Dodaj do ulubionych

obrzydliwe trolle

25.04.07, 15:50
Byłam ostatnio chora i by zapomnieć o złym samopoczuciu rozmyślałam sobie na
różne tematy.Jednym z nich był "Język Trolli" a ściślej sam tytuł.No bo
dlaczego akurat Trolli? Niby wszystko rozumiem-głowną bohaterką jest niejaka
Stachna Trolla a jej język ma być niby językiem dobra(że jest to jakoś mało
widoczne w tym zalewie nieszczęścia to już inna sprawa).Tylko,ze o ile mnie
pamięc nie myli trolle to obrzydliwe,śmierdzące stwory,wśród których są i
takie co "ludzkim mięsem nie pogardzą".Jak to się ma do jakiejś biednej
,chorej,szlachetnej dzieweczki.Widzieliście we "Władcy Pierścieni" trolla
jaskiniowego? Obrzydliwy,jakoś nie wyglądał na pacyfistę.
Jakoś mi to zgrzyta.Czy nic innego nie pasowało? Przepraszam,nic na to nie
poradzę,ze mi się troll kojarzy z brzydkim,śmierdzącym paskudem.
Czy moze ten tytuł ma jakieś podwojne(a nawet potrójne)znaczenie? Czy może
jest jakaś autentyczna Trolla,jak to miało miejsce w przypadku Marka Pałysa?
Obserwuj wątek
    • mankencja Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 15:51
      ale zauwaz, ze muminki rowniez naleza do trolli :)
      • ciotka_paszczaka Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 15:53
        mankencja napisała:

> ale zauwaz, ze muminki rowniez naleza do trolli :)

i Paszczki oraz ich okropne Ciotki tez!!! :-)))
      • sevilay Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 15:57
        mankencja napisała:

> ale zauwaz, ze muminki rowniez naleza do trolli :)

a faktycznie zapomniałam.ok,Stachna -Muminek może być.Lubię Muminki.I Paszczaki
        też,razem z ich ciotkami:)
        • onion68 Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 16:02
          U Pratchetta trolle też bywają całkiem pozytywnymi postaciami, a przynajmniej
          nie gorszymi, niż przedstawiciele innych "gatunków"...
          • sevilay Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 16:13
            onion68 napisała:

> U Pratchetta trolle też bywają całkiem pozytywnymi postaciami, a przynajmniej
            > nie gorszymi, niż przedstawiciele innych "gatunków"...

To znaczy,ze przespałam rehabilitację trolli? Moi bracia czytują Pratchetta
            muszę sobie od nich pożyczyć.
            • mankencja Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 16:19
              a detrytus?
              • onion68 Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 16:22
                No, ja go pozytywnie odbieram... ta przyjaźń z cuddy'm i po stronie prawa stoi
                • yowah76 Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 17:51
                  ... i wypowiada sie tak uroczo... i przesluchania prowadzi udatnie...
                  ... i Bricka wzial pod swoje, hm, skrzydla (Cegla czy Pustak? Pustak, nie?
                  zobaczymy, co tez pan tlumacz tu wykona)
                  • onion68 Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 18:40
                    i przesluchania prowadzi udatnie...

A musztry! ;)
                    • yowah76 Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 10:33
                      A jego piosenka dla rekrutow! I w ogole trollowa matematyka...
                      • onion68 Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 12:05
                        Yowah, może Ty znasz odpowiedź na to pytanie, bo ja myślę, myślę i bez
                        rezultatu. A brzmi ono: dlaczego o np. Detrytusie tu się najlepiej rozmawia??
                        • yowah76 Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 13:54
                          Bo moze dzieki swojej doglebnej prostocie stanowi odtrutke na toksyczne
                          zachowania co poniektorych? Na wywyzszanie sie, snobizm, moralizatorstwo?
                          Podobnie jak Niania zreszta, ktora jest zwyczajna jak bloto i dumna z tego...
                      • yowah76 Re: obrzydliwe trolle 10.05.07, 03:17
                        Uwaga, dla osob, ktore nie wiedza, o co chodzi: Detrytusa przyspiewka marszowa
                        dla rekrutow (Somehow, you could tell it was made up by a troll):
                        "Now we sing dis stupid song!
                        Sing it as we run along!
                        Why we sing dis we don't know!
                        We can't make der words rhyme prop'ly!

Sound off!
                        One! Two!
                        Sound off!
                        Many! Lots!
                        Sound off!
                        Er...what?"
                • mankencja Re: obrzydliwe trolle 27.04.07, 15:14
                  no to wlasnie mialam na mysli :)
          • ready4freddy Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 19:05
            o tak, maja muskuly wielkosci arbuzow i mozna je wynajac do ochrony :)))
      • croyance Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 18:18
        A moze dlatego, ze trolla trolla trolla la ..? hi hi hi

Sorki, nie moglam sie powstrzymac.

A co do Muminkow, to odkad zobaczylam w Finlandii w sklepie Muminka z napisem:,
        hihi, MUUMI FIGUURI, nie moge przestac sie z tego smiac juz ponad rok :-DDDD
        • sevilay Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 10:29
          croyance napisał:

>
          > A co do Muminkow, to odkad zobaczylam w Finlandii w sklepie Muminka z napisem:,
          >
          > hihi, MUUMI FIGUURI, nie moge przestac sie z tego smiac juz ponad rok :-DDDD

To mozna kupić Muminka? Takiego pluszowego to bym dzieciom kupiła.
          Mam już pluszowego krecika,co go sobie nabyłam za panieńskich czasów.Byłam wtedy
          jako studentka na tzw.wyjeździe naukowym-jego naukowość polegała na tym,ze coś
          zwiedzaliśmy w przerwach pomiędzy degustacją czeskiego piwa.A poniewaz ja nigdy
          zbytnio pijąca nie byłam to sie wypuściłam samodzielnie na miasto i miedzy
          innymi nabyłam kreta.Wzbudził taki aplauz,że cała grupa poleciała sobie
          pokupować kreciki:))
          • ciotka_paszczaka Re: obrzydliwe trolle -muminki troche OT 26.04.07, 13:18
            sevilay napisała:

> To mozna kupić Muminka? Takiego pluszowego to bym dzieciom kupiła.

Mozna, nawet w Polsce je widzialam, sa tez na allegro. Jest Muminek, Panna
            Migotka, Paszczak, etc. ja kupilam mojej mlodszej pociesze Ryjka.
            A, i jesli wszystko dobrze pojdzie (trzymajcie kciuki -prosze, pieknie?) to
            pojedziemy do Krainy Muminkow, do Finlandii (kolo Turku) na wakacje! I moze
            wreszcie spotkam Ciotke Paszczaka?

--
            Pozdrawiam,
            Anna

• sevilay Re: obrzydliwe trolle -muminki troche OT 15.05.07, 15:14
              Przyszły nasze Muminki-przysłali znaczy się.Teraz mam trolle w domu-super
              • ciotka_paszczaka Re: obrzydliwe trolle -muminki troche OT 16.05.07, 16:02
                sevilay napisała:

> Przyszły nasze Muminki-przysłali znaczy się.Teraz mam trolle w domu-super
                Ale ile...tych trolli? I czy tylko Muminki, czy Paszczaki tez (coz, nigdy nie
                trace nadziei, ze nie tylko ja je lubie! hi hi).
                • sevilay -muminki troche OT-tak ,jest Paszczak! 17.05.07, 19:34
                  Paszczaka to w zasadzie wzieliśmy dla siebie bo taki był fajny.Co prawda mój
                  mąż nie odrazu umiał wypowiedzieć słowo "paszczak"(za siódmym razem mu się
                  udało)-ale jak już mu to wyszło to postanowił:"bierzemy tego goscia".
                  Mamy Paszczaka,Muminka i chyba Mamę Muminka-z fartuszkiem i torebeczką.
                  Średniemy synkowi kupilismy przy tej okazji pingwina bo on teraz przeżywa
                  fascynację pingwinami-Niedawno oglądał film na Animal Planet i przybiegł do mnie
                  do kuchni i wołał podekscytowany:"Mama! Pingwin się bierze z jaja jak kurczak!"
                  Każdy zadowolony z nabytku.
                  • sevilay Re: - troche OT-Apy robią grrry,grrry 28.05.07, 12:38
                    Chyba mi w domu rosnie nowy Pratchett-mój sredni synek powołał w sobotę to
                    zycia niejakie Apy.Narysował dwa szare stwory,bardzo podobne do Buki ( ale tej
                    rysunkowej)-miały wytrzeszczone oczy i wyszczerzone zęby.Wyjaśnił mi,ze to Apy-a
                    sciślej Ap i Apowa.Dodał jeszcze,ze Apy robią grry,grrry... ale tylko jak
                    idą.Postanowilam się dowiedzieć więcej o tajemniczych Apach:
                    Co jedzą?- chlebek i marchewkę
                    Gdzie mieszkają?-kopią dołki w ziemi i tam budują chatki.
                    A dobre są czy złe?-dobre,nie gryzą.

Jak kiedyś usłyszycie albo przeczytacie o Apach to będzie własnie dzieło mojego
                    synka :)
                    • ginestra Re: - troche OT-Apy robią grrry,grrry 01.06.07, 11:19
                      Cudne te Apy !!! :)))
                      Wyobrażam je sobie jak żywe. :)

A i nazwa bardzo do nich pasuje. Ma chłopiec fantazję :) Tak trzymać! ;)
          • ready4freddy Re: obrzydliwe trolle 27.04.07, 21:45
            ja tez chce muminka pluszowego! trzeba az do Finlandii jechac?? daleko troche... poki co mam pluszowa pande w blaszanej pandzie :D
            • ciotka_paszczaka Re: obrzydliwe trolle 28.04.07, 14:33
              ready4freddy napisał:

> ja tez chce muminka pluszowego! trzeba az do Finlandii jechac??

Oj Freddy Freddy,
              przeciez napisalam, ze widzialam Muminki i kupilam Ryjka w POlSCE!!! A jesli ja,
              ktora bywam tylko czasami trafilam, to przeciez tubylcy na pewno znajda! Sa
              regularnie na Allegro, i to taniej, niz ja widzialam w slepie, we Wroclawiu!
              >daleko troche..

A ja chcialabym pojechac do >>krainy muminkow<<, zobacz prosze tu:
              www.muumimaailma.fi/
              czyz nie ladne?
              > . poki co mam pluszowa pande w blaszanej pandzie :D
              a ja krecace tylko kolka (?!czy dobrze kojarze? volere?!) w Volvo!?
              Ale jak juz bede miala Ciotke Paszczaka to sie pochwale, w sklepie w Polsce nie
              bylo, bo przeciez bym od razu kupila conajmniej pie,c'!!!
              • ready4freddy Re: obrzydliwe trolle 06.05.07, 02:36
                to sie nie doczytalem :) ja bywam baaardzo rzadko... ale chce Ryjka i Muminak i Ciotke przede wszystkim, bo ten swiat jest bardzo niepaszczacki i dlatego chce pluszowego paszczaka naturalnej wielkosci, gotow jestem nawet slono zaplacic :) taki pluszowy paszczak jest niemal wart swej wagi w zlocie, a co :P
                kraine muminkow widzialem... tez chce pojechac..:O

volere to "chciec" :) chodzilo ci o volante "kierownica" albo "latajacy" (disco volante) :) a Volvo skandynawskie, owszem, wiec Tatus Muminka pewnie ma stare 960 kombi dla calej rodziny, ot co :)
                • ciotka_paszczaka Re: obrzydliwe trolle [OT] 06.05.07, 13:00
                  ready4freddy napisał:
                  (...)
                  > pluszowego paszczaka naturalnej wielkosci, gotow jestem nawet slono zaplacic :
                  wyglada na to, ze ceny w Finlandii sa faktycznie slone! Przynajmniej to co na
                  razie udalo mi sie ustalic, to w porownaniu do cen tutaj -drogo!
                  (Por.:cgi.ebay.co.uk/MUUMIN-MOOMIN-BULLS-CHARACTER-MUG-ARABIA-FINLAND_W0QQitemZ110122695073QQihZ001QQcategoryZ995QQrdZ1QQcmdZViewItem
                  To jest oryginal, a tu, dla porownania Honkongdzka podrobka:
                  cgi.ebay.co.uk/Moomin-Little-My-New-9-H-Lovely-Hand-Puppet-L-K_W0QQitemZ260114314659QQihZ016QQcategoryZ363QQrdZ1QQcmdZViewItem
                  Tanio, z wyj. przesylki!
                  NB. jest tam cala wrecz "galaz przemyslu" muminkowego...tyle, ze opartego
                  glownie o ekranizacje japonska (ktorej nie lubie) a nie te "pacynkowa"
                  polsko-austriacka, ktora uwielbiam. Ale i tak, nic nie przebija
                  oryginalu-ksiazeczek!!!

Tatus Muminka ...sadzisz, ze Fredrikson pozwolil by mu usiasc u steru/kierownicy
                  Symfonii Morz?!

A juz zupelnie na marginesie, zawsze sadzilam, ze nazwa "Volvo" ma cos wspolnego
                  z kreceniem sie, a tu wychodzi na to, ze nie? Moze z lacina? Ale co -ciekawe,
                  czy Ignacy Borejko by wiedzial?! Volare? Latac?! Hi hi hi!
                • the_dzidka Re: obrzydliwe trolle 10.05.07, 12:11
                  Własnie uświadomiliście mi, że śniło mi się dzisiaj, iż u ojca na półce
                  odkryłam WSZYSTKIE ksiązki o Muminkach, w tym nieznaną mi wcześniej "Tatuś
                  Muminka i statki" :)
    • zieleniack Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 16:49
      Mi sie wydawało, ze to raczej odniesienie do sylwetki Trolli w sensie fiz tzn.
      jej opis to niska, lekko przysadzista sylwetka, porównana do krasnoludka.
    • emae Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 18:37
      A mnie się to kojarzy z trollami pojawiającymi się na forach internetowych.
      Książka pełna jest zapożyczeń z Internetu. Może to celowe nawiązanie?
      • zieleniack Re: obrzydliwe trolle 29.04.07, 14:05
        jakie to sa trolle? te z forów? nie znam...
        • emae Re: obrzydliwe trolle 04.05.07, 10:36
          Bo u nas takie zjawisko nie występuje :)
          Troll to nieszczególnie fajna osoba, zakłada wątek na kontrowersyjny
          temat,zazwyczaj rzekomo wzięty z własnego życia, po czym wszczyna dyskusję,
          najczęściej obraża wszystkich naokoło. Po pewnym czasie prowokacje staja się
          wyczuwalne, ale trzeba też uważać, by nie przesadzić, bo zwykły forumowicz z
          dość nietypowym problemem może zostać uznany za trolla.
    • laura-gomez Re: obrzydliwe trolle 25.04.07, 19:01
      Trolla - bo niska;
      i z kapelusikiem na głowie;)

a tak w ogóle trolle kojarza mi się z krasnoludkami, czyli z sympatycznymi
      stworzeniami
      • sevilay Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 10:20
        laura-gomez napisała:

> Trolla - bo niska;
        > i z kapelusikiem na głowie;)
        >
        > a tak w ogóle trolle kojarza mi się z krasnoludkami, czyli z sympatycznymi
        > stworzeniami

to krasnoludki to też trolle? No nie wiem,zawsze mi się zdawało,że krasnoludek
        to krasnoludek a troll to troll.Jeszcze się zaraz okaże,ze elfy to trolle.Poza
        tym krasnoludki jak sama nazwa wskazuje mają czerwone czapeczki (i brody)
        • laura-gomez Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 11:02
          nie napisałam, że trolle to krasnoludki, tylko że mi się z nimi kojarzą; jak
          dla mnie oba stworzonka sa sympatycznie
          a elfy to coś innego, aczkolwiek też sympatycznego
          • yowah76 Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 12:03
            Aaaa... elfy...to...
            ...tez polecam Pratchetta, mozna zmienic zdanie na temat wszystkich gatunkow.
            • ready4freddy Re: obrzydliwe trolle 27.04.07, 21:46
              uhm... i Sapkowskiego... elfy nie sa takie sympatyczne, w kazdym razie nie wszystkie..:)
    • laura-gomez Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 12:33
      domyślam się, o co chodzi sevilay: o to, że w mitologii skandynawakiej trolle
      to ogromne bądź malutkie, zazwyczaj złośliwe stworki. nie zmienia to faktu, że
      kiedy słyszę lub czytam słowo "troll", przed oczami pojawia mi się skrzat z
      kapelusikiem na głowie; może MM też? zresztą bywały także trolle przyjazne
      ludziom
      • sevilay Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 13:19
        laura-gomez napisała:

> domyślam się, o co chodzi sevilay: o to, że w mitologii skandynawakiej trolle
        > to ogromne bądź malutkie, zazwyczaj złośliwe stworki. nie zmienia to faktu, że
        > kiedy słyszę lub czytam słowo "troll", przed oczami pojawia mi się skrzat z
        > kapelusikiem na głowie; może MM też? zresztą bywały także trolle przyjazne
        > ludziom

Tak zgadza się.Ja się w swoim czasie fascynowałam Skandynawią i nie tylko sagi
        czytałam także i inne opowieści.Czytałam też wiele razy Tolkiena i dlatego
        utrwalił mi się taki obraz trolla jak pisałam.No i niestety dla mnie troll to
        troll a krasnoludek to krasnoludek-całkiem co innego.
        Prachett pewnie jest bardzo fajny ale ja jestem przyzwyczajona do swojej wizji
        tolkienowskich elfów i nie chcę jej burzyć.
        • yowah76 Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 13:56
          W zasadzie u Pratchetta to elfy sa i piekne i magiczne, i porywajace (dzieci. i
          bydlo o ile pamietam)...
          • onion68 Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 14:00
            Mają też duże poczucie humoru i upodobanie do rozrywki (króliczek w mrowisku)...
    • mallina Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 13:48
      a Marek Palys jest autentyczny?
      • uccello Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 20:21
        Dla mnie tytuł Język Trolli był podpuchą sugerująca, że oto na fali mody
        (sukcesów Rowling i Prachetta) Jeżycjada się ufantastycznia. Wiadomo, że taka
        zmiana konwencji nie była by możliwa, ale tytuł wpadał w ucho i intrygował, a o
        to przecież chodzi przy zapowiedziach wydawniczych.
        • mallina Re: obrzydliwe trolle 26.04.07, 22:13
          ja tez myslalam, ze ten tytul nawiazuje do internetu. moze jakas historia
          milosna zapoczatkowana przez gadu, czat, forum;-), a tu calkiem inna bajka
      • dakota77 Re: obrzydliwe trolle 28.04.07, 16:47
        mallina napisała:

> a Marek Palys jest autentyczny?

Autentyczne jest nazwisko. Tak nazywal sie ciezko chory czytelnik ksiazek MM, ktory pisal do niej listy, o ile pamietam,i ktorego postanowila upamietnic, nadajac jego nazwisko swojej postaci.
        • szprota Marek Pałys 29.04.07, 13:30
          Poprosił o rękę Idy, gdyż była dla niego wcieleniem ideału kobiecości.
          Niestety, od dawna prawdziwy Marek Pałys nie żyje :(
    • tygrys2112 Re: obrzydliwe trolle 27.04.07, 15:25
      A może to kryptoreklama sklepów Troll? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka