Dodaj do ulubionych

Borelioza, a jąkanie

25.06.15, 16:44
Witajcie smile
Niedawno dowiedziałam się, ze choruję na boreliozę. Elisa IgM dodatnie WB prązek p41 dodatni i p83 graniczny. Planuję rozpocząć leczenie metodą ILADS. Obecnie jestem na doksycyklinie.
Moje objawy to:
nasilenie jąkania ( powróciło po dobrych 10 latach)
brak koncentracji, rozdrażnienie
silne stany lękowe
bóle głowy, mdłości
drżenie mięsni
bóle nóg i pleców

Moje pytanie jest takie, czy zaburzenia mowy takie jak zacinanie(zapowietrzanie, bloki) mogą być powodem występowania boreliozy? czy ktoś miał podobnie ?

Jestem młodą osobą, (21) jestem dopiero na początku walki z boreliozą, jeżeli ktoś ma dla mnie jakieś cenne rady, to chętnie sobie poczytam smile

Z góry dzięki za odpowiedzi !
Obserwuj wątek
    • przemek5a Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 17:02
      sam test elisa to MALO! jeden prazek dodani nie swiadczy o boreliozie a jedynie o jakims zakazeniu bakteryjnym....wies ze to co masz mozna przypisac braku witamin z grupy B i magnezu?wcinasz duzo slodyczy lub rzeczy ktore zawieraja cukier rafinowany?pijesz w miare duzo alkoholu?jesli tak to masz juz odp.
      • natka0493 Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 17:12
        Dokładnie w WB dodatnie powychodziły:
        p41 IgM
        p41 (flagelina)
        OspC- adv Borrelia Spielmanii igm
        i tak jak wyzej wsponialam p83 graniczny

Braku magnezu ani witamin z grupy B na pewno nie mam smile Alkoholu piję bardzo mało, jedynym moim grzechem życiowym są słodycze smile
        • igm_20_4_pmr Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 17:49
          natka0493 -> bb ciężko jest diagnozować jeżeli mówimy o późnej je fazie. Najlepiej zrobić badania w Instytucie Wsi w Lublinie z koinfekcjami bo sama BB to nie problem, gorzej sytuacja się ma jeżeli do bb jest jeszcze dodana koinfekcja wtedy są problemy z leczeniem i z wyleczeniem. Każdy sensowny lekarz Ilads będzie chciał takie badanie czasem proszą też o wykonanie KKI - BB to strasznie skomplikowana choroba i praktycznie u każdego człowieka wygląda ona inaczej - czy jąkanie może się zwiększyć przy czynnej infekcji przewlekłej - na pewno są różne objawy z układu nerwowego czy to OUN czy CUN więc nie czekaj za długo z diagnostyką I* ja czekałem i mam za swoje ( szybka diagnostyka na etapie małych objawów ) może skutkować zatrzymaniem choroby a to bardzo dużo.
        • hashitess Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 19:30
          Na boreliozie się nie znam choć sama z nią walczę.
          Nie zgadzam się z Twoim twierdzeniem, że nie masz
          braków magnezu i witamin z grupy B.
          w n/obecnym pożywieniu są tylko polepszacze smaku,
          a wartości odżywczych trzeba szukać z lupą.
          ochota na słodycze i objawy, o których piszesz tylko potwierdzają,
          że to ja mam rację.
          • hashitess proponuję również badanie poziomu 25.06.15, 19:32
            Wit. D3. Jej braki wykrywa się w 95% badanych.
            poczytaj o objawach jej braku, a wiele z nich dostrzeżesz
            u siebie.
    • emarlen5 Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 17:46
      Na badaniach się nie znam. Mozesz mieć boreliozę, moze to być glistnica, moze grzyb, moze być wszystko razem. Do tego braki różnych witamin i minerałów w organizmie, zatoksyczniony organizm. Już samo wyeliminowanie toksycznych produktów z diety a zastąpienie ich zdrowymi produktami, wprowadzenie ziól powinno dać efekty w problemach z mową. Zrób generalny remont organizmu.
      • miroslaw111 Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 17:49
        natka odpowiedż na Twoje pytanie :
        twoje przypadłości są zupełnie typowe , jak jestem spokojny wypoczęty mówie szybko składnie i ok ,
        w momentach strachu ( a ten towarzyszy w tej chorobie nader częśto ) stres powoduje napady jąkajła i bloki umysłowe ( wylatuje nam co mieliśmy ważnego do powiedzenia przed momentem )
        Jak niemal każdy z pewnością masz także koinfekcje współtowarzyszące

tak jak mówi emarlen u mnie samo wprowadzenie ziół do których byłem niezbyt przychylnie nastawiony ( i jednak choroby nie usuwają ! ) dało stopniową poprawę nastroju , w tej chwili nie pijam żadnuych herbat jedynie napary ziołowe ,które są wedle zdrowych ihydne
        • natka0493 Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 18:02
          Dziękuję Wam wszystkich za odpowiedzi. Mam już termin u lekarza, który zajmuje się leczenie metodą ILADS. Chcę również zaczerpnąć informacji na własną rękę i mam nadzieję, że to forum mi pomoże, bo kto wie więcej niż osoby walczące z podobnymi przypadłościami. smile

A co do stresu...stres towarzyszy mi caly czas, samo wyjscie do sklepu przysparza mnie o zawrót głowy. A gdzie tutaj dalej...
          Dodam jeszcze, że miałam robioną punkcję, ale nic nie wykryto.
          • igm_20_4_pmr Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 18:23
            to powód do radości że z punkcji nic nie wyszło bo darujesz sobie różne choroby neurologiczne które podobnie jak bb dają takie objawy. Robili Ci z płynu mózgowo rdzeniowego ? test na BB ?
            • natka0493 Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 18:30
              Tak robili i nic nie wyszło.
              • igm_20_4_pmr Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 19:35
                czyli jest szansa że jeżeli masz to dziadostwo to jeszcze nie na etapie neurologicznym - lekarz Ilads będzie wiedział co dalej robić.
                Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
                • natka0493 Re: Borelioza, a jąkanie 25.06.15, 20:10
                  Dziękuję bardzo. Zastanawia mnie tylko jedno...jeżeli punkcja nic nie wykazała to zaburzenia mowy typu jąkanie, blokowanie się są wciąż normalnym objawem przy tej chorobie?
                  • depakinka11 Re: Borelioza, a jąkanie 26.06.15, 19:47
                    natka0493 napisał(a):

> Dziękuję bardzo. Zastanawia mnie tylko jedno...jeżeli punkcja nic nie wykazała
                    > to zaburzenia mowy typu jąkanie, blokowanie się są wciąż normalnym objawem prz
                    > y tej chorobie?

nigdy przed choroba nie jakalam sie,gdy zachorowalam i objawy zaczely sie szybko namnazac
                    miedzy innymi zaczelam sie zacinac jakac.Minelo po kilku latach leczenia
                    • natka0493 Re: Borelioza, a jąkanie 26.06.15, 22:04
                      to straszne jak ta choroba może uprzykrzyć życie...mam nadzieję, że w trakcie stosowania terapii Ilads będzie lepiej i będę mogła w miarę normalnie funkcjonować

depakinka11 życzę dużo zdrowia smile
                  • juanda Re: Borelioza, a jąkanie 28.06.15, 12:40
                    natka0493 napisał(a):

> Dziękuję bardzo. Zastanawia mnie tylko jedno...jeżeli punkcja nic nie wykazała
                    > to zaburzenia mowy typu jąkanie, blokowanie się są wciąż normalnym objawem prz
                    > y tej chorobie?
                    borelioza bardzo często zaburza koncentrację pamięć i wtedy pojawiają się problemy z płynna mową
          • miroslaw111 Re: Borelioza, a jąkanie 26.06.15, 20:19
            natka0493 ja nie mogę się doczekać kiedy sądy i urzędy dadzą mi spokój zamiast zajmować się tylko chorobą ewentualnie pracą walczę żeby nie odebrali mi mieszkania! to jest pech bo wydaje mi się że mam dodbrą reakcję na leki i trzeba by to wyplenić( przy stresie wiem e to niemożliwe niestety ... )

natka znajdż sobie innego chorego i chodżcie razem to dużo lepsze , samemu można się zdenerwować i np zgubić klucze ...
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka