Dodaj do ulubionych

Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział?

04.09.09, 22:37
Bo nie wiem czy to nie był sen alibo fatamorgana. Widziłam to raz w
empiku w Warszawie - duże, format A4, bogato ilustrowane jakimiś
wycinankami, zdjęciami zapasek itd.
Drogie było.
Długo myślałam. Jak pomyślłam i zdecydowałam sie na kupno to już
tego nie było. I nie natrafiłam na żaden ślad takiego wydania.
Wydaje mi się, ze wydanie zostało popełnione z okazji Roku
Reymontowskiego.

Wie ktoś o co chodzi?

Kumy, poratujta człowieka bo od kilku lat spac przez to nie mogę.
Obserwuj wątek
    • zaazul Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 09.09.09, 10:03
      Drogie było, a ile kosztowało?
      • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 09.09.09, 21:23
        Nie wiem, napewno ponad 100 .
        To mogło byc w 2005/2006 roku.
        W zimie.
    • zaazul Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 14.09.09, 18:33
      W takim razie wiem o co chodzi. w 2004 roku moja siostra dostała
      takie właśnie (chyba) wydanie. Podobno właśnie było strasznie
      drogie, i kosztowało ponad bańkę. Dostała od chrzestnej. Niestety
      rok pózniej je wydała. Ja w ówczas nie byłam chłopocholiczką.Dziś
      bym do tego nie dopuściła. Podobno nie będzie juz takiego wydania -
      to była edycja limitowana.
      • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 18.09.09, 20:25
        O, dzięki! czyli nie miałam fatamorgany.
        Będe próbowac gdzies odkupić z drugiej ręki.
    • wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 18.08.10, 10:35
      Pytanie pewnie straciło już swoją aktualność... ale ja też widziałam
      to wydanie. Zeszłej późnej jesieni było wystawione na Allegro,
      trochę ponad 100 zeta kosztowało. Też nie kupiłam. Ale może jeszcze
      wszystko przede mną? ;) Głowy nie dam, ale coś mi się kołacze, że
      zostało wydane przez Fundację Kościuszkowską. Niestety na WWW tej
      fundacji nie ma żadnej informacji.
    • kikimora78 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.08.10, 15:33
      Kupilam w sobote w Saturnie, a moj maz mowil, ze widzial w Empiku,
      wyglada na to ze wznowili bo okladke ma inna niz to co pamietam
      sprzed roku.Kosztuje 64 zeta.

11 godzin filmu!!!!!!!!
      • kikimora78 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.08.10, 15:39
        widze, ze w Trafficu w Warszawie tez jest
        o takie:
        www.traffic-club.pl/sklep/filmy_show/id_product/277754.html
        • wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 24.08.10, 13:50
          Tutaj chyba wersja książkowa jest poszukiwana, nie DVD.
          • kikimora78 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 25.08.10, 09:13
            a widzisz... ;)))))))))))))))))
            • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 06.09.10, 09:42
              Tak , książkowe.
              Poszukiwanie tej ksiązki to już moja fiksacja.
              Rozpuściłam wici u antykwariuszy , dziś pójde sioe popytac czy czegoś nie wywęszyli.
    • wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 26.10.10, 09:59
      Wygrzebałam na Allegro jeszcze jedno kolekcjonerskie, tutaj:

tiny.pl/hwggq

Drogocenna rzecz...
      • stara_dominikowa Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 27.10.10, 10:09
        Z barwnEmi ilustracjami :)
        Czy to kowal grzebiący w beczce ze zbożem na jednej z nich? Jest i Jagata powracająca z żebrów - wiosna na obrazku. Jest też Boryna podpalający bróg. To chyba jednak nadinterpretacja. Domyślamy się, ale tylko z widłami go Reymont opisuje.
    • wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 16.11.10, 09:39
      Zobacz tutaj:

allegro.pl/show_item.php?item=1322997221

Na moje oko to tego szukamy w tym wątku :)
      • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.11.10, 09:59
        Jestem szczęśliwą nabywczynią tegoż cuda:) Wino porzeczkowe, dziękuję Ci za ten link, to dzięki Tobie trafiłam na ślad tego wydania, którego poszukiwałam bezskutecznie od dawna. Myślałam, że będzie mała bitwa o książki, a byłam jedyną licytującą. Czekam teraz na przesyłkę i mam nadzieję, że szybko dotrze:)
        • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.11.10, 13:48
          Słabo mi.
          Nienawidze Was.
        • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.11.10, 14:22
          Nie odsprzedasz za podwójna stawkę????? ;)
          • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.11.10, 16:45
            Jeżeli kiedyś nie będę miała na chleb (tfu, tfu) i zacznę wyprzedawać cenne przedmioty ( w tym wydanie kolekcjonerskie "Chłopów" ) to Tobie pierwszej dam znać na priv, obiecuję ;)
    • wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 26.11.10, 12:54
      Cieszę się, że się udało komuś upolować tę zacną pozycję :) Zawsze możemy zrobić zlot forumowy i pomacać grupowo to, legendarno-fatamorgarczyne (jak tu przymiotnik wykońcówkować?) już chyba, wydanie ;)
      • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 26.11.10, 15:51
        Drogie Kumy!
        Właśnie otrzymałam książkowe arcydzieło i piszę na gorąco, żeby się z Wami podzielić wrażeniami.
        Ryza małpa mnie teraz pewnie znienawidzi do cna;) ale muszę pozachwycać się, bo jest czym. Piękne wydanie, mnóstwo fotografii, pocztówek, zdjęć przeróżnych przedmiotów z tamtego okresu. Stan książek rzeczywiście idealny, ktoś traktował je z należną im czcią:) Wspaniałe wydanie, wielka szkoda, że tak trudno dostępne. Oczywiście, jeśli dojdzie kiedyś do zlotu Forumowiczek, to chętnie przywiozę dziełko sztuki do oglądnięcia, ale nie do macania;)
        • emusia45 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 25.12.10, 23:22
          Witam!
          Dzisiaj na rodzinnym spotkaniu opowiadałam o tej książce! Też ją widziałam kilka lat temu. Wówczas z racji wyyyysokiej ceny była dla mnie nieosiągalna. Były w niej zdjęcia mojej Babci z Lipiec Reymontowskich, która występowała w zespole. Teraz szukam jej - ale nie mogę znaleźć! gdyby ktoś ją gdzieś widział proszę o kontakt na priva!!!
          • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 28.12.10, 15:15
            Emusiu, ale szukasz Babci, czy książki? ;) Bo jeśli tej drugiej, to ja ją posiadam. Jeśli jesteś z okolic Warszawy, chętnie udostępnię do oglądnięcia:)
    • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 29.12.10, 12:29
      Nie ustaję w poszukiwaniach. Tu znalałam takie coś:

"Chłopi" na kredyt

Pokłosiem Roku Reymontowskiego jest jubileuszowe wydanie "Chłopów", jakie ukazało się w ostatnich dniach i, jak na razie, dostępne jest w salonach Cepelii.

Cztery potężne albumy składające się na tę edycję trafią pewnie z czasem i do księgarń, na razie jednak należy to wykluczyć. Powieść w swej luksusowej wersji, na papierze kredowym, i bez księgarskiej marży jest bowiem wystarczająco droga - kosztuje 480 zł. Wydawca - Fundacja Edukacji i Kultury Narodowej Siejba im. Tadeusza Kościuszki przygotował jednak i wersję skromniejszą, na offsecie, o połowę tańszą. I to właśnie wydanie ma większe szanse dotarcia do czytelników.

Na jubileuszowych "Chłopów" fundacja zaciągnęła kredyt w wysokości 1 mln 200 tys. zł (to nie pomyłka - 12 miliardów starych złotych). W słoweńskiej drukarni wydrukowanych zostało 3 tys. egzemplarzy w wersji droższej i 5 tys. w tańszej. Teraz te pieniądze, wraz z każdym egzemplarzem 4-tomowego dzieła, będą przez wydawcę odzyskiwane. Część kompletów została już zresztą wcześniej zamówiona w formie subskrypcji.

Wydawca nie kryje, że przede wszystkim chciałby swymi "Chłopami" zainteresować Polonię. Edycja ma charakter wyjątkowy, na pewno może być wartościowym upominkiem, ale i pomóc nauczycielowi w prowadzeniu lekcji poświęconej arcydziełu Władysława St. Reymonta. O ile, naturalnie, znalazłyby się pieniądze na zakup "Chłopów" do biblioteki szkolnej.

"Chłopów" opracowała spółka, która wcześniej przygotowała specjalną edycję "Pana Tadeusza", wydaną przez Książkę i Wiedzę: Janusz Pulnar i Lech Majewski. Fotografie są autorstwa Mariusza Wideryńskiego.

Cztery tomy "Chłopów" zdobią reprodukcje obrazów m.in. Józefa Chełmońskiego, Stanisława Masłowskiego, Józefa Rapackiego, obiektów sztuki ludowej, plastyki obrzędowej i dekoracyjnej, kultury materialnej wsi Księstwa Łowickiego z przełomu XIX i XX w., przedmiotów kultu religijnego i wyposażenia kościołów wiejskich. Znajdziemy tu także reprodukowane pocztówki i wycinanki oraz fotografie zespołów regionalnych z Łowicza i Lipiec Reymontowskich. k. m."
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/ksiazki_010307/ksiazki_a_9.html
      • aandy Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 16.01.11, 10:57
        Wzmianka nt. tej edycji, przygotowywanej z okazji Roku Reymontowskiego, jest również tutaj: aleje3.wem.pl/zeszyty/aleje3_31.pdf

Warto się zatem skontaktować z wydawcą.

a/a
        • ding_yun Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 07.02.11, 17:35
          Znalazłam w sieci maila do wydawcy, czyli do fundacji "Siejba", ale okazał się nieaktualny, a fundacja nie swojej strony internetowej. Czy ona jeszcze w ogóle istnieje? :(
          Z kim jeszcze można się skontaktować w tej kwestii jak nie z samym wydawcą? Może z fundacją? tak bym chciała zdobyć tę książkę :(
          • wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 08.02.11, 14:04
            A z jakiego adresu korzystałaś?
            • ding_yun Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 08.02.11, 17:19
              agro@agroimpex.oem.pl
              Trochę dziwny, ale jedyny jaki udało mi się znaleźć w sieci. Masz jakiś inny?

• wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 09.02.11, 13:58
                Niestety ten sam wygrzebałam :( Wygląda jak jakiejś firmy eksportowej. Jest jeszcze telefon:

bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=50170
                i numer KRS.

• ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 16.02.11, 14:15
                Fundacja z tego co wiem już od jakiegoś czasu nie istnieje.
                • bezuchow Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 17.05.12, 10:05
                  Witam,
                  dziś lub jutro na allegro pojawi się komplet "Chłopów" wydanych przez Siejbę w tej luksusowej wersji. Ponieważ kilka lat temu jak czytamy w jednym z wpisów cena była 480 zł za takie wydanie, więc niższa nie będzie. Komplet jest idealny, nieużywany, poprostu nowy.
                  • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 22.05.12, 13:37
                    widzę właśnie :)
                    Kupiłabym za połowę tej ceny....
                    • bezuchow Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 22.05.12, 15:39
                      Z takimi publikacjami problem, bo nie wiadomo jak wycenić...nie ma z czym porównać, bo to wydanie nie pojawia się na allegro.

• wino_porzeczkowe Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 23.05.12, 09:46
                        Jak się nie pojawia, jak się pojawia ;) Skąpo, bo skąpo, ale bywa. Na przestrzeni ostatnich 3 lat widziałam na Allegro dwukrotnie, za cenę krążącą w okolicach 200 czy 250 zeta.
                        Nie demonizujmy sprawy, do białego trochę jej jeszcze brakuje.
                        • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 24.05.12, 11:55
                          Nooo, cena mocno przesadzona;) Ja kupiłam za 186 zł, w idealnym stanie.
                          • bezuchow Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 24.05.12, 12:06

W jednym z wpisów wyżej czytamy: "Powieść w swej luksusowej wersji, na papierze kredowym, i bez księgarskiej marży jest bowiem wystarczająco droga - kosztuje 480 zł. Wydawca - Fundacja Edukacji i Kultury Narodowej Siejba im. Tadeusza Kościuszki przygotował jednak i wersję skromniejszą, na offsecie, o połowę tańszą. "

Myślę, że szczęśliwy posiadacz wersji luksusowej nie będzie chciał się prędko z dziełkiem rozstać za mniej niż 480, chociaż...można zawsze poczekać na lepszą okazję.
                            • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 24.05.12, 16:58
                              Ja kupiłam właśnie tę luksusową wersję, na kredowym papierze, ale śmiem twierdzić, że Sprzedający nie do końca wiedział co sprzedaje;)
                              Mimo wszystko Pańska wycena jest chyba ciut zawyżona.
                              • bezuchow Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 27.05.12, 11:36

Cena zostanie obniżona, taniej już nie będzie. :)
                                • ryza_malpa1 Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 28.05.12, 09:44
                                  Mam :))))
                                  • lajlah Re: Kolekcjonerskie wydanie Chłopów? Kto widział? 28.05.12, 12:55
                                    Grutulacje:) Cieszę się bardzo, że trafi do Ciebie, tak długo na nią czekałaś :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka