Dodaj do ulubionych

Tym razem serio

22.09.05, 08:45
Wczoraj dorwałam autobiografię naszej ulubionej autorki i jestem świeżo po
lekturze. I okazało się, że Opium powstawało przez pięć lat! A dodam, że
według mnie jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza książka w serii
jeżycjadowej. No i pomyślałam sobie, że może w tym kontekście warto poczekać
jeszcze na Żabę... Ale tego dowiemy się w grudniu (taką mam nadzieję).
Obserwuj wątek
    • kosheen4 Re: Tym razem serio 23.09.05, 09:44
      elaw2 napisała:

> Wczoraj dorwałam autobiografię naszej ulubionej autorki i jestem świeżo po
      > lekturze. I okazało się, że Opium powstawało przez pięć lat! A dodam, że
      > według mnie jest to jedna z najlepszych

tak!
      ale drugiego opium już nie będzie, zmieniły się warunki polityczne, społeczne,
      ekonomiczne... kto dzisiaj będzie robił floridę z torebki? kto stoi dzisiaj w
      kolejkach?
      to se ne vrati - może i dobrze, może właśnie dlatego książka jest wyjątkowa.
      potem jest lekkie zachłyśnięcie się kapitalizmem i jego wytworami, a później już
      tylko tendencja spadkowa ;-)
      a czy wiecie, jaki tytuł ma Opium w rosole przetłumaczone na chiński tudzież
      japoński? nie pamiętam dokładnie, ale mniej więcej "siedemnastoletnia kreska u
      progu wiosny"
      śliczne!
      • agnieszka_azj Re: Tym razem serio 23.09.05, 09:56
        Na to, że "Opium" powstawało tak długo znaczący wpływ miały boje z cenzurą. To
        był problem: jak napisać to, co się myśli, tak żeby wszyscy zrozumieli, a
        cenzura nie mogła się przyczepić.
        Teraz cenzury nie ma, mozna pisać wprost i to nie zawsze jest lepiej (nie mam
        tu na myśli tylko pani M. ;-)))

A do "Opium" to chyba powinni przypisy zrobić, skoro współczesne czytelniczki
        pytają "Co stało się z rodzicami Kreski ?" ;-)))
        • magda_b Re: Tym razem serio 23.09.05, 13:06
          ja np. jak te kilkanaście lat temu pierwszy raz czytałam Opium to w ogóle tych
          ukrytych przekazów nie rozumiałam, że tata Borejko "jak zawsze w Polsce", że
          dom Kreski"dotknięty tym samym nieszczęściem" itd.
          • psiamama Re: Tym razem serio 23.09.05, 13:41
            Jak ja czytałam Opium po raz pierwszy tez nic nie rozumialam z tych ukrytych
            przekazów , dopiero po kolejnym przeczytaniu jak juz trochę dorosłam odkrylam
            druga stronę tej ksiązki i wtedy dopiero bardzo mi się spodobała! Jaki z tego
            wniosek ? Ze po raz wtóry potwierdza sie ze ksiązki MM są świetne nie tylko
            dla młodzieży ale tez doroslych.
      • fandzolka502 Re: Tym razem serio 27.12.05, 18:40
        to było:,,Kreska piętnastoletnia u kresu zimy''
    • borsuk_dawid Re: Tym razem serio 27.12.05, 18:26
      Czy uderzyło Was, tak jak mnie, że w Tym razem serio NIGDZIE nie wspomniany
      jest ojciec MM? Dlaczego? Nie chcę się bawić w niezdrowe ploty, w końcu to MM
      prawo pisać lub nie pisać o czym chce, ale tak mnie ciekawość nieco zżera. Może
      wiecie?
      • k_linka Re: Tym razem serio 28.12.05, 00:05
        Uderzylo nas... Nie znamy zadnych plotek i wlasciwie to znac wcale nie chcemy,
        przynajmniej my, k_linka :)
        Bo to nieladnie. Widac MM swoje powody ma.
        • baba67 Re: Tym razem serio 28.12.05, 09:25
          A mocno przezywane przez Laure odrzucenie przez ojca nie a nic Wam nie sugeruje ?
        • pati.kot Re: Tym razem serio 29.12.05, 13:56
          A czy wiecie gdzie można dostać "Tym razem serio"? Bo w księgarniach nie ma , czy będzie wznowienie? Miałam okazję tylko raz przeczytać i musiałam się bardzo speszyć, no i nie zdążyłam się nacieszyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka