Dodaj do ulubionych

Pomysł na FF o Laurze

16.01.18, 17:26
Może Diana/Nela/Lidia mogłaby się wypowiedzieć lub spróbować takie coś stworzyć (FF na ten temat o którym zaraz napiszę) i pokazać na forum, że można porozmawiać na inne niż bardzo osobiste tematy.
Zawsze ciekawiło mnie jak wyglądał związek Laury i Naszpana pomiędzy mega romantycznym początkiem a ślubem. O ile dobrze kojarzę to było pomiędzy czerwcem 2009 a grudniem 2010 (między Sprężyną a McDusią). Laura jako zbuntowana indywidualistka powoli poskramiana do roli sarenki. Jak układał się im ten związek. Ja wyobrażam sobie, że musiały być wzloty i upadki, jakieś kłótnie, burzliwe rozstania i romantyczne pojednania, zabawne i interesujące przygody. Szkoda, że właściwie niewiadomo jak z niezależnego Tygrysa zrobiła się uległa Sarenka. Nie wierzę, że ten ich związek wyglądał tak mdło i nudno cały czas jak to jest pokazane w okolicach ślubu.(Aaadammm... itp itd) I czy naprawdę taka się zrobiła czy to tylko chwilowe. Diana w wątku Dlaczego nie mogę tu pisać? ciągnie temat sporu na forum.A może faktycznie warto porozmawiać o Laurze skoro ma coś do powiedzenia na ten temat?
Obserwuj wątek
    • lidiaogryzek Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:36
      Laurę uważam za swoją bohaterkę i ja będę decydować w jaki sposób ją poprowadzę i w jaki rozwinę akcję
      • gat45 Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:37
        lidiaogryzek napisała:

> Laurę uważam za swoją bohaterkę i ja będę decydować w jaki sposób ją poprowadzę
        > i w jaki rozwinę akcję

Wykupiłaś prawa autorskie od MM ?
      • guineapigs Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 20:11
        Postac Laury Pyziak stworzyla MM, jesli chcesz kontynuowac jej losy czy opisywac jakis fragment jej dziejow nieopisany w Jezycjadzie, to musisz bazowac na Jezycjadzie i - tam da ra dam - psychologii. Oraz, przede wszystkim byc moze - zachowac styl tej postaci (co jest takowoz zadaniem 'psychologicznym').
        Zawsze znajda sie wrogowie i aprobakanci twego pomyslu - i o to w tym chodzi! Po co komu postac, o ktorej nie ma jak dyskutowac, bo wszystko sie zgadza kazdemu? Taka postac moze byc, np. trzecioplanowa, by jakos laczyc rozne akcje.
        Taka postac stworzyl rezyser OiM (mam watpliwosci, czy pisac nazwisko...), uzyl w tym celu postaci Heleny. Piekna, madra, dobra, poddana wszystkiemu. Skrzetuskiego kupuje oczat swym niebiesiem i niczym wiecej. Chyba ona nawet nie mowi tam wiele, po prostu jest i to wystarcza.
        Ale tu juz Bupu powie wincyj, ona jest fachowiec od tych spraw.
        A tak a propos... nie odnosisz wrazenia, ze w twoim zyciu wszystko kreci sie wokol 'ja'?

O rany, napisalam slowo 'aprobakanci'! Prosze mie do jakiejs nagrody nominowac, najlepiej poetyckiej. Piekne to jest, bede to prawnukom pokazywac. Jam to stworzyla!
    • rosa_huberman Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:40
      Nie czytałabym czegoś, co ta osoba. Już kiedyś wmawiała, iż fanfik ma być o Jeżycjadzie. Skłamała i dodatkowo pisze, że to jej podszywka umieszczała te rzeczy. Laura pozostaje jedynie pretekstem, by ciągnąć swoją grę, dalej się tutaj użalać. Inne dziewczyny pewnie też potwierdzą. Zamierzam zresztą zawiesić bytność na kilka dni, bo atmosfera zgęstniała. Słusznie jednak nie okazywać zainteresowania. Twoja propozycja będzie dla niej pożywką na większą aktywność.
      • ribezla Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:52
        Zobaczymy. Bez sensu te kłótnie tutaj. Czytam to wszystko od jakiegoś czasu ale nie do końca jestem obeznana z historią konfliktu związanego z Dianą, bo posty znikają szybko, nie do końca wiem co nabroiła, bo jej rzekomego fanfika nie czytałam. Forum czytam od czasu do czasu od kilku lat, ostatnio regularnie, bo akurat dużo siedzę w domu, w końcu postanowiłam się zacząć odzywać. Nie bez obawy, że teraz każda nowa osoba może wzbudzać podejrzenia. Cały czas Diana dostaje szansę zacząć rozmawiać normalnie, a wciąż trwa spór co kto komu zarzucił itp. Nie mniej jednak, jako, że z przyjemnością czytałam zamieszczane na forum fanfiki, chętnie bym przeczytała jakiś nowy. Może ktoś inny coś napisze, niekoniecznie o temacie jaki podsunęłam.Lubię postać Laury i jak dla wielu osób to zrobienie z niej łagodnej i uległej sarenki jakoś mi zupełnie nie pasuje.
        • rosa_huberman Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:54
          To Ci powiem że mnie nazwała wariatką. Fajna dziewuszka. Obraża, rzuca aluzje seksualne, kłamie.
          • ribezla Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 18:03
            A to widziałam. I zauważyłam te zmiany imienia, wieku i tematyki problemów. I zainteresowanie sprawami podszytymi erotyzmem itp. Mnie pasuje fakt, iż pani MM nie opisuje scen tego typu. To nie literatura erotyczna. To tak jakby w filmie familijnym pokazywano sceny erotyczne. Łatwo się domyślić, że bohaterowie mają życie seksualne, jak większość ludzi, ale lepiej, że jest to pozostawione niedopowiedziane, w sferze domysłów. W końcu nie o tym są książki. A fanfika ani bloga nie czytałam. Widzę jednak, że Diana jest nastawiona dość bojowo jak się próbuje z nią rozmawiać lub nawiązywać do czegoś o czym możnaby porozmawiać.
          • zla.m Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 20:07
            Moja droga, tutaj ludzie umieją czytać. I co wyczytują? Ano to, że
            - po pierwsze - atakujesz lidię/dianę czy jakjejtam z zapałem godnym lepszej sprawy i TY GŁOWNIE nakręcasz jatkę, już w kolejnym wątku
            - po drugie: piszesz jej takie słodkości jak "Dziwi cię brak przyjaciół i facetów, serio? Mnie już nie. Po tym co piszesz i jak. M Mało kto lubi wariatów. Osobę chorą darzy się zrozumieniem bezmyślną już niekoniecznie." a potem skarżysz się, że ci odpowiedziała w tym samym duchu.

Twoje zachowanie w reakcji na lidię przeszkadza mi dużo bardziej niż ona sama i jej konfabulacje. Nie wiem, dlaczego masz z nią taki problem, ale ewidentnie masz.
            • rosa_huberman Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 20:21
              Ale to nie ja piszę o prezerwatywach. O organizowaniu prezerwatyw dla facetów tylko ona. Skoro zakłada dziwne wątki to mam prawo się wypowiadać, jak inni. Skomentowałam w konekście zakładania kolejnych kon i rzekomego zainteresowania Jeżycjadą, a opowiadania pisała jej podszywka nie słyszałaś? Ona od pierwszego wątku kłamała. Dlatego nie dziwi mnie brak przyjaciół, jeśli z każdym tak postępuje.. Wybacz Ty pisałabyś o tak osobistych rzeczach na forum? Chyba można pomyśleć, że ma jakieś zaburzenia w związku z tymi aluzjami To żadna jatka. Dakota, Ribezla też się dziwiły.
        • dakota77 Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 18:07
          Diana ma szanse rozmawiac normalni, jak przestanie tworzyc alternatywne nicki i wersje wlasnej osoby, przyzna sie ze jest Diana i zacznie dyskutowac o Jezycjadzie. Ale moze niech kazdy wypowiada sie za siebie, bez rzecznikow, i pisze jak go wena dopadnie, a nie na haslo ;-)
        • vi_san Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 22:31
          No i fajnie, że wyszłaś zza krzaczka. Zaczęłaś pisać. Bardzo fajnie. Im nas więcej tym weselej, choć czasem temperamenty grają i szczęk oręża słychać. Ale czy ktokolwiek ma jakiekolwiek zastrzeżenia do Ciebie? Czy wzbudziłaś czyjeś podejrzenia? Myślę, że nie. Przegapiłaś aferę, bo nie bywasz stale, a administracja nie śpi. Było paskudnie, brzydko i wulgarnie. Ohydnie. Diana/Nela/Lidia ma bardzo charakterystyczny styl i sposób wyrażania - w sumie od pierwszego zdania wiadomo, że to ona.Po co najmniej dwóch aferach to i tak cud, że w ogóle ktoś ma jeszcze chęć i cierpliwość jej tłumaczyć, czym i dlaczego podpadła na forum... Ja, uczciwie mówiąc, ani chęci ani cierpliwości nie mam.
          A ad rem - niewiele FF lubię. Bo problem jest w tym, że niezwykle trudno jest tak poprowadzić postać by zgadzało się nie tylko to co ona w książkach robi, ale również by pasował jej portret wewnętrzny. By oddać jej emocje takimi jak mógłby je opisać autor - twórca. Nieco inną "kategorią" są FF z cyklu "nonsensy, SF czy horror" byle z danymi bohaterami - bo tam zwykle tylko imię, nazwisko i z grubsza wygląd się muszą zgodzić. Ale stworzyć DOBRY FF - to wyższa szkoła jazdy - bo trzeba być nie tylko niezłym pisarzem, mieć lekkość pióra [obecnie częściej klawiatury, ale to już detal], ale i umiejętność mimikry, naśladownictwa nie tylko odwzorowania psychologii postaci, ale i stylu pisania autora. Temu tak rzadkie sa na prawdę dobre fanfiki... Ja bym się nie podjęła.
          • ribezla Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 22:42
            Fakt, ciężko napisać coś co naprawdę będzie autentyczne z tym jak daną postać zaprojektowała pisarka. Bardzo ciekawie się czyta co ludzie tworzą, lubię te satyryczne fanfiki, ale też próby pisania czegoś "normalnego". Podobał mi się FF "Ja wam jeszcze pokażę", którego dokończenia niestety na forum zabrakło. Głupio wyszło, że odezwałam się tu w takim momencie, że każdy snuć może domysły czy nie jestem kolejnym alter ego jakiegoś dawnego forumowicza, tudzież ja to Rosa i piszę sama ze sobą. Niepotrzebnie się wypowiedziałam, ale obawiałam się zacząć "Cześć, jestem tu nowa...", bo wiadomo kogo to od razu przywodzi na myśl. Przegapiłam część afery Dianowej, fakt. Teraz widzę z kim tu mamy doczynienia. Wcale nie z nastolatką, trochę niedojrzałą, pragnącą uwagi i nie mającą jeszcze obycia w użytkowaniu forum, a z niekulturalną pannicą, która chce siać zamęt.Twierdząc, że "bardzo lubi z nami rozmawiać". Ot, tyle o aferze, nie chcę już się w to mieszać. Ignorować, a jej styl pisania bardzo charakterystyczny.Ja też lubię Laurę, dlatego z ciekawością przyglądałam się co z tej awanturki wyniknie. Lubię też Natalię, Cesię, Idę i Anielę z czasów dawnej Jeżycjady. (Ciekawostka, ciężko polubić postacie przedstawiane w Neo- są jakieś przerysowane, mało autentyczne, czasem niemal karykaturalne).
            • vi_san Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 23:04
              Laurę lubiłam, do "usarenkowienia" - jako ciekawie napisaną postać. Czy lubiłabym taką osobę "w realu"? Bardzo wątpię. Ale nie mam tez wątpliwości, że Laura nie znosiłaby mnie, więc byłybyśmy kwita. :D
              W ogóle o ile w Jeżycjadzie [tak do Pulpecji mniej - więcej] bohaterowie są świetni. Nie wszyscy są idealni, nie zawsze mają pięciogwiazdkową urodę, nie w stu procentach postępują perfekcyjnie - ale są życiowi i większość z nich zupełnie serio da się lubić. Mogą mieć za grube łydki albo kompleksy, może ich boleć gardło albo serce, i pomimo różnych przywar - ciekawie zaludniają świat Jeżyc. Od Pulpecji wzwyż [jak dla mnie!][ datuje się upadek Jeżycjady i przeistoczenie w twór pt Borejczada. Wszystkie bohaterki są piękne, mądre, dobre, odnoszą sukcesy w każdej dziedzinie życia za jaką się wezmą... I dlatego tak się tu czasem nad Neo pastwimy - głównie z żalu za tymi, którzy odeszli, albo których MM wynaturzyła do niestrawności. :)
    • dakota77 Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:43
      ribezla napisała:

Diana w wątku Dlaczego nie mogę tu pisać? ciągnie temat sporu n
      > a forum.A może faktycznie warto porozmawiać o Laurze skoro ma coś do powiedzeni
      > a na ten temat?

A skad wiesz, ze ma cos do powiedzenia na ten temat? ;-) Jesli ma, to moze w ktoryms momencie sie tym podzieli, zamiast intymnych szczegolow ze swojego zycia.
      • rosa_huberman Re: Pomysł na FF o Laurze 16.01.18, 17:52
        Eh, chyba czytasz mi w myślach, Dakoto. Na kilka dni stąd znikam. Życzę miłych, spokojnych dyskusji i do zobaczenia. Szkoda, że spokój znowu prysł przez te dziwne powroty niby to nowych użytkowników.
    • rosa_huberman Do Złej m 16.01.18, 21:36
      I co na to powiesz, szanowna M?
      Jak naprzykład ribezla to jest nowy nick, uwzięła się na mnie i ciągle mnie atakuje raz spod jednego nicka raz spod drugiego i jest na forum po to aby robić zadymę.

Ja z forum znikam. Być może nawet usunę konto, a ty dalej broń honoru nowej użytkowniczki. Wystosować jakiś wątek moderatorki, bo jak widać kasowanie nic nie daje. Niech to będzie szersza dyskusja. Każdy ma prawo się wypowiedzieć za kim jest. Czy uważa, że jestem trollem.
    • ribezla Re: Do Złej m 16.01.18, 22:04
      dobre! Ja, Ribezla, to zupełnie inna osoba. Śledzę ten cały spór od jakiegoś czasu. Dziwne zjawisko, więc się odezwałam. Chyba niepotrzebnie, nie chcę być wciągana w dziecinne spory. Czytam forum od bardzo dawna, kojarzę większość bywalców, nie odzywałam się wcześniej, obawiając się, że dyskusje na forum za bardzo pochłaniają czas. Teraz mam go więcej. Sprawa tego całego zamieszania zainteresowała mnie pod kontem psychologicznym.Dziwne, tak bardzo chcieć rozmawiać na forum, oburzać się o usuwanie wątków, a jak ktoś nowy, kto Cię nie atakował, próbuje wkręcić w jakąś normalną rozmowę, najpierw porównując Laurę do bohaterki "Przeminęło z wiatrem", później rozważając historię związku Laury i Adama, nie nawiązujesz zupełnie do takich wątków. Jeśli faktycznie lubisz Laurę, interesuje Cię ta postać i chciałabyś pokazać innym bywalcom forum, że umiesz rozmawiać o Jeżycjadzie bez wtrącania osobistych spraw, to w końcu konflikt by się skończył, a Ty mogłabyś rozmawiać na forum. Jednak chyba inne osoby mają racje, że to wszystko to czysta prowokacja i robienie sobie z ludzi jaj.
    • ribezla Re: Do Złej m 16.01.18, 22:16
      Puknij się w głowę, i kto tu ludzi napada i oskarża. To forum dla dojrzalszych osób a Ty wydajesz się być nastoletnią żartownisią. Racja, należy konsekwentnie unikać wszelkich reakcji na dociekanie dlaczego nie możesz być na tym forum. Rosa jest na tym forum od dawna. Wystarczy też porównać stylistykę mojego i jej pisania. Różni się nieco.Czytaj dalej Jeżycjadę, może troszkę ogłady nabędziesz i umiejętności kulturalnej rozmowy na poziomie.
    • rosa_huberman Re: Do Złej m 16.01.18, 23:33
      Dla przypomnienia, pani LidioOkryzek. Skonfrontuj i porównaj WŁASNE SŁOWA SPRZED KILKU MIESIĘCY: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,165004421,165004421,OT_Moj_ostatni_watek_w_sprawie_trolii.html.
      Gwoli tego, że Ci odpisuję. Cóż, jak zakładasz kolejne wątki trudno tego nie robić. Wywołujesz to swoim zachowaniem i odpowiedziami. I porównaj wątek założony wczoraj przez samą siebie, jeśli jesteś inną użytkowniczką, jak twierdzisz:
      Może w końcupadnie w końcu wyjaśnienie skąd to przekonanie, że cię atakuje? forum.gazeta.pl/forum/w,25788,165430006,165430006,Dlaczego_ja_tu_nie_moge_nie_pisac_.html.
      Jedynie się wypowiadam, a dlaczego masz powyżej.
      • tt-tka Re: Do Złej m 16.01.18, 23:38
        Rosa, przeciez to glownie Ty ja karmisz. Po co ?
        • rosa_huberman Re: Do Złej m 16.01.18, 23:48
          Skoro zakłada wątki i o mnie mam prawo przeczytaj lepiej to:a jak myślicie w jakich pozycjach Laura kocha się z Naszpanem? Bo gdyby MM to opisała, to też bym się tak chciała parzyć jak ona. Bo Laura jest moją idolką i staram się być taka jak ona. i kąśliwą ripostę Złej M. Dziwie się, że nie ma na takich ludzi skuteczne metody. Nie można jakoś zabezpieczyć forum przed tego rodzaju SPAMEM? Na niektórych forach jeżeli pojawiają się charakterystyczne osoby j istnieje opcja, że wątki od razu przechodzą do kosza. Dbają o to admini.
          • tt-tka Re: Do Złej m 17.01.18, 00:11
            Ja nie mowie, ze nie masz prawa, tylko pytam, po co to robisz. Takie stworzenie zdycha niekarmione albo idzie pod inny most. A Ty wytrwale podkarmiasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka