Dodaj do ulubionych

Import z UE problem

18.02.05, 14:48
Witam!! Bardzo prosze opomoc w dziedzinie importu towaru z zagranicy UE.
Chce kupić towar za granicą odzież używaną - ale firma zagraniczna wystawia
rachunki razem z tamtejszym podatkiem. W Polsce aby wprowadzic ten towar do
obrotu tez nalezy naliczyc podatek. Wychodzi na to ze ten towar jest
podwojnie opodatkowany . Skoro jesteśmy w UE to może istnieje jakaś mozliwośc
uniknięcia podwójnego opodatkowania. Bede bardzo wdzieczna za wyczerpujące
odpowiedzi. Czy musze być płatnikiem Vat?? POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: r Re: Import z UE problem IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 18.02.05, 16:50
      Nie jestem specjalista, ale chyba do polskiego urzedu skarbowego odprowadzasz
      polski ("naliczony" jak go nazywasz) VAT pomniejszony o ten zagraniczny VAT. Ten
      mechanizm ma miejsce oczywiscie tylko wtedy, gdy jestes platnikiem vat. Gdy nie
      jestes platnikiem vat, nie bawisz sie w zadne podatki.
    • jck.x Re: Import z UE problem 19.02.05, 01:19
      Nie powinno tu być żadnego problemu -jeżeli masz dobrze wystawioną fakturę (potwierdzającą nabycie używanych towarów np. z niemieckim VATem) w ramach tzw. opodatkowania marży (częstego przy sprzedaży takich towarów w UE)- NIE naliczasz VAT-u od nabycia wewnątrzwspólnotowego. Jeżeli jesteś zwolniona z VAT (do 10 000 EURO)- to z tego powodu VAT-u przy sprzedaży nie naliczasz ( a jesteś prawda ?)

Jeżeli nabywasz towary z niemieckim VAT-em poza systemem marży - to i tak nie naliczasz VAT-u od WNT bo przecież jesteś (jak rozumiem) podatnikiem zwolnionym a tacy nie muszą opodatkowywać wartści nabyć wewn.wspol. do wysokości 10 000 EURO. VAT przy sprzedaży - jak wyżej.

• Gość: r Re: Import z UE problem IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 20.02.05, 17:23
        Jak rozumiem, wg. jck.x autorka watku w ogole nie powinna sie martwic o VAT-
        jest zwolniona z niego. Skala Jej przedsiewziecia jest bowiem zbyt mala, by
        przekroczyc magiczny limit 10 tys. Euro i zostac przymusowo platnikiem VAT.

Mam pytanie do jck.x: a gdyby autorka prowadzila np. handel hurtowy tymi
        ubraniami i nie byla zwolniona z placenia VAT, to czy mechanizm przedstawiony
        przeze mnie 2 posty wyzej bylby prawidlowy?

Pozdrawiam
        • jck.x Re: Import z UE problem 20.02.05, 22:50
          nie, taki model pewnie nieprędko w Unii znajdzie zastosowanie - nie ma takiej możliwości ,aby pomniejszać polski VAT należny o zagraniczny naliczony.
          Co by bylo, gdyby autorka nie była zwolniona podmiotowo:
          1) jeżeli kupilaby w systemie marży (uwaga - w krajach UE system marży to opcja a nie obowiązek), wtedy faktycznie nie ma jak odliczyć zagranicznego VAT-u;
          2) jeżeli poza systemem marży: okazanie nru VAT z PL na początku zagranicznemu dostawcy umożliwia zastosowanie WDT- stawki zerowej. Tu z kolei pamiętamy, że WDT może tylko wtedy zaistnieć, gdy DOSTAWCA nie jest zwolniony z VAT.
          • malwil Re: Import z UE problem 24.02.05, 11:48
            Dziekuję za wyjaśnienia..tego mi własnie było trzeba :). Pozdrawiam :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka