Dodaj do ulubionych

Święta w Jeżycjadzie

04.11.05, 08:34
No właśnie. Jak do tej pory mieliśmy w Jeżycjadzie wszystkie chyba święta i
uroczystości przypadające w ciągu całego roku. Boże Narodzenie (Noelka), Nowy
Rok (Kalamburka, Język Trolli), Wielkanoc (Pulpecja), Dzień Dziecka
(Pulpecja), Noc św Jana (Nutria i Nerwus). Mieliśmy imieniny, dzień kobiet.
Tymczasem czy ktoś pamięta Dzień Wszystkich Świętych? W Kłamczusze, której
akcja rozgrywa się od maja do grudnia o ile dobrze pamiętam nie ma nic na ten
temat, ze zrozumiałych zresztą względów.
A jeśli chodzi o opisy świętowania, to najbardziej chciałabym być w Boże
Narodzenie u Żaków. Te migoczące gwiazdki, te świeczki i choinka. W końcu
dwie plastyczki w domu to miła sprawa. I nawet mysza w makowcu ma swój urok.
Obserwuj wątek
    • magda_b Re: Święta w Jeżycjadzie 04.11.05, 09:11
      dodam tylko że rytm Pulpecji wyznaczają własnie różne święta, nie tylko
      Wielkanoc, bo przecież zaczyna się ślubem Idy w Boże Narodzenie, jest
      Sylwester, Trzech Króli, Podkoziołek, Dzień Kobiet, Niedziela Palmowa, Dzień
      Matki, a kończy się wspomnianym Dniem Dziecka.
      Co do świąt, to rzeczywiście ten opis u Żaków jet cudowny, ale mnie
      nieodmiennie wzruszają też chwile u Borejków, np. kiedy Mila łaczy się z
      duchowo z Elką (mimo iż się wcale nie znają) i wiele innych
      • magda_b Re: Święta w Jeżycjadzie 04.11.05, 14:44
        a, Sylwester i Nowy Rok są w Kwiecie kalfiora też!
      • ala67 Re: Święta w Jeżycjadzie 04.11.05, 14:54
        Ja przed każdym Bożym Narodzeniem wracam do Noelki, żeby się powzruszać. Prawie
        czuję te smaki i zapachy...
        • laura-gomez Re: Święta w Jeżycjadzie 27.10.06, 12:02
          ja lubię "Noelkę" własnie za te Święta (poza tym tak jak Elce frajdę sprawia mi
          podglądanie ludzi i oglądanie ich mieszkań). Książka ta jest ciekawie
          zbudowana, bo dzieje się w ciągu jednego dnia. podoba mi się także
          konstrukcja "Pulpecji": jeden dzień - jedno święto. Wszystkich Świetych
          faktycznie w Jeżycjadzie nie ma, ale nikt nie wspomniał o Dniu Nauczyciela
          • the_dzidka Re: Święta w Jeżycjadzie 27.10.06, 12:15
            > nikt nie wspomniał o Dniu Nauczyciela

Wspomniał. W Kłamczusze - pamiętacie scenę z serduszkami wręczanymi
            nauczycielce?
    • kasztannova Re: Święta w Jeżycjadzie 28.10.06, 01:30
      Hm. Ja też lubię Noelkę przez Święta /ale i przez postacie, które lubie - od
      Cyryjka zaczynając (nie lubię Metodego) Tomcia lubię, no i mnostwo innych/ ale
      również najbardziej podoba mi się u Żaków. Może to dla tego, że u nich jest
      tyle ludzi i nie tylko rodzina, ale po prostu różne osoby, które tego dnia były
      pod ich dachem/?
      A jak u Was Święta wyglądają?
      Albo jakie macie marzenia - żeby jak wyglądały?
      • laura-gomez Re: Święta w Jeżycjadzie 31.10.06, 11:21
        kasztannova napisała:

> A jak u Was Święta wyglądają?
        > Albo jakie macie marzenia - żeby jak wyglądały?

Chciałabym, żeby u mnie w domu na Wigilii było tylu ludzi, ilu było u Borejków
        w Noelce. W końcu Boże Barodzenie to święto rodzinne, prawda?
        w odróżnieniu od mamy Borejko ja nigdy nie wzruszam się przy stole, tylko przy
        łamaniu się opłatkiem
        prezenty nie sa dla mnie ważne, ale lubię chodzić po sklepach, szczególnie
        wieczorem, kiedy choinki na wystawach i inne ozdoby ślicznie się świecą, i je
        kupować
      • the_dzidka Re: Święta w Jeżycjadzie 31.10.06, 14:17
        Święta sa dla mnie kompletnie bez znaczenia, po prostu kilka wolnych dni,
        podczas których mogę odetchnąć, że skończyło się wkurzające mnie do białości
        przedświąteczne szaleństwo marketingowe. Dla sprawienia przyjemności rodzicom
        jadę do nich na wigilię, po czym wracam i mam z głowy. Także emocjonalnie
        święta nic dla mnie nie znaczą. Być może gdyby były okazją do spotkania z
        rodziną, gdyby były spędzane w licznym gronie - myślałabym o nich inaczej. Ale
        jakos kiszenie się we własnym, trzyosobowym sosie niespecjalnie mnie pociąga.
    • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Święta w Jeżycjadzie 04.12.23, 01:24
      Odkopuję, bo ciekawi mnie ten Podkoziołek. Aż dziwne, że nie nawiązano do ludowej zabawy ze sztuczną kozą, wszak była to swego rodzaju metoda na podryw, więc do sagi, w której wszyscy się obowiązkowo żenią i wypełniają ramiona, pasuje jak ulał.

Wszystkich Świętych i Zaduszek też dziwne, że nie było, pewnie dlatego, że forum zaraz by zagrzmiał czemu Milicja nie odwiedza grobu Gizeli (bo jak znam MM, nie zrobiłaby tego na znak "wierności" czy coś).
      Ale taki grób Dmucha Świętego to aż się prosi o jakąś wzmiankę. Albo niech Grzyborz ruszy kalarepę na mogiłę ojca swego i trochę ją przeczyści. Ciekawe czy w ogóle wie, gdzie go pochowano. Albo niech młode Górskie raczą wypucować nieszczęsną Wiesię, z wdzięczności za zwolnienie pokoju dla jedynych, prawdziwych dziadków.
      Dobra, chyba już wiem dlaczego akurat te święta MM pominęła😝
      • bupu Re: Święta w Jeżycjadzie 04.12.23, 10:48
        tajna_kryjowka_pyziaka napisała:

>
        > Ale taki grób Dmucha Świętego to aż się prosi o jakąś wzmiankę. Albo niech Grzy
        > borz ruszy kalarepę na mogiłę ojca swego i trochę ją przeczyści. Ciekawe czy w
        > ogóle wie, gdzie go pochowano. Albo niech młode Górskie raczą wypucować nieszcz
        > ęsną Wiesię, z wdzięczności za zwolnienie pokoju dla jedynych, prawdziwych dzia
        > dków.

Święta Makrelo, ależ Wiesia żyje! Co wnuczki miałyby jej pucować na Zaduszki?

> Dobra, chyba już wiem dlaczego akurat te święta MM pominęła😝

Borejki z grobów rodzinnych mają do wyboru Gizele (którą mają gdzieś), albo mać Ignaca (ciekawe czy ten łysy gnom w ogóle o niej pamięta. Idę o zakład że jej grób w nieskalanym porządku utrzymuje Fela). I na tym koniec. Z mężów hmm, Kalarepa ma grób ojca (i pierwszej żony ale ona , wiadomo, się nie liczy), Robwąs też powinien mieć rodzicielska mogiłę w Poznaniu, ale flecistke zawlókł nie wiadomo po co do Łodzi. Marek i Flobry mają żywe mamusie, tatusiów jeden Bóg wie gdzie, drugi pewnie w USA, ale Monika powinna mieć w Posen groby przodków. Hmmm.
    • dziabka1 Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 12:28
      elaw2 napisała:

[ciach]

> Tymczasem czy ktoś pamięta Dzień Wszystkich Świętych?

[ciach]

Jedyny chyba raz dzień Wszystkich Swiętych był wspomniany w CR - w Łodzi Robrojek z Bellą chodzili na grób mamy z kwiatami i świecami.
      • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 12:40
        dziabka1 napisał(a):

> elaw2 napisała:
        >
        > [ciach]
        >
        > > Tymczasem czy ktoś pamięta Dzień Wszystkich Świętych?
        >
        > [ciach]
        >
        > Jedyny chyba raz dzień Wszystkich Swiętych był wspomniany w CR - w Łodzi Robroj
        > ek z Bellą chodzili na grób mamy z kwiatami i świecami.

Niezmiernie mnie ciekawi czy Robwąsiarz pamięta który to grób i czyj.
      • bupu Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 13:36
        dziabka1 napisał(a):

> elaw2 napisała:
        >
        > [ciach]
        >
        > > Tymczasem czy ktoś pamięta Dzień Wszystkich Świętych?
        >
        > [ciach]
        >
        > Jedyny chyba raz dzień Wszystkich Swiętych był wspomniany w CR - w Łodzi Robroj
        > ek z Bellą chodzili na grób mamy z kwiatami i świecami.

A że wspomnień Wąsiarza w tym samym tomie wynika, że flecistka zeszła była z tego padołu w Poznaniu. Ktoś mnie objaśni po jaką cholerę Wąs wlókł truchło żony do Łodzi?
        • ako17 Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 21:43
          bupu napisała:

>
          > A że wspomnień Wąsiarza w tym samym tomie wynika, że flecistka zeszła była z te
          > go padołu w Poznaniu. Ktoś mnie objaśni po jaką cholerę Wąs wlókł truchło żony
          > do Łodzi?
          >

1. żeby było bardziej dramatycznie?
          2. Może ona z tej Łodzi pochodziła, mieszkanie w PZ traktowała cokolwiek tymczasowo i jej wolą było spocząć w Ziemi Łodzkiej?
          • ako17 Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 21:45
            odnośnie do tytułu wątku: Święta w Jeżycjadzie to jest Gabriela. No, taka święta krowa (bo żyje).
            Jest także Dmuch Święty.
            Wydaje mi się, że już to kiedyś pisałam na tym Forum, ale dalipan, nie potrafię znaleźć wątku.
          • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 21:57
            ako17 napisała:

> bupu napisała:
            >
            >
            > >
            > > A że wspomnień Wąsiarza w tym samym tomie wynika, że flecistka zeszła był
            > a z te
            > > go padołu w Poznaniu. Ktoś mnie objaśni po jaką cholerę Wąs wlókł truchło
            > żony
            > > do Łodzi?
            > >
            >
            > 1. żeby było bardziej dramatycznie?
            > 2. Może ona z tej Łodzi pochodziła, mieszkanie w PZ traktowała cokolwiek tymcza
            > sowo i jej wolą było spocząć w Ziemi Łodzkiej?
            >
            >

Wiemy z CR, że po Łodzią mieszka matka denatki.
            • bupu Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 22:26
              tajna_kryjowka_pyziaka napisała:

> Wiemy z CR, że po Łodzią mieszka matka denatki.
              >
              >

Wiemy z CR że matka denatki mieszka na bliżej nieznanej wsi. A czy ona jest pod Poznaniem, Łodzią, czy Pacanowem, tego nie sprecyzowano. To po pierwsze. Po drugie nie widzę korelacji między podłódzką wsią a cmentarzem w Łodzi. Wsie, chciałam zauważyć, mają swoje cmentarze parafialne, więc denatka, skoro juz chciała wrócić na (czy raczej w) rodzinne morgi, powinna była raczej chcieć pochówku na własciwym terytorialnie cmentarzu parafialnym, a nie w Łodzi.
    • itsjustemichelle1 Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 15:04
      A Mikołajki? :D
      • bupu Re: Święta w Jeżycjadzie 06.12.23, 15:19
        itsjustemichelle1 napisała:

> A Mikołajki? :D

Jak mię pamięć nie myli wystąpiły nader wdzięcznie w "Kłamczusze".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka