Dodaj do ulubionych

Pobyt badawczy

24.04.04, 17:17
Panie Radosławie:

1) od marca do początku maja zeszłego roku przebywałem w USA prowadząc
badania opłacanej przez rząd USA instytucji badawczej. Otrzymałem juz
formularz do rozliczenia podatkowego z USA i rozumiem, ze dochody te
rozliczam w Stanach. Słyszałem coś o tzw. proporcjonalnym rozliczaniu wg.
umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, ale nie bardzo wiem jakie to
mogłoby mieć zastosowanie do mojego przypadku. Będę wdzięczny za poradę: czy
mam ten dochód w jakiś sposób uwzględniać w polskim zeznaniu i czy należy
potrącać diety/koszty zakwaterowania/kosztów przelotów?

2) Otrzymałem równiez wynagrodzenie prowadzac badania naukowe we Wloszech i
dochod ten został już odpodatkowany we Wloszech. Jesli dobrze rozumiem to
umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z Wlochami mówi o tzw.
proporcjonalnym odliczaniu, tzw. wartosc dochodu (po odliczeniu diet + 1/4
limitu kosztów zakwaterowania) wpisuje w rubryce J PITu-36 i o te dochody
zwiększona jest podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej).
Czy tak?

Bedę wdzięczny za poradę!
Obserwuj wątek
    • radoslaw.gumulka Re: Pobyt badawczy 26.04.04, 12:27
      Generalnie można powiedzieć, że sposób opodatkowania dochodów uyzskanych ze
      źródeł przychodów położonych w obcym państwie wynika z umów o zapobieżeniu
      podwójnego opodatkowania.
      Nie sprecyzował Pan, czy pobyt badawczy należy rozumieć pod pojęciem
      zatrudnienia na umowę o pracę, czy jako wolny zawód naukowca? inaczej bowiem
      umowa precyzuje te dwa pojęcia.
      • corallum Re: Pobyt badawczy 26.04.04, 17:00
        W przypadku USA otrzymalem stypendium naukowe (short-term scholarship).
        Odliczajac diety + 1/4 ryczaltu hotelowego przyslugujace w okresie pobytu od
        sumy stypedium nie zostaje nic (a nawet mniej niz zero-:). Czy znaczy to, ze
        nie mam co tego uwzgledniac w naszym zeznaniu?

W przypadku Wloch wynagrodzenie otrzymalem za wykonana prace badawcza (z grantu
        mojego sponsora).

Jesli przyblizylem nieco moja sytuacje bede wdzieczny za porade.
        • radoslaw.gumulka Re: Pobyt badawczy 27.04.04, 15:27
          corallum napisał:

> W przypadku USA otrzymalem stypendium naukowe (short-term scholarship).
          > Odliczajac diety + 1/4 ryczaltu hotelowego przyslugujace w okresie pobytu od
          > sumy stypedium nie zostaje nic (a nawet mniej niz zero-:). Czy znaczy to, ze
          > nie mam co tego uwzgledniac w naszym zeznaniu?
          >
          > W przypadku Wloch wynagrodzenie otrzymalem za wykonana prace badawcza (z
          grantu
          >
          > mojego sponsora).
          >
          > Jesli przyblizylem nieco moja sytuacje bede wdzieczny za porade.

Jeżeli osoba mająca miejsce zamieszkania w Polsce jest zaproszona przez
          uniwersytet USA (rząd, lub inna jednostkę badawczą) na okres krótszy niz 2 lata
          celem: nauczania, uczestniczenia w pracach badawczych to dochód tego podatnika
          będzie wyłączony spod opodatkowania w USA przez okres nie przekraczający 2 lat
          od dnia przyjazdu do USA.
          Nie będzie to miało zastosowania d dochodu z badań, jezeli takie badania nie sa
          prowadzone w inetresie publicznym, tylko w celu osiągnięcia korzyści
          materialnej.

W drugim przypadku dostał Pan wynagrodzenie od sponsora, rozumiem, iż jako
          naukowiec przeprowadzający tam badania. Przepis artykułu o pracach badawczych
          brzmi identycznie w przypadku Włoch. Naukowcy, którzy otrzymali dochody
          tytułu prac badawczych, jeżeli takie prace badawcze są podejmowane nie w
          interesie publicznym, ale głównie dla prywatnej korzyści określonej osoby lub
          określonych osób sa opodatkowani na zasadach ogólnych.
          • corallum Re: Pobyt badawczy 28.04.04, 12:54
            Panie Radosławie,
            Dziekuję za dotychczasowe wyjaśnienia - jestem już bliski ich zrozumienia (czy
            raczej zastosowania). Ale prosze jeszcze powiedzieć konkretnie:

1) W przypadku 2msc pobytu w USA po odliczeniu diet i 1/4 ryczaltu hotelowego
            nie zostaje z przyznanej kwoty stypendium naukowego nic, a nawet jest duzy
            minus. Zatem czy mam to rozliczac czy nie (na moj rozum nie).

2) W przypadku Wloch: od kwoty ktora otrzymalem jako wynagrodzenie za prace
            badawcza, zostal we Wloszech odprowadzony podatek. W tym jednak przypadku
            zostaje kwota ktora uwzglednilem w PIT-36 jako dochody zagracznine o ktore jest
            zwiekszona podsatwa obliczania podatku. Mam nadzieje, ze to jest OK.

Prosze wybaczyc, ze prosze o lopatologiczne wyjasnienia, ale mam nadzieje, ze
            uzyskana od Pana wiedze bede przekazywac duze gromadzie kolegow ktorzy maja nie
            mniejsze niejasnosci.
            • corallum Re: Pobyt badawczy 29.04.04, 13:06
              Podciągam wątek:

Panie Radosławie,
              Dziekuję za dotychczasowe wyjaśnienia - jestem już bliski ich zrozumienia (czy
              raczej zastosowania). Ale prosze jeszcze powiedzieć konkretnie:

1) W przypadku 2msc pobytu w USA po odliczeniu diet i 1/4 ryczaltu hotelowego
              nie zostaje z przyznanej kwoty stypendium naukowego nic, a nawet jest duzy
              minus. Zatem czy mam to rozliczac czy nie (na moj rozum nie).

2) W przypadku Wloch: od kwoty ktora otrzymalem jako wynagrodzenie za prace
              badawcza, zostal we Wloszech odprowadzony podatek. W tym jednak przypadku
              zostaje kwota ktora uwzglednilem w PIT-36 jako dochody zagracznine o ktore jest
              zwiekszona podsatwa obliczania podatku. Mam nadzieje, ze to jest OK.

Prosze wybaczyc, ze prosze o lopatologiczne wyjasnienia, ale mam nadzieje, ze
              uzyskana od Pana wiedze bede przekazywac duze gromadzie kolegow ktorzy maja nie
              mniejsze niejasnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka