ks666 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 03.12.05, 13:01
                    Nic nie stoi na przeszkodzie aby Spółdzielnia się w to włączyła.
                    Przecież dojscie ma być do budynku, a nie mieszkań prywatnych.
                    Skoro jestesmy w spółdzielni i spółdzielnia zarząda budynkiem to i winna
                    reprezentować ona interesy mieszkańców budynku i myślę, że w stawce
                    eksploatacyjnej ma za to zapłacone również w tym celu abysmy my nie musieli się
                    tym zajmować.
                    • bellso Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 04.12.05, 17:17
                      To fakt! W końcu płacimy opłatę eksploatacyjną a spółdzielnia powinna zapewnić
                      dojście do budynku.
                      Jednakże pomimo to musimy napisać pismo do ZGK - informacja po telefonicznej
                      interwecji do nich.
                      Oni wiedzą o tej drodze, zajmują się jej utrzymaniem ale nie budową chodników.
                      W piątek sprawdzali stan, bo mieli informację że samochody pow. 7 ton jeżdżą
                      nową Szwai. Poza tym BRE dostał podobno nakaz przywrócenia drogi do stanu
                      pierwotnego - i tylko to ZGK moze wymagać. Pan Sala (ZGK)powiedział, żebysmy
                      jednak skierowali pismo do nich w tym temacie.
                      Może zbierzemy się w tej sprawie? Może jest konieczne pismo do ZGK oraz do
                      spółdzielni?
                      • alimari Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 04.12.05, 18:49
                        Im więcej pism tym lepiej. Do ZGK oczywiście w pierwszej kolejności, jednak
                        nadal upieram się aby złożyć wniosek również do Rady Dzielnicy VIII a oni
                        dfalej przekażą go do ZGK. Nacisk z wielu stron zwiększy skuteczność. I wg mnie
                        nic nie stoi na przeszkodzie aby z takim wnioskiem wystąpiła również
                        spółdzielnia. A nawet powinna.
                        • michasiaaaa Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 06.12.05, 16:43
                          To jest chyba jeden wielki żart!!!! W tym momencie kompletnie nie można się
                          dostać na najbliższy przystanek autobusowy!!!! Przejścia w siatce już nie ma -
                          pozostała jedynie tylko ta błotnista droga - POWODZENIA (nie do przejścia w
                          czasie deszczu). Alternatywą jest spacerek na okolo.
                        • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 07.12.05, 15:00
                          Pismo do Rady Dzielnicy wyslane ;-)
                          Tym razem jednak dziala chyba zasada "im wiecej, tym lepiej", wiec proponuje
                          kontynuowac. NIe jestem optymista w tej sprawie, ale tylko narzekajac juz na
                          pewno nie uda sie nic zrobic
                          Pzdr
    • vanilia25 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 29.11.05, 21:37
      wszyscy maja po trosze racji. ale co z tym fantem zrobic? bo zima dopiero sie
      zaczela, a potem wiosna.. roztopy.
    • evita27 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 06.12.05, 18:40
      Trzeba jak najszybciej zacząć działać w sprawie chodnika do ul. Bobrzyńskiego.
      W naszym bloku mieszka 100 rodzin! To chyba jest wystarczająca liczba, żeby
      zrobić dojście do głównej ulicy!!! Powinni zrobić chodnik i utwardzić jezdnię,
      bo niedługo samochody zaczną grząznąć w błocie. A ludzie mogą zapomnieć o tym
      dojściu do autobusu zimą.
      • vanilia25 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 07.12.05, 20:45
        ja juz nie daje rady!!!!!!!!!!!!!!!
        • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 08.12.05, 09:49
          Jaj uz chdze tylko naokolo ;-(
          Dzwoncie, piszcie... Niestety forum nie wybuduje chodnika
          pzdr
          • evita27 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 08.03.06, 17:34
            Za drogę odpowiada ZGK, tym rejonem zajmuje się personalnie pan Paweł Sala tel.
            616 70 38. Trzeba znowu zacząć tam dzwonić!!

• Re: Chodnik do Bobrzyńskiego
            alimari 01.12.05, 10:50 + odpowiedz
            Trzeba koniecznie zadzwonić i napisać do ZGK i dodatkowo napisać wniosek do Rady
            Dzielnicy VIII a konkretniej do Komisji Gospodarki Komunalnej, której
            przewodniczy P. Wojciech Kurzejowski
            (który dodatkowo reprezentuje tę część dzielnicy, czyli nas w RD). Namiary na
            Radę Dzielnicy można znaleźć tu:

www.dzielnica8.krakow.pl/"
            • anetamr Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 17.03.06, 11:49
              Wczoraj dostałam odpowiedź na moje pismo do ZDiKu w tej sprawie.
              Informują, że 2.03 odbyło się w ZDiKu spotkanie z udziałem inwestorów
              budujących przy Szwai i ustalili, że do 31.03 ma zostać wytyczony i utworzony
              pas dla pieszych o szerokości 1 m. Natomiast droga może zostać utworzona
              dopiero po zakończeniu budów.
              Dobre i to. Oby się wywiązali z obietnicy.
              • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 23.03.06, 09:53
                Wraz z mijajacymi kolejnymi dniami trace nadzieje na ten "chodnik". Chyba, ze
                za cel wzieli zrobienei go w ostatniej mozliwej chwili (noc z 31 III na 1 IV ?)
                Moje buty obawiaja sie, ze na poczatku kwietnia trzeba bedzie "zaatakowac" raz
                jeszcze. Oby sie mylily.
                Pzdr
                • bellso Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 26.03.06, 21:31
                  po dzisiejszym deszczu pozostanie nam tylko zaopatrzyć się w kajaki
              • bellso Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 27.03.06, 11:03
                A czy możesz napisać, jaki jest symbol i numer tego pisma?
                Chciałam dowiedzieć się coś na ten temat (kiedy zaczną robić), dzwoniłam dziś
                do ZDiK-u, ale nie umieli mi nic powiedzieć, bo nie wiadomo, kto sprawę
                prowadzi.
                • anetamr Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 27.03.06, 15:46
                  Niestety nie mam przy sobie pisma, ale postaram sie poszukac w domu i jutro
                  podam numer itp..
                • anetamr Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 31.03.06, 08:38
                  Bardzo Was proszę dzwońcie do tego ZDiKu w sprawie tej cholernej drogi.

Podaję symbol pisma, które dostałam w odpowiedzi na moje pismo do ZDiK:
                  ZGK/S/4540/06/SP/3224 Dotyczy: stanu nawierzchni ulicy Szwai w Krakowie

A poniżej treść tego pisma:
                  "Zarząd Gospodarki Komunalnej w Krakowie w odpowiedzi na Pani zażalenie
                  odnośnie stanu ulicy Szwai informuje, że w dniu 2.03.2006 odbyło się w
                  siedzibie ZGK spotkaie z udziałem inwestorów realizujących budynki
                  wielorodzinne przy w/w ulicy.
                  W wyniku rozmów z inwestorami ustalono, że do dnia 31.03 br zostanie wykonany
                  ciąg pieszy o szerokości 1m na odcinku od ul. Bobrzyńskiego do budynków nr 7 i
                  7a przy ul. Szwai.
                  W tym samym okresie nawierzchnia ul. Szwai zostanie utwardzona tłuczniem. (...)
                  Inwestorzy zobowiązani zostali do bieżącego utrzymywanie nawierzchni drogi. Po
                  zakończeniu inwestycji mieszkaniowych w rejonie ul.Szwai inwestorzy zobowiązani
                  zostali stosownymi umowami cywilnoprawnymi do przebudowy ulicy Szwai w sposób
                  docelowy.

Z poważaniem,
                  Z-ca Dyrektora ds.Technicznych
                  Joanna Niedziaikowska (niewyraźny podpis i pieczątka, więc nie wiem czy
                  dokładnie przepisałam)"

• doktorborys Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 27.03.06, 17:47
      HEHEHE
      Właśnie widzę jak wygląda ta prowizora, w kilka dni po wysypaniu
      tegoż "chodnika" już sie rozjeżdża - świetna technologia budowy, rozbawiła mnie
      do łez :)))) HEHEHE w zimbabwe mają lepsze.

CZEKAJMY DALEJ NA UCZCIWY CHODNIK
      • annafl Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 28.03.06, 16:09
        To, ze sie rozjezdza to jeszcze nic. Chociaz skutki dlugofalowej beda oplakane.
        Ale dlaczego chodnik jest tylko do polowy Szwai? A co mam potem ze soba zrobic?
        Teleport?! Czy ktos wie, dlaczego chodnik jest tylko do miejsca, w ktorym
        zaczyna sie budowa Rogalika?
        • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 29.03.06, 15:19
          Otoz SM Zadworze (od Rogalika) cwaniakuje i stwierdzila, ze nie beda budowac
          chodnika.
          Moze te kajaki nie sa takie glupie?
    • tomzik40 Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 30.03.06, 17:06
      Tylko w Polsce jedna SM nie może się dogadać z drugą SM. Współczuje ludziom
      chodzącym tym "chodnikiem".
      • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 30.03.06, 18:11
        To nie jest kwestia dogadywania sie spoldzielni. Po prostu Zadworze postanowilo
        zaoszczedzic nieco kasy i nei zgadza sie na budowe tego chodnika (taki
        przynajmniej byl stan rzeczy wczoraj). ZGK grozi im odebraniem pozwolenia na
        budowe itp ale tak naprawde to niewiele moga zrobic.
        Uwaga - zeby bylo "zabawniej", dowiedzialem sie wlasnie, ze na skutek pomylki w
        umowach (oplaconej pomylki?) zaden deweloper (ani Zadworze, ani BRE, ani
        Univers) nie musi budowac ciagu dalszego ulicy Szwai <sciana>
        Zajmie sie tym prawdopodobnie miasto, wiec droga bedzie zapewne za 10 lat.
        Chyba ze uda im sie przepchnac do umow te budowe...
        Pozdrawiam smutno
        • anetamr Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 31.03.06, 08:49
          Ponieważ do dzisiaj miał być zrobiony ten "niby chodnik" i miala być utwardzona
          nawierzchnia ul. Szwai.
          To dopiero dzisiaj mają jechać na ul Szwai na interwencję panowie z ZDK:
          p.Andrzej Olewicz i p.Sobczyk.
          Po godzinie 12:00 można dzwonić do Kierownika Sekcji Pasa Drogowego(ponieważ on
          odpowiada za sprawę) z pytaniami odnośnie drogi.
          Telefon: 012 616 70 46.

Pozdrawiam,
          A.
    • doktorborys Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 01.04.06, 14:38
      OOOOO patrze z niedowierzaniem i co widzę?? czyżby tobył ten wyśniony chodnik??
      być może, ale nie jeste pewien.
      • qqlio Re: Chodnik do Bobrzyńskiego 01.04.06, 15:10
        Cos dzis faktycznie betonuja...
        Teraz wypada trzymac kciuki, zeby nie wpadli na pomysl zostawienia
        parometrowych przerw w chodniku, bo skutek bedzie oplakany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka