malop 06.10.05, 22:14 Rudawa - gmina Zabierzów ,powiat chrzanowski Krzeszowice - powiat chrzanowski Chełmek - powiat oświecimski Jaworzno Jęzor - Sosnowiec Czy to może być dużym powiatem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiryu Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 06.10.05, 23:19 To już niestety nie te czasy... Chełmek został przy oświecimiu ze względu na to, ze wszystkie dokumanty tam przenieśli. Tak samo sprawa ma się z Krzeszowicami i Rudawą - dokumenty w Krakowie więc ludziom nie chce się załatwiać wszystkiego od nowa... Chociaż ja uważam, że Krzeszowice są bardzo stratne będąc w powiecie krakowskim - są traktowane skrajnie!! marginalnie. Nic sie tam nie dzieje! Nie słyszałem, zeby powiat krakowski coś tam chciał zainwestować. Pozatym nigdzie nie mówi sie o tej części powiatu krakowskiego - wszystko koncentruje się na południe i wschód... Odpowiedz Link Zgłoś
usx Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 07.10.05, 13:35 Może dlatego, że poniekąd ziemia w okolicach Zbierzowa czy Krzeszowic jest droższa niż na wsochdzie, który to skazany na przeważające zachodnie wiatry dzieki H. Sędzimira ma taką a nie inną glębę... Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 07.10.05, 22:29 Czyżby kolejny artykuł w "Przełomie" miał byc poswięcony tej kwestii:D fajnie - przestanę wydawac 2,5 złotego zaglądac częściej na to forum, a bedę wiedziec co w "Przełomie" piszczy:) W odpowiedzi: :) jakby nie było - Chrzanów jako powiat, miasto i gmin też jest traktowany marginalnie i nikogo z krakowskich urzędasów nie interesują losy cabańskiego człowieka z "zachodniego" miasteczka:) (przykład: brak zezwoleń na zwiekszenie kursów autobusu K do kraka, bo "przecież jeżdżą busy" - jasne do Krzeszowic i przeiadka do Kraka:), brak informacji i komunikacji między chrzanowskim urzedem pracy a krakowskim, wojewódzkim - przykład: brak ofert pracy z Kraka)... itd. itp. A Chrzanów jako miasto i powiat nie radzi sobie dobrze, bo nie potrafi nawet zadbac o dobro swoich mieszkanców (1.Tesco w miejsce świeżo wybudowanego placu targowego - którego zadachowane, szerokie miejsca targowe były niewygodne zarówno dla handlarzy jak i klientów, 2. basen, który chwilę po wybudowaniu wymagała remontu sufitu, a ponadto ceny na wejście powalają zwykłego szarego człeka, 3. Trzebinia - obiekt Aholdu przy rynku - a miał byc taki fajny supermarket, 4. Trzebinia - basen Zbyszek - obecne "muzeum" - tylko kto go odwiedza? 5. Zamknięcie szpitali, kopalni, zakładów metarulgicznych - tyle obiektów stoi pustych, a Valeo dostało zielonyc teren przy autostradzie). Więc po co mu kolejne miasta i miasteczka na głowie? by w nich tez cos popsuć? może najpierw nalezałoby ożywić sam Chrzanów i Cabanów, ap otem brac się za kolejne miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
hiryu Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 07.10.05, 23:46 Wiele jest do zrobienia... Ale widać, ze to forum już się ożywiło ;) Więc jest jakaś nadzieja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
arti260 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 26.10.05, 17:12 Ja bardzo dziękuje za Jaworzno w Naszym powiecie.Jakby Nas chcieli do Śląska to nie byłoby Nas teraz pod rządami Krakowa.Niestety ale z każdym z kim rozmawiam jest bardzo niezadowolona z tego,że jesteśmy pod rzadami Krakowa.Czy byłoby coś lepiej jakby połączyli to wszystko w jeden Powiat,niewiadomo,natomiast Chani ma racje.Pozdrowiam. Odpowiedz Link Zgłoś
usx Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 27.10.05, 11:40 > Niestety ale z każdym z kim rozmawiam > jest bardzo niezadowolona z tego,że jesteśmy pod rzadami Krakowa. A ja wręcz przeciwnie, większości moich znajomych to jak najbardziej odpowiada, poza tym zimie chrzanowskie bardziej związane są z reginem Krakowskim, Małopolską niż Śląskiem. Tak w ogóle Jaworzno to też Małopolska podbnie jak zimia Częstochowska oraz Żywiecczyzna. Jworzno można by podsunąć pod Małopolske ale łączyć w jeden powiat z naszym to aktualnie troche bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 31.10.05, 18:00 Dlaczego Jaworzno i Chrzanów w jednym powiecie bez sensu Na tak 1) 130+100 = 230 tys ludzi - najwiekszy powiat w Małopolsce 2) z Chrzanowa do Jaworzna (z rynku do rynku) 15 km 3) Wspólna historia i tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 31.10.05, 18:17 wiesz co , Malop? szkoda, że nie przyszlo Ci do głowy , by wszystkie Chrzanowy połączyć w jeden powiat, bo przecież je też coś łączy - "wspólna nazwa":D pozowdzenia w dalszym mieszaniu na tym forum pozdrawiam all Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 31.10.05, 19:50 Gdybyś trochę popatrzył na historię to byś zapewne wiedział że 50 lat temu te miasta były w jednym powiecie do 1975 były to dwa powiaty w woj.Krakowskim brak wiedzy szkodzi teraz czekam na na rzeczową dyskusje bo narazie dowiedziałem się że w tym forum mieszam Mam pewne historyczne zasługi mój wpis jest 4 co do kolejności czasowej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=457&w=19099737&a=19151130 Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 31.10.05, 22:28 Czekam w takim razie na dalsze historyczne wywody, co jeszcze się działo w tym "powiecie" jak mnie na świecie nie było :) Historia nigdy zanadto mnie nie interesowała:) zwłaszcza ta sprzed ćwierćwiecza:) i okregu jaworznickiego czy już wręcz śląskiego. Chcąc nie chcąc - gdy Chrzanów był pod woj. katowickim wcale nam się dobrze nie działo, a z Jaworznem też nas wiele nie łączy: historia - była, minęła.. .teraz jest teraz i nic tego nie zmieni. I raczej mieszkańcy Jaworzna za nami wcale nie tęsknią (gdyby było inaczej - autobus linii J i S kursowałby tak jak dawniej...). Jak na razie - chyba nikomu nie śpieszno do połaczenia z J. poza tym - więcej ludzi i tak wybiera Kraków - co widac nawet po wypowiedziach na tymże forum. A Kraków też za bardzo za nami nie przepada... Pozostaje nam mieć nadzieję, że jeszcze nadejdą dla Chrzanowa dobre czasy. pozdrawiam ps. A może kwestię tą należy poruszyć w "Przełomie"? pewnie zaraz by się znalazł krąg wielbicieli Jaworzna... Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 31.10.05, 22:31 ps2. a skoro teraz Chzranów i Jaworzno wylądowały w innych powiatach to widocznie nie twowrzyły zgranego duetu i przecież mało kto mial pretensje, że Jaworzno poszło pod śląskie Odpowiedz Link Zgłoś
hiryu Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 01.11.05, 02:00 Ok - historia historią ale w chwili obecnej to abstrakcja połączyć jaworzno i Chzranów. Gdyby u nas były ze dwie kopalnie "wungla" to mielibyśmy pewnie ponad 100tyś. mieszkańców i w woj. małopolskim by się z nami juz poważnie liczyli. Ale wtedy zapewnye bylibyśmy na śląsku i mało by nas krakó obchodził... Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 01.11.05, 13:00 popieram.. ale niestety do Krakowa też nam daleko:( o ile nie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
usx Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 02.11.05, 22:00 troche dalej... <w sensie km> Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 02.11.05, 23:55 co to za znaki i zapowietrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 02.11.05, 23:56 bo mi klawiaturka odmawia posłuszeństwa:D Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 03.11.05, 07:18 Na pohybel ją Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 03.11.05, 16:00 jak znajdę druga taką zajefajną , to tą dam na licytacje;) a nie na pohybel:) Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 03.11.05, 23:53 czy dawno temu byliście w Jaworznie Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 03.11.05, 23:58 tylko nie w mnogiej, bo na razie na szczęście, jestem jedna;) przejazdem czy w odwiedzinach? przejazdem jakieś poł roku temu, a w odwiedzinach jakieś 2 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 04.11.05, 00:26 czyli dawno Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 04.11.05, 15:07 oj... bardzo dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
hiryu Re: Jak POŁĄCZYĆ ZIEMIĘ CHRZANOWSKĄ W jEDEN POWIA 11.11.05, 19:59 a ja byłm jakieś dwa miechy temu :D a przejazdem to kilka razy w roku :P Odpowiedz Link Zgłoś