tutanka 17.12.06, 09:16 znacie jakies zyczenia na swieta po grecku? moze przepiszecie mi tu z jakis zeszlorocznych karteczek na przykład. jestem w Polsce, wiec chcialabym wyslac kartki swiateczne do grecji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachula_gr Re: zyczenia swiateczne 17.12.06, 20:10 Najprostsze to chyba: Καλα Χριστουγέννα και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος ja tam zawsze do "dziwnych" krajow (z Grecja na czele) wysylam po polsku bo wiem jaki opad szczeny robi zapis: 'Wesolych Swiat Bozego Narodzenia i Szczesliwego Nowego Roku' jako odpowiednik "Merry Xmas and a Happy New Year" ;- ))) Odpowiedz Link
bachula_gr Re: zyczenia swiateczne 17.12.06, 20:21 oczywiscie mialo byc καινούργιος - gdzies mi gamma umknela. Odpowiedz Link
jeta0 Re: zyczenia swiateczne 18.12.06, 12:12 Cześć Tutanko, Bachula ma rację, najlepiej napisz krótko, a i tak docenią, że zadałaś sobie trudu i napisałaś w ich języku. Jeżeli wysyłasz do kilku rodzin (które znają się i odwiedzają wzajemnie, możesz troszkę zmienić niektóre słowa), a więc oprócz rzeczywiście najczęściej przesyłanych życzeń: 1."Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος" μmożesz napisać 2."Χαρούμενα ........" albo 3."Καλά (lub Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτιχισμένο το Νέο Έτος" lub inaczej: 4."Με τις Θερμές Ευχές μου (lub w l.mn. μας για Καλά Χριστούγεννα και μια Ευτιχισμένη Χρονιά" 5."Με τις Καλύτερες Ευχές μου (lub μας για τα Χριστούγεννα και τον Καινούργιο Χρόνο". I oczywiście zawsze możesz też dopisać "Χρόνια Πολλά"! Życzę Tobie i wszystkim Forumowiczkom wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Swiąt Bożego Narodzenia, samych radosnych chwil spędzonych w gronie rodzinnym i z przyjaciółmi. Chronia polla, filakia. Nagare, cieszę się, że podałaś nam adres do Twojego kącika. Z przyjemnością sobie podczytuję Dziewczyny, byłyście na jakiś świątecznych bazarach itp. w tych dniach? Ja wybrałam się wczoraj na Swiąteczny Kiermasz w kościele polskim w Atenach. Było naprawdę bardzo dużo ludzi. Jeżeli macie ochotę, możecie zobaczyć kilka zdjęć, które umieściłam w naszym grecko-polskim necie. Sorry, że tak "wrzuciłam " wszystko do tego wątku, ale nie chciałam już rozpoczynać nowych. Nie wiem, jak u Was, ale ostatnio przez to "internetowanie" dom "odłogiem zostawiłam". Idę kończyć ubierać choinkę (zgroza, tak późno to robię w tym roku. Jak tam Wasze przygotowania? Może jakaś dobra dusza podeśle zdjęcie w klimacie świątecznym (na razie na str. "Boże Narodzenie", którą dopisałam ostatnio, pachną ciasteczka dziewczynek Bachuli i widnieją warszawskie akcenty świąteczne Betaki. (Trzymam za słowo te dziewczyny, które obiecały wcześniej , ok?) Sylwio, żyjesz po tym pakowaniu i pakowaniu... Pochwalcie się , w tym wątku, jeżeli macie jakieś ciekawe plany na zbliżające się święta, może gdzieś wyjeżdżacie? Ja raczej tradycyjnie spędzę święta w domu. Odpowiedz Link
flisvos jeta0 18.12.06, 15:36 ja wiem wiem ze obiecalam,ale jestem chora i nei wystawim nosa z domu, bo boje sie rozlozyc na same swieta; obiecuje ze jak tylko bede sie czula troszke lepiej zdjecie wysle; aparat juz w torebce czeka, zeby nei bylo pozdrawiam Odpowiedz Link
bachula_gr Re: najnowsze dzielo JETY! 18.12.06, 16:31 Wieczorem postaram sie wrzucic link w powitaniu do najnowszego dziela Jety- mega skarbnicy wiedzy o Grecji. Odpowiedz Link
nagare Re: zyczenia swiateczne 18.12.06, 15:42 Jota cała przyjemność po mojej stronie że zaglądasz do Zakątka Staram się pisać jak często mogę ale pod koniec roku urwanie głowy... Nie wiem dlaczego nie dotarło wcześniej do mnie, że istnieje ta stronka Polsko- Grecka. Lepiej późno niż wcale (...powiedział Dziadek spóźniając sie na pociąg)- na pewno będę tam zaglądać. A zaraz mailikiem wyslę Ci kilka Świątecznych obrazków. Odpowiedz Link
tutanka Re: zyczenia swiateczne 21.12.06, 15:25 dzieki dziewczyny za zyczenia, proste ale praktyczne i przydaly sie, sama moze bym na to wpadla ale pewnie bym porobila bledy. Karteczki juz od 2 dni w drodze Odpowiedz Link