brycezion Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 12.01.06, 21:57 Chcecie dyskusji,proszę bardzo. Czy warto zorganizować wraz z wyborami samorządowymi referendum.Czy ludzie w Łomiankach chcą hipermarketu czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 12.01.06, 21:59 A jest realna szansa na wycofanie się z zawartych przez gminę porozumień i wydanych zgód? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 12.01.06, 22:49 Krzysiom1: Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.Moje doświadczenie mówi,że podpisanie umowy/kontraktu-to dopiero 1/3 zwycięstwa.Każdy najgorszy kontrakt można jeszcze wyprowadzić na prostą umiejętnie postępując,a każdy najlepszy - po prostu położyć. Ale moje pytanie miało inny cel.Bo czy warto walczyć z hipermarketem,jeżeli większość mieszkańców chce jego?Tego tak naprawdę nikt nie wie.Co prawda na 3 zebraniach osiedlowych 90% wypowiadało się przeciw, ale to były jednak nie wielkie grupy mieszkańców. A w badania burmistrza nikt nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 12.01.06, 23:22 Ale co to znaczy, ze ludzie chcą czy nie chcą hipermarketu? Gdyby tak zapytać ogolnie o jakiś abstarakcyjny hipermarket, to pewnie większość powiedzialaby, że chce. Natomiast gdy się powie konkretnie, o jaki obiekt chodzi i gdzie on ma być zlokalizowany, to pewnie wiekszość tych, ktorzy mieliby z hipermarketem jakoś tam sąsiadować, bedzie zdecydowanie przeciwna. Pozostali nadal będą za lub trochę zobojetnieją. Już na forum kilkakrotnie o hipermarkecie dyskutowaliśmy. Należaloby najpierw powiedziec o skutkach takiej inwestycji dla całych Łomianek - bez względu na miejsce zamieszkania. Te argumenty można na pewno odszukac w archiwum. Nie chce mi sie ich powtarzać, bo dyskusja wydaje mi się nieco akademicka. Wszak burmistrz podpisał umowę z inwestorem i idzie mu na rękę (oddał gratis działkę, zobowiązal się do różnych spraw ułatwiających realizację inwestycji). A zatem sprawa jest raczej przesądzona i hipermarket niestety przy Brukowej powstanie, a za nim oczywiście (zawsze tak jest) pewnie drugi i trzeci. I będziemy mieć blisko do sklepu, ale zaczniemy żyć na obrzeżach parkingu do hipermarketu. Kto nie wie, co to znaczy, niech pogada z ludźmi mieszkającymi w pobliżu hipermarketów - nocne kolejki tirów z dostawami, dzienne nawałnice samochodów z miłosnikami kurczaka w promocji, złodzieje, włóczędzy itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 09:37 Masz rację. Samo pytanie nic nie da. Traeba wyłożyć kawa na Ławę co złego i co dobrego da supermaket. A jak ludzie powiedzą nie, to istnieje 101 sposobów by utrudnić zycie inwestorowi, łacznie z przypomieniem że stanie on na śmieciach i będą w nim dorodne.... . Brr. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 10:37 A więc "wyłożyć kawę na ławę" tj.szeroka akcja informacyjna.W jaki sposób? "A jak ludzie powiedzą nie" tzn. referendum? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 10:52 Bardzo ciekawe są artykuły na stronie Zielonego Mazowsza www.zm.org.pl w dziale "hipermarkety". Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 08:38 My jako Liga łomiankowska się nie poddajemy, swego czasu razem z Regionalnym Stowarzyszeniem Promocji Łomianek zebraliśmy około 3000 podpisów, jednak gdy wyszło na jaw, że ktoś nam podbiera listy podpisów ze sklepów i innych miejsc zbierania podpisów akcję przerwaliśmy. Teraz z nowym Posłem Szymonem Pawłowskim wracamy do sprawy, chcemy np. wiedzieć czy można takie obiekty budować na byłym wysypisku śmieci. A oto jeszcze gorąca treść interpelacji Posła Pawłowskiego w tej sprawie: ZAPYTANIE NR 123 wpłynęło dnia 14-12-2005 ogłoszone dnia 29-12-2005 na posiedzeniu 6 Szymon Pawłowski ADRESAT minister środowiska Zapytanie nr 123 do ministra środowiska w sprawie wątpliwości związanych z budową hipermarketu w Łomiankach przy ul. Brukowej, dotyczących możliwego zagrożenia dla środowiska oraz zdrowia i życia klientów i pracowników Szanowny Panie Ministrze! W związku z informacjami otrzymanymi od Pana Konrada Waśniewskiego, mieszkańca Gminy Łomianki, dotyczącymi budowy hipermarketu przy ul. Brukowej w Łomiankach, proszę o informację na temat zgodności budowy z prawem budowlanym i dopełnienia wszystkich niezbędnych i wymaganych przez prawo budowlane ekspertyz technicznych. Z informacji, jakie otrzymałem, wynika bowiem, iż wspomniana budowa zlokalizowana jest na terenie byłego dzikiego wysypiska śmieci, gdzie oprócz śmieci komunalnych wyrzucane były również toksyczne odpady przemysłowe. Wymogiem pozwolenia na budowę było usunięcie śmieci. Warunek ten został spełniony tylko częściowo, ponieważ dużą część zanieczyszczeń inwestor zakopał na sąsiedniej działce. Istnieje uzasadnione podejrzenie, że teren planowanej budowy pomimo usunięcia śmieci jest bardzo skażony. Dodatkowo uzasadnia to fakt istnienia na tym terenie zbiornika wodnego, do którego wyrzucane były odpady i który został zasypany w czasie prac rekultywacyjnych. Zbiornik ten widnieje na mapach geodezyjnych sprzed 10 lat, natomiast na nowych nie jest już umieszczony. Zachodzi obawa, że ewentualne skażenie terenu może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie klientów i pracowników przyszłego hipermarketu oraz negatywnie wpływać na zgromadzoną tam żywność. W związku z tym proszę o informację, czy zostały przeprowadzone odpowiednie badania gruntu na terenie planowanej budowy, mogące wykazać, że teren inwestycji jest bezpieczny dla zlokalizowania w nim obiektów handlowych. Proszę również o podjęcie kroków w celu zatrzymania rozpoczętego już procesu budowlanego do czasu wyjaśnienia wszystkich powyższych wątpliwości i przeprowadzenia ewentualnych koniecznych badań. Poseł Szymon Pawłowski Warszawa, dnia 12 grudnia 2005 r. ks.sejm.gov.pl:8009/search97cgi/vtopic?action=view&VdkVgwKey=%2E%2E%2F%2E%2E%2Fhtml%2Fiz5%2Fz%2Dopis%2Fz0123% 2Ehtm&DocOffset=2&DocsFound=2&QueryZip=ID+%3Ccontains%3E+282&Collection=iz5z% 2Dop&SortSpec=NUMER+Asc&SearchUrl=http%3A%2F%2Fks%2Esejm%2Egov%2Epl%3A8009% 2Fsearch97cgi%2Fvtopic%3FQueryZip%3DID%2B%253Ccontains%253E%2B282% 26ResultTemplate%3Dzaprslt%252Ehts%26QueryText%3DID%2B%253Ccontains%253E%2B282% 26action%3DSearch%26Collection%3Diz5z%252Dop%26SortSpec%3DNUMER%2BAsc% 26ResultStart%3D1%26ResultCount%3D25&ViewTemplate=zapview% 2Ehts&ServerKey=Sejm&Nazwa=Szymon+Paw%B3owski&Plec=M Więcej o naszych zmaganiach na: lomianki.lpr.pl/pliki/hipermar.html Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 08:45 Poprawiam odnośnik: ks.sejm.gov.pl:8009/iz5/z-tresc/z0123-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lecsokole Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 08:48 Jeżeli już o hipermarkecie to zapraszamy na www.lecsokole.pl tam jest umowa z hipermarketem, każdy może się dowiedzieć kto to podpisał i co tam jest? Zapraszam www.lecsokole.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 08:48 Dobre! Jak nie kijem go to pałką. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Umowa z Auchan 13.01.06, 08:52 A sokół mówił, że on nic nie podpisał, że umowę podpisał Belka, no czegos tu nie rozumiem, jak byk podpis Sokóła. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 09:00 Belka sprzedał ziemię pod market a sokół podpisał umowę z Auchan Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 09:06 w umowie jest tez zapis o przedłużeniu pozwolenia na budowę. Było tak, przed wyborami Sokół pwoiedział, nie przedłuże im pozwlolenia, jak wygrał od razu podpisał. Oszukał wszystkich:( Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 09:13 No i proszę, jaka zgoda poglądów! Jest coś, co wszystkich łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 09:19 Do momentu, jak gdy ktoś "życzliwy" od sokoła nie wbije klina. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 11:21 znam wiele osó, które cieszy bliskość przyszłego hipermarketu. Może nie zdają sobie sprawy ze wszystkich konsekwencji, a może po prostu inaczej patrzą na życie??? Nie interesuje ich uświadamianie im, że to może byc dla nich niedobre, oni są przekonani, że po prostu będzie im lepiej. Myślę, że wbrew pozorom jest ich wielu w Łomiankach. Może to my stanowimy jakąś garstkę??? W Australii wartość nieruchomości wzrasta, jeśli w okolicu jest dobre zaplecze (m.in. centrum handlowe). Ale oni to jakoś z głową robią, naprawdę - i dojazd jest, i nikomu nie przeszkadza, i kino od razu w środku i przyzwoite restauracje. Nie zabija to lokalnego biznesu, jakoś wszystko się nieźle uzupełnia. Może za 50 lat do tego dojdziemy... Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 11:26 No i własnie o to chodzi, by jakoś to wkomponować lokalnie. Przecież nic by się nie stało, gdyby hipermarket był gdzieś przy E7 na terenach o zabudowie przemysłowej. Nikomu by to nie przeszkadzało, a przeciwnie - firmy by miały dodatkowych klientów przyjeżdżających do hipermarketu Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 11:37 tam to nawet jakoś w przedmieścia potrafią ładnie wkomponować, naprawdę. Myślę, że po prostu planują rowój przedmieść, czego o naszym kraju powiedzieć nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Umowa z Auchan 13.01.06, 11:42 Iod, o jakim planowaniu Ty mówisz?? Tutaj,w Łomiankach, gdzie nawet porządnie zaplanować ulicy nie potrafią, choć kilkuosobą pracownie planistyczną mają? Nie rozumiem, dlaczego nie można tego zrobć (Auchana, czy innego diabła) w korzytarzu ekologicznym, czy po prostu na trasie Łomianki - Nowy Dwór - odpowiednio daleko od miasta, nikomu nie przeszkadza. Ci z Czosnowa maja bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:23 Wczoraj przegadaliśmy z żoną moją sprawę marketu w tym miejscu, gdzie mają go budować. Z naszego punktu widzenia ma same korzyści. Jesteśmy za. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:24 no właśnie - bo Wam kompletnie nie będzie przeszkadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:26 Większość mieszkańców może być podobnego zdania - on będzie uciążliwy dla niewielu (o ile będzie, tego się nie dowiemy, dopóki nie sprawdzimy) a korzystny dla większości. Mam już dosyć dalekich wypraw po tygodniowe zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:28 no toż pisałam przecie, że wody, mleka, proszki, nawet pieczywo i mięso w Leclercu przez internet trzeba! Po co czas tracić! Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:29 Kupowaliśmy jak Ewa była w ciąży i nie mogła chodzić (zagrożona ciąża), ale kiedyś nam przysłali nie to, kiedyś się spóźnili, a innym razem system zaliczał nam dziesięciokrotną wartość zamówienia. No i daliśmy sobie spokój. Sklep to sklep. Jak mawiał miś Paddington - zawsze można coś pomacać łapą... Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:30 Ale co ma korzyści? Wszystko? Rozumiem, że będzie blizej po tego kurczaka z promocji jak napisał esscort, ale czy budowanie czegoś takiego w sąsiedztwie całkiem przyjemnego lasu i sciąganie do siebie tabunu samochodów z Warszawy jest Ok. Umowa, z której wynika, że hipermarket niczego nie wnosi, nie robi żadnych udogodnień Łomiankom, nie jest zobowiązany do wybudowania oddzielnego zjazdu, że na skrzyżowaniu byłby jeszcze większy ścisk iż teraz jest OK, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:33 I jeszcze jedno. Frags - nie pisz, że niewielu. Ty mieszkasz daleko. Ja w zasadzie powinnam dziekowac B, że chce droge po wale prowadzić i zrobić Kościelną drogę, bo to od nas, od Dąbrowy oddala trasę, mamy dostep do lasu i jest super. A jednak uważam, ze to poroniony pomysł. Dąbrowa to całkiem spore odsiedle Łomianek i nie pisz, ze jest nas tu niewleu. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:35 ok, zagalopowałem się, już pisząc o liczbie wielu-niewielu wiedziałem, że robię błąd. Wycofuję się Sylwia. I powtarzam tylko, że z mojego punktu widzenia Auchan jest korzystny. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:38 mwsylwia napisała: > I jeszcze jedno. Frags - nie pisz, że niewielu. Ty mieszkasz daleko. Ja w > zasadzie powinnam dziekowac B, że chce droge po wale prowadzić i zrobić > Kościelną drogę, bo to od nas, od Dąbrowy oddala trasę, mamy dostep do lasu i > jest super. A jednak uważam, ze to poroniony pomysł. Dąbrowa to całkiem spore > odsiedle Łomianek i nie pisz, ze jest nas tu niewleu. Tak, ale często obowiązuje zasada "moja chata z kraja". Droga za moim płotem - nigdy! parking za płotem sąsiada z drugiej ulicy - o, to super pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:45 Frags. Hipermarket w tym miejscu i z tymi założeniami komunikacyjnymi będzie przeszkadzał WSZYSTKIM mieszkańcom Łomianek jeżdżącym do pracy i szkoły w Wawie. Centrum Handlowe jest potrzebne ale nie przy Brukowej a jeżeli tam miałby powstać to należy całkowicie przebudować kilka ulic z Kolejową na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:34 nie chcę dyskutować o hipermarkecie. Napisałem tylko, że my z Ewa uznajemy go za korzystnie ulokowany z naszego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:36 Wiem, ze nie chcesz, trudny temat prawda? Kontrowersyjny. Ale ok - rozumiem to i już sie zamykam. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:42 Nie, nie chodzi mi o trudność tematu. Chodzi mi o to, że mnie nie interesuje dyskusja o hipermarkecie. Czytam ten wątek i wyraziłem swoje stanowisko. No i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:43 I to jest smutne wiesz. Chociaz oczywiście masz do tego prawo. Bo ja też mogę powiedzieć, ze mam gdzies jeziorka Łomiankowskie. Ale tak nie powiem, bo nie mam gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:44 smutne, prawda. Ja już ani dyskutować, ani działać nie będę. Wyleczyłem się z manii. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:47 frags napisał: > smutne, prawda. Ja już ani dyskutować, ani działać nie będę. Wyleczyłem się z > manii. Szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:59 Przesadzasz frags! Więcej optymizmu i bojowego ducha! Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 12:01 mam dzisiaj pieski nastrój. Ale - co prawda, o prawda. Pozostawiam szlachetne czyny biuletynom i Rycerzom. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 12:14 Nie! Proszę! Frags nie zostań z powrotem przeciętnym "czternastokrokowym" łomiankowiczem! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:35 I zapomnijcie, że skończyłoby się na jednym hipermarkecie. Zawsze jeden przyciąga drugi, potem stacja benzynowa, potem trzeci itd. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
elpr1 Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:47 > I zapomnijcie, że skończyłoby się na jednym hipermarkecie. Zawsze jeden > przyciąga drugi, potem stacja benzynowa, potem trzeci itd. Życzę powodzenia Myślę, że wiecie o budowie trzech marketów w Czosnowie, zamiast osiedla domków jednorodzinnych pod samym lasem. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:35 bo umowa jest po prostu skandaliczna. To fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:36 Stacji benzynowych też nie ma za wiele. Niedawno czytałem wątek, tu na tym forum, w którym narzekali wszyscy na ceny benzyny w Łomiankach. Kolejna stacja to konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM W/S HIPERMARKETU 13.01.06, 11:36 Ok, już się zamykam i nie dyskutuję. Miałem się nie wtrącać i nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:19 Frags Ty dla mnie jesteś podejrzany (wielokrotnie to mówiłem, choc Ciebie lubię), i zawsze zostaniesz, wiesz dlaczego, bo masz poglądy dokładnie zbieżne z Sokołem. Winna jest rada a nie burmistrz, winni mieszkańcy, a nie rada. Hipermarket to nie tylko problem komunikacyjny, ale przed wszystkim ekonomiczny, jezeli mamy w rejestrach 3500 firm, to będzie ich po 2 latach działalności 3000. Jeżeli nie ma u nas bezrobocia to na pewno się pojawi, jezeli mamy stałe dochody do gminnej kasy to przez market możemy część utracić. Wielokrotnie było udowadniane, że jedno miejsce pracy w hipermarkecie to 7-9 miejsc mniej w lokalnych sklepach. Druga sprawa umowa, czytałeś, ja tez bym chciał aby wchodząc do Łomianek ktoś robił mi takie ułatwienia, teren na podczyszczalnię za darmo, pozwolenie na budowę pomagał załatwić, odprowadzac moja deszczówkę, wybudować i zabiegac o wiadukty, a później jeszcze zwolnił z podaktów lokalnych. Niestety b. jest jakoś powiązany z marketem. Ty traktujesz Łomianki jako sypialnię i Ciebie nie obchodzi czy jakis sklepik zbankrutuje, czy nie. Dla Ciebie najwazniejsze jest tylko to co Ty masz, jesteś trochę egoistą, bo nie dostrzegasz, że 200 m. dalej nie ma 1 metra asfaltów oświetlenia i wod-kan, Ty masz to wszystko to jest ok. Najlepiej nie interesowac sie polityką, albo udawać że się nie interesujesz, bo tak jest konfomistycznie, tak jestes konformistą. Hipermarket to problem nas wszystkich, a ja, nie chcę pózniej mówic a nie mówiłem, za takich ludzi jak Ty po prostu trzeba myśleć i decydować, bo mam wrażenie, że nie rozumiesz, albo nie chcesz czegoś zrozumieć. Mam do Ciebie prośbę, napisz jakie jest Twoje zdanie na tematy ponieżej, no bo chyba masz jakies zdanie? Nie tłumacz tylko, że jestes niezorientowany, bo jakies zdanie masz -no chyba ze się wstydzisz, ale tego do tej pory nie zauważyłem. W zasadzie moje pytania są powiązane z polityką, ale z drugiej strony one wpływają na nasz zycie. a wieć... -hipermaketu-za Ciebie jesteś za -trasy po wale -trasy w śladzie KD -studium -CŚR-(hotel dla rowerzystów) -ICDS -naszej rady -naszego b. -GŁ No chyba nie odmówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:24 Papirusie tragizowanie ile to miejsc pracy stracimy w związku z hipermarketem mnie nie przekonuje.] Już wcześniej gdzieś pisałem że wg mnie dużo więcej złego dla drobnego handlu w Ł. zrobił Marcpol w centrum miasta niż zrobi Auchan przy Brukowej czy w Kiełpinie. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:26 Nie zauwazyłem zamknięcia żadnego sklepu, a na bazarku też nic się nie stało, Krzysiom daj odpoiwedzieć Fragsowi, pewnie mysli co ma zrobić tym moim postem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:35 Właśnie i dokładnie tak będzie z hipemarketem odbierze najwyżej klientelę Carrefurowi na Bródnie czy Bemowie. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:36 ej no, daj mu odpowiedzić. a poza tym nie prawda, wszycy, którzy nie maja samochodu przyleca tutaj na zakupy kilkaset osób na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:39 papirus, lubię Cię, ale licz się prosze ze słowami. Mój czas na odpowiedź jest tylko i wyłącznie moim czasem. Chciałeś odpowiedzi rzetelnej, więc rzetelnie Ci odpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:38 ok ja też Cię lubię papirus i powiem, że też jesteś dla mnie podejrzany. Odpowiadam więc, bo pytasz: 1. Hipermarket - jestem za. Nie mam gdzie robić potężnych zakupów raz w tygodniu, a pracuję na tyle długo, że byłoby mi po prostu wygodnie. 2. Trasa po wale - uważam ten pomysł za nierealny i niewart dyskusji. Tej trasy nie da sie po wale poprowadzić, ale ok pytałeś za, czy przeciw - przeciw. 3. Trasy w śladzie KD. Jestem za. Warszawska to za mało, potrzeba arterii w kierunku Warszawy. Oczywiście nie drogi ekspressowej ale wygodnej ulicy. 4. Studium - chodzi pewnie o zmiany do studium. To dokumnet pozbawiony sensu. Przeczytałem go kilkakrotnie. Jest niespójny wewnętrznie, wiele rzeczy się wzajemnie wyklucza. Jestem przeciw tworzeniu takich bubli. 5. Hotel dla rowerzystów - jestem za. Lubię jeździć na rowerze, przydałaby mi się w okolicy knajpa z rowerowym nastrojem i szereg tras. Uważam, że ta inwestycja może jednak poczekać. 6. ICDS - jestem za. Ale zgadzam się z zarzutem, że mało wiem o tej inwestycji. Może wystarczyłby o wiele tańszy sam basen, a nie cała wielka budowla? Basen mi się podoba, kiedy decydowałem się na Łomianki jego bliskość była jednym z kryteriów wyboru. Z drugiej strony do tej pory na nim nie byłem... 7. Rada jest fatalna. Widziałem ją w akcji tylko raz i wystarczy. Radni proburmostrzowscy to w ogóle dramat. Vide radny Sternicki, mój bohater. 8. Burmistrz - nie znam faceta. Na podstawie tego, co tutaj piszecie wyrobiłbym sobie jednostronną negatywną opinię. Mam powiedzmy pinie nienajlepszą, wiele złego zrobił w moim przekonaniu tym, że nie dopilnował terminu 12 stycznia. W końcu był jednym z sygnatariuszy zobowiązania. 9. Gazeta - fatalnie redagowana i potwornie nudna. Ostatnio widziałem artykuł o panu produkującym nalewki. W normalnej redakcji autor wyleciałby za kryptoreklamę, a redakcja byłaby w Radzie Etyki mediów za propagowanie alkoholu. Równie zła od strony dziennikarskiej jest jednak ta druga gazeta, chyba Nasze Łomianki. Ot, skrzywienie zawodowe mnie tutaj dopadło. Wolę szkolne gazetki ścienne. Tam rozumiem amatorkę. Nie odmówiłem Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Frgas-no musze Cię zapytać:) 13.01.06, 12:49 dziękuję o to mi chodziło:) lubię takie odp. "nie znam faceta. Na podstawie tego, co tutaj piszecie wyrobiłbym sobie jednostronną negatywną opinię". Wolę żebyś napisał-lubię go:)ładnie wygląda dobrze sie prezentuje, i świetny człowiek, jest choć go nie znam. Albo nie lubie choc go nie znam. no ale i tak dzięki. No widzisz bardzo się różnimy w opiniach. podoba mi się jedno stwierdzenie "Basen mi się podoba, kiedy decydowałem się na Łomianki jego bliskość była jednym z kryteriów wyboru. Z drugiej strony do tej pory na nim nie byłem..." Szkoda, że wszystkie Twoje pomysły i osądy nie biora pod uwagę kosztów, bo wtedy by się okaszało, że np. KD kosztuje gminę za samą zimię 8-10mln zł, a to onacza, że jest nierealna jak trasa po wale. No dobra daję Tobie na razie spokój:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Pytania do papirusa 13.01.06, 12:43 A teraz pozwól, że ja zadam Ci kilka pytań: 1. Jaki jest cel Twojego działania, polegającego na zniechęcaniu do pisania na Forum większości nowych uczestników, którzy chcą się dowiedzieć czegoś o łomiankach? 2. Dlaczego zamiast dyskutować, nerwowo i często łamiąc zasady dyskusji, atakujesz nie pogląd, lecz osobę interlokutora np zarzyucając bezpodstawnie powiązania z władzami Łomianek? 3. Jakie są Twoje powiązania z przewodniczącym KOŁ? 4. Czy to Ty zaprosiłeś na spotkanie posylwestrowe w Wernisażu kandydata KOŁ na burmistrza? Nie spiesz się, poczekam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 12:48 Miało nie być wbijania klina tylko merytorycznie a wyszło jak zwykle. Powinniśmy WYMIENIAĆ SIĘ POGLĄDAMI!!!! W tym jest cały urok wszelkich stron dyskusyjnych. Proponuję od dzisiaj ignorowac wszelkie posty zawierające osobiste wycieczki do uczestników dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:11 krzysiom1 napisał:wyszło jak zwykle.Powinniśmy WYMIENIAĆ SIĘ POGLĄDAMI!!!! POPIERAM! Tylko o jakie poglądy chodzi? Ani jedno z pytań Fragsa do Papirusa nie ma nic wspólnego z tematem wątku, który dotyczy supermarketu. Dlaczego miałby Papirus tłumaczyć się komukolwiek z zaproszenia na spotkanie dowolnej osoby? tłumaczyć się z powiązań? Wielce osobliwe są to wymagania. Czy być kimś związanym z Komitetem Obywatelskim Łomianek to coś nagannego, niewłaściwego? Wolno Fraggsowi mieć do KOŁ własny stosunek, ale - ja przynajmniej - mam inny, znacznie bardziej pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:12 Oczywiście, każdemu wolno pytać i otrzymywać odpowiedzi. Zadałem swoje w tym wątku, bo uważałem, że tworzenie odrębnego wątku na pytania nie ma sensu, następnym razem tak zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:03 Oczywiście, że odpowiem-prosze bardzo: 1. nikogo nie zniechęcam, jak się z kims nie zgadzam, to po prostu to pisze,a nie udaję ze się nie interesuję. Pisałem równiez, że jak ktoś nie chce o polityce to może wątki napisane przez mnie omijac, i chyba tak część osób robi. 2. jakie zasady, dyskusji? 3. znam go bardzo dobrze , tak jak setki osób w Łomiankach, z różnych organizacji, od ekologicznych, sportowych, przez polityczne i sie tym szczycę, bo wiele osób to naprawdę wartościowi ludzi (w tym w KOŁ również, no ale ich raczej nie znasz?) 4. Jakiego kandydata KOŁ, i na co kandydata? Jeżeli mówisz o W.Pszczółkowskim to chyba on jest przewodniczącym PO w Łomianakch, a nie KOŁ. Z tego co wiem, to on na razie nic o kandydowaniu na cokolwiek- nie mówił, no ale moze masz lepsze informacje. Oj ten KOŁ, najbardziej boją sie jego dwie osoby, burmistrz i chyba Ty. Mieszkańcy chętnie przychodza na spotkania KOŁ i dyskutują, może i Ty kiedyś dołaczysz. No mam wrażenie, że zaraz zabronisz mi wypowiedzi, ale to juz skądś znam:) Drażni Ciebie szczerość, no to przepraszam nie będę zadawał Tobie więcej trudnych pytań. Chyba się niepotrzebnie zdenerwowałeś, a mi raczej chodziło o blizsze poznanie Twoich odczuć na tematy Łomiankowskie Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:05 ani się nie zdenerwowałem, ani niczego nie zabronię. Ciekawiły mnie te kwestie, więc zapytałem. Jeśli zapsokoiłem Twoją ciekawość, to pozwól, że wrócę do wątków filowych, kulinarnych itp. polityka mnie nie interesuje, na wybory samorządowe się nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:20 aha, nie idziesz na wybory to niedobrze? Raczej powinines to przemyślec, no chyba, że planujesz się wyprowadzić. Jeżeli jednak nie planujesz przeprowadzki to raczej powinies się zainteresowac tym co się tu dzieje. Masz oczywiście prawo nie iść na wybory i nie interesowac się polityką, ale jednak dlaczego ktoś ma decydowac za Ciebie, a czym będziesz żył przez kilkanascie lat? No akurat tego nie rozumię:( Łomianki to cały czas małe miasto i naprawde można miec wpływ na to co się tu dzieje, na tym polega demokracja i tego między innymi się domagam i o to walczę. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:08 Acha, jeszcze jedno, byłbym zapomniał. Męćzy nnie temat polityki, ale chciałbym odpowiedzi na moje pytania. Tak, chodziło mi o Pszczółkowskiego, którego jak zauważyłem KOŁ forsuje jako kandydata na burmistrza. Pytałem konkretnie, czy to Ty go zaprosiłeś na spotkanie i nie otrzymałem odpowiedzi, gdybyś był łaskaw - odpowiedz, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:12 On jak sam powiedział czyta forum, a ponieważ sam zapraszałes wszystkich, ja zresztą też więc teraz nalezy jego spytac, czy to ja go zaprosiłem czy Ty? Pisz sobie o flimach nawet czytam to. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:14 Fajno, to kończmy ten spór, bo ja Cię naprawdę polubiłem i nie chcę, żeby polityka, w której masz przyznaję większe rozeznanie, niż ja, miała mi popsuć tę sympatię. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:20 A skąd wnosisz, że ja mam większe rozeznanie? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:23 Bo czytam Twoje posty, co do wady mojej biernej postawy, masz rację. Ale ja mam wadę postawy, jak pewnie zauważyłeś. Od dziecka się garbię. Może jak Włodzimierz Ilicz Lenin z wierszyka, którego się uczyłem na pamięć w podstawówce?: "Ten niepozorny, niski człowiek Krzywdy niósł w swoim pochyleniu..." Kawał literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:26 Gdyby nie to, że wykazujecie wyraźne skłonności hetero (Fragsie i Papirusie) to już dawno wmawiałabym wam wątek romansowy. No po prostu wy się ubóstwiacie spierać i ścierać (intelektualnie). ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:27 No, coś w tym chyba jest papirus, co kmsanczia pisze. Chyba musimy kiedyś pójść na wielką wódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:32 kmsanczia napisała: No po prostu wy się ubóstwiacie > spierać i ścierać (intelektualnie). ;-)) Być może, oni - tak. Ale mnie męczą już bardzo (myślę, że nie tylko mnie) takie całkiem jałowe spory, w których Fraggs bezustannie chce mieć ostatnie słowo: "bo jak nie, to się wycofam i będę pisał tylko o filmach". To jest po prostu dziecinne zachowanie. Forum Łomianki Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:33 no bo ja jestem dziecinny., A kuku drabbu, kryjesz... Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:40 Czy zdziecinniały? Najwyższy czas, Fraggsie, abyś wydoroślał jak najprędzej, czego Ci bardzo życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:40 Dzięki. Też życzę Wszystkiego Najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:45 A propos spotkania posylwestrowego. O ile pamiętam każdy kto czyta Forum był na nie zaproszony. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:45 no raczej nie jest dziecinny. Choc takie wrażenie chce robić Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:49 widzę, że tu walka na całego...zwolnijcie troszeczkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:50 juużżż. Nacisnąłem na hamulec. Papi - idziemy na wódkę? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:54 No raczej nie, nie lubię wódki, choć piję czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:55 Nie lubisz wódki??? Cholerka, nieźle. Ja tam lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:55 myślałam, że nie jesteś podlizuchem, a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 13:51 Wreszcie nasze dziewczyny się odezwały - a było tak ponuro Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:40 > widzę, że tu walka na całego...zwolnijcie troszeczkę :) Różnica między nimi jest taka, że papirus jest mieszkańcem Łomianek, identyfikuje się ze społecznością żyje sprawami Łomianek, zależy mu na dobru naszym wspólnym natomiast frags jest lokatorem w Łomiankach i ma w dupie gdzie będzie hipermarket, którędy będzie budowana trasa, obwodnica, dla niego jest ważne, aby jemu było wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:42 Papi, to chyba jakiś twój straszny zwolennik, nie tak ostro janek... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:45 Jejku aż mi się nogi ugięły z tego wszystkiego Daisy mnie broni!!! tralalalala. Od razu ten piątek 13go lepiej wygląda. Janku, szable już schowane, daj spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:48 Fraggs, nie zapędzaj się tak, po prostu mam już dość kłotni na dziś, odbyłam dwie w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:55 A ja się tak ucieszyłem... no, ale sam miałem wczoraj sądny dzień. Dzisiaj leczę rany. Nie martw się Daisy, już weekend za progiem! Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:55 Daisy32: Nie tylko janek9912 jest zwolennikiem Papirusa.O liczbie Jego zwolenników i poglądów przez Niego wyrażanych najlepiej świadczą zebrania z mieszkańcami poszczególnych osiedli i sołectw. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:00 Sama jestem zwolenniczką Pappiego, osobiście nie znam osoby, która tak bardzo kochałaby swoje miasto i której tak mocno zależałoby na tym, aby rzeczywiście Łomianki zasługiwały na stare miano "najbogatszej gminy w Polsce". Nie znam też uczciwszej i szczerszej osoby, sama zastanawiam się czasami, czy tacy jeszcze się rodzą, mam nadzieję, że jego dzieci również takie będą. Jest niesamowity we wszystkim co robi...w całym pozytywnym tego słowa znaczeniu. pozdrawiam daisy Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:01 Wow Daisy - to jakas reklama chyba - a opłata za reklamówke wpłacona?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:03 to szczera prawda, nigdy nie ukrywam swoich uczuć Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:55 Może przesadziłem - przepraszam. A daisy32 ciebie lubi nie zauważyłeś Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 14:59 No, jak Daisy mnie lubi, to wszystko OK! Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:01 nie ma ludzi, których nie lubię, po prostu z jednymi dogaduję się lepiej, a z innymi gorzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:02 Poza tym każdy człowiek, nawet ten spod budki z piwem zasługuje na szacunek. Inteligentna osoba to taka, która potrafi rozmawiać ze wszystkimi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:19 daisy32 napisała: > Inteligentna osoba to taka, która potrafi rozmawiać ze wszystkimi ludźmi. Skąd wiesz Daisy? :)) (to taki żarcik oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:22 nie bądź zgryźliwa, nie jesteś w tym dobra, pozdrawiam i też życzę ci udanego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:24 Daisy mam nadzieję że takie podejście do męża nabywa się częściowo po zażywaniu ciałomaxa, bo właśnie kupiłam, może zadziała... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:25 kmsanczia, musimy się umówić, zdradzę ci sekret, sama go niedawno odkryłam, pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:26 daisy32 napisała: > kmsanczia, musimy się umówić, zdradzę ci sekret, sama go niedawno odkryłam, Jużsiępakujęidociebielecę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:24 Na żartach sie nie znasz :-(( Równiez pozdrawiam i życze udanego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 15:28 Tak to prawda, mi zalezy na tym aby tu było normalnie. Fragsowi, aby mieszkać, niestety jak w bloku, anonimowo, bez wchodzenia w sprawy społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 16:23 Pairus i frags gotowi są już włożyć bokserskie rękawice. Pytanie tylko czy chodzi im o supermarket czy o mieszkanie w bloku. Chyba papirus pierwszy raz się zagalopował. Argument chcę mieć blisko supermsket, lubię w nim kupować jest doby jak każdy. Może trzeba powiedzieć fragsowi że następny market /makro/ ma powstać na gdzieś w okolicać pstrowskiego i marymonckiej / a może jeszce pułkowej /. Ze to dla wielu osób frajda, ale dla wielu utrata miejsc pracy, ze .... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 16:31 Popracujemy nad fragsem to jeszcze przejrzy na oczy i sąsiadów na dokładkę rozrusza. Jak na razie został skutecznie osłabiony. Dajmy mu dojśc do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 16:50 Frags osłabiony? On jest niezniszczalny jak ja, więc zaraz wróci, spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
boryska Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 17:23 A tak skoro o hipermarkecie, to nie sadzicie, ze ceny w Łomiankach szczególnie na artykuły przemysłowe są jakby z księżyca. Wcale się nie dziwie, że sklepy w Łomiankach boją się supermarketu, przy takich narzutach też bym sie bała. Ale nie sądzę, że jest to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 17:30 część rzeczy na pewno. Jednak nie zapominajmy o starych strategiach marketowych (te półki na wysokości oczy, a to doroasłych a to dzieci) ok. 30% produktów jest na prawo tanich, pomijam metody dochedziania do tego, ale cała reszta za to jest droga, taka same ceny jak w zwykłych sklepach. W związku z budową marketów w tym makro przy moście północnym uważam, ze łomiankach nie jest potrzebny taki sklep, pomimo, ze mogłoby byc trochę taniej to jednak więcej z tego będzie utrudnień niż korzyści. Po co nam tutaj ściagac tysiące ludzi z bielan i młocin dla rastop po... (no nie wiem bo nie kupuję ale tanich, widzę te samochody wypachne ludzmi korkujące wyjazd:((( Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 19:19 Uff. Papi ma rację, nie osłabłem. Męczyłem się w Klifie, potem leżałem pod wanną z hydraulikiem, zresztą fajnym, polecam. Już jestem. To nie tak, że chcę mieszkać jak w bloku, anonimowo. myślę papi, że to nie jest prawda. Nie chce mi się po prostu dyskutować i słyszeć dziwaczne z mojego punktu widzenia uwagi np jak te, że jestem podejrzany, albo, że mam coś wspólnego z burmistrzem. Jak to się ładnie mówi "poszedłem na galerię" i popatrzyłem na nasze rozmowy i doszedłem do wniosku, że wybrałem Łomianki po to, aby opoczywać, a nie po to, aby słyszeć, że jestem podejrzany. Stąd moja sanacja. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 19:56 najlepiej połóż się do ciepłego łózia, wypij herbatkę z miodem i zaśnij niedźwiedzim snem...bo po co się udzielać? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 20:02 Podpowiem fragsowi po co warto się udzielać. Trzeba pogonić tą bandę choćby po to aby nasze szkoły zaczęły być szkołami z prawdziwego zdarzenia. Frags za 5 lat będziesz myślał o wyborze podstawówki dla dziecka i życzę Ci żeby na forum powiedzieli: SP1 na Warszawskiej jest the best! A nie tak jak teraz, żeby trzymac dziecko jak najdalej od łomiankowskich szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 20:05 Krzysiom masz moje stuprocentowe poparcie, trzeba go w końcu nawrócić, a nie atakować bezustannie. Na razie jeszcze wszystkiego nie rozumie, ale kropla drąży kamień :) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 20:55 Myślisz, że skończę jak pewien nieszczęśnik u wrót Canossy? Boso, we włosienicy? Pukając do bramy papirusa? Fajna wizja. Cholera, piątek 13go. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 20:58 Ale świat wokół papirusa się nie kręci? Nawet ten łomiankowski. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 20:58 myślę, że możesz gorzej skończyć jesli nadal będziesz się tak opierał... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 21:12 oczywiście to nie jest groźba :) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 13.01.06, 21:15 jak? Zostane pognany przez oddział partyzancko po lodzie na drugi brzeg Wisły? ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 08:59 Nasza partyzantka działa w kpn, tam jest las, lepsze schronienie, zresztą za kilka lat ma zostać spalony... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 11:50 Mam rodzinne inklinacie do partyzantki w puszczy Kampinoskiej. Dziadek walczył w Gupie Kampinos, moja Babcia też! nawet kiedyś jak byłem mały to mnie wyprowadziła gdzieś w głębiny borów i pokazała prawdziwą ziemiankę. Za cholerę bym tam nie trafił, ale była. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 11:52 No widzisz frags mój dziadek też walczył właśnie w grupie kampinos,a babcia dostarczała prowiant. No poza burmistrzem i jego chorymi poglądami jest jednak cos co nas łączy (i to mnie martwii:) Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 11:54 Taaak??? Mój dziadek zginął w ataku na lotnisko Bielańskie - por Janusz. Martwi???))))) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 12:02 mój żyje, walczył wtedy w brygadzie młodziezowej, uciekł z obozu pracy i walczył Langner?-dowódca kompanii młodzieżowej Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 12:08 No widzisz a Ty czytasz GŁ, zamiast NŁ, a tam cały cykl było o bitwie o lotnisko, Twoim dziadu i różne wspomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 12:11 ooo, nie czytam ani jednego ani drugiego Ty manipilatorze. Masz ten numer? Mojej mamie i mnie by bardzo zależało, żeby to zobaczyć, Ona w ogóle nie znała swojego ojca, miała rok, kiedy zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 12:14 Mój dziadek ma różne zdjęcia, dobrze go pamięta, ma książkę. Mogę Ci załatwić te numery, no ale one są polityczne, a poza tym prezentowane tam sa poglądy trochę inne niż Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 12:20 pewnie już pojechałeś, więc przyslę Tobie te artykuły, ale jak chcesz to zorganizuję Ci spotkanie z dziadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 16:18 Papirus, zamiast tu po próżnicy gadać, trzeba był wpaść niedaleko najedzonko. Było mniam. Teraz nie zmieszczę się w sukienkę i klops. Wszyscy uciekli przed deserem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 16:42 no właśnie, ale ja naprawdę potrafię zjeść, i to duzo:( Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 16:55 Zatem żałuj, że nie byłeś. Bylo bardzo miło i jedzonko fest. Gdybyś mógł mi załatwić te numery NŁ, byłoby świetnie, i zapytaj się dziadka proszę, czy by nie chciał mi o moim opowiedzieć. My o nim wiemy bardzo niewiele. Moja Babcia już nie żyje, opowiadała o nim, ale byłem wtedy mały. Moja mama też wiele nie wie - jak już pisałem, nie znała Go wcale. Miała rok, kiedy zginął. Z dzieciństwa pamiętam wizyty z moją babcią u płk Szymona, jego dowódcy, który wiele opowiadał, ale też już nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:00 no,no widzę,że znaleźliście wspolny temat :)czyli rozejm Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:01 Eeechh, Daisy, te nasze wojenki to one są takie, sympatyczne bym powiedział.Mam nadzieję, że papirus się nimi zbytnio nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:05 Daisy pisz za siebie, ja kłótnimi? czuje sie jak ryba w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:08 takie mamy chcraktery... jak ktoś np rzuca papierek na ziemie to mu nie odpuszczam, kiedyś opieprzyłem babę w Arkadii bo zgubiła dziecko, a jak to zapłakane ją znalazło to mu przylała. Wydarłem się na nią tak, że nawet Ewa się schowała. Ot, lubie sobie pomachać drewnianą szabelką, a potem z nią na kołek, sorry GWÓŹDŹ... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:09 a ja nie lubię przeginać, w jedną ani w drugą stronę, poza ty uważam, że szkoda tracić czasu na bezsensowne kłótnie gdy życie ucieka :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:10 ja szabelki nigdy nie wieszam, nawet juz coś szykuję Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:21 jejku, papirus mam się już szykować ostrząc drewniany pałasz? Może posłuchajmy się Daisy? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:22 widziałam zdjęcie Twojego dziadka, jesteś do niego strasznie podobny, swoją drogą to jest niesamowite :) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:24 a co, sam się mnie słuchasz, a ktoś inny nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:25 no bo pojade do brazyli na karnawał i co to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Pytania do papirusa 14.01.06, 17:26 sokoły staną się orłami, jak pojedziesz... Odpowiedz Link Zgłoś