prevostiere 15.10.03, 21:27 Gdzie wedlug Was jest centrum Paryza? Gdy jeszcze bylam w Krakowie mowilo sie "to spotkajmy sie w gdzies w centrum" i wszyscy wiedzieli ze chodzi o Rynek. A tutaj? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrouh Re: Centrum Paryza 15.10.03, 21:42 To zależy gdzie mieszka osoba, z którą chcesz się w centrum umówić:-) I co zamierzacie robić:-) Chyba miasto po prostu za duże, żeby było jedno centrum dla wszystkih na takie umawianie się, ale każda dzielnica ma takie miejsce spotkań. Wszyscy wiedzą o co chodzi. Inaczej mówiąc, centrum Paryża samo w sobie też jest za duże, żeby się można było znaleźć:-) Dla mnie centrum był najczęściej plac St Michel. Chociaż po kilku miesiącach miałam wrażenie, że centrum się przeniosło do sklepu H&M na Rivoli, bo za każdym razem spotykałam tam koleżanki, choć się tam nie umawiałam:-) Odpowiedz Link
prevostiere Re: Centrum Paryza 15.10.03, 21:48 Pewnie masz racje mowiac, ze to zalezy gdzie sie mieszka... Dla mnie jest gdzies w okolicach Opery (bo tam bywam najczesciej w ramach rozrywki) lub Luku Triumfalnego (bo tam pracuje). Ale dalej uparcie bede twierdzic, ze nie ma to jak centrum Krakowa. Odpowiedz Link
swann2 Re: Centrum Paryza 27.10.03, 14:08 Jeśli chodzi o coś takiego jak ścisłe centrum, to raczej czegoś takiego nie ma.Według mnie centum Paryża można nazwać oś-Faubourg Saint Antoine,Bastille,Rivoli,Pl. de la Concorde,Ch.Elysees,Pl. Ch. de Gaulle,Av. de la Gr.Armee. Odpowiedz Link
hepik1 Re: Centrum Paryza 09.11.03, 06:32 Byłem tylko dwa tygodnie i abstrahując od "piękności "miejsca"to coś takiego odczułem przy centrum Pompidu. Odpowiedz Link
sullivan1 Re: Centrum Paryza 02.12.03, 18:39 dla mnie centrum mimo wszystko istnieje - na prawym brzegu od pl. Concorde do Hotel de Ville, a "w glab" mniej wiecej do bd Haussman Odpowiedz Link
prevostiere Re: Centrum Paryza 02.12.03, 21:50 W takim razie Twoje centrum pokrywa sie gdziez z moim. Tez je sytuuje pomiedzy Concorde, place Vendome, Opera i moze az do Marais. Co Ty na taka definicje? Pewnie sprowokujemy dyskusje o wyzszosci lewego nad prawym brzegiem (albo odwrotnie w zaleznosci od upodoban;-) Odpowiedz Link
sullivan1 Re: Centrum Paryza 03.12.03, 17:06 prevostiere napisała: > W takim razie Twoje centrum pokrywa sie gdziez z moim. Tez je sytuuje pomiedzy > Concorde, place Vendome, Opera i moze az do Marais. Co Ty na taka definicje? > Pewnie sprowokujemy dyskusje o wyzszosci lewego nad prawym brzegiem (albo > odwrotnie w zaleznosci od upodoban;-) zgadzam sie z definicja - Marais do dyskusji, dla mnie to juz niezupelnie centrum. co do wyzszosci prawego nad lewym, to istotnie mozna by dlugo dysktowac. plac Saint Michel ma te wielka zalete, ze wszyscy umawiaja sie pod fontanna, niczym pod kolumna Zygmunta w Warszawie. Odpowiedz Link