Dodaj do ulubionych

Korki co raz mniejsze

31.03.11, 13:27
Czy nie wydaje się Wam, że w ostatnim czasie zmniejszyły się korki w naszym mieście? W porannym szczycie na Partyzantów długość zatoru zmalała o około połowę. Czyżby wysoka cena paliwa czyniła "cuda"?
Obserwuj wątek
    • ygd Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 14:15
      Pewno część ludzi wsiadła na rowery, motorowery, motocykle.
      • kerac32 Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 14:41
        Poszli po rozum do głowy? ;)
        • efaster Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 14:55
          Były by jeszcze mniejsze, gdyby władza zamiast zwężać, udrożniała trakty komunikacyjne, po co nam kilometry trawników ?? Na Garwolińskiej czy Partyzantów, zamiast nich można poszerzyć jezdnie do 2 pasów w obydwie strony. Na Wyszyńskiego na kanałem "ulgi" można zbudować druga nitkę jezdni. Na Brzeskiej oddać lewy pas do jazdy na wprost, a nie tylko lewoskręt. Na Floriańskiej czy Starowiejskiej po wycięciu drzew, które i tak są "zmaltretowane", przez przecinkę zakładu energetycznego, zakrycie korzeni chodnikiem (brak dostępu wody) i sól drogową. A tak można zrobić drugi pas. Do tego odpowiednie zreformowanie komunikacji miejskiej (mniej linii ale częstsze kursy), zmiana na kilku skrzyżowaniach ustawień świateł + strefa PP w śródmieściu. I korki jak ręką doją.
          • donvito52 Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 15:10
            Były by jeszcze mniejsze, gdyby władza zamiast zwężać, udrożniała trakty komuni
            > kacyjne, po co nam kilometry trawników ?? Na Garwolińskiej czy Partyzantów, zam
            > iast nich można poszerzyć jezdnie do 2 pasów w obydwie strony. Na Wyszyńskiego
            > na kanałem "ulgi" można zbudować druga nitkę jezdni. Na Brzeskiej oddać lewy pa
            > s do jazdy na wprost, a nie tylko lewoskręt. Na Floriańskiej czy Starowiejskiej
            > po wycięciu drzew, które i tak są "zmaltretowane", przez przecinkę zakładu ene
            > rgetycznego, zakrycie korzeni chodnikiem (brak dostępu wody) i sól drogową. A t
            > ak można zrobić drugi pas. Do tego odpowiednie zreformowanie komunikacji miejsk
            > iej (mniej linii ale częstsze kursy), zmiana na kilku skrzyżowaniach ustawień ś
            > wiateł + strefa PP w śródmieściu. I korki jak ręką doją.

Raczej nie. Bo, co z tego że poszerzą Garwolińską jak i tak wszystko stanie przed wiaduktem ?? Liczą się wąskie gardła, a te trudno zlikwidować.
            Daleko nie szukając. W W-wie odwalili piękne wiadukty na Marsa i wcale nie jest lepiej niż było. Tyle że zatyka się 500 metrów dalej.
            • myszu13 Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 17:28
              a ja mam wrażenie, ze na Wyszyńskiego coraz większe:(
          • kerac32 Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 17:30
            > po co nam kilometry trawników ??

Zgadzam się ale tylko częściowo. Zamiast niepotrzebnych po obu stronach drogi trawników, można by wybudować chociaż półtorametrową ścieżkę rowerową. Szerszej nie potrzeba bo aż tylu rowerzystów w Siedlcach nie mamy. Mimo wszystko, z uwagi dziwną prawidłowość w powstawaniu wąskich ulic, myślę że z czasem, przynajmniej część kierowców bedzie się przesiadała okresowo na rowery, a jak na razie to nie ma u nas gdzie na nich bezpiecznie jeździć. Ponadto, każdy chybawidzi ile mamy wogóle wolnej przestrzeni w mieście. Ogranicza to w zdecydowany sposób możliwość poszerzenia jezdni o dodatkowe pasy ruchu. Nawet jeśli znajdą się odcinki, na których można to zrobić, to wydaje mi się to niecelowe, bo po kilkuset metrach natrafiamy na wąskie gardła, o których niżej wspomniał Donvito52.
            • n_l Re: Korki co raz mniejsze 03.04.11, 17:57
              > Zamiast niepotrzebnych po obu stronach drogi trawników

Zanim zdechnie w oceanie struty ropą śledź ostatni
              I ostatniej trawy źdźbło pokryje pył,
              Zanim w Leśniczówce Pranie gigantyczny motel stanie,
              Zanim ciszę leśna zmąci jazgot pił,
              Zanim zniknie pod betonem osiedlowych skwerków reszta,
              A w piwnicy odda ducha szara mysz,
              Zanim wszystko co zielone, co w pachnącej trawie mieszka
              Na podeszwach rozniesiemy wzdłuż i wszerz.

Refren.:
              Do serca przytul psa,
              Weź na kolana kota,
              Weź lupę popatrz - pchła,
              Daj spokój, pchła to też istota.
              Za oknem zasadź bluszcz,
              Niech się gadzina wije,
              A kiedy ciemno już i wszyscy śpią,
              Matka śpi, ciotka śpi, wujek śpi
              Zapylaj georginie.

Nim zatruje aerozol do cna życie morskim świnkom
              I przesłoni góry ciąg dymiących hałd,
              Nim słowiki i skowronki stracą głosy i umilkną
              W metalicznym ryku rozwydrzonych aut.
              Nim karmiona sztucznie krowa da zielone, chude mleko,
              Zanim wzruszysz się wąchając sztuczny kwiat.
              Zanim erzac naturalny w krew ci wejdzie tak daleko,
              Że polubisz plastykowy, śmieszny świat.

Jan Kaczmarek i Elita
              • kerac32 Re: Korki co raz mniejsze 03.04.11, 21:37
                > I ostatniej trawy źdźbło pokryje pył

Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem, mea culpa :) Nie chodziło mi o likwidację wszystkich trawników, tylko niektórych, jak np. po jednej stronie Partyzantów - Garwolińskiej. Ścieżka rowerowa wybudowana na ich miejscu zadowoliłaby większość użytkowników ruchu: rowerzystów - bo mieliby dla siebie bezpieczny pas do jazdy, zmotoryzowanych - bo rowerzyści by się im nie "plątali" po jezdni i nie spowalniali ruchu i piesi - bo mieliby chodnik tylko dla siebie. Nie jest tajemnicą, że część cyklistów, tych bardziej strachliwych, czy jak kto woli przezorniejszych, jeździ tam chodnikiem. Wszyscy byliby szczęśliwsi :)
              • krzycho1252 Re: Korki co raz mniejsze 04.04.11, 08:11
                > Matka śpi, ciotka śpi, wujek śpi
                > Zapylaj georginie.

Zawsze lubiłem to i "Kurną chatę". W przypadku tych dwóch wersów mam wrażenie, że autor miał na myśli Georginię przez "G" duże, a nie piękny kwiat. Kwiat bardzo czuły na niską temperaturę, zresztą.
                • n_l Re: Korki co raz mniejsze 04.04.11, 09:46
                  > że autor miał na myśli Georginię przez "G" duże, a nie piękny kwiat.
                  Zauważ że użyto liczby mnogiej
                  Georginia to nie jest popularne imię, zakładam
                  że JK mógł znać nie więcej niż jedną Georginię
                  i gdyby twoja interpretacja była słuszna
                  to napisałby- zapylaj Georginię :-)
                  • krzycho1252 Re: Korki co raz mniejsze 04.04.11, 10:33
                    To, takie moje odczucie, bardzo osobiste. Kto wie, jak to było w wersji autorskiej, czy w jeszcze w brudnopisie. Dalie, dalie w nawiasie mógłby..... autor nie pomyślał, że po tylu latach ktoś tą pieśń zacytuje a ktoś inny nie będzie wiedział.."co autor miał na myśli"
                    • kerac32 Re: Korki co raz mniejsze 04.04.11, 11:34
                      > To, takie moje odczucie, bardzo osobiste.

Głodnemu.... ;)
          • sar11 Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 18:46
            efaster napisał:

> Były by jeszcze mniejsze, gdyby władza zamiast zwężać, udrożniała trakty komuni
            > kacyjne, po co nam kilometry trawników ?? Na Garwolińskiej czy Partyzantów, zam
            > iast nich można poszerzyć jezdnie do 2 pasów w obydwie strony. Na Wyszyńskiego
            > na kanałem "ulgi" można zbudować druga nitkę jezdni. Na Brzeskiej oddać lewy pa
            > s do jazdy na wprost, a nie tylko lewoskręt. Na Floriańskiej czy Starowiejskiej
            > po wycięciu drzew, które i tak są "zmaltretowane", przez przecinkę zakładu ene
            > rgetycznego, zakrycie korzeni chodnikiem (brak dostępu wody) i sól drogową. A t
            > ak można zrobić drugi pas. Do tego odpowiednie zreformowanie komunikacji miejsk
            > iej (mniej linii ale częstsze kursy), zmiana na kilku skrzyżowaniach ustawień ś
            > wiateł + strefa PP w śródmieściu. I korki jak ręką doją.
            Na pewno byłoby lepiej.Tylko ludzie powinni otworzyć oczy i nie głosować na Kudelskiego z swoją PiSowską zgrają. Ponadto jak "meliorant " może znać się na budowie dróg.Wystarczy ,że zbudował nam kanał ulgi.
    • donvito52 Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 21:02
      Krótki kawałek ul. 3-Maja, między Armii Krajowej a Świętojańską.
      Od strony Tesco dołożyć jeden pas do prawoskrętu w Wojska Polskiego i po obu stronach ścieżki rowerowe.
      Jest tam wąsko, mądry biker pojedzie chodnikiem ten kawałek, mniej mądry, stoi w korku a poooteeem poomaaaluuutkuu się gibie między samochodami przy okazji wkurzając kierowców.
      Jakby co, nie mam nic do rowerzystów. Jestem za, a nawet przeciw.
    • niunianiu Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 21:24
      dziś miałam okazję pochodzic chwilę po mieście i mam tez wrażenie, że mniej samochodów (godz była 16:20 - 17:00), może część osób wybrała własne nogi zamiasta 4 kółek ale powiem wam, że zapachy spalin nie zachęcają so spacerów
      • efaster Re: Korki co raz mniejsze 31.03.11, 21:34
        ale znów przyjdzie jesień a później zima, ba wystarczy parę deszczowych dni i .......

....... problem powróci.

3 Maja, Wyszyńskiego, Prusa, Monte Cassino, Garwolińska, Starowiejska czy Partyzantów powinny być poszerzone. Owszem szkoda trawników czy drzew, ale i tak są w opłakanym stanie.
        • mpppm tak mi się wydaje, 01.04.11, 19:00
          że powinieneś pracować w UM.
          Też jestem zdania, że ulice powinny być szersze.
          Od czasu furmanek ulic nie poszerza się lecz zwęża.
          Technologia, asfalt na kocie łby czy ostatnio na tłuczeń to sprawa na 3-4 lata.

---
          www.markopm.za.pl/
        • error_400 Re: Korki co raz mniejsze 02.04.11, 17:25
          Jestem za, tylko, że rację mają też Ci, którzy wskazują na wąskie gardła, jak wiadukty. W Siedlcach linia kolejowa sprawia sporo problemów. Jasne, nie ma co na to zwalać, bo inne miasta mają np. rzeki.

Co z dwóch pasów, skoro na wiadukcie warszawskim wszyscy musieliby się ścisnąć?
        • xaveri Re: Korki co raz mniejsze 04.04.11, 23:51
          Prusa... na Prusa zamiast pasa zieleni zrobili nam parking gigant na którym parkują po południu może 2 czy 3 samochody czyli tyle ile się mieściło na mniejszym parkingu przed remontem.
          • efaster Re: Korki co raz mniejsze 05.04.11, 11:59
            dokładnie, pisałem o tym przed rozpoczęciem remontu
            • krzycho18 Re: Korki co raz mniejsze 05.04.11, 12:10
              Nie wiem dlaczego nasze władze w ogóle nie myślą przyszłościowo, najlepszy przykład to budowana niby obwodnica, dlaczego nie mogłaby mieć po dwa pasy w jednym kierunku, albo chociaż na przemian, tak jak na istniejącej obwodnicy. Miasto, wolniej czy szybciej, ale się rozwija i rozwijać będzie, a budowanie takich wąskich ulic ten rozwój poniekąd hamuje.
              • n_l Re: Korki co raz mniejsze 05.04.11, 19:12
                > najlepszy przykład to budowana niby obwodnica, dlaczego nie mogłaby mieć
                > po dwa pasy w jednym
                > kierunku, albo chociaż na przemian, tak jak na istniejącej obwodnicy.
                Poszukaj w archiwum wątku dotyczącego remontu
                drogi Siedlce- Mińsk Mazowiecki.
                Poczytaj argumenty tych wszystkich którzy osobom złorzeczącym
                na taki "remont" tłumaczyli ze nie ma pieniędzy na porządną
                robotę.
                Zaoszczędzisz im pisania bo teraz też udowodnią
                ci że nie ma pieniędzy żeby zrobić obwodnicę porządnie.
                A połączanie Jagiełły z Warszawską to pewnie dopiero
                w przyszłym stuleciu...
          • krzycho1252 Re: Korki co raz mniejsze 05.04.11, 21:40
            > na Prusa zamiast pasa zieleni zrobili nam parking gigant

Niektórzy chcieli zrobić dwupasmową ulicę, przedłużenie Jagiełły. Powinieneś się cieszyć. Jak będzie impreza na amfiteatrze albo łąkach około stadionowych to tego parkingu będzie mało.
            Posadzili róże a te będą pachnąć i pachnąć do pierwszych mrozów.
            • n_l Re: Korki co raz mniejsze 06.04.11, 13:21
              > Niektórzy chcieli zrobić dwupasmową ulicę, przedłużenie Jagiełły.
              A nie takie były pierwotne plany?

> Jak będzie impreza na amfiteatrze albo łąkach około stadionowych to
              > tego parkingu będzie mało.
              Yyyyyyyyyyyyyyy???
              a gdzie (ten) parking a gdzie stadion?
              Amfiteatr bliżej ale chyba dla widzów też za daleko (parking)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka