Dodaj do ulubionych

Koszty/podatki/cło - import Chiny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:47
Mam nadzieje,ze ktos mi pomoze w kwestii podatkow i cła jakie sa nakladane
przy imprcie sprzetu elektronicznego z Chin? Jakie jest cło i czy placi sie
jeszcze jakies podatki itp. Nigdy niczego na wiekasza skale nie importowalem,
wiec sie nie znam. Jesli ktos mi pomoze, bede wdzieczny. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mis Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.05, 18:46
      Tez sie za dobrze nie znam, ale wyglada to mniej wiecej tak:
    • Gość: mis Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.05, 18:50
      Tez nie jestem jakims specjalista i co najwyzej importowalem b.male ilosci, ale
      w moim przypadku bylo tak:
      *Do ceny z faktury (tzn ze mzoesz sie dogadac i moga napisac ci mniejsza
      cene)doliczasz cło w moim przypadku bylo ono jakos 3% czyli nic, ale od tej
      kwoty musisz jeszcze zaplacic 22% VAT, czyli juz praktycznie po biznesie, no
      chyba ze bedziesz zamawial duze ilosci i koszta transportu wyyniasa cie
      b.malutenko na sztuke :)

aha jeszcze - teoretycznie: ta kwota od ktore naliczasz clo ma byc jeszcze
      doliczone koszta transportu, ale jakos zawsze udawalo mi sie obejsc i clo
      placilem zawsze od wartosci bez cla, nie wiem jak dlugo

pozdrawiam, i mam nadz ze ci sie uda choc to wymaga naprawde sporych nakladow
      finansowych, moze lepiej poszukaj jakiegos dobrego produc z UE :)

• Gość: fyr Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.icpnet.pl 29.05.05, 21:39
        A co jak sprowadzam z UE to nie płace podatku vat?
        • Gość: mis Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:45
          No nie wiem dokladnie, ale jak kiedys sobie to liczylem to wychodzilo nieco
          lepiej. Pozdr
          • Gość: sila Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:07
            akurat w tej branzy w ktorej dzialam nawet jak dolicze Vat to mi sie oplaca. a
            wiecie moze ile kosztuje przesylka lotnicza do 50 kg z Chin ? (na szczescie w
            tym biznesie nie trzeba brac calego kontenera sprzetu )
            • ohida Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? 30.05.05, 23:57
              Z USA ok. 60 kg drogą lotniczą to koszt rzędu 700 dolarów, ale nie wiem, czy na
              tej podstawie mozna robić jakieś założenia i analogie ;)
              BTW - przy "sprowadzaniu" czegoś z Unii i tak płacisz VAT, odpada tylko cło.
              Wszystko, co jest z "nie-Unii", będzie miało na odprawie celnej (czyli płacisz
              z góry) doliczony VAT i cło. Warto sprawdzić stawki cła na dokładny produkt, bo
              tu procent nawet w obrębie grupy podobnych produktów może mieć bardzo różną
              wartość (0, 10 albo i np. 25%...). W jednym z urzędów celnych słyszałam, że
              firmy nie sprawdzają wysykości cła przed importem, a potem jest rozpacz i
              rwanie włosów z głowy, bo nikt nie skalkulował dodatkowego kosztu...
              • Gość: jami Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 15:48
                Szkoda, że nie odpisujesz na emaile
                • Gość: sila Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 08:54
                  Czy clo sie nalicza od ceny netto czy z VATem?
                  • Gość: posrednik Re: Koszty/podatki/cło - import Chiny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:32
                    Cło naliczasz od wartości netto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka