Dodaj do ulubionych

Złote mysli studentów

30.01.11, 20:10
Wróciłam wczoraj solennie ubawiona i nieco skacowana wzięłam się dzis do sprawdzania prac studentów. Doszłam do wniosku, że kolejność była zła - najpierw należalo sprawdzić, a potem pić, bo bez wódki nie da rady.
A zatem, czego się dowiedzialam:
Faszyzm " Poglady są zaczerpniete z irracjonalizmu i nacjonalizmu"
"Rosja to kraj, ktory za czasów stalinowskich propagował ideę narodowego socjalizmu, wiązało się to z biedną sytuacją ludu szczególnie na nizszych szczeblach hierarchii państwa"
"W czasie stanu wojennego na ulicach wyłapywano Żydów i osoby żydowskiego pochodzenia'
Zamach majowy "Był to zamach na wodza polskiego Piłsudskiego. Władza rosyjska chcąc zawładnąć państwem polskim próbuje dokonać zamachu".
"Strajk próbuje zostać stłamszony przez milicję obywatelską"
"Mussoklini nie był rasistą i nie zabijał ludzi patrzac na nich w ten sposób. Ale zabijał ludzi, którzy byli i zyli zgodnie z wiarą."
Piłsudski "Uczesniczył w powstaniach, zginął w 1934 roku, był przede wszystkim żołnierzem i narodowym demokratą."
"Polska po II wojnie swiatowej była krajem najbardziej ucierpiałej, w wyniku licznych rozbiorów. Zaborcy nie chcieli wypłacać rekompensat za stratę państwa polskiego. Nieudany plan 6-letni spowodował hiperinflację przez co polska władza straciła pokrycie w złocie lub towarach."
"Faszyzm narodził się we Włoszech, jego twórcą był Mussolinie, który przypadkowo został wybrany na głowę państwa Włoch".
Nie wspomnę już o tym, jak ZSRR popierało Pilsudskiego. Albo o przepięknej, choć długiej historii alternatywnej PRL-u, gdzie w 1956 roku wybuchły strajki w obronie zwolnionych ze stoczni pracowników, a potem w 1968, 70, 76 i 80 strajki toczyly się o przywrócenie ich do pracy.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Złote mysli studentów 30.01.11, 20:12
      Który to rok? Powiedz, że pierwszy...
    • krezzzz100 Re: Złote mysli studentów 30.01.11, 20:41
      booossskie)))
      Temat: "Estetyzacja w sztuce"- studentka w ramach przygotowań do konwersatorium (praca pisemna): "chciałabym być delikatna, lekka, żyć zwiewnie". Poważnie się podłamałam((((
    • paszczakowna1 Re: Złote mysli studentów 30.01.11, 21:48
      > Zamach majowy "Był to zamach na wodza polskiego Piłsudskiego. Władza rosyjska c
      > hcąc zawładnąć państwem polskim próbuje dokonać zamachu".

> Piłsudski "Uczesniczył w powstaniach, zginął w 1934 roku, był przede wszystkim
      > żołnierzem i narodowym demokratą."

Kult Piłsudskiego, jak widać, trzyma się mocno, nawet jeśli szczegóły szwankują. Wyjątkiem tylko wyznawca/czyni teorii spiskowej o wsparciu przez ZSRR (zapewne gdzieś usłyszał/a, że Piłsudski był socjalistą).

• ginny22 Re: Złote mysli studentów 30.01.11, 22:23
      > Albo o przepięknej, cho
      > ć długiej historii alternatywnej PRL-u, gdzie w 1956 roku wybuchły strajki w ob
      > ronie zwolnionych ze stoczni pracowników, a potem w 1968, 70, 76 i 80 strajki t
      > oczyly się o przywrócenie ich do pracy.

Cholernie żywotni byli ci pracownicy stoczni, zwolnieni w 1956 ;)

• yowah76 Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 00:31
        Knuli, podstepnie knuli tyle czasu...
        ----------------*----------------
        A wiatr w kominie śpi, bo ciemno.
        A ja? Co ja? Co będzie ze mną?
    • marajka Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 01:04
      Pamiętam jak prof. od prawa administracyjnego czytała odpowiedzi z egzaminu, zapamiętałam, że ślubu udziela organ księdza!

Nie wiem na ile to prawda, na ile plota, że z egzaminu ze staropolki została wyrzucona osoba twierdząca, że Bogurodzica została napisana po łacinie:D
    • towarzyszka_j Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 10:32
      Mój kolega na egzaminie, zapytany o to ile żon miał Rubens, odpowiedział "około dwóch - trzech".
      • jota-40 Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 10:42
        Wszystkie piękne, ale ten mnie jakoś wzruszył najmocniej:

"Polska po II wojnie swiatowej była krajem najbardziej ucierpiałej, w wyniku licznych rozbiorów. Zaborcy nie chcieli wypłacać rekompensat za stratę państwa polskiego. Nieudany plan 6-letni spowodował hiperinflację przez co polska władza straciła pokrycie w złocie lub towarach."

;)))))
    • alinawk Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 11:04
      Ale czemu verdana się dziwisz? Pewnie na twoje zajecia zapisały się osoby czytujące twoje porady na rozmaitych forach, gdzie prowadzisz krucjaty przeciwko konieczności nauki w szkołach i przeciwko zmuszaniu biednej młodzieży do ciężkiej pracy. Oraz jak to ci wredni nauczyciele gnębią tą wyżej wymienioną młodzież wymagając od niej czegokolwiek. Pamiętam twoja wypowiedź gdzie twierdziłaś że nauczyciel przesadza wymagając od szóstoklasisty prowadzenia zeszytu :)

Twoi studenci wzięli sobie pewnie twoje porady do serca :)
      Ja się tylko dziwię, jak mogłaś być tak nieludzko okrutna i zadać im jakąkolwiek pracę pisemną??? To ty nie wiesz, że młodzież studiująca potrzebuje wolnego czasu? Dużo wolnego czasu :P
      • verdana Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 11:19
        Cóż, jak widać część moich studentów cierpi na tą samą dolegliwość co Ty.
        Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Zapamirtuja fragmenty, ale zlozyć ich w logiczną calość - nie, tego już nie potrafią.
        Widocznie nie tylko oni.
        • jamniczysko Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 11:25
          Studenci nie byli trzeźwi, prawda?

Strajk, który probuje zostać stłamszony, jest moim ulubionym.
          • gaudia Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 11:44
            całkiem niegłupi ten irracjonalizm:)
            też polubiłąm strajk
            i wzruszył mnie Mussoklini nie patrzący w ten sposób

ps. Dziś święto filologów - na forum jest, zdaje się, jakaś reprezentacja? To wsiewo harosziewo:)
          • paszczakowna1 Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 11:48
            Mnie szczególnie ujął zabijający wzrokiem (pardon, nie zabijający wzrokiem) Mussolini. Przy czym, jako że jestem wprawiona w odczytywaniu egzaminów pisemnych (niestety, tematyka nie pozwala na wypowiedzi aż tak barwne), nawet rozumiem, co autor miał na myśli.
      • krezzzz100 Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 11:57
        No bo przesadza :-) Mój szóstoklasista nauczył szkołę, ze zeszyt nie jest najważniejszy. Bo nie jest. Jeszcze paru innych rzeczy szkołę oduczyliśmy, i jest fest.
        Verdana dobrze mówi.
    • rozdzial43 Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 17:31
      Wstrząsające (bez kpin).

Kto tam wykłada?
      • verdana Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 17:38
        Ja:)
        Na usprawiedliwienie dodam, ze część pracy była dobra.
        • rozdzial43 Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 18:02
          verdana napisała:

> Ja:)
          > Na usprawiedliwienie dodam, ze część pracy była dobra.

Chciałabym zatem nieśmiało i nieznacznie, cichutko i bez żadnego nacisku zapostulować: VERDANO BŁAGAM!!! WLEP IM PO WIELKIM NIEDOSTATECZNYM!!!
          A do oddanych prac dodaj karteczki z mottem: konieczności wysiłku nie wolno lekceważyć! zamiennie z: bez pracy nie ma kołaczy!

Ofiaruję się w czynie społecznym wydrukować i powycinać stosowną ilość egzemplarzy ;)

A jak to nie pomoże, to będziem musieli uradzić, panie tego, jak im matury poodbierać.
          • verdana Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 18:11
            A myslisz, że im zaliczyłam? Litosci!
            1/3 oblała....
            Mam też perfidny pomysł - poprawka będzie z PRL-u - to poszło zdecydowanie najgorzej.
        • totorotot Re: Złote mysli studentów 15.01.12, 18:16
          verdana napisała:

> Ja:)
          > Na usprawiedliwienie dodam, ze część pracy była dobra.

imię i nazwisko?
    • chomiczkami Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 19:50
      Wstyd mi. Wstyd mi, bo to zapewne moi rówieśnicy i to studiujący na uczelni oczko wyżej w rankingach niż moja. Mussoklini-nierasista jest moim faworytem w tym zestawieniu.

Jutro mam zaliczenie z literatury szwedzkiej i aż się boję cokolwiek napisać, bo za dwa dni może się pojawić post pani doktor "Buehehehe, moi studenci napisali, że Göran Palm został zastrzelony w '86!".
      • verdana Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 19:59
        E tam, podejrzewam, ze moja uczelnia nie jest "oczko wyżej" od czegokolwiek:)
        I 1/3 studiujacych ma dobrze powyżej 30-tki.
        • chomiczkami Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 22:09
          Stawiałam na UW, które w rankingach jest pierwsze, widocznie się myliłam ;).
      • pani.filifionka Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 20:26
        Wtedy przynajmniej część ludzi nie będzie wiedziała, z czego pani doktor się śmieje :)
        Poza tym chyba studiowałam na tej samej uczelni.
        • chomiczkami Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 22:22
          Jeśli twoja alma mater to ślachetna poznańska Wszechnica Piastowska (dziś UłAM)...
          • pani.filifionka Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 13:41
            > Jeśli twoja alma mater to ślachetna poznańska Wszechnica Piastowska (dziś UłAM)

Ta sama. Nawet piętro się chyba zgadza.
      • nessie-jp Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 22:05
        > Jutro mam zaliczenie z literatury szwedzkiej i aż się boję cokolwiek napisać, b
        > o za dwa dni może się pojawić post pani doktor "Buehehehe, moi studenci napisal
        > i, że Göran Palm został zastrzelony w '86!".

Oj tam. U mnie na uczelni takie rzeczy były po KAZDYM egzaminie wywieszane publicznie na ścianie śmiechu i dowcipów. Bez podania personaliów autora, oczywiście, ale i tak było wiadomo, że to ktoś z nas. I jakoś człowiek się ze swoich głupot śmiał razem z innymi i żył.

Na egzaminach się głupieje, no i co zrobisz.
        • filifionka-listopadowa Re: Złote mysli studentów 31.01.11, 23:26
          nessie-jp napisała:
          >
          > Na egzaminach się głupieje, no i co zrobisz.

Na prawie co drugim egzaminie produkuję taką głupotę, że rozważam popełnienie seppuku by ocalić resztki honoru. Pomylenie inspicjenta z inscenizatorem to pryszcz w porównaniu ze napadem amnezji pt.: Niemcy to wschód czy zachód?
          • kebbe Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 14:54
            filifionka-listopadowa napisała:

> Na prawie co drugim egzaminie produkuję taką głupotę, że rozważam popełnienie s
            > eppuku by ocalić resztki honoru. Pomylenie inspicjenta z inscenizatorem to prys
            > zcz w porównaniu ze napadem amnezji pt.: Niemcy to wschód czy zachód?

Nie martw się. Ja kończyłam Wydz. Historyczny jakby nie było, a na każdym egzaminie z datami, powtarzałam sobie pod nosem coś w stylu "1570 to jest XVI wiek, NIE XV, chociaż tam jest 15 na początku dla zmyłki...", a i tak zwykle źle napisałam. Podobnie zapisywanie dat sprzed naszej ery; zamiast np. 340-330, ja pisałam odwrotnie... tam pisałam! Piszę! Cały czas się muszę pilnowac, bo jak nie, to walnę taki błąd. I dla jasności: ja pojmuję regułę i w ogóle,ale co poradzic, na szybko zwykle jest jak jest :). Może to też jest jakaś dyscośtam?
            • verdana Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 14:58
              Jest. Serio:)
              Jednym z elementów dys- jest nieumiwejętność zapamiętywania dat.
            • ginny22 Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 19:26
              Skoro czynimy kompromitujące wyznania: mam dyplom magistra filologii polskiej, a dotąd mi się myli narzędnik z miejscownikiem. No co począć... ;)
            • soova Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 19:49
              Nazywam się Soova, jestem tłumaczem angielskiego i od niedawna myli mi się twelve z twenty.... :(
              • nessie-jp Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 21:55
                soova napisała:

> Nazywam się Soova, jestem tłumaczem angielskiego i od niedawna myli mi się t
                > welve
                z twenty.... :(

Nazywam się Nessie, jestem tłumaczką angielskiego i OD ZAWSZE, od 19 lat, myli mi się June z July i Dutch z Dane.
                • jota-40 Re: Złote mysli studentów 01.02.11, 22:15
                  gaudia napisała:
                  "Dziś święto filologów - na forum jest, zdaje się, jakaś reprezentacja? To wsiewo harosziewo:) "

- o, to wczoraj był Dzień Filologa? Się wzruszyłam. Dziękuję w imieniu inszych filologów. A ja myślałam, że tylko ogólnoświatowy Dzień Przytulania ;)
                  • chomiczkami Re: Złote mysli studentów 05.02.11, 15:13
                    Ożeż. Uczę się na filologa, a absztyfikanta złapałam na Darmowym Przytulaniu. I nie zrobiłam podwójnej imprezy. Cóż za przeoczenie!
          • croyance Re: Złote mysli studentów 02.02.11, 07:12
            Moja kolezanka napisala kiedys, nie wiedziec czemu, 'wschood' i 'zachood' :-)
            • mankencja Re: Złote mysli studentów 02.02.11, 09:00
              jak notuję po francusku, a potem szybko dodaję coś po polsku, czasem wychodzą mi z rozpędu dziwne rzeczy - np. "-que" zamiast "-k" (np. jednaque").

na szczescie zauwazam to od razu.
              • mankencja Re: Złote mysli studentów 02.02.11, 09:01
                a teraz ide sypac zlotymi myslami na egzamin z teorii literatury :)
                • chomiczkami Re: Złote mysli studentów 05.02.11, 15:18
                  A ja zdałam moją literaturę. To dziwne. Bardzo dziwne ;). Ale zdałam, zdałam! Na cnotliwe 3! Od jutra się uczę, oczywiście!

Wyjątek z testu: w pytaniu było, dlaczego opowiadanie "Pojken med såpbubblorna" to BRO (most) pomiędzy latami 40 i 50. Kolega zrozumiał, że w pytaniu jest napisane BROR (brat) i wyprodukował długą wypowiedź o braterstwie ;).
                  • dakota77 Re: Złote mysli studentów 05.02.11, 15:52
                    Chlopiec z mydlana piana? Dobrze rozumiem?:)
                    • chomiczkami Re: Złote mysli studentów 05.02.11, 19:15
                      Bańkami mydlanymi :D blisko.
                      • dakota77 Re: Złote mysli studentów 05.02.11, 19:20
                        No wiem, mialam nadzieje, ze mozna mniej doslownie:). Moj szwedzki jest bardzo podstawowy, bo wciaz mam lenia i sie nie ucze, wbrew temu, co sobie wciaz obiecuje, ale zawsze sie ciesze, jak cos zrozumiem:)
    • ginestra Re: Złote mysli studentów 02.02.11, 11:22
      Coś apropos wykladowców i studentów - skecz z egzaminu (i to akurat z historii ...):

grzesioc.wrzuta.pl/film/19x3VdmDer5
      • marajka Re: Złote mysli studentów 03.02.11, 17:02
        Ja wolę ten

www.youtube.com/watch?v=6Vo9kz9upUI
    • budyniowa123 Z wydziału nauk geograficznych... 13.02.11, 19:46
      Zajęcia z doktorantką.

W skrócie... padło pytanie czemu znaczna część zamków ja jurze krak-częst. jest w ruinie.

Cisza.

No ok, pierwszy rok, więc prowadząca zajęcia podpowiada:

a słyszeliście o potopie szwedzkim?

Na co ktoś z sali:

No tak! POTOP! Woda rozpuszcza wapienie...

Kurtyna
      • kkokos Re: Z wydziału nauk geograficznych... 13.02.11, 19:52
        > No tak! POTOP! Woda rozpuszcza wapienie...

cudo :) :)
      • ginny22 Re: Z wydziału nauk geograficznych... 13.02.11, 22:30
        To chyba w "Sposobie na Alcybiadesa" był tekst:
        - Kto napisał "Potop"?
        - Żeromski, bo on mieszkał nad rzeką.

Studenci geografii przebili fikcję literacką :D
      • nessie-jp Re: Z wydziału nauk geograficznych... 14.02.11, 02:41
        No co chcesz, jak na geografów to kombinowali prawidłowo :))) W końcu rozpuszcza? No rozpuszcza!
        • jhbsk Re: Z wydziału nauk geograficznych... 14.02.11, 08:44
          No pewnie. Jak widać zjawiska krasowe mieli opanowane do perfekcji.
        • budyniowa123 Re: Z wydziału nauk geograficznych... 14.02.11, 10:44
          No rozpuszcza, rozpuszcza... wiesz, świeżo po maturze, geografia zdana, ale na historię czasu zabrakło:P
    • bat_oczir Re: Złote mysli studentów 19.02.11, 18:43
      aż się boję coś napisać, bo jak swego czasu pisałem, że poziom edukacji w Polsce drastycznie spadł i że to przez brak oczytania, to znalazłem się w sytuacji zajączka otoczonego przez brytany....:) :)

Ze swej strony dorzucę anegdotę z egzaminu na Wydział bodajże Prawa UJ. Na ustnym z historii potencjalny student dostał pytanie - jak nazywał się dowódca polskiej dywizji pancernej walczącej w ramach "drugiego frontu" w czasie II wojny światowej? Potencjalny student nijak na tego genrała Maczka wpaść nie mógł....a traf chciał, że na stoliczku przed zmęczoną komisją stały talerzyki z łakociami, w tym z .....makowcem. Litościwy profesor dyskretnie pokazał potencjalnemu studentowi kawałek makowca i powiedział - "No, panie kolego.....proszę tu popatrzeć...z niczym się to panu nie kojarzy?...proszę pomyśleć.....zastanowić się....."

Potencjalny student w milczeniu przyglądał się makowcowi, po czym podniósł na profesora oczy zranionej sarny i spytał...

- Eee.......generał CIASTOŃ?????

:)
      • nessie-jp Re: Złote mysli studentów 19.02.11, 23:16
        > - Eee.......generał CIASTOŃ?????

Ale może darujmy sobie zwietrzałe urban legends i kawały z taaką brodą i zostańmy przy realnych złotych myślach studentów?

• bat_oczir Re: Złote mysli studentów 20.02.11, 11:59
          > Ale może darujmy sobie zwietrzałe urban legends i kawały z taaką brodą i zostań
          > my przy realnych złotych myślach studentów?

piszę za Gazetą Krakowską sprzed jakichś....bo ja wiem.....5-6 lat? Ew. pretensje do niej :).

Natomiast za autentyczność "Volkswagena Amadeusza Mozarta" ręczę :).
          Podobnie jak za pewnego studenta medycyna, który na zajęciach z historii medycyny poproszony o podanie nazwisk znanych polskich lekarzy okresu międzywojennego zaczął od profesora Wilczura.
          • nessie-jp Re: Złote mysli studentów 20.02.11, 21:25
            > piszę za Gazetą Krakowską

No tak, bo jak w gazecie napisali, panie dzieju, to znaczy musi być świnto prowdo.

Pewnie w tej samej gazecie napisali, że Polacy nie czytają gazet?
            • bat_oczir Re: Złote mysli studentów 20.02.11, 21:41
              a taką agresję to gdzieś darmo dają, czy trzeba ekstra dopłacić, coby się zaopatrzyć?
      • rannie.kirsted Re: Złote mysli studentów 20.02.11, 20:57
        mistrzostwo:D:D:D:D:D
    • tawananna Re: Złote mysli studentów 19.02.11, 22:02
      Z testu o językach świata na jednej z filologii:
      Większość mieszkańców Ameryki Południowej mówi po portugalsku. Wyjątkiem jest Indonezja, gdzie mówi się po niderlandzku.
      O tym, że niemal 1/4 studentów z rozpędu napisała, że Portugalia jest w Ameryce Południowej, już nawet nie wspomnę...
      • kkokos Re: Złote mysli studentów 20.02.11, 11:16
        > O tym, że niemal 1/4 studentów z rozpędu napisała, że Portugalia jest w Ameryce
        > Południowej, już nawet nie wspomnę...

chętnie w to wierzę, patrząc, jak ludzie tytułujący się magistrami piszą o krajach latynowskich :)
    • 2swineczki Re: Złote mysli studentów 14.01.12, 20:36
      sytuacja prawdziwa, sama widzialam i slyszalam, zadne urban legend.
      Zajecia z religii, wtedy jeszcze w salce katechetycznej.
      Wpada zziajany spoznialski i rzuca zakonnicy prowadzacej zajecia: pochwalony!
      zakonnica: ale kto?
      spoznialski: eee... (po chwili tzw. confusing, pewnym glosem) ksiadz!!!!
      Zakonnica: jaki ksiadz????
      spoznialski: (dumnie i tubalnie) KSIADZ PROBOSZCZ!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka