20.07.03, 12:56
Wśród moich znajomych nie ma ludzi,którzy lubiliby Christie,ale wierzę,że
tacy istnieją.Proszę,piszcie i podzielcie się swoimi wrażeniami odnośnie jej
twórczości.Może na początek stworzymy listę jej najlepszych powieści?Czekam
na propozycje.
Julka
Obserwuj wątek
    • m_q Zdecydowanie "13 Murzynków"... 21.07.03, 11:41
      ... a zaraz potem "Morderstwo w Orient Ekspresie".

MQ
      • sloggi Re: Zdecydowanie '13 Murzynków'... 21.07.03, 13:37
        Podałbym w odwrotnej kolejności :)
      • carollina Re: Zdecydowanie '13 Murzynków'... 22.07.03, 14:58
        Czy aby nie było ich tylko 10?
    • jassut Re: Witajcie! 21.07.03, 15:58
      dylan2002 napisała:

> Wśród moich znajomych nie ma ludzi,którzy lubiliby Christie,ale wierzę,że
      > tacy istnieją.Proszę,piszcie i podzielcie się swoimi wrażeniami odnośnie jej
      > twórczości.Może na początek stworzymy listę jej najlepszych powieści?Czekam
      > na propozycje.
      > Julka

Kiedy sięgam po Christie, to muszę trochę poczytać, żeby się zorientować, czy
      juz to znam czy nie. Tytuły mi się zacierają, tyle ich było. Preferuję te bez
      Poirot. Kocham te książki, za ich styl, archaiczność, ironię- czytając czuję
      się jakbym gadał o bulionie, ale z nie byle kim. I to obcowanie z panią Agathą
      mnie cieszy jak dzieciaka. Ulubiona książeczka to "Mężczyzna w brązowym
      garniturze", Zrobiłem nawet z tego adaptację tv.
      • lunatica adaptacja tv? 06.08.03, 00:44
        a można to było zobaczyć w tv? czy dopiero będzie można? czy w ogóle nie
        będzie można?
    • moboj Re: Witajcie! 22.07.03, 11:11
      witam:)
      uwielbiam kryminały Agathy Christie i zgadzam się z opinią, jaką o Jej
      książkach wygłosiła Wisława Szymborska. otóż nasza noblistka stwierdziła, że te
      kryminały lubi, bo są takie kameralne pod względem liczby trupów:) i ja się z
      tym zgadzam. niemniej jednak moją ulubiona książką jest "13 murzynków", a tam
      juz tak kameralnie nie jest:)
      • moboj 10 murzynków, a nie 13 !!! 22.07.03, 23:46
        o jak mogłam... jam niegodna czytac agathy christie. tak się zasugerowałam tymi
        trzynastkami, ze sama popełnilam gafę:) przeciez to była powieść "dziesięciu
        murzynków", a nie 13:)
        • carollina Re: 10 murzynków, a nie 13 !!! 23.07.03, 07:37
          moboj napisała:

> o jak mogłam... jam niegodna czytac agathy christie. tak się zasugerowałam
          tymi
          >
          > trzynastkami, ze sama popełnilam gafę:) przeciez to była powieść "dziesięciu
          > murzynków", a nie 13:)

Uff, to dobrze. Tak mi się właśnie wydawało. A może najprościej będzie się
          posługiwać angielskim tytułem - „And Then There Were None”- w którym nie ma
          ani trafień w 10-kę ani pechowych 13-ek?
          Głos natomiast oddaję na „4.50 z Paddington” .
    • dylan2002 Re: Witajcie! 23.07.03, 10:11
      Oczywiście,że 10, był nawet taki wierszyk ładny.Chcę teraz wyróżnić kilka
      innych powieści,które na to zasługują: 'Zło,które żyje pod słońcem','Godzina
      zero' i zbiór opowiadań 'Dwanaście prac Herkulesa'.To na razie wszystko.
    • lavia Re: Witajcie! 23.07.03, 23:25
      Uwielbiam czytać Agatkę w oryginale. Traktowałem to początkowo jako jeden ze
      sposobów nauki angielskiego, ale same powieści tak mnie wciągnęły, że je wręcz
      połykałem. Oczywiście angielszczyzna tam trochę archaiczna ale myślę że
      zrozumiała nawet dla osób średnio znających angielski. W czasie studiów
      dowiedziałem sie , że moja profesor historii Średniowiecza również
      rozczytywała sie w powieściach A. Christie, traktując je nie tylko jako
      wprawkę do angielskiego ale również jako świetny materiał do dedukcji.
      Notabene ta profesor jest siostrą zakonną.
      • carollina Dlaczego archaiczny? 24.07.03, 07:53
        lavia napisał:

> Oczywiście angielszczyzna tam trochę archaiczna

Dlaczego archaiczna angielszczyzna ? Ja na przykła, zupełnie współcześnie,
        trafiłam na CPE pytanie, na które odpowiedziałam tylko dzięki przeczytaniu
        kryminału, w którym Hercules Poirot tłumaczył, w jakim kontekście używa się
        słowa „ajar”.

Ina
    • lunatica Re: Witajcie! 06.08.03, 00:49
      witajcie... w agacie zakochałam się lata temu... i tak to trwa. uwielbiam ją
      za klimat i kameralność opowieści... zdecydowanie wolę czytać, adaptacje
      telewizyjne rozcarowały mnie bardzo :-(... ale podobał mi się kiedyś emitowany
      w tvp serial o HP z Davidem Suchetem (bodajże) w roli Herculesa... oddawał
      klimat. ostatno puszczali go na hallmark'u, ale nie mam tego kanału :-(. cóż.
      może o kiedyś wznowią w tvp. pozdrawiam wszystkich miłośńików nieśmiertelnej
      AC.
    • lunatica Re: Witajcie! 06.08.03, 00:49
      aha. wśród moich znajomych wielbicieli AC też jak na lekarstwo.
    • dylan2002 Re: Witajcie! 06.08.03, 13:07
      Filmy z Suchetem często pojawiają się na Hallmarku i na Canal+.Moze masz
      jakichs znajomych,ktorzy mogliby nagrac ci to na video?Mnie te filmy troche
      rozczarowuja,sa takie szare,a swiat przedstawiony przez Agate nie jest taki!Ale
      to chyba naturalne odczucia w przypadku adaptacji!Z panna Marple ogladalam
      chyba tylko 'Zwierciadlo peka w odlamkow stos' i podobalo mi sie.Lubie tez
      film 'Smierc na Nilu',chociaz rzeczywiscie Suchet jest lepszym Poirotem.Pasuje
      idealnie!
      Piszcie,żeby cos sie dzialo na tym forum!
      J.
      • lunatica Re: Witajcie! 06.08.03, 15:21
        to fakt, że są szare, ale jednak trzymają się konwencji... może uda mi się
        znaleźć kogoś, kto nagra mi na video kilka odcinków... zobaczymy. pozdrawiam,
        L.
    • dorotace Re: Witajcie! 13.09.03, 17:19
      Twoi znajomi mają pecha. Naukowcy dowiedli, że vzytanie kryminałów Christie tak
      uaktywnia mózg, że chorni przed Alzcheimerem.
      • soofcia Re: Witajcie! 21.10.03, 08:55
        Witam,

Za to wśród moich znajomych jest sporo osób zaczytujących się AC. Z zasady, już
        od kilku lat, dzielimy się książkami i refleksjami. Współczuję samotnikom...

Pozdrawiam.
    • slotna Re: Witajcie! 25.12.03, 22:21
      Ja pożyczyłam po prostu którąś 'Agathę' mojej najlepszej przyjaciółce... teraz
      już całe nasze grono - jeszcze dwie koleżanki plus... uwaga, uwaga - kolega
      mający do tej pory alergię na słowo pisane - zaczytuje się w Agatcie, z czego
      oczywiście bardzo się cieszę;))
    • mamalgosia jestem nowa 31.12.03, 14:06
      tzn. poznałam Agathę dopiero 26 listopada, ale już przeczytałam 9 książek. Jak
      na razie najbardziej podobało mi się "Morderstwo na plebanii"
      • mia.and.mia ulubiona... 02.01.04, 21:56
        Ja chyba przeczytalam wszystko. Uwielbiam Miss Marple, ale moja ulubiona
        ksiazka jest "The Secret of Chimneys", gdzie nie pojawia sie zaden z 'wielkich
        detektywow'.
      • yanga Re: jestem nowa 08.01.04, 22:13
        Witaj, mamalgosiu, to ja, dawna yaga (teraz zalogowana). Ponieważ znam od dawna
        wszystkie powieści ACh., także te obyczajowe, śledzę Twoje postępy z wielkim
        zainteresowaniem. Tak trzymać, 9 w miesiącu ze świętami to bardzo dobry wynik.
        Czy znasz już "Morderstwo odbędzie się?" Bardzo to lubię. Zauważyłaś, że
        dotrzymałam słowa z tymi tytułami na agathachristie.pl?
    • poirot80 Re: Witajcie! 21.04.04, 10:50
      Książki Agaty Christie czytam od roku. Zaczęło się od "Zerwane zaręczyny" i tak
      mnie wciągnęło, że czytam kolejne. Moje ulubione? Jest ich sporo: Morderstwo w
      Orient Expressie, 10 Murzynków, Zabójstwo Rogera Ackroyda, Tajemniczy
      przeciwnik, Spotkanie w Bagdadzie, Mężczyzna w brązowym garniturze... Oj,
      jeszcze długo mogłabym tak wymieniać:)
      • ikkala Re: Witajcie! 01.06.04, 15:55
        Fajnie, że jest takie forum. Byliście na www.agatachristie.pl ? Ta ostatnia
        zagadka była naprawdę trudna. Z tą na czerwiec pójdzie chyba o wiele łatwiej.
        Pozdrawiam!
        • poirot80 Re: Witajcie! 01.06.04, 19:26
          Ta zagadka na czerwiec też jest trudna. Echhh, jakoś nie mam pamięci do takich
          szczególików. Nawet nie jestem pewna, czy już czytałam książkę, w której
          znalazł się ten fragment.
          • agao1984 Re: Witajcie! 01.06.04, 20:10
            Też nie wydaje mi się prosta. Wiem, że gdzieś to czytałam, ale chyba dawno i
            nie pamiętam. A w maju wygrała tylko jedna osoba (a zazwyczaj były chyba 3),
            więc rzeczywiście musiało być ciężko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka