10.01.06, 16:35
Witam wszystkie mamy smile
Zastanawiam się nad wyjazdem do Grecji z 3 i pół-rocznym dzieckiem.
Boję się jednak czy mały nie będzie miał problemów z zaadaptowaniem się w
przedszkolu. Inny język, inny kraj, martwię się o niego. Miała któraś z was
podobny problem?
Czy wszystkie przedszkola działają od 9 do 13? Bo jeżeli tak to wyjazd nie
dojdzie do skutku bo nie sądzę żebym znalazła pracę tylko w tych godzinach.
Aga
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Witam 10.01.06, 19:32
      agaki napisała:

> Czy wszystkie przedszkola działają od 9 do 13?
      Te za 25 euro czyli panstwowe TAK.
      Prywatne od switu do nocy ale za inna kase.
      BACHA
      • ewka2004 Re: Witam 11.01.06, 07:46
        Basiu, te za ciezka kase tez wink)) Za przedszkole Timi placimy 350 euro
        miesiecznie, autobus odbiera ja o 8.30 i przywozi do domu o 13.30.
        Bez komentarza.
        • bachula_gr Re: Witam 11.01.06, 08:56
          Ewa,
          Jestem w ciezkim szoku!!!
          Jednak chyba nie wszystkie. Znam (z opowiadan) jedno w Salonikach, czynne od
          switu do 21:00, tez z dowozem, tez za wielokrotnosc 25 euro.
          BACHA
    • agaki Re: Witam 11.01.06, 09:48
      Jak pracujecie skoro przedszkola są tak krótko otwarte?
      Nie wyobrażam sobie wyjazdu bez małego, wiec chyba odwiedzę Grecję tylko w
      celach opalaniowo-leniuchowych smile
      • olna Re: Witam 11.01.06, 10:09
        Znajdziesz i dluzej otwarte np.do 16 ,cena tez rozna w zaleznosci czy panstwowe
        czy prywatne.Generalnie to rzeczywiscie do 13.Tu dzieckiem zajmuje sie cala
        rodzina babcie ,ciotki itp.wiec chyba dlatego otwarte sa tak krotko.Pozostaje
        jeszcze opcja nianka.
        • agaki Re: Witam 11.01.06, 10:21
          W przeszłym tygodniu będę miałą wieści jak pracują przedszkola w okolicy i ile
          kosztują.
          Ciężko było wam nauczyć się jezyka?
          • olna Re: Witam 13.01.06, 09:22
            Wlasciwie to przedszkola dla starszych dzieci,takie przy szkolach podstawowych
            sa bezplatne.Moj syn chodzil do takiego od 4 roku i akurat trafil na swietna
            opieke.Wada-tylko do 12.30.
            Co do jezyka to szybko sie lapie ze sluchu,jak pojdziesz jeszcze na kurs to na
            pewno szybko zlapiesz.Chociaz latwiej by bylo ,gdyby nie mieli takiego
            pokreconego alfabetu i ortografiismile
            Dzieci sie na ogol szybko adaptuja,zwlaszcza jesli poslesz od razu do
            przedszkola.Ja zrobilam blad i przetrzymalam syna w domu rok ale tez juz
            problemy adaptacyjne mamy za soba.
            Pozdrawiam Ola
      • bachula_gr Re: Witam 11.01.06, 14:14
        agaki napisała:
        > Jak pracujecie skoro przedszkola są tak krótko otwarte?

Oprocz nas chyba nikogo nie dziwia taakie godziny urzedowania. Dla przykladu
        poczta do 14:30, poniedzialek-piatek wink
        A Grecja jest krajem w ktorym zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa pracuje na
        swoim (rodzinne firmy) wiec tak jak napisala Olna dziecmi zajmuja sie wszyscy
        wokolo a dzieci placza sie po rodzinych hotelach (nasz przypadek),
        restauracjach, sklepikach etc.
        Co kraj to obyczaj.
        BACHA
    • margarita6 Re: Witam 13.01.06, 13:19
      Z tego co wiem to w centrum Aten sa polskie przedszkola i sa czynne dluzej niz
      greckie.Nie orientuje sie jednak ile kosztuja,ale napewno sa duzo tansze niz te
      greckie.
      • agaki Re: Witam 14.01.06, 11:29
        Zastanawiam się nad wyjazdem na Rodos. Tam pewne będzie trudniej o przedszkola
        niż w Atenach.
        Mały teraz chodzi w Polsce do przedszkola. Może dzięki temu byłoby mu łatwiej.
        • bachula_gr Re: Witam 14.01.06, 14:20
          Raczej tak, generalnie na wyspach jest trudniej (czesto trudniej=drozej) niz na
          kontynencie.
          W Atenach wiecej Polakow, co z jednej strony jest minusem (konkurencja), a z
          drugiej moze byc akurat pomocne (na poczatek, bez znajomosci jezyka, opieka nad
          dzieckiem etc.)

A dlaczego akurat Grecja, jesli mozna wiedziec?
          • agaki Re: Witam 17.01.06, 11:10
            Zastanawiam się nad wyjazem na Rodos. Od 11 lat pracuje tam mój partner i
            namawia mnie byśmy w tym roku spędzili sezon tam razem. Mówi biegle po grecku i
            angielsku więc w dużym stopniu liczę na niego.
            Wczoraj poleciał na wyspę i rozejrzy się za przedszkolem.

(Nie wiem czy pamiętasz mnie ale rozmawiałyśmy kiedyś trochę na innym forum)

Byłam w Grecji 4 razy i jeszcze mi mało wink

Aga

• bachula_gr Re: Witam 17.01.06, 11:19
              agaki napisała:

> (Nie wiem czy pamiętasz mnie ale rozmawiałyśmy kiedyś trochę na innym forum)
              > Byłam w Grecji 4 razy i jeszcze mi mało wink
              > Aga

Teraz kojarze. MALUCHY. BINGO!
              Powodzenia, jak co to pytaj dalej, do przedszkola nadal chodzimy wink
              BACHA
              • agaki Re: Witam 17.01.06, 11:46
                Bingosmile

Pewnie będę miała sporo pytań jak już bedę wiedziała czy wyjeżdzamy wszyscysmile

Prawdopodobnie będzie nas czekała jazda samochodem. 2200 km to trochę jest.
                • bachula_gr Re: Witam 17.01.06, 14:28
                  My pokonalismy juz raz trase GRECJA-POLSKA-GRECJA autem. Wcale nie bylo zle, a
                  najmnijesza podrozniczka miala wtedy 2 lata z hakiem.
                  Plynelismy dobe promem Igoumenitsa-Wenecja a potem prawei caly czas
                  autostradami przez Wlochy, Austrie, Slowacje. Powrot przez Czechy. W kazda
                  strone z jednym noclegiem. Teraz tez sie przymierzamy, tyle, ze z dwoma
                  fotelikami i nie latem a wczesna wiosna wink

Polecam strone Michellina do planowania podrozy, co do kilometra, informuje
                  nawet o robotach drogowych i bramkach na autostradach.
                  www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/dyn/controller/Driving_directions

BACHA
                  • agaki Re: Witam 17.01.06, 15:12
                    Wielkie dzięki, przyda sięsmile
                    Prawdopodobnie bedziemy jechać w kwietniu. Na szczeście mały uwielbia jeździć
                    samochodem.
            • olna Re: Witam 18.01.06, 10:32
              Rodos!!!Marzenie mojego meza!Moze sie kiedys uda chociaz na wakacje
              pojechac...Ech,rozmarzylam sie.Po pobycie na Rodos to wierze,ze ci Grecji wciaz
              malosmileNa pewno dacie sobie rade i z przeszkolem ,i z jezykiem.Oby tylko z
              biurokracja nie bylo problemow.Powodzenia i daj znac co zalatwiliscie
              • bachula_gr Re: Witam 18.01.06, 18:53
                olna napisała:

> Rodos!!!Marzenie mojego meza!Moze sie kiedys uda chociaz na wakacje
                > pojechac...Ech,rozmarzylam sie.

Tez nmi sie marzy, nawet dzis o tym rozmawialismy z mezem, ze poczekamy jak
                dziewczyny troche podrosna.
                Czemu kurcze to Rodos tak daleko dla nas z polnocy poludnia??????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka