alimari 22.10.07, 21:04 Mimo ustawienia kaloryferów na maksa - wieczorem większość była zimna. Czy to tylko nasz problem? Oczywiście jutro zgłoszę do spółdzielni, ale pewnie, jak zwykle, usłyszę, że tylko my mamy problem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaszmir22 Re: zimne kaloryfery 23.10.07, 10:13 W klatce 11 są ciepłe i dość dobrze grzeją. Może masz zapowietrzone kaloryfery. Spróbuj je odpowietrzyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link
alimari Re: zimne kaloryfery 23.10.07, 20:58 Sprawdzaliśmy i to... Kaloryfery są odpowietrzone a termostaty ustawione na 5 - mimo to w najlepszym przypadku kaloryfery są letnie a w mieszkaniu jest chłodno. Jest po prostu zbyt niskie ciśnienie w instalacji, przerabialiśmy to dwa lata temu. Kilka dni trwało zanim przekonaliśmy przedstawicieli spółdzielni, że jest jak mówimy. Udowadniali nam, że kaloryfery są ciepłe a w mieszkaniu jest właściwa temperatura, tylko nam się wydaje, że nie... Czy tylko u nas w mieszkaniu dwupoziomowym na drugim poziomie jest problem z grzejnikami? Czy w mieszkaniach na wyższych poziomach kaloryfery grzeją jak powinny? Dodam, że w zeszłym roku nie mieliśmy tego problemu. Odpowiedz Link
kaszmir22 Re: zimne kaloryfery 23.10.07, 22:32 Witam To znowu ja. Dobrze że piszesz że masz dwupoziomowe mieszkanie. My mieszkamy na poddaszu i w tamtym roku mieliśmy też z tym straszne jaja, mało że doktoratu na tym nie zrobiłem. Kombinowałem na wszystkie sposoby (z odpowietrzaniem, z odkęcaniem głowicy termostat. itd) bo mnie też zwodzili ze spółdzielni. Przychodzili oglądali, dotykali, mało że nie lizali tych kaloryferów a one i tak nie grzały. To prawda że cisnienie też może być przyczyną. Niewiem jakie jest u Was, ale od tego też zależy jak grzeją kaloryfery (szczególnie na górze) i trzeba się o to upominać i walczyć z instalatorem (chyba Pan F.) żeby było odpowiednie. My mieliśmy z ciśnieniem też problemy. Raz zwiekszyli i było ok, ale potem znowu coś się stało i mielismy 15 stopni w domu (naprawdę, aż ubrania były zawilgocone). I w końcu pod moim dużym naciskiem w spółdzielni przyszedł Pan F. poszukał i znalazł przyczynę. Na klatce w skrzynce w waszych rurkach jest filtr (chyba przy powrocie), który się brudzi i który trzeba wykręcić. A nawiasem mówiąć dowiedziałem się też że ten filtr brudzi sie zanieczyszczeniami z rur z czasów montażu. Zabrudzenia te powinny być usunięte przed oddaniem bloku do urzytkowania. Podobno za tą operację się płaci. U nas to napewno nie było zrobione bo filtr był cały czarny (w kaloryferach też miałem czarne łajno bo zmieniałem miedzyczasie kaloryfery). Jak umyłem ten filtr w domu pod kranem to się zrobił srebrny i nawet dziurki widać było :). Potem Pan F. to zamontował i już grzały kaloryfery. Gdzieś po dwóch miesiącach znowu przestały. Znowu filtr zabrudzony trzeba było przeczyścić (Pan F.) i teraz jest bez zarzutu ciepełko. Radzę powalczyc jeszcze ze spółdzielnią, bo to jest ich wina a nie wasza. Pozdrawiam Odpowiedz Link
qqlio Re: zimne kaloryfery 25.10.07, 09:14 Klatka 2 - letnie grzejniki i wyraznie chlodniejsza niz zazwyczaj woda ("ciepla") Polecam 126545908 w. 40 (zglaszanie usterek) Pzdr Odpowiedz Link
alimari Re: zimne kaloryfery 25.10.07, 11:17 Zgłosiłam, zgłosiłam... przedwczoraj już - ruchy są:) do jutra ma być poprawione - najprawdopodobniej te nieszczęsne filtry. Z tego co wiem nie tylko ja zgłaszałam. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
blankak1 Re: zimne kaloryfery 23.10.07, 22:48 To nie jest problem tylko mieszkań na górnych piętrach. Na parterze też są zimne albo letnie - a są odkręcone na 5. Odpowiedz Link