Dodaj do ulubionych

Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ???

03.03.06, 11:14
Witam wszystkie mamy. Mam gorącą prośbę w czerwcu jade z córeczką (będzie
wtedy miała 14 miesięcy) na Kretę do hotelu arminda, czy mogłybyście napisać
mi jakie są u was produkty dla dzieci z alergią , nie znam greckiego więc
będę miała problem z odczytaniem etykiet. Chodzi mi o kaszki i kleiki bez
mleka, zupki bez glutenu i mleka po prostu kuchnia dla alergika. A i
oczywiście czy są dostępne deserki typu samo jabłko czy brzoskwinia. Bedę
wdzięczna za informację. Czy są w ofercie u Was chrupki kukurydziane . Z góry
dziekuję. Swoją droga to niesamowite , że można tak swobodnie kontaktować się
z mamami z innego kraju .
Pozdrawiam gorąco chociaż u nas strasznie zimno smile
Obserwuj wątek
    • olna Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 03.03.06, 13:40
      Bedzie klopot.Tu generalnie kaszki z glutenem sa przeznaczone dla dzieci od
      5miesiaca.U nas mala miala przejsciowa nietolerancje glutenu i jak juz trafilam
      na kaszke mleczno-kukurdziana to kupowalam kilka puszek na raz.Ryzowa
      bezmleczna jest dostepna ale taka bezsmakowa.Jesli chodzi o zupki i owoce w
      sloiczkach to tez bardzo uboga oferta.Greczynki same gotuja dla maluszkow,co
      kraj to obyczaj,tutaj cytrusy daja od 4-5 miesiaca i jest OK.W lecie owocow
      jest pod dostatkiem wiec latwiej samemu cos ugotowac.Duzy wybor jogurcikow dla
      dzieci ale jesli jestescie na "bezmlecznej"to was to niedotyczy.Na pewno w
      aptekach sa specjalna produkty ale moze inna mama bedzie lepiej zorientowana.
      Mam wrazenie ,ze tu do alergii pokarmowej podchodza na wiekszym luzie(nie znam
      zadnego greckiego alergika pokarmowego) a maluszki maja na pewno szersza
      diete.Moze dlatego oferta jest niewielka.
      Aha-chrupki kukurdziane-zapomnij.ja czasem przez sentyment kupuje w polskim
      sklepie.
      • bachula_gr Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 03.03.06, 13:59
        Niestety wypada mi sie zgodzic z Olna ;-(
        Sloiczkowe jedzenie jest tutaj w wersji minimalistycznej, jedna jedyna NESTLE
        na rynku i trzy sloiczki na krzyz. Bo tak zywia swoje biedne dzieci wylacznie
        obce matki czyli np takie Polki co to wyszly za Grekow wink)) Dzieci szybko
        jedza swoje potrawy z ogolnodostepnych produktow i raczej nikt nie gania za
        ekologicznymi marchewkami etc. No ale ciezkiego przemyslu tu tez nie ma, wiec
        pewnie stad ta frywolnosc. Zadnego alergika tez nie znam, wiec nie moge
        skonsultowac.

OWOCE
        najprostszy zestaw owocowy to milo-banana czyli JABLKO_BANAN a potem juz wersja
        z pomarancza, ananasem etc.

ZUPKI:
        kurczak z ryzem, warzywna, wolowina z warzywami i baranina.

KLEIKI/KASZKI:
        Posprawdzam etykietki kleikow dzis bo bede kupowac naszemu zarlokowi- dam znac
        jak cos znajde.

Chyba bezpieczniej bedzie jesli zaopatrzysz sie w Polsce i zabierzesz ze soba
        sloiczki zamiast kolejnej sukienki czy recznika. Niestety.
        Pozdrawiam i udanych wakacji!!!!!
        • ana_mama_patrycji Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 05.03.06, 16:31
          bachula_gr napisała:

> Bo tak zywia swoje biedne dzieci wylacznie
          > obce matki czyli np takie Polki co to wyszly za Grekow ;-
          Bachula nie jestem Polką co to wyszła za Greka ale nierozumiem Twojej
          wypowiedzi. Matki Polki są gorsze? biedne dzieci żywione są słoiczkami? Skąd
          ten pogląd. Ja osobiście nieznam Polki karmiącej słoiczkami.
          • bachula_gr Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 05.03.06, 21:08
            ana_mama_patrycji napisała:
            > > Bo tak zywia swoje biedne dzieci wylacznie
            > > obce matki czyli np takie Polki co to wyszly za Grekow ;-
            > Bachula nie jestem Polką co to wyszła za Greka ale nierozumiem Twojej
            > wypowiedzi. Matki Polki są gorsze? biedne dzieci żywione są słoiczkami? Skąd
            > ten pogląd. Ja osobiście nieznam Polki karmiącej słoiczkami.

Ana, przeciez to nie bylo na serio! Nie zauwazylas usmieszku na koncu? Z ironia
            tak napisalam bo ja wlasnie taka jestem: matka Polka, zona Greka ktora chetnie
            sie a raczej dzieci wspomaga sloiczkami i nie widzi w tym nic zlego. Zwlaszcza
            bedac w Polsce gdzie w s/marketach kilometry "gotowcow" wink)))
            A w Grecji taki sposob zywienia nie jest dosc popularny i stad powszechne uwagi
            otoczenia, blizszej i dalszej rodziny czy znajomych mam-Greczynek. Zreszta
            kiedys czytalam tez o strategii Nestle i ich trudnosciach z wejsciem na
            hernmetyczny pod tym wzgledem rynek grecki wlasnie, gdzie sloiczkowe jedzenie
            uwazane jest za plastikowe i maly popyt. Dokladnie odwrotnie niz w Polsce gdzie
            duza wage przyklada sie do specjalnie wyselekcjonowanych, ekologicznie czystych
            skladnikow z ktorych produkowane sa potrway dla dzieci vs warzywjka z targu i
            mieso prosto od rzeznika (Grecja).

Naprawde nie znasz zaddnej Polski kupujacej sloiczki? Nie wierze...wink

Pozdrawiam,
            • ana_mama_patrycji Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 06.03.06, 14:24
              Bachula, przepraszam poprostu źle zrozumiałam ironię. smile))
    • grazyna0501 Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 03.03.06, 21:49
      obawiam sie, ze jedyna dostepna oferta dla alergikow znajduje sie w aptekach,
      tyle tylko, ze tam trzeba umiec wytlumaczyc co sie chce. na szczescie wiekszosc
      narodu po angielsku sie komunikuje, wiec to nie powinno byc trudne. i
      rzeczywiscie, tu alergiczne dzieci chyba nie wystepuja. milego wyjazdu.
      • bachula_gr Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 03.03.06, 21:53
        Wizyta w s/markecie odbyta. No niestety tak jak podejrzewalam wszystkie kleiki
        z wyjatkiem ryzowego (bezsmakowego) maja w swoim skladzie mleko w proszku.

Rowniez biszkopty Nutricii z witaminami, zelazem, wapniem i mlekiem.
    • sylwialew Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 04.03.06, 20:53
      Chyba nalepszym wyjsciem bedzie zabrac jedzenie dla dzidzi z Polski bo jak
      dziewczyny juz pisaly krucho tutaj z zupkami w sloiczkack,kaszkami itd Wiec zeby
      wakacje przeszly bez stresu jedzonko do walizeczki wink na dlugo przyjezdzacie???????
    • agaki Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 06.03.06, 12:56
      Tak jak pisze sylwialew zabierz ze sobą jedzenie dla małej. Ja za każdym razem
      pakowałam dla mojego niejadka np. Danio. Pakujesz je do walizki i odbierasz
      dopiero na miejscu, więc nie ma problemu z transportem.
      Przyjemnego wypoczynku smile
      • katarzynawinni Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 07.03.06, 14:35
        dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Szkoda że ja nie mieszkam w Grecjii może
        wtedy i moja mała uniknęłaby alergii smile) Zdecydowałam już , że zabiorę wszystko
        ze soba , razem z mężem możemy mieć ze sobą 40 kg bagażu więc spokojnie damy
        radę nawet jeśli całą jedną walizę miałabym przeznaczyć dla małej. Nie mogę się
        już doczekać wyjazdu, mam obawy o córeczkę ale skoro jest już przyzwyczajona do
        konkretnego jedzenia i ono jej nie uczula a zabiorę je ze sobą więc nie powinno
        być kłopotów. Swoją drogą to dziwne że co kraj to inny sposób odżywiana dzieci.
        U nas cytrusy są ZABRONIONE do ukończenia przez dziecka 1 a nawet 2 roku życia.
        Mamy natomiast z Grecji karmia nimi dzieci od 5 miesiąca i rosnom im zdrowe
        pociechy. Gdy ja zaczęłam gotować swojej małej skończyło się na wysypanej
        krostkami buzi nie wiem do końca co ja uczuliła ale zazdroszczę że nie macie
        tego typu problemów i oby zawsze tak pozostało.
        Pozdrawiam i może do zobaczenia w czerwcu smile
        • bachula_gr Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 07.03.06, 16:56
          katarzynawinni napisała:

...spokojnie damy radę nawet jeśli całą jedną walizę miałabym przeznaczyć dla
          małej.

Pewnie, ze dacie rade a przynajmniej unikniecie stresow zywieniowych. Jak nasza
          Duza byla mala to tez wybieralisamy sie z waliza pelna kleikow greckich bo
          polskich nie chciala za nic, mimo roznorodnosci.

> Swoją drogą to dziwne że co kraj to inny sposób odżywiana dzieci.
          U nas cytrusy są ZABRONIONE do ukończenia przez dziecka 1 a nawet 2 roku życia.
          Mamy natomiast z Grecji karmia nimi dzieci od 5 miesiąca i rosnom im zdrowe
          pociechy.

Fakt, co kraj to obyczaj. Tutaj w szpitalu, na pierwszy po porodzie obiad w
          ramach deseru dostalam... pomarancze i potem tez albo cytrusek albo sok
          pomaranczowy do popicia- dla kobiety karmiacej wink

Slyszalam kiedys, ze z owocami to jest generalnie tak, ze zaczyna sie (w
          przypadku matki karmiacej i niemowlakow) od tych lokalnych. Tak wiec w Polsce
          od jabluszka a w takiej Grecji od cytrusow. Stad te roznice w diecie.
          Mnie zawsze zastanawialo jak przy takiej strategii radzic sobie beda: matka
          Polka mieszkajaca w Grecji oraz polsko-greckie dzieci.
          W naszym przypadku poradzilysmy sobie swietnie, na szczescie zadna z naszej
          trojki nie jest alergiczka.

Udanych przygotowan do wyprawy i wspanialego wypoczynku w tropikach z polskim
          jedzonkiem!
          BACHA
    • margarita6 Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 08.03.06, 22:19
      No,to dziewczyny,zeby nie bylo,ze w Grecji dzieci alergii nie maja powie Wam,ze
      moja mala miala i to wlasnie na cytrusy.Teraz moze jesc,ale jeszcze czasami jak
      zje za duzo, wysypuje ja.Dziewczyny napisaly wszystko.Dodam tylko,ze mleko dla
      alergikow mozna dostac tylko w aptece.
      Pozdrawiam i zycze milego wypoczynku.
      • katarzynawinni Re: Pytanie o jedzenie dla dzieci z alergią ??? 09.03.06, 09:11
        Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. mleko również wezmę ze sobą , ponieważ na
        pewno jest w greckiej aptece dostępne tylko na receptę. Mała moja pije
        Nutramigen i pewnie takiego mleka nie dostanę u Was a poza tym 2 puszki
        spokojnie wystarczą mi na 2 tygodnie. A teraz może pytanie z innej "beczki" co
        ciekawego można zwiedzić na Krecie w okolicy miejscowości Hersonissos ( chyba
        tak się pisze ). Oczywiście miejąc na uwadze roczną dziewczynkę , bardzo
        niecierpliwą i ciekawą wszystkiego.
        Pozdrawiam serdecznie
        Kasia
    • ana_mama_patrycji Hersonissos 09.03.06, 13:56
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=203
      tutaj możesz popytać o Hersonissos. Z tego co ja wiem jest to świetne miejsce
      dla młodzieży starszej, jest świetny Aqua park.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka