ako17
15.07.24, 22:05
Jest dwóch takich, pierwszoplanowych.
Nie będę tu rozprawiać o braku rozróżnienia pomiędzy Szymonem a Jędrkiem, czy pomiędzy braćmi Lisieckimi, ani, tym bardziej, rodzeństwem Burczykowskich.
Tak czy siak (jakieś 5 lat starszy) Konrad oraz Ignaś to jest wg mnie bardzo podobna kreacja bohatera.
Obaj szczupli, bruneci - tylko Ignaś w końcu wyrósł, a niski Konrad - nie wiadomo, w DP Aurelia (owszem, starsza od niego) była wyższa. Jeden z grzywką na chmurnym czole a'la Rimbaud, drugi z loczkiem. Ubierający się nad wyraz starannie, zarazem nieadekwatnie w oczach rówieśników.
Obaj nadwrażliwi, skoncentrowani nadmiernie na sobie, zafiksowani na punkcie swojej pasji (Konrad - teatr, Ignaś - poezja), przemądrzali, nad wiek dorośli i jednocześnie dziecinni.
Obaj dręczeni przez nierozumiejące ich, lubujące się w rozwiązaniach siłowych otoczenie, jednocześnie zakompleksieni i zarozumiali.
Mający świetne wyniki w nauce.
Pozbawieni realnego wsparcia od swoich rodzin w problemach (Konrad nie miał za bardzo od kogo wsparcia dostać, Ignaś miał, ale nie wiedzieć czemu, nie dostawał).
Obaj - wielbiciele płci pięknej, przy czym Ignaś bardziej dostawał na jej tle małpiego rozumu i pakował się w niezręczne sytuacje typu rozbita głowa, Konrad nawet większego Gburka dał radę rozłożyć i prowadził rower jako zwycięzca (yyy...).
Obaj, w końcu, poślubili dziewczęta poznane młodo (bardzo drobna różnica, że K swoją pierwszą "miłość", Ignaś - swoją 1/2 - Trolli w przypadku Ignasia nie liczę, to była, moim zdaniem, tylko próba zagrania na nosie Józefowi). Wybranki obu mają wyraźnie artystyczne inklinacje.
1. Czy ja się mylę, że Tajna się na zeszłoroczne spotkanie "przebrała" za Konrada, a rozpoznano ją jako Ignasia?
2. Czy kto, poza mną, widzi podobieństwo tych postaci?
3. A może kto widzi inne takie recyclingi postaci? To, oczywiście, tylko przy założeniu, że te pierwsze są bardzo podobne. Na razie wg mnie Ignasia i Konrada odróżnia tylko wzrost i odstające od Ignacego uszy.