Dodaj do ulubionych

ja, dramaturgini

05.05.14, 22:56
lo jezuuuu
zainspirowana dawnymi watkami probowalam rozpisac na sceny - tylko slowa i gesty, ani wyrazu odautorskiego komentarza - dwie z powiesci MM
szosta klepka wychodzi swietnie, cos jak bardzo udane i naprawde, przepraszam , cieple, zyczliwe swiatu i ludziom kino familijne, tyle ze w teatrze, poszlabym na to i dzieci zaprowadzila

komu sie chce, niech sprobuje podobnego zabiegu z CP, S lub McD
teatr grozy
MM naprawde nie zdaje sobie sprawy z tego, co pokazuje
Obserwuj wątek
    • meduza7 Re: ja, dramaturgini 06.05.14, 11:10
      Niezły pomysł, przy okazji jeszcze bardziej uwidacznia się sztuczność języka, jakim oni wszyscy mówią ("moje zdanie jest odmienne, choć wychodzę z podobnych przesłanek" - czy jak to tam leciało).
    • piotr7777 tak się chyba nie da 07.05.14, 17:27
      ...to znaczy nie da się przerobić epiki na dramat. Albo będzie to sztuczne (wyrzucając partię narratora eliminuje się sporą część informacji) albo nie będzie wiernie oddawało ducha oryginału (to co jest w narracji będzie przenoszone do dialogów).
      Prosty przykład - początek KK. Gabriela i Ida spotykają Janusza, który próbuje się tłumaczyć przed Gabrielą, ta go spławia, Ida dziwi się siostrze.
      W powieści mamy od razu wyjaśnienie sytuacji. W filmie w tym miejscu włączono by retrospekcję. A w sztuce? Albo monolog wewnętrzny Gabrieli albo rozmowa G. z J. zawierałaby więcej informacji (wbrew oryginałowi) albo - również wbrew oryginałowi - Gabriela musiałaby wyjaśnić siostrze przyczyny swego zachowania, ale wtedy np. kłamstwo Idy o narzeczonym z następnego dnia miałoby inny sens.
      Także możemy sobie oczywiście po raz kolejny podyskutować o wyższości starych części nad nowymi, ale od strony technicznej nie widzę powodzenia tego przedsięwzięcia.
      • tt-tka Re: tak się chyba nie da 07.05.14, 22:28
        Piotrze, przeciez ja sie tylko bawie ;-)
        a powaznie mowiac, da sie
        jezeli utwor epiczny ma w sobie dynamike, wystarczy jednozdaniowe uzupelnienie, po wykresleniu wszystkich przymiotnikow
        - Twoj przyklad - dosc, jesli G. powiedzialaby "porownal mnie do kwiatu jabloni, drzacego na wietrze. i Gosie, Henie, Krysie (ew. cala reszte druzyny) tez"
        i akcja toczy sie dalej
        • tt-tka Re: tak się chyba nie da 07.05.14, 22:31
          zreszta w potwornie przegadanej bachoriadzie tez sie da, tylko nie ma po co
          kawal dobrej, pelnej humoru obyczajowki - jak najbardziej
          a kiepskich horrorow rodzinno-psychotycznych nie lubie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka