Dodaj do ulubionych

Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie

15.02.12, 21:23
na argumenty, rzeczowo, rozważmy wszystkie ZA i PRZECIW.

Ile to będzie kosztowało, kto będzie miał ulgi, zasięgu strefy, problemach z terenami "przy strefowymi" i osiedlami SSM i prywatnych zarządców wewnątrz i przy strefie.

Z tego, co podawano w radiu Eska, radni PO są, za, ale mają szereg wątpliwości i uwag (ale o tym niżej). Radni PiS zapewnię poprą (aczkolwiek możliwe, że będą wyjątki) wniosek "swojego" Prezydenta. Jak zagłosuje STS i SLD ?? To wielka nie wiadoma

Fakty:
- strefa ma zawierać 1750 miejsc parkingowych
- wg. UM jeden parkometr ma obsługiwać 20 -25 miejsc parkingowych
- koszt jednego parkometru (wg. UM) to koszt 20-30 tys. zł.

Przy założeniu, że jeden parkometr ma obsługiwać 25 aut, takich parkometrów będzie, 70 jeśli natomiast ma obsługiwać 20 aut ich 87, 5 (???!!!!) czyli albo 87 albo, 88 bo nie ma pół parkomatu.

Koszty:
od 1 400 000 zł (70 parkometrów x 20 000 zł) do nawet
2 640 000 zł (88 parkometrów x 30 000 zł)

w zależności ile będzie parkometrów i jaki będzie koszt jednego urządzenia, do tego koszty obsługi i serwisu. Im więcej parkometrów zamówimy tym taniej wyjdzie za sztuke w przetargu, ale to chyba normalne.

Wg. tego, co usłyszałem w Esce radny Mariusz Dobijański chce, aby strefą PP nie był objęty teren wokół dworca PKP w Siedlcach.

Radny Jacek Garbaczewski i przew. RM Piotr Karaś chcą, aby przy urzędach, ośrodkach kultury był miejsca gdzie petent mógłby parkować od 30 do nawet 60 minut za darmo. Nazywają to strefą czasowego bezpłatnego postoju.

Co do opłat i czasu płacenia z parkowanie to wielka niewiadoma są rożne od 2 zł za godzinę, czas 9-17 albo 10-18 od pon. do pt. bez sobót do 14.00 (jak kto ma miejsce np. w Warszawie).

Karnety:
Dla mieszkańców zameldowanych w strefie 30 zł za rok na jedno auto w gospodarstwie domowym (mieszkaniu)

Dla pracowników mających zakład pracy w strefie 100 zł za miesiąc.

Władze i Przewodniczący Karaś mówią tez o parkingach tzw. buforowych podają 3 przykłady (parking przy stadionie na JP II, parking przy kościele św. Teresy na Garwolińskiej, i tzw. żółta hala wachlarzowa przy PKP od Składowej).

Ponoć do stadionu mają być puszczone linie autobusowe MPK. Jakie ?? nie sprecyzowano.

W Esce p. Karaś mówił, o 3, 4 ale obawiam się, że na to nie zgodzą się uczniowie II LO, ZSP nr 4 czy studenci wydz. przyrodniczego czy zarządzania UPH.

A teraz kilka słów od demnie:

Po pierwsze:
strefa jest za mała (!!!!) tak, tak jest za mała, np. WP jest objęta strefą tylko do ul. Wałowej. Dalej ul. Osiedlowa, Młynarska/Wiatraczna, Formińskiego, Brzeska (do Wyszyńskiego), Starowiejska do (Wiatracznej a nawet Młynarskiej). Cz. Krzyża i 11 Listopada (do Rynkowej) Sokołowska też do Rynkowej.

O co mi chodzi, strefa musi być na tyle duża, by nie "opylało" się kombinować, po prostu będzie za daleko, aby parkować przy strefie i iść pieszo np. 50 m. Muszą być większe odległości inaczej strefa na siebie nie zarobi. Jeśli wogle można mówić o zarabianiu, jeśli z tego, co pisze w TS miasto nie ma na parkometry będzie musiała je wynająć, albo wsiąść w Lessing.

Po drugie:
Kto to będzie kontrolował ??

SM ?? Jak ich jest teraz 20-25 ludzi na 3 zmiany !!!!

Po za tym kontrolą powinna zajmować się firma rewizyjna (tak jak w przypadku kontroli biletów w MPK) wybrana w przetargu.

Wogle najlepiej, jeśli mamy ogłaszać przetarg, aby obsługiwała (serwis, wymiana tuszu, papieru do drukarek, wybieranie pieniędzy i kontrolował parkowanie) jedna firma, kilka firm większe koszty. SM i tak ma dużo roboty, ba trzeba zadbać o tereny wspólnot i SSM i przyległych do strefy, jak dla mnie w ciągu 2-3 lat SM powinna osiągnąć stan osobowy przynajmniej 50 ludzi.

Po za tym prze wprowadzeniem strefy UM musi rozpocząć program "słupkowania" śródmieścia. Tak, tak słupkowania (jak w Warszawie). Miejsca parkingowe muszą być dokładnie wyznaczone, gdzie można, a gdzie nie można parkować.

Nie może być tak, że są zastawiane chodniki (brak ustawowego 1,5 m), trawniki, strefy wyłączone (ciągła biała linia). Wg. mnie bez za słupkownia śródmieścia i terenów przyległych się nie obejdzie. Po prostu w XXI wieku w 2012 roku musimy się z tym pogodzić. Bez słupków będzie to, co mamy teraz, a strefa PP tego nie ukróci. Słupki, Słupki i jeszcze raz słupki.

Co do wspólnot i terenów SSM cóż będą musiały zainwestować w szlabany na autopilota, ogrodzić osiedla. Cóż może rodzi to koszta, ale uważam, że warto by mieć późnej święty spokój. Mógłby UM w ramach zachęty i pomocy dofinansować tego typu inwestycje (w końcu to UM stwarzając strefę PP niejako na wspólnotach i SSM to wymusza).

Co do terenów przy dworcu PKP niestety on jest za blisko centrum, jeśli nie będzie objęty SPP to będzie jeszcze gorzej niż jest, bo tam wszyscy z AK, Sienkiewicza, 3 Maja czy WP tam się "przerzucą".

Ja proponowałbym za miast karnetów 100 zł miesięcznie dla pracowników, zrobić dla osób dopłatę do biletów miesięcznych albo powiększyć parking P+R Kolei Mazowieckich, bo ten jest stanowczo za mały.

A dopłatę tą można by wyłącznie kupić (min.) z miesięcznym w kasach dworca PKP. Zresztą może warto też poprawić/zreformować linie MPK Siedlce, aby można było dojechać i wrócić do domu z i do dworca PKP. Ba tą zniżkę można by było dać tylko osobom, które okażą aktualny dowód osobisty i zameldowane są w Siedlcach m.in 2 km od dworca, reszta może dość piechotą albo dojechać MPK.

Za gminę czy powiat powinni dopłacać poszczególne UG w zależności od miejsca zameldowania.

BO oprócz osób pracujących i zostawiających samochody pod dworcem PKP czasem inni nie mają gdzie się zatrzymać by odwieść/przywieść kogoś z rodziny z torbami (np. studentów uczących się w warszawie i tam wynajmujących mieszkania czy akademiki) ale nie tylko np. po kogoś z rodziny czy znajomych przyjeżdzających/wyjeżdzających z Siedlec koleją.

Dworzec jest dla wszystkich nie tylko pracujących i dojeżdżających codziennie. Nie mniej wiem, że koszt miesięcznego to ok. 350 zł. miesięcznie.

To w sumie tyle, generalnie jestem ZA strefą, ale z ww. uwagami.

Za miast 100 zł miesięcznie dla firm w strefie, lepiej dać dopłatę (w wysokości jak ma KM za miesiąc parkingu) dla dojeżdżjących, to była by karta np. koloru czerwonego, a mieszkańcy (100 m od miejsca zamieszkania) niebieską tak by można było łatwo odróżnić. Czerwone obowiązywałyby tylko przy dworcu PKP (pl. Zdanowskiego i najbliższe okolice).

Czekam na Wasze opinie.

Temat ważny dla miasta, więc może Radni będą mogli przeczytać to, co my tu napiszemy. Będzie to dla nich wskazówka, bo raczej wprowadzania strefy nie unikniemy. Po prostu takie a nie inne mamy czasy. W całej Europie w miasta "wygania" się ruch samochodowy z centrum.

Zapraszam do (merytorycznej) dyskusji.
Obserwuj wątek
    • alenumer01 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 15.02.12, 22:07
      O czym tu rozmawiać.Jeżeli mieszkańcy opowiedzieli się przeciwko strefie/po tym jak Mrówczyński zmieszał sie mówiąc,że ankiet papierowych było pół na pół jestem na 100% pewien że większość i to spora była na nie,poza tym dlaczego nie powiedział dokładnie ile,obejrzyjcie sobie relację na TV SIEDLCE/TO JAKIM PRAWEM MAJĄ O TYM DECYDOWAĆ RADNI ZWIĄZANI UMOWĄ KOALICYJNĄ.Nie widzicie że to pic na wodę fotomontaż ta ich dyskusja.Demokracja,czyli głos mieszkańców jest tu decydujący,chyba ,że nasze władze są z innego systemu i wprowadzą drugą Białoruś.Nie po to we wszystkich mediach i forach padło setki argumentów przeciwko strefie,żeby tu jeszcze raz to wałkować.Jeśli zaczniemy rozważać te twoje argumenty to będzie jak z tą ankietą,każdy kto się wypowiedział w sprawie obszaru,godzin czy sposobu pobierania opłat stawał sie automatycznie zwolennikiem strefy.Pytania któś układał przecież celowo,jeśli byłoby inaczej nie zaczynałyby się od słów JESLI JESTEŚ ZA STREFĄ........Wielu dało sie nabrać .Jeśli większośc jest przeciwko to nie może być żdnej dyskusji=prawo demokracji.i NIE MA ZNACZENIA ŻE BYŁY TEZ GŁOSY NA TAK ,WIĘKSZOŚC TO WIEKSZOŚĆ PANOWIE RADNI I PANIE PREZYDENCIE
      • efaster Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 15.02.12, 22:21
        alenumer01 napisał:
        Nie
        > po to we wszystkich mediach i forach padło setki argumentów przeciwko strefie,ż
        > eby tu jeszcze raz to wałkować.Jeśli zaczniemy rozważać te twoje argumenty to b
        > ędzie jak z tą ankietą,każdy kto się wypowiedział w sprawie obszaru,godzin czy
        > sposobu pobierania opłat stawał sie automatycznie zwolennikiem strefy

Właśnie po to założyłem ten wątek, by móc się wypowiedzieć (co komu na sercu leży). To nie jest ankieta UM. Jak napisałem w początkowym wpisie. Rozważmy wszystkie ZA, ale i PRZECIW, od a do z. Jeśli ktoś jest PRZECIW strefie (ma do tego pełne prawo) niech pisze. Chce zrobić szeroko pojmowaną platformę. Gdzie każdy może się wypowiedzieć.

Żeby później nie było, że ktoś za nas zdecydował. Nic o nas bez nas.

Jeśli uważacie, że potrzebne jest referendum to piszcie. Jeśli większość społeczeństwa będzie za referendum, powinno się odbyć.

Także piszczcie, co komu "w duszy gra" i za i przeciw strefie PP.
        • yfter Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 15.02.12, 22:29
          Mnie to zaczyna latać.

Dlatego, że Karaś pomysł o parkingu przy stadionie i autobusach "zwinął" z tego forum i sprzedał go jako swój.
        • alenumer01 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludziewiec i 15.02.12, 22:36
          Na wszystkich forach zostało to juz dokładnie opisane,zmieniło się tylko to że próbują przemycić zdawkowe informacje o kosztach,które są moim zdaniem największym argumentem przeciw strefie.,Siedlce to nie Warszawa to małe miasto więc i chetnych do płacenia jest niewielu.Co do pracujacych w strefie to prezydent wypowiedział sie jasno ,że karnety dla pracowników to sprawa pracodawcy,wiec z tego wniosek że oprócz kosztów wprowadzenia i obsługi strefy dojdą nam koszty karnetów wszystkich urzędników/i oby tylko/pracujących w strefie.Nie mogą się na to zgodzić radni,mieszkancy juz się nie zgadzają.
    • alenumer01 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 15.02.12, 22:40
      Jeśli radni zagłosują za to będzie znaczyło że mają nas mieszkańców w d....I nie pomoże tłumaczenie że tak nakazywała umowa koalicyjna.Czas może wreszcie posłuchac swoich wyborców,a nie tylko bierni ale wierni,bez własnego pomyślunku
    • donvito52 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 10:11
      Robota dla roboty.
      Dlaczego NIE.
      - Pieniędzy, a przynajmniej znaczących pieniędzy z tego dla Miasta nie będzie.
      Więcej, może się okazać, że Miasto będzie do tego dokładać.
      - Wspólnoty, czyli mieszkańcy zaczną się grodzić, czyli znów wydatki. Niby Miasto w tym nie będzie brało udziału ... ale, wcześniej czy później jakaś wspólnota zażąda zwrotu wydanych pieniędzy.
      - Wkurzenie ludzie muszący płacić za dobro wcześniej bezpłatne.

Zysk. Ciepłe, dobrze płatne posadki dla kilkudziesięciu ludzi bez kwalifikacji.

Sami oceńcie czy warto. Według mnie, zdecydowanie NIE.
    • podrozny113 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 10:48
      Jestem ZA.

Jednak nie powinniśmy się ograniczać tylko i wyłącznie do opłat. Dobijański ma trochę racji z parkowaniem wokół dworca. Ludzie dojeżdżający do Warszawy pracy mają i tak pod górkę. Dlatego jestem przeciwny wprowadzaniu opłat wokół dworca PKP. Nie ma zagrożenia, że wszyscy zaczną parkować pod dworcem uciekając ze strefy płatnego parkowania, gdyż już teraz pod dworcem w ciągu dnia praktycznie nie jest możliwe znalezienie wolnego miejsca. Aby rozwiązać problem dworcowy należy podjąć działania w dwóch kierunkach:
      1. Rozbudowa P&R do rozmiarów co najmniej takich jak w Mińsku Maz. wspólnymi siłami miasta i Kolei Mazowieckich.
      2. Wprowadzenie 4 autobusowych linii dworcowych o specjalnych oznaczeniach (K1, K2,...) kursujących w ciągu dnia co godzinę (z zagęszczeniem w szczycie porannym w godz. 5-7) z największych osiedli na dworzec PKP, których rozkład byłby skoordynowany z przyjazdem/odjazdem pociągów z/do Warszawy, i zmieniany wraz ze zmianą rozkładu PKP. Przykładowo w tym roku zasadnicza końcówka przejazdu przez dworzec PKP byłaby xx:45 tak, aby można było odebrać podróżnych z pociągów warszawskich z końcówką xx:31 oraz xx:36 dowożąc jednocześnie na odjazd z końcówką xx:51.
      • fajnababka2 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 11:26
        No i tera kazdy bedzie pisał ,że tam gdzie on pracuje lub dojezdża do pracy to żeby tam nie było.Myslę że lepiej spojrzeć na wszystkich bo kazdy gdzies dojeżdża ,dowozi dzieci itp.Wiec skoro wiekszość mieszkańców opowiedziała sie z różnych względów przeciwko strefie,a teraz jeszcze kiedy poznalismy tylko wstępne koszty- i sa one ogromne,to tym bardziej jestem zdecydowanie przeciwko wprowadzeniu strefy.CZY NASI RADNI I PREZYDENT ZAMIERZAJĄ NASZE ZDANIE WZIAĆ POD UWAGĘ CZY NIE???BO DO CHOROBY JASNEJ PO CO BYŁY TE KONSULTACJE ABY TYLKO KTOŚ WZIĄŁ DODATKOWĄ KASĘ ZA ICH PRZYGOTOWANIE I PRZEPROWADZENIE.Z każdej strony nad głowę prezydenta nadciagają czarne chmury ,a to sprzeciw wobec strefy,a to program w sprawie dla reportera ,a to bezsensowny projekt budowy ratusza,a on dalej brnie w te swoje pomysłyZwykle jesli do wyborów daleko to władza nie bardzo liczy sie z mieszkańcami to juz norma ,ale w Siedlcach to juz chyba przesadzają.To nie Warszawa panowie tutaj strefa nie zarobi na siebie ,bo i tak w tych godzinach większość miejsc zajmują ci ,którym z naszych podatów zapłacą za karnetyWYSTARCZY ŻE ARMS PRZYNOSI STRATY,KOLEJNE WIZJE PANA PREZYDENTA PROPONUJĘ POZOSTAWIĆ BEZ DYSKUSJI,MOŻE JAK MINIE TROCHĘ CZASU TO PRZYJDA MU DO GŁOWY POMYSŁY BARDZIEJ SŁUŻĄCE MIESZKANCOM.A jak kasa pusta to niech nie zaciąga wysoko oprocentowanych kredytów tylko myśli na długo przed projektem,jak go sfinansować.wziać kredyt lub wyprzedać majątek każdy głupi umie.
        • comodin Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 11:47
          Dlatego wydaje mi się, że ta cała ankieta jest g... warta.
          Mogę się założyć, że głosowali głównie mieszkańcy ze strefy PP oraz pracownicy którzy musieliby płacić abonament miesięcznie.
          A zwykli obywatele tradycyjnie mieli ankietę w nosie.
          Według mnie wynik jest nieobiektywny.
          Ja jestem za strefą i tyle, a dlaczego?
          Dlatego, że:
          - nie pracuję w strefie PP
          - nie mieszkam w strefie PP
          Dlaczego jestem za?
          - wkurza mnie to, że nie mogę zaparkować jadąc na zakupy, załatwiając sprawę w urzędzie, itp itd.

Strefa PP nie ma przynosić dochodów, ona ma zrobić porządek w ruchu pojazdów w centrum miasta.

A co do PKP:
          90 % osób dojeżdżających do Warszawy pracuje tam ze względu na dochody, które są o niebo wyższe niż w Siedlcach. PKP na nich zarabia niezłe pieniądze, niech więc zorganizuje im parking większy niż ten obecny.
          A dodatkowo MPK mogłoby wprowadzić 2 linie autobusowe robiące 1 kurs dziennie, zbierając ludzi z całego miasta i dowożące ludzi na pociągi najbardziej najbardziej oblężone czyli na 6 z minutami rano.
          Niestety ludzie jadący pociągiem o 6 z minutami nie mają żadnego autobusu MPK.
          • alenumer0 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 13:20
            Nawet nie miej nadzieji,że zaparkujesz przyjezdżajac do strefy.Za dużo będzie samochodów uprzywilejowanych karnetami.Po podwyzce cen biletów niewielu bedzie skłonnych przesiaść się do MPKJa też nie mieszkam w strefie i wszyscy moi sąsiedzi brali udział w ankiecie na nie.bo w rzeczywistosci ta strefa narobi ogromnych kosztów,a miasto aby załatac dziurę w budżecie za jakis czas będzie musiało zlikwidować jakieś szkoły albo przedszkola i wtedy to dopiero sie zacznie.Biedniejsze miasta i gminy juz tak mają , ba nawet w Warszawie zamykaja już podstawówki i Licea mimo protestów.Nie chcę tego w naszym mieście.Nie można myśleć tylko o dniu dzisiejszym.Myslę że powodem takiego napierania ze strony władz na realizację projektu strefy jest jakiś nieznany nam,a im wiadomy pomysł na zatrudnienie kilku znajomków albo ugranie czegoś przy przetargach.Bez powodu ten temat nagle nie wrócił i na pewno nie na życzenie mieszkanców jak to raczył stwierdzić prezydent
            • efaster Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 15:45
              alenumer0 napisał:
              Za dużo będzie
              > samochodów uprzywilejowanych karnetami

Dla tego ja proponuje zostawić tylko karnety dla mieszkańców za 30 zł rocznie (kolor niebieski) 100 m od miejsca zameldowania, i karnety w wysokości jak za miesić postoju na parkingu P+R KM dla osób zameldowanych w Siedlcach, ale mieszkających nie bliżej niż 2 km od dworca, tak, aby Ci, co mieszkają bliżej (oczywiście może być mniejsza odległość n. 1,5 - 1 km) przychodzili na dworzec PKP pieszo albo dojeżdżali MPK. Ba poszedłby (oczywiście w przyszłości) aby wzajemnie skorelować i honorować karty miejskie (warszawską i siedlecką). Bo tak ktoś chcący dojechać ze swojego miejsca zamieszkania na PKP (w Siedlcach) codziennie musi kupić miesięczny (w I strefie 86 zł normalny, 43 zł ulgowy www.mpk.siedlce.pl/s44-ceny.biletow.htm) do tego kupić miesięczny w KM (ok. 350 zł normalny i 170 ulgowy) i jak ma gdzieś dojechać w Warszawie kolejne ( 90 zł normalny 45 ulgowy www.ztm.waw.pl/?c=110&l=1 ) Czyli jak policzymy wychodzi odpowiednio 526 i 258 zł co miesiąc wydane na same dojazdy z i do domu do i z miejsca pracy/nauki.

bo w rzeczywistości ta strefa narobi ogromny
              > ch kosztów, a miasto, aby załatać dziurę w budżecie

Obawiam się, że miasto nie zarobi na strefie ani przysłowiowej złotówki, koszt kupna samych parkometrów jak policzyłem to od 1 mln 400 tys. zł do nawet 2 mln. 640 tys. zł. w zależności, jaką cenę uda się "wytargować" w przetargu i ile tych parkometrów będzie. Ale nawet miasto nie ma tych 1 mln 400 tys. zł. A jeden parkometr na 25 auto to strasznie dużo (dla zobrazowania to odległość od Salusa na Kilińskiego do ronda Dmowskiego na 3 Maja) a nie musze mówić, że parkometr może się popsuć, skończyć się papier/tusz. Ludzie z Siedlec sobie poradzą (większość przynajmniej raz w życiu była w np. Warszawie i już miała przyjemność zapoznania się z tym urządzaniem) ale co będzie jak przyjedzie ktoś ze wsi, który nigdy w życiu nie obsługiwał nawet bankomatu ?? A osoby starsze ?? Ja osobiście mam dziadków w Siedlcach, posiadają samochód ba nie raz korzystali z parkometrów warszawskich (konieczność wizyt u lekarza czy odwiedziny u znajomych mieszkających w strefie) ba obsługują bankomat, ale i tak (jeśli wogle strefa powstanie) zamierzam ich "przeszkolić" z obsługi parkomatu gdyż mój blok jest w strefie, a parking od ulicy. Ba sam najpierw będę musiał się z parkometrem obznajomić.

Ale wracając do tematu koszty policzyliśmy, choć nie do końca, bo UM nie ma pieniędzy na parkometry, wiec zapewne wyleasinguje je od firm, która za własne pieniądze postawi urządzania i zbuduje cały system, ba będzie go kontrolować a w zamian albo miasto będzie płacić, co miesiąc określną sumę, albo firma będzie zgarniać powiedzmy 60 % dochodu (łącznie z karnetami) a miasto dostanie, 40 % jeśli nie mniej.

za jakiś czas będzie musiało
              > zlikwidować jakieś szkoły albo przedszkola i wtedy to dopiero się zacznie

W TS pisze jak "byk" w Siedlcach jest za dużo o jedną podstawówkę, gimnazjum, liceum i jedno ZSP. Nikt nie zamierza likwidować, ale moim zdaniem to błąd, bo za parę lat trzeba będzie robić jeszcze wiesze cięcia. Skoro UM st. Warszawy zamyka po szkoły nie raz po kilka w każdej dzielnicy albo łączy je w jedną szkołę, to chyba "coś" jest na rzeczy. Po za tym fajnie by był jakby dorobić się takiego systemu gdzie UG/starostwo będzie dopłacało do subwencji tyle ile UM dopłaca do Siedleckiego dziecka. Inaczej mamy subwencję oświatową z MEN (taka samo dal wszystkich dzieci) ale jeśli to za mało to wtedy ustalamy stawkę na jedno dziecko i solidarnie UM płaci za swoje UG/starostwo za swoje. Zawsze jest wybór UG czy Starostwo mogą zabrać swoje dzieci i uczyć je u siebie. Takie czasy każdy płaci za siebie, nic dziwnego, że co jakiś czas najeżdżają na siebie mieszkańcy wsi i miasta i na odwrót. Ale niestety każdy musi ciąć i racjonalizować wydatki. A subwencja z MEN powinna być "święta" i choćby się waliło i paliło nie może być "ruszana" na inne cele. No i może by tak nauczyciele popracowali te 40 h/ tygodniowo, ale tak przy tablicy, wiem dzieci i młodzież są okropne, ale stanie przy hałaśliwej maszynie w fabryce też do najmilejszych nie należy a to o wiele większy hałas niż w szkole. Po za tym wypadałoby zabrać ter roczne płatne urlopy na "podreperowanie" zdrowia. Bo większość "użytkuje" go na własne widzi misie, albo zróbmy na wzór ZUS komisję lekarską i niech ona ocenia czy dany nauczyciel może iść na roczny chorobowy czy nie.

jakiś nieznany nam, a im wiadomy pomysł na zatrudni
              > enie kilku znajomków albo ugranie czegoś przy przetargach

Tylko pytanie, co ugrać jedynie 60-80 % dochodów, ale w zamian trzeba postawić "sprzęt" i go uruchomić serwisować wybierać pieniądze (wóz z konwojentem), albo wydać jak napisałem wyżej od 1,5 do nawet 3 mln. złotych na same urządzenia + co miesiąc za usługę sprawdzania czy jest płacone. Ale wtedy "cały" utarg idzie do miasta. Trzeba dokładnie policzyć, co się w dłuższej perspektywie bardziej opłaca brać parkometry w Lessing np. na 10 lat czy kupić za własne ?? Uważam, że chyba lepsze jest to drugie rozwiązanie. Bo tak czy siak nikt tego za darmo nie postawi i nie bezie obsługiwał.

A etaty w SM i tak są potrzebne, bo jest ich za mało 20-25 ludzi (na trzy zmiany) a oprócz strefy trzeba kontrolować osiedla i tereny przy strefowe, bo tam dopiero będzie łamanie przepisów i parkowanie, po czym się tylko da. Widział z Was ktoś blok Wyszyńskiego 23 ?? Tam mieszkańcy parkują dosłownie pod swoimi oknami, bo nie mają parkingu i sami sobie zniszczyli trawnik. Spółdzielnia swoje bloki (25 i 21) wyposażyła w parkingi, ale ma też najwięcej gruntu, za który musi płacić, reszta ma gruntu równo z fundamentami, bo nie chcieli wykupić od miasta i płacić za to podatku (np. ww. 23 czy 27). To samo było na Wyszyńskiego 14, dopiero nie dawno zrobili sobie kostkę. A wiecie, kto jest administratorem tych bloków a no siedlecki PUK. Opinii zostawiam każdemu z osobna.

Na "mieście" nie jest o wiele lepiej np. trawniki na Pułaskiego, gdybym nie narobił szumu to dalej by ludzie parkowali na "klepisku" a tak mamy postawione słupki i zasadzone drzewka.

W Londynie np. już teraz płaci się za sam wjazd do centrum, w Paryżu to samo. O co mi chodzi, że w całej Europie, ba na świecie jest tendencja do wyganiania aut z śródmieścia. Jeśli Siedlce nie podłączą się do tego nurtu to czeka nas za kilka lat kompletny paraliż. O spalinach i hałasie nie będę już pisał, bo normy są nie raz przekroczone 2-3 krotnie, a w centrum tez mieszkają ludzie, a nikt im nie stawia ekranów dźwiękochłonnych jak na Północnej.

Jakby to powiedzieć władza źle się zabiera do wprowadzania strefy, a już tym bardziej proponując karnety miesięczne płacone przez pracodawcę prywatne firmy raczej nie będą zainteresowane, ale " ściągną" z poborów pracownika, a UM zapłaci sobie z naszych podatków za karnety pracowników. Dla mnie karnety za 100 zł miesięcznie dla pracowników to jest najgłupsza głupota ją mógł UM wymyślić. Owszem kilka osób miałoby problem z dotarciem do pracy (bo nie kursuje do ich miejscowości PKS, MPK czy bus) ale na miłość boską UM ma dbać o swoich mieszkańców a nie mieszkańców innej gminy czy powiatu. A miejsca pracy ?? Dla UM miasta powinno być priorytetem praca dla Siedlczan, a nie mieszkańców gminy.

Wiem, wiem bardzo egoistyczny jest mój tekst, ale tak między nami Siedlczanami czy mieszkańcy gminy "martwią" się o nas ?? Nie mają na w dupie. Tak, tak w dupie. Ich interesuje, aby tu zarobić, późnej pojechać do najbliższej Biedronki czy innego marketu zrobić zakupu i do domu, no czasem w weekend przyjadą do kina, teatru czy na mecz na hali czy stadionie. Reszta ich nie obchodzi, za łatanie dziur i tak zapłaci "statystyczny" siedlczanin za światło na latarnia też. My jedynie, co mamy od mieszkańców gminy t
              • alenumer0 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 16:31
                Dlatego właśnie dyskusja z władzami nie ma sensu ,ty proponujesz wyliczasz itd,a oni i tak maja swoją wizję.Jak zwykle wszystko na wariata, na hurra,bez żadnego przygotowania.Z urywów wypowiedzi juz widać co to za wizja czyli zupełnie nie to co byłoby racjonalne i sprawiedliwe.Siedlce to nie Paryz i Londyn nie rozpędzaj się tak,mamy raptem 1 główną ulicę i wokół bardzo skupione miasto,więc o jakim centrum tu mowa.Wszystkie państwowe firmy są w centrum /sąd ,ośrodki kultury,UP,UM,MOPR ,BANKI I INNE/,ICH PRACOWNICY GŁÓWNIE BLOKUJĄ MIEJSCA PARKINGOWE W GODZINACH PRACY JAK I POZA NIMI.Reszta to pracownicy sklepów i ich właściciele.Więc o jakiej rotacji tu mówimy.Siedlec po prostu nie stać na stworzenie takiej strefy,budowe ratusza itp.Może niech spłacą kredyty najpierw bo kokosów ze sprzedaży nieruchomości nie widać coś się nie chwalą wynikami przetargu to znaczy że nie ma czym ,oddadzą pewnie w drugim znowu za bezcen.O STREFIE NIE MA CO DYSKUTOWAC ,BO JAK SAM PRZYZNAJESZ ,A OPISALI TO JUŻ INNI NA RÓŻNYCH FORACH -STREFA TO TYLKO KOSZTY,A MOŻLIWOŚCI PARKOWANIA NIE POPRAWI.Rozumiem kompleksy mieszkańca miasta powiatowego,ale mierzmy wszystko odpowiednią miarą Londynem to my się nie staniemy.
            • alenumer01 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 14.05.12, 11:38
              No i na nic krytyczne głosy mieszkanców,odczekali 2 miesiące licząc na to ,że emocje opadną i na najbliższej sesji będą głosować za wprowadzeniem strefy pp.To dopiero jest arogancja.To po co były te konsultacje społeczne ???Skoro radni są podobno wyrazicielami głosu mieszkanców to za strefą głosować nie powinni.Nowy obszar strefy obejmuje ścisłe centrum miasta czyli głownie tereny gdzie będą parkowały zwolnione z opłat samochody pracowników urzędów i instytucji miejskich .Jaki sens ma więc ponoszenie kosztów wprowadzenia i utrzymania takiej strefy???Skoro ARMS przynosi tak ogromne straty to jeszcze chcą dołożyć durną ustawę o wprowadzeniu strefy bez analizy kosztów jej wprowadzenia i utrzymania. To chore.Ciekawe który radny wykaże się zdrowym rozsądkiem,a nie koalicyjną kalkulacją
          • donvito52 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 17:33
            comodin 16.02.12, 11:47 Odpowiedz
            ...
            - nie pracuję w strefie PP
            - nie mieszkam w strefie PP
            Dlaczego jestem za?
            - wkurza mnie to, że nie mogę zaparkować jadąc na zakupy, załatwiając sprawę w urzędzie, itp itd.

Strefa PP nie ma przynosić dochodów, ona ma zrobić porządek w ruchu pojazdów w centrum miasta.

Jak zwykle osobiste interesiki ;))
            Jakby co to miał być żart.
            W końcu ja też kieruję się osobistym interesem, może nie do końca, ale ...
            Natomiast ten brak miejsc do parkowania w centrum to troszku mit. Nnnoooo ... chyba że marzymy o zaparkowaniu w drzwiach sklepu czy urzędu do którego się wybieramy.
            Mnie ZAWSZE udaje się znaleźć miejsce do parkowania w centrum niezależnie od pory dnia czy nocy. Fakt, czasem muszę się przespacerować kilkaset metrów, jak nie chcę, nie mogę spacerować bo muszę zdjąć jakieś klamoten z samochodu, robię jedno kółko, drugie ... najpóźniej przy trzecim coś się znjaduje.
          • nemesis_dex Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 20.02.12, 20:42
            comodin napisał:
            > A co do PKP:
            > 90 % osób dojeżdżających do Warszawy pracuje tam ze względu na dochody, które s
            > ą o niebo wyższe niż w Siedlcach. PKP na nich zarabia niezłe pieniądze, niech w
            > ięc zorganizuje im parking większy niż ten obecny.

Rozumiem, że dojeżdżasz i zarabiasz 90% więcej niż tutaj... GRATULUJĘ bo ja ostatnio zastanawiam się czy w ogóle opłaca mi się dojeżdżać bo właśnie PKP zamierza zarabiać na nas coraz więcej i mieć nas jeszcze głębiej w 4 literach niż do tej pory, miasto zresztą też...
        • podrozny113 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 12:27
          Żeby było jasne. Na dworzec nie przyjeżdżam samochodem, bo nie ma miejsc do parkowania ani bezpłatnego ani płatnego na P&R.
          A teraz krótko, bo krytykować jest łatwo:
          Czy masz jakiś pomysł na rozwiązanie problemu parkowania czy może uważasz, że problemu nie ma?
          • comodin Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 12:55
            Jeżeli to było do mnie to napisałem dwa rozwiązania. Albo duży parking (MPK ma kupę miejsca, zwłaszcza od strony Składowej) lub specjalne autobusy MPK (tylko poranne).
            • kerac32 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 16.02.12, 21:00
              Parę osób wspomniało o możliwości wybudowania parkingu na jakichś terenach od strony Składowej. Ponoć jest tam kupę miejsca... Przyznaję, że nie bardzo wiem, które tereny macie na myśli. Z tego co mi wiadomo, to jedynymi niezabudowanymi miejscami przy tej ulicy są: rampa kolejowa zaczynająca się na wysokości Straży Pożarnej i kończąca się tuż przed
              ul. Łukowską, oraz teren Jednostki Wojskowej. Efaster wspominał o tzw. hali wachlarzowej. Jak na razie to stoi ona cały czas na swoim miejscu i jest nawet częściowo użytkowana. Nic nie słyszałem by miała być wyburzona. Może jednak coś na ten temat umknęło mojej uwadze i jednak ma ona pójść pod młot... Tak przy okazji, to stoi ona przy ul. Zbrojnej, przynajmniej tak wynika z mapy. Ostatnia możliwa lokalizacja, to teren po zburzonej starej hali obok wiaduktu garwolińskiego. Przy najlepszych nawet chęciach nie da się przypisać mu adresu przy ul. Składowwej - to jest ul. Łukasińskiego r. Partyzantów. O który teren konkretnie Wam chodzi?
              • efaster Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 17.02.12, 00:24
                oj oczywiście chodzi o ulicę Zbrojną, po prostu wziąłem to jako całość i napisałem Składowa.

Zbrojna, bez dwóch zdań, p. Karasiowi chodziło o teren obok tzw. żółtej hali wachlarzowej. Tylko po pierwsze tamtędy miał iść kolejny etap obwodnicy wewnętrznej (od krzyżówki Kaczorowskiego z Prądzyńskiego) przez wiadukt nad ul. Partyzantów. Ba któryś z kandydatów na prezydenta chciał tam tymczasowo przenieść rynek z 11 Listopada/ Cz. Krzyża, ale pomysł upadł.

Także jak widać, ów teren hala, jest "rozchwytywna" niczym stadion przed wyborami każda opcja się nim chwliła od lewa do prawa, a załugę w jego budowie miał jedynie bank który udzilił kredytu na jego budowę, który my będziemy teraz spłacać przez najbiższe 10 lat.
                • kerac32 Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 17.02.12, 08:44
                  Oj, Efaster... Trochę Ci się to wszystko miesza :) Hala wachlarzowa nie jest żółta, budynek o tej barwie stoi kilkaset metrów dalej. Co gdzie jest widać doskonale na zdjęciach stelitarnych. Dla ułatwienia zamieszczam screen z Google Earth;

img443.imageshack.us/img443/2729/halawachlarzowan.png
    • brat_szczepana Wychodzi na to, że jeszcze nie 16.02.12, 18:48
      Rzeczywiście sprawa nie jest taka oczywista. Po tych wszyskich analizach zaczyna jednak przeważać przekonanie, że pomysł z płatną strefą jest jednak przedwczesny.
      Z uwagi na koszt przedsięwziecia, jak i dosyć ograniczone korzyści.

To nie oznacza, że należy założyć ręce i nic nie robić.

1. Rzucony tu pomysł dużych parkingów na obrzeżach miasta np. przy stadionie i powiązanie ich reguralnie kursującymi liniami autobusowymi z centrum miasta i dworcem PKP należy uznać za bardzo dobry. Dla wielu osób "spod" (i nie tylko) miasta może być bardzo atrakcyjny.

2. W samym centrum można pomyśleć o wydzierżawieniu pustych placów/placyków, (nie ciągów ulic) np. koło teatru itp. prywatnym podmiotom na urządzenie tam komercyjnych, dozorowanych parkingów - pod warunkiem utwardzenia placu postojowego.

3. Zagospodarować lepiej plac Zdanowskiego przy PKP. Czy potrzebna jest taka wielka wolna powierzchnia dla autobusów MPK? Zmniejszyć "zieloną wyspę" na środku placu, wykorzystać przestrzeń wokół nieczynnych hal kolejowych od strony Składowej.

4. Natomiast protestuję przeciwko "osłupkowaniu" wszystkiego, co się da w mieście, (to postuluje pewien dżentelmen aktywny na forum).
      Przecież każdy ma oczy i odróżnia trawnik od miejsca na parkowanie.
      Ktoś, kto nie rozróżniania, niech skutecznie przyczynia się do zasilania kasy miasta zdecydowanie zachęcony do tego przez aktywnych strażników miejskich.
    • przyjemny_gosc NIE 16.02.12, 19:29
      Jestem na NIE.

Główną ideą strefy jest doprowadzenie do sytuacji, że będą wolne miejsca parkingowe w centrum. Wprowadzenie opłat nic tu nie da. Korzystanie z samochodu jest bardzo wygodne i ludzie pokazują, że są w stanie wydać bardzo dużo, aby jeździć. Przykład? Cena paliwa. Ile lat temu benzyna kosztowała 3,8 zł? 4 lata temu? Teraz kosztuje 5,6 zł. Czyli dużo więcej. Wydawać by się mogło, że podwyżka cen benzyny powinna sprawić, że samochodów będzie mniej. Jest tak? NIE.

Cena nie odstrasza, zatem, nawet jeżeli ktoś będzie musiał wydać miesięcznie dodatkowe 100 zł za karnet, to i tak zapłaci. WOLNYCH MIEJSC NIE BĘDZIE i wbijcie sobie to do głowy. Przykład Warszawy pokazuje, że po wprowadzeniu płatnego parkowania dalej trudno zaparkować w centrum!

To oczywiście powodu, że skoro Kowalski i tak zapłaci i tak, to niech płaci. Będą pieniądze dla UM. Otóż nie do końca, cała inwestycja jest kosztowna, dodatkowo korzyści czerpać z tego będzie pośrednik, a do UM po x latach wpływać będzie tylko niewielka kwota.

Jeżeli nawet strefa miałaby być wprowadzona, to UM musi ponieść koszt nie tylko parkometrów. Musi zapewnić bezpłatną alternatywę. Parkingi typu "parkuj i jedź" na obrzeżach miasta. Przykład parkingu przy stadionie. Owszem - imponujący, ale trzeba go skomunikować z linią MPK. I dla kogo miałby to być parking? Przecież nie dla mieszkańców osiedla Tysiąclecia. Nikt nie będzie "się cofał", żeby wsiąść w autobus. Dodatkowo autobusy musiałyby jeździć z cyklicznością warszawską (czyli najrzadziej co 10 minut), bo kazać czekać ludziom po 30 minut albo więcej, to absurd. No i wreszcie dla kogo? Dla mieszkańców Żaboklik?

Strefa obejmująca dworzec kolejowy wymogłaby skomunikowanie MPK z koleją, na takiej zasadzie, aby z każdej strony Siedlec można było przyjechać autobusem pod dworzec na każdy pociąg do Warszawy, ale i np. do Łukowa, Hajnówki. Ten kto jeździ ten wie, że tych pociągów do Warszawy w ciągu dnia jest cała masa. Dlaczego zapewniamy dojazd tylko z dużych osiedli? A z małych, to co? Nie łaska? Że nierentowne? No pewnie, zresztą żadna komunikacja miejska nie jest rentowna, Koleje Mazowieckie ponoć nie są rentowne, chociaż jeżdżą nią tabuny ludzi.
      Za to zrobienie parkingu od strony Składowej na gigantycznym pustym terenie jest pomysłem bardzo dobrym i do tego bardzo tanim w wykonaniu. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi odciążymy plac Zdanowskiego i parking przy Poczcie. Dla niezorientowanych powiem, że o 5 rano 3/4 miejsc na parkingu przy Poczcie jest zajęta. Zaparkowanie tam po godzinie 6 graniczy z cudem.

Wprowadzenie Strefy Płatnego Parkowania nie sprawi, że parkowanie będzie łatwiejsze, tyle tylko, że droższe.
      • donvito52 Re: NIE 17.02.12, 11:33
        Tiaaa ... już widzę jak pędzą do urzędu miasta czy galerii eS z parkingu ze Zbrojnej czy skądś tam ...
        Będą kombinować by podjechać prosto pod urząd czy drzwi sklepu ... tak jak robili i robią do tej pory.
        Taka natura ludzka.
    • krzycho1252 Re: Szzzzzkooooda gadać 17.02.12, 09:35
      Płacić i płacić.
      • fajnababka2 Re: Szzzzzkooooda gadać 17.02.12, 09:45
        A moę to właśnie o to chodzi,że zostały juz poczynione jakies wstępne ustalenia z firmą pośredniczącą????Bo taki upór przy tak czytelnym sprzeciwie mieszkańców jest jakiś dziwny.
    • efaster będą głosować na najbliższej sesji ?? !!!!! 22.02.12, 20:36
      29. Informacja z konsultacji społecznych przeprowadzonych w sprawie projektowanego wprowadzenia strefy płatnego parkowania w Siedlcach.

www.spin.siedlce.pl/2012/02/22/24-ii-sesja-miejska-sprzedaze-pozyskiwanie-srodkow-kredyt-platne-parkowanie/
      24 luty br.

Mam nadzieje, że radni pójdą po rozum do głowy i odłożą pomysł na później, bo w obecnym kształcie strefa PP nie ma sensu (za dużo tzw. „karnieciaży” w stosunku do ilości miejsc) strefa na siebie nie zarobi.
      • przyjemny_gosc Re: będą głosować na najbliższej sesji ?? !!!!! 24.02.12, 01:28
        A czytać kolega potrafi? Jest info o informacji, a nie o podjęciu uchwały.
    • efaster Re: zobaczymy jak spradzi się w Łukowie 01.06.12, 13:26
      od dziś (1 czerwca) zaczęła działać strefa

podlasie24.pl/wiadomosci/lukow/strefa-platnego-parkowania-w-lukowie-juz-obowiazuje-a802.html
      • efaster Re: Łuków - wolne miejsca i kłutnie z obsługą 06.06.12, 13:42
        Upomnienia zamiast wezwań do zapłaty, wolne miejsca parkingowe oraz trudne rozmowy z parkingowymi – tak wygląda strefa płatnego parkowania w Łukowie, kilka dni po wejściu w życie.

podlasie24.pl/wiadomosci/lukow/platne-parkingi-wolne-miejsca-i-nielatwe-dyskusje-a8e9.html

ciekawe czy u nas UM postara się temu jakoś zapobiec ........
    • 3ras Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 06.06.12, 20:21
      Jako obywatel Siedlec wyrażę zgodę na płatne parkowanie w centrum miasta pod warunkiem,że wszyscy "pracownicy" urzędu miasta zapłacą za parkowanie tyle samo co inni mieszkańcy.
      • przyjemny_gosc Re: Porozmawiajmy o strefie PP jak ludzie 07.06.12, 00:45
        Doskonale wiesz, że nic takiego nie będzie miało miejsca.
        Wiadomo także, że nie po to Strus w nowej galerii buduje duży parking, żeby świecił pustkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka