Dodaj do ulubionych

Borejkowski herb?

29.09.11, 23:59
www.szlachta.org.pl/dokumenty/lista-czlonkow.html
Tak sobie przeglądam stronę Związku Szlachty Polskiej i proszę, jest Borejko:) Ciekawe czy Borejki z Kresów miały pochodzenie szlacheckie, czy chłopstwo i chamstwo proszę ja Was?

I czy ktoś może mi powiedzieć na jakiej zasadzie istnieje w Polsce "szlachectwo"? Przecież stan szlachecki został zniesiony w 1921. Więc o co chodzi z tymi herbami, zostały zachowane, czy to tylko tradycja? Np. ja się dokopię do herbu i będę się mogła tam zapisać jako Iksińska herbu jakiegośtam? Dlaczego zięć Kulczyka to książę, skoro w Polsce nie ma książąt? Zagraniczny tytuł czy jak?
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: Borejkowski herb? 30.09.11, 06:21
      No nie do konca zostal zniesiony, konstytucja z 1935 pozwolila na poslugiwanie sie szlacheckimi nazwiskami, a obecna nie wypowiada sie na ten temat, a wiec mozna uznac, ze tego nie zakazuje.

Co do tych ksiazat, to nie jest tak, ze ich nie ma. Polska szlachta byla nontytularna, czyli np. kazdy hrabia byl z obego nadania. Ale akurat po Unii Lubelskiej pozwolono uzywac tytulow ksiazecych potomkom Ryrykowiczow, Giedyminowiczow, potem doszli ksiazeta z obcych nadan, jak Radziwillowie chociazby. Potem tez tytuly ksiazece zaczal tez zdaje sie nadawac sejm. Czartoryscy to Giedyminowiczowie.
      • marslo55 Re: Borejkowski herb? 03.10.11, 11:32
        dakota77 napisała:
        "No nie do konca zostal zniesiony, konstytucja z 1935 pozwolila na poslugiwanie sie szlacheckimi nazwiskami, a obecna nie wypowiada sie na ten temat, a wiec mozna uznac, ze tego nie zakazuje."
        Przypomniałam sobie, jak któryś z Lubomirskich czy innych Lanckorońskich zszokował się wypowiedzią eksperta, który uznał, że jego córka nie ma praw do tytułu książęcego. Oplułam się herbatą, gdy przeczytałam: "Nie rozumiem, dlaczego ktoś mówi, że moja córka nie jest księżniczką. To NIEGODZIWE."
        • ding_yun Re: Borejkowski herb? 03.10.11, 12:29
          Tak, to Jan książę Lubomirski, mąż Dominki Kulczyk :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka