Dodaj do ulubionych

Osiedle Nowy Świat

01.04.12, 16:15
Przy okazji moich alkoholowych wycieczko-zakupów (o czym w oddzielnym wątku), miałam wczoraj okazję zobaczyć po drodze nowe osiedle na Nowym Świecie. Zastanawiałam się nad zakupem mieszkania w którymś z bloków jakie mają tam być budowane. To co zobaczyłam, było jednak niczym wiadro z zimną wodą wylane na moją głowę. Wąziutka uliczka na której jednym pasie (oraz chodnikach) stoją zaparkowane samochody. Mimo że jest to ulica dwukierunkowa, to możliwa jest jazda tylko jednym pasem ruchu. Mimo że była wczoraj sobota i godziny popołudniowe, to dobry kwadrans zajęło mi wyjechanie do ulicy Żytniej. Do dzisiaj zastanawiam się, jak to musi wyglądać po siódmej rano i około 16-17stej. Jak zamieszkujący tam ludzie znoszą to wszystko? Ci - nazwijmy ich bogatszymi, lub bardziej zapobiegliwymi, którzy kupili garaże lub miejsca parkingowe, są w jeszcze gorszej sytuacji, bo włączenie się do ruchu jest w ich przypadku pewnie czynem graniczącym z cudem.
Mam jeszcze pytanie odnośnie instalacji elektrycznej. Jeśli nie ma tam w większości bloków instalacji gazowej (wiem że w planowanych do budowy blokach nie będzie już jej w ogóle), to jakie rachunki otrzymujecie za gotowanie na elektrycznych czy indukcyjnych kuchenkach? Ogrzewanie też jest elektryczne? Przy obowiązujących aktualnie cenach prądu, może to być dosyć przykre. A może w grę wchodzi inny rodzaj taryfy?
Oczywiście moje zapytania i wątpliwości kierowane są do mieszkańców tego osiedla. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • drizzt1223 Re: Osiedle Nowy Świat 01.04.12, 17:14
      Temat generalnie mnie nie dotyczy ale jestem ciekawa jak wyglądają rachunki przyu gotowaniu na indukcji... Może ktoś się wypowie:)
    • the_1piotr Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 01.04.12, 17:25
      ze względu na ten właśnie dojazd odradzam zakup , też sie zastanawiałem ale tam naprawdę będzie problem przed ósmą gdy dzieciaki trzeba zawieżć
      • aro333 Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 01.04.12, 17:34
        A czy czasami, w przyszlosci jak bedzie przebicie do ulicy Piaskowej, to nie bedzie ruchu jednokierunkowego? To zalatwilo by sprawe prawda? A przebicie bedzie na bank, bo to widac.
        • krzycho1252 Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 02.04.12, 12:07
          > w przyszłości jak będzie przebicie do ulicy Piaskowej,

Na pewno kłopot z ruchem się zmniejszy. W planach była droga od Żytniej do Sokołowskiej obok "Sekwany" (zakrytego już dzisiaj rowu). Do obwodnicy też można. Część samochodów obecnie blokujących ulicę, to samochody pracowników budujących osiedle, firm zaopatrujących mieszkańców i firm wykańczających mieszkania.
          • pawelpap Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 02.04.12, 14:03
            Jeśli tak w rzeczywistości jest (czyli samochody pracowników itd.) to jak osiedle się wykończy będzie ich 4-5 razy więcej... (wiem z doświadczenia... )
            • miyatoto Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 02.04.12, 22:10
              Nie bardzo przekonuje mnie argument o zmniejszeniu intensywności ruchu w chwili, gdy zostanie zrobione przebicie do Piaskowej. Uliczek cienkich jak nasi politycy raczej nie poszerzą, bo żeby je poszerzyć to trzeba mieć przestrzeń, a tam jej nie ma.
              No i na dobitkę. Postawią jeszcze kilka bloków, bo to że tak będzie nie jest tajemnicą. Być może ktoś w tych blokach zamieszka, nie wykluczam że może się trafić także jakiś gość, który będzie posiadał auto.
              Cya.

------------------------------
              Piłem w Spale, spałem w Pile

• cyanidesun Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 05.04.12, 13:16
                Mnie osobiscie interesuje wysokosc czynszy na tym osiedlu, czy ktos moglby sie podzielic ta informacja?
              • marakag Re: Osiedle Nowy Świat - odradzam 21.01.14, 07:02
                Witajcie, zastanawiam się nad kupnem mieszkania na osiedlu Nowy Świat. Mam w związku z tym pytanie do obecnych mieszkańców - czy w umowie z M3 mieliście zapisy o indeksacji ceny mieszkania, a jeżeli tak, to jak wyglądało ostateczne rozliczenie (wysokość dopłaty)? Czy mieliście zapis o tym, że M3 udziela Wam nieoprocentowanego "kredytu", który musicie spłacić w ciągu 3 lat od przekazania mieszkania w postaci dopłaty do czynszu, a za które to pieniądze M3 zagospodaruje tereny zielone? Takie zapisy budzą mój niepokój, bo są to ukryte, dodatkowe ceny mieszkania. Dajcie znać, jak to było u Was:)
    • przyjemny_gosc Re: Osiedle Nowy Świat 01.04.12, 17:43
      1.Fakt, jedna uliczka to za mało. Mówcie co chcecie, ale jak za PRLu projektowali osiedla to było to zdecydowanie lepiej pomyślane. Same bloki z wielkiej płyty są kiepskie, ale pomysł na urbanizację terenu zazwyczaj był bardzo dobry. Teraz liczy się tylko ,aby na jak najmniejszej powierzchni upchnąć jak najwięcej bloków.

Poza tym, jaki jest tam pomysł urbanizacyjny? Bloki postawiane równo w rzędach, jak żołnierze na defiladzie. Fajne to? Nie bardzo.

2.Co do prądu. Zależy jak kto gotuje i piecze. Wielu ludzi ma już kuchenki elektryczne, a kiedyś były przecież gazowe. Sądzę, że zużycie prądu nie jest jakoś stanowczo większe.

3.Ogrzewanie jest miejskie, jak we wszystkich blokach. Tym się nie przejmujesz.
      • drizzt1223 Re: Osiedle Nowy Świat 01.04.12, 18:31
        Ja mam ogrzewanie "miejskie" i nie narzekam:). Mam ciepło kiedy na dworze jest zimno, grzejniki włączają się same bo jest ustawione komputerowo żeby grzały przy jakiejś tam temp i jest ok:). Nie wiem do czego się przyczepić:)
    • kerac32 Re: Osiedle Nowy Świat 01.04.12, 19:26
      W sprawie zużycia prądu mogę Ci co nieco podpowiedzieć. W poprzednim mieszkaniu miałem kuchnię gazową i dosyć dużą (34 l) mikrofalówkę. Pobór energii elektr. nigdy nie przekraczał 100 kWh/mies. W obecnym mam kuchnię elektryczną z blatem ceramicznym (nie indukcyjna!) i tę samą mikrofalówkę. W pierwszych latach po przeprowadzce prądu "spalałem" w okolicach 150 - 170 kWh/mies. Po zmianie starego telewizora na plazmę i dołożeniu jeszcze kompa, zużycie "podskoczyło" do 220 - 240 kWh/mies., w porywach nawet do 280 kWh - ale to tylko w okresach przedświątecznych, kiedy piekę więcej mięsa. Mikrofalówka pracuje 3 godz./ tydzień. Przeliczając to na złotówki rachunki wynoszą 140, a nawet 170 zł/mies. w skrajnych przypadkach. Coraz częściej żałuję, że nie mam gazu :)
      • e_podmiejska Re: Osiedle Nowy Świat 02.04.12, 14:42
        Od 4 lata gotuję na indukcji i powiem krótko nigdy bym nie zamieniała jej na gazową. Po
        1) czyściej w mieszkaniu
        2) bezpieczniej jeśli chodzi o dziecko
        3) przyjemność mycia kuchenki np. po smażeniu kotlecików;)))
        4) płynność regulacji mocy ja w kuchence gazowej
        5) ok. 30% tańsze gotowanie niż na ceramicznej.
        A teraz kwestia rachunku to napiszę tak: codzienna praca zmywarki + dwa telewizory+komputer+codzienne gotowanie wody w czajniku+ 2-4 razy w tygodniu pranie w pralce+2-3 praca piekarnika+"porozświecane" światło w mieszkaniu+złodzieje prądu na tzw. czujkach+praca okresowa klimatyzatora latem + różne takie= rachunek za prąd, który u mnie nie przekroczył 140 -150 zł miesięcznie. Także koszt płyty indukcyjnej nie jest aż taki straszny. Tyle, że za siłę i zwiększenie mocy trzeba w ZE dodatkowo dopłacić.
        ---Raz zobaczyć jakąś rzecz znaczy więcej, niż sto razy o niej słyszeć"
        • ada_zie Re: Osiedle Nowy Świat 05.04.12, 11:14
          Zgadzam się z e_podmiejską, płyta indukcyjna to same plusy. Gaz unosi tłuste opary, przy płycie tego nie ma, poza tym płyta wygląda estetycznie - a to istotne przy otwartych kuchniach. Faktycznie trzeba ponieść koszty doprowadzenia siły i zwiększenia mocy.
          Co do rachunków to podobnie: 2 telewizory, komputer, mikorofala, piekarnik, czajnik elektryczny, zmywarka, okap, płyta, pralka, oświetlenie (używane jak w każdej rodzinie) - max. 120zł
          • drizzt1223 Re: Osiedle Nowy Świat 05.04.12, 12:27
            Jezu to ja w 48m2 płacę prawie 200 co miesiąc... jakim cudem?! 2 telewizory, pralka 5 razy w tyg, lodówka, komputer i oświetlenie..... co jest:D?
            • ada_zie Re: Osiedle Nowy Świat 05.04.12, 12:29
              A żarówki jakie?? zwykłe czy ledowe??
              • cezaryaksum Re: Osiedle Nowy Świat 13.04.12, 15:26
                temat przygasł... Może ktoś napisze z mieszkańców swoje wrażenia? Jak się mieszka?
                • drizzt1223 Re: Osiedle Nowy Świat 13.04.12, 16:53
                  Zwykłe...
    • werka_k3 Re: Osiedle Nowy Świat 19.12.12, 11:18
      Po pierwsze nie znam osiedla które byłoby puste, wszędzie są samochody.
      Ja nie mam garażu a jakoś co dzień parkuję pod blokiem.
      Czynsz zimą za 50 metrowe mieszkanie 300 zł. Kuchnię mam gazową, ciekawe czy ten kto pisał że w większości bloków nie ma gazu, mieszka na tym osiedlu? Tak się składa że ja mieszkam i mam znajomych w każdym bloku, i tylko w jednym widziałam kuchnię indukcyjną. Więc proszę się nie wypowiadać tym, którzy pojęcia o czymś nie mają
      • dirt_black Re: Osiedle Nowy Świat 19.12.12, 12:54
        jasne parkujesz na ulicy. I tacy jak ty zajmują cały pas ruchu w jednym kierunku.
        Tak zadbał o Was burżuj Skorupka? Wielki developer który zleca wszystkie prace podwykonawcom a sam nie ma ani jednego pracownika.
        Nie zapewnił ludziom miejsc parkingowych a teraz żąda od miasta przerobienia ulicy która niedawno została wybudowana !!!!
        Niech przeznaczy teren na parkingi a nie na bloki. KASA SIE TYLKO DLA NIEGO LICZY.
        Nie interesuje jego, że ludzie nie mają gdzie parkować.

Proponuję każdemu przejechać się ul. Nowy Świat. Pas w jednym kierunku na całej długości ulicy zastawiony przez samochody mieszkańców. Miasto, Policja i Straż Miejsca umywają ręce ..... brak słów
        • aro333 Re: Osiedle Nowy Świat 19.12.12, 13:43
          Bo to juz od dawna powinna byc ulica jednokierunkowa i tyle.A ze ciut trzeba by bylo nadrobic km aby wrocic /wyjechac z osiedla - no coz kazdy wie gdzie kupuje mieszkanie i nikt nikogo n ie zmuszal tam do zakupu.
        • werka_k3 Re: Osiedle Nowy Świat 19.12.12, 13:57
          Dirt_Black oczywiście ze parkuję czasami na ulicy, a czasami na parkingu zależy gdzie jest miejsce? A tobie co do tego, mieszkasz na tym osiedlu ze się odzywasz? Jesli mieszkasz a tak ci przeszkadzają samochody to po co kupowałeś tam mieszkanie
          • xfinlandia Re: Osiedle Nowy Świat 20.12.12, 22:07
            Mieszkanie jak mieszkanie. Ale ten kompletny brak parkingow.. na ja tam lokalu nie wynajmę/ani nie kupię mieszkania/ bo widzę brak szacunku Planistów dla mieszkańców. Muszę tam bywać zawodowo - nie jest ok, że nie można znaleźć ani jednego miejsca by zaparkować - choćby na 10 minut by wyładować towar.
            Źle zaprojektowane i tyle.
        • dirt_black Re: Osiedle Nowy Świat 30.04.13, 20:41
          odgrzebuję temat.

Ostatnio jadąc "jednokierunkową" ul. Nowy Świat zauważyłem, że po stronie parzystej bloków rozpoczęła się przebudowa nowo wybudowanej ulicy....
          Czy ktoś z Was wie za czyje pieniądze?

Czy mości państwo skorupkowie budują sobie parkingi na nasze pieniądze ( czyt. finansuje UM z naszych podatków) ? Coś mi tu śmierdzi tak jest ....
      • roksana35 Re: Osiedle Nowy Świat 19.12.12, 17:59
        werka_k3 napisał(a):

> Po pierwsze nie znam osiedla które byłoby puste, wszędzie są samochody.
        > Ja nie mam garażu a jakoś co dzień parkuję pod blokiem.
        > Czynsz zimą za 50 metrowe mieszkanie 300 zł. Kuchnię mam gazową, ciekawe czy te
        > n kto pisał że w większości bloków nie ma gazu, mieszka na tym osiedlu? Tak si
        > ę składa że ja mieszkam i mam znajomych w każdym bloku, i tylko w jednym widzia
        > łam kuchnię indukcyjną. Więc proszę się nie wypowiadać tym, którzy pojęcia o cz
        > ymś nie mają

Olala, ile testosteronu? :P Pewnie tak jak piszesz, są tam i bloki z armaturą do gazu ziemnego, ale zaprzestano już ich budowania na tym osiedlu i wszystkie kolejne będą "na prąd". Zresztą to nieistotne, bo nie miałam zamiaru kupować mieszkania z odzysku.
        Piszesz też, że wszędzie są samochody i że żadne osiedle nie jest od nich puste.. . Oczywiście że tak, ale napisałam o tym dlatego, że to osiedle jest nimi SZCZEGÓLNIE zakorkowane. Przepraszam, może niezbyt jasno się wyraziłam? :D
        Ale szczere brawa dla lokalnej patriotki :)

• pawelpap Re: Osiedle Nowy Świat 19.12.12, 21:55
          Powiem tak, jeśli chodzi o wygląd bloków to moim zdaniem najładniejsze w Siedlcach... zresztą sam miałem tam kupić mieszkanie... ale dziękuję Bogu że nie kupiłem... taką ilość bloków jaką bracia Skorupka tam wcisneli na takiej powierzchni to paranoja.. blok przy bloku , okno w okno... i proszę mi tu nie pisać że jak mi się nie podoba to proszę nie jeździć tą drogą.. chyba to droga MIEJSKA ! Wszyscy za to płaciliśmy i jak chciałem tam 2 razy przejechać to normalnie TRAGEDIA... jak jadę z Kauflanda to bardzo po drodze mi tamtędy jechać do obwodnicy wewnętrznej... coś mi się o uszy obiło od kilku już osób że jest straszny problem z grzybem w mieszkaniach... ?
          • przyjemny_gosc Re: Osiedle Nowy Świat 22.12.12, 20:30
            Zlikwidować trawniki i ścieżkę rowerową. Zrobi się miejsce dla samochodów, które będą mogły parkować pod skosem. Ale miłośnicy przyrody nie dadzą zniszczyć trawnika (którego i tak nie ma bo jest rozjeżdżony), a cykliści będą bronić ścieżki.

Zgadzam się, że wiele osiedlowych parkingów (szczególnie tych z czasów poprzedniego ustroju) jest potężnie zastawione, ale to co się dzieje na Nowym Świecie wzbudza mój... śmiech. Tak śmiech, bo ja tam nie mieszkam i się nie męczę ;)
            • kerac32 Re: Osiedle Nowy Świat 23.12.12, 00:16
              > Zlikwidować trawniki i ścieżkę rowerową. Zrobi się miejsce dla samochodów

Można jeszcze zlikwidować chodniki ;) Piesi niech jeżdżą autami, a nie chodzą piechotą. Oszczędzą na butach, a zyskają dodatkowe miejsce do parkowania swoich samochodów :P
              • jm_1964 Re: Osiedle Nowy Świat 02.05.13, 10:32
                Wg. opinii znajomej mieszkającej na tym osiedlu, nie wszystkie miejsca parkingowe i garaże zostały wykupione, nawet w dawno oddanych blokach? Miejsce podobno kosztuje 7 tys, a garaż 22500,- i ciągle są dostępne?
                Do tego - ktoś tuż przy osiedlu uruchomił parking strzeżony - na oko wejdzie tam ze 60 samochodów, czyli wszystkie z ulicy - póki co stoi jeden (właściciela?).
                Ciekawe wobec tego po co ktoś wziął się za przebudowę ulicy za xx albo nawet xxx tys. złotych - nie daj Boże z moich pieniędzy - zamiast postawić 4 znaki B-36 (zakaz zatrzymywania się i postoju), po 68 zł sztuka?
                To miasto ciągle zadziwia ;)
                • kerac32 Re: Osiedle Nowy Świat 02.05.13, 14:55
                  > To miasto ciągle zadziwia ;)

Takie miasto, jacy jego mieszkańcy. :)
                  Znam osiedle, gdzie sytuacją w pewnym stopniu przypomina tę, na Nowym Świecie. Już w momencie projektowania było pewnym, że garaży i miejsc parkingowych będzie znaczny niedobór w stosunku do potrzeb. Ale wiadomo jak to u nas bywa. Trzeba maksymalnie wykorzystać teren, żeby nastawiać "klocków", z których można będzie wycisnąć jak największą żywą gotówkę za znajdujące się w nich mieszkania. Przy zasiedlaniu wyszła na jaw rzecz dziwna. Okazało się, że na garaże niespecjalnie są chętni. Jeszcze przez długi czas, po wprowadzeniu się wszystkich lokatorów, sporo boksów stało pustych. Jednocześnie na bezpłatnym osiedlowym parkingu wieczorem nie było szansy na znalezienia wolnego miejsca do zaparkowania. Z czasem niektórzy (w chwili obecnej to już raczej większość) zaczęli być posiadaczami 2, a nawet 3 aut. Teraz wszystkich samochodów jest już ponad dwa razy więcej niż garaży i miejsc parkingowych. I powstał prawdziwy problem, gdzie zaparkować po powrocie z pracy. Ale od czego słynna polska przedsiębiorczość? Polak przecież potrafi ;) Na miejsca do parkowania zaanektowano każdy, nadający się do tego celu, wolny skrawek terenu na osiedlu i najbliższej okolicy. Tak więc teraz samochody parkują na wszystkich chodnikach biegnących wzdłuż dróg wewnętrznych (wolne ą tylko te stanowiące dojście do klatek schodowych, chociaż nie do końca), na namiastkach parkingów przed przyległym sklepem i, byłym już, lokalem gastronomicznym, zastawione są przyległe ulice, stoją nawet przed furtkami wejściowymi, a 2 nawet w bramie (!) wjazdowej na osiedle. Po osiedlu wszyscy chodzą po drogach, co nie jest zbyt bezpieczne, zważywszy, że niektórzy kierowcy mają ciężkawą nogę na pedale gazu i zdają się nie pamiętać, że poruszają się w strefie zamieszkania :/ Aż dziwne, że jeszcze dotąd nikt nikogo nie potrącił, bo np. bawiących się dzieci jest sporo - w każdej chwili któreś z nich może wybiec zza zaparkowanego na chodniku auta. Taka sytuacja wydaje się nikogo nie wzruszać.

W międzyczasie dwóch właścicieli garaży dało ogłoszenia, że chce je sprzedać. Chętnych nie było... Ze Wspólnoty były propozycje, aby bezpłatne miejsca na parkingu sprzedać chętnym. Chętnych nie było... Podniosły się za to głosy, że to i tak nie rozwiąże problemu. Co prawda to prawda... Była propozycją, żeby wynająć sąsiedni pusty plac i urządzić tam tymczasowy parking. Bez odzewu... Dwa lata temu jeden właścicieli niedalekiej prywatnej posesji, postawił na niej 5 garaży - blaszaków i zaoferował ich wynajem po 100 zł/miesiąc. Zgłosiło się tylko 2 chętnych, którzy zresztą korzystają z nich do dzisiaj. Pozostałe 3 cały czas stoją puste.

Nachodzi mnie tu taka konkluzja, że problemem nie jest sam brak miejsc do parkowania, ale brak miejsc do parkowania B E Z P Ł A T N Y C H.
                  • jm_1964 Re: Osiedle Nowy Świat 03.05.13, 17:33
                    > Znam osiedle, gdzie sytuacją w pewnym stopniu przypomina tę, na Nowym Świecie.
                    > Już w momencie projektowania było pewnym, że garaży i miejsc parkingowych będzi
                    > e znaczny niedobór w stosunku do potrzeb

Otóż to - "już w momencie projektowania było pewnym" ;)
                    Mam wrażenie, że rzadko kiedy mieszkania kupują ludzie o ograniczonej możliwości postrzegania rzeczywistości? Przecież brak darmowych miejsc parkingowych był oczywisty i widoczny już od fazy projektowej? Dlaczego ta "oczywista oczywistość" znana od zawsze raptem teraz bulwersuje mieszkańców?

To mnie, jako osobę mieszkającą zupełnie gdzie indziej i okazjonalnie korzystającą z ul. Nowy Świat, bulwersuje zastawienie tej ulicy samochodami, co znakomicie utrudnia ruch i bardzo poważnie zagraża bezpieczeństwu!
                    Zdaje się, że nie to było zamiarem twórców "układu komunikacyjnego" jednak ul. Nowy Świat stała się naturalnym wariantem komunikacyjnym "małej obwodnicy" łącząc ul. 10-lutego i całe Osiedle Warszawska z Kauflandem i Sokołowską. Dodatkowo po wyremontowaniu Piaskowej ruch na Nowym Świecie może się tylko zwiększyć.

Brak znaków zakazujących postój w pasie drogowym - i udrażniających tę ulicę - jest karygodnym zaniedbaniem w obszarze bezpieczeństwa ruchu. Ciekawe, czy odpowiedzialne osoby zajmą się tym dopiero po pierwszym poważnym wypadku?

Przy okazji: kolejnym "dziełem idioty" jest skrzyżowanie ul. Żytniej i Nowego Światu. Przesunięcie osi Nowego Światu i wjazdu do Kauflandu - to kolejne w naszym mieście arcydzieło inżynierii ruchu.

Nieustające gratulacje ;)
                    • kerac32 Re: Osiedle Nowy Świat 03.05.13, 19:17
                      > Mam wrażenie, że rzadko kiedy mieszkania kupują ludzie o ograniczonej możliwośc
                      > i postrzegania rzeczywistości? Przecież brak darmowych miejsc parkingowych był
                      > oczywisty i widoczny już od fazy projektowej? Dlaczego ta "oczywista oczywistoś
                      > ć" znana od zawsze raptem teraz bulwersuje mieszkańców?

Nie mnie o tym wyrokować :) Mam jednak na ten temat prywatną teorię. Przypuszczam, że część osób kupiła mieszkania za "ostatnie pieniądze", na garaż czy miejsce parkingowe już zabrakło. Szczęśliwy los, moim zdaniem to niedopatrzenie dewelopera, sprawił, że parking pod chmurką był za darmo. Każdy więc liczył, zgodnie z Polskim "jakoś to będzie'' i narodową skłonnością do cwaniactwa, że liczba aut na osiedlu nie wzrośnie, to właśnie on, a nie sąsiad, będzie miał ten fart - wcześniej wracał z pracy i bezproblemowo parkował. A tu zonk :(, wszystko poszło nie tak. Samochodów cały czas przybywa i teraz jest ich od cholery i trochę, sąsiedzi wracają do domu wcześniej i zajmują "cudze" miejsca... Jak żyć, jak żyć...?!
                    • krzycho1252 Re: Osiedle Nowy Świat 03.05.13, 20:57
                      > Przy okazji: kolejnym "dziełem idioty" jest skrzyżowanie ul. Żytniej i Nowego Ś
                      > wiatu. Przesunięcie osi Nowego Światu i wjazdu do Kauflandu - to kolejne w naszym
                      > mieście arcydzieło inżynierii ruchu.

Ulica Nowy Świat była wcześniej a ta dojazdówka lub wyjazdówka wąska i z podwójną linią to faktycznie cudo. Z polenej dróżki zrobili drogę i być może Kaufland to zrobił bo asfalt wydaje się być lepszy niż gdzieś indziej w mieście.
    • hela15 Re: Osiedle Nowy Świat 27.12.12, 13:27

mieszkam tu od 3 lat i owszem żałuję że kupiłam mieszkanie właśnie tutaj. na szczęście mam miejsca parkingowe zakupione więc z parkowaniem problemu nie mam. z wyjazdem też nie aż tak bardzo, bez przesady kilkakrotnie w ciągu dnia jezdzę i jakoś daję radę. czynsz niższy niz w poprzednim mieszkaniu na 10 lutego, również na 10 lutego było mniej przestrzeni niż tutaj ale może akurat blok w którym mieszkałam tak był usytuowany. przeszkadzaja mi natomiast ciągłe przeklony panów na budowie, ciągłe ku...anie się latem od 5 rano do 24, oraz to, ze słys<ę jak dziecko z 5 piętra kaszle całą noc. mieszkam na 2 pietrze. słyszę całą rozmowę sąsiadów z 3 pietra, ale dzwięk wibrującej komórki o 6.10 codziennie rano to juz przesada. nie wiem z czego zrobione sa te sciany i podłogi :) naprawdę żałuję, nie kupujcie tu mieszkań, wtedy przestana budować i bedzie mniejszy ruch.
    • borys2010 niestety więcej negatywów 14.05.13, 16:12
      1. Najbardziej wnerwiający są buraki, którzy kupili sobie tu mieszkania a nie kupili odpowiedniej ilości miejsc parkingowych/garaży. Informuję lojalnie że jeśli tylko będę miał tam stłuczkę przy wyjeżdżaniu z garażu będę skarżył właściciela pojazdu zaparkowanego w taki sposób, że utrudnia widoczność drogi - dla przypomnienia: Art. 46. KRD

1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

2. Wilgoć w garażach - tu czeka Skorupkę pewnie jeszcze nie jedno odszkodowanie z tytułu rękojmi.
      3. Tekturowe ściany - od razu jak wykańczacie dodawajcie jakieś warstwy izolacyjne bo niestety jest głośno.
      4. Podobno przeciekające gdzieniegdzie dachy.
      5. Ciasno - we wszystkich tego aspektach.
      6. Roczny czynsz za ok 70 m2 to ok 4,5 tys zł (raczej nie oszczędzamy ani wody ani ciepła)
      • marakag Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 09:42
        Witajcie, zastanawiam się nad kupnem mieszkania na osiedlu Nowy Świat. Mam w związku z tym pytanie do obecnych mieszkańców - czy w umowie z M3 mieliście zapisy o indeksacji ceny mieszkania, a jeżeli tak, to jak wyglądało ostateczne rozliczenie (wysokość dopłaty)? Czy mieliście zapis o tym, że M3 udziela Wam nieoprocentowanego "kredytu", który musicie spłacić w ciągu 3 lat od przekazania mieszkania w postaci dopłaty do czynszu, a za które to pieniądze M3 zagospodaruje tereny zielone? Takie zapisy budzą mój niepokój, bo są to ukryte, dodatkowe ceny mieszkania. Dajcie znać, jak to było u Was:)
        • borys2010 Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 10:17
          Indeksacja była w umowie o wskaźnik Secocenbud, dopłaty z tego tytułu nie było, bo nie było wzrostu. Była dopłata po wzroście stawki VAT i po obmiarze mieszkania, bo wyszło w pół metra więcej. Nic o "kredycie" na zagospodarowanie zieleni nie było. Czynsz za 70 m2 to ok 6 tys rocznie, bez prądu. Na cieple i wodzie raczej nie oszczędzamy.
          • marakag Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 10:39
            borys2010 dziękuję za odpowiedź:) a ile wynosiła dopłata z powodu podwyżki VAT i obmiaru mieszkania? W mojej umowie jest zapis, że różnice w metrażu do 0,25 m2 nie podlegają rozliczeniu.
            Dziwi mnie ten zapis z "nieoprocentowanym kredytem" na zagospodarowanie terenów zielonych - Ty i inni mieszkańcy Twojego bloku nie musieliście nic takiego dopłacać?
            Powiedz mi jeszcze proszę, jak to jest z tą wilgocią i hałasem w mieszkaniach, o którym tyle osób pisze.
            Zastanawiam się też na garażem, ale ceny - 25-27 tys. są powalające.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i rady doświadczonego mieszkańca:
            • borys2010 Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 13:27
              Dopłata z VAT (podobno są nawet jakieś wyroki sądowe, że nie powinni się tego domagać - ale to nie ważne) to ten 1% co kilka lat temu VAT wzrósł - miałem część już wpłaconą więc wzrost był od części niewpłaconej - czyli od 100 tys to był 1 tys itd. Co do dopłaty za metraż to było za 0,5 m2 - czyli jak masz cenę np 4000 zł/m2 to dopłata 2000zł itd. Co do wilgoci to ja mieszkam na ostatnim piętrze - u mnie nie ma (poza jedną przygoda z przeciekiem - ale coś tam na dachu poprawili i jest OK). Wilgoć jest za to w garażach i piwnicach. Co do hałasu to jest. Szczególnie w pomieszczeniach z ciągami wentylacyjnymi. Ja nie mam sąsiada na górze ale tych z dołu niestety słyszę dość często. Nie pamiętam nic na temat kosztów zagospodarowania terenu - na pewno zapłaciłem, ale raczej w samej cenie mieszkania a nie osobno. Co do garażu to drogo niestety, ale jeśli nie to myśl nad alternatywami i nie zostawiaj tego "że jakoś to będzie"
              • marakag Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 13:42
                A jak się mieszka na ostatnim piętrze? nie jest gorąco latem i zimno oraz wietrznie zimą? Mi kilka osób odradzało ostatnie piętro, ale zastanawiam się, bo jest tańsze.
                Negocjowałeś jakieś zapisy w umowie z deweloperem? Czy nie było takiej możliwości?
                I może możesz polecić dobrą ekipę do wykończenia mieszkania? :)
                • borys2010 Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 20:23
                  Ja wybieram tylko ostatnie piętra - nie lubię jak mi ktoś chodzi po głowie - n To pewnie zależy od tego z której strony masz okna i eliminuję przynajmniej jedno źródło potencjalnego hałasu a nawet dwa bo unikasz też gwaru z ulicy. Nic nie wieje ani nie grzeje - ale ja mam okna od wschodu - a u nas 95% wiatrów jest od zachodu... Umowę zawsze możesz próbować negocjować - zależy jaką masz siłę negocjacyjną i na jakim etapie jest budowa - co do zasady im wcześniej tym większa elastyczność. Ekipy Ci nie polecę bo mój majster zarabia teraz w EURO i nie jest zainteresowany powrotem ;) Zasadniczo musisz liczyć minimum 1000 zł/m2 od stanu deweloperskiego do kanapy przed telewizorem ;)
                  Mogę Ci za to polecić notariusza, który np przyjedzie do siedziby u Skorupki jak będziesz podpisywał akt.
                  • marakag Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 20:29
                    Kontakt do notariusza chętnie wezmę, o ile nie jest to notariusz dewelopera;)
                    • borys2010 Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 20:31
                      nie, nie ;)

Anna Chomiuk

achomiuk@notar.pl
                      • marakag Re: niestety więcej negatywów 21.01.14, 20:35
                        dziękuję:)
                        • werka_k3 Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 12:59
                          Ja mieszkam na drugim piętrze. Niestety hałas słychać, i ten z dołu i ten z boku i ten z góry. Było tez pytanie o wilgoć- u mnie to było tak że ja wprowadzałam sie w środku zimy, jako jedyna w całej klatce. Wilgoć zaczęła wychodzić w jednym z rogów w pokoju ale mąż ją suszył taką lampą ( nie wiem jak to się nazywa) i zniknęła. Natomiast prawdziwą zmorą w moim mieszkaniu jest wilgoć na szybach, przy zasłoniętych roletach okna są do połowy zaparowane, a przy rozstawionej suszarce z praniem rano zbieram wodę z parapetów i podłogi, masakra.
                          Odnośnie miejsc parkingowych to trzeba myśleć od razu przy kupowaniu mieszkania, ja niestety tego nie zrobiłam, licząc na ogólnie dostępne miejsca. Biorąc pod uwagę częstotliwość wizyt panów z KMP - wynajęłam miejsce parkingowe na prywatnym parkingu.
                          • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 13:10
                            werka_k3 - dziękuje za informacje:) a powiedz mi proszę, w którym bloku mieszkasz - w tym nowym szaro-białym, czy w starszych? czy hałas i wilgoć to taki urok tego osiedla? do kilku osób już to słyszę, więc mocno się zastanawiam nad mieszkaniem.
                            I jeszcze pytanie w kwestii umowy - miałaś wpisaną indeksację i dopłacałaś do mieszkania? Miałaś zapis o tym, że na Twój koszt deweloper zagospodaruje tereny zielone, a potem to w ciągu 3 lat zostanie rozliczone w czynszu?
                            • werka_k3 Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 13:48
                              Mieszkam w tym starszym. Niestety, chyba z tym hałasem i wilgocią już tak jest, choć ja i tak miałam szczęście bo jak mówię- nie mam wilgoci na ścianach, jedynie woda na szybach.
                              Zapis o indeksacji był w umowie, ale na szczęście nie musiałam dopłacać. Natomiast nie kojarzę o koszcie zagospodarowania terenu zielonego- musiałabym sprawdzić to w umowie.
                              Jak się patrzę na te bloki nowe- szare- bardzo mi się podobają, ale budują je w tak szybkim tempie, że nie sądzę aby obyło się bez problemów, z którymi borykają sie mieszkańcy bloków starszych.
                              U mojego znajomego w łazience było 2 stopnie ciepła
                              • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 14:00
                                A pamiętasz może, czy miałaś w umowie wskazane, że indeksacja będzie dodania i ujemna, czy tylko dodatnia? A czy po odebraniu mieszkań dopłacaliście w czynszu jakieś kwoty za zagospodarowanie terenów wokół bloku - ławki, drzewka, chodniki, plac zabaw?
                                Czy w kwestii tej wilgoci, zagrzybienia ścian itd. M3 podejmuje jakieś działania? Naprawia, wypłaca odszkodowania itd?
                                • werka_k3 Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 14:19
                                  Jak znajdę dziś wieczorem chwile to zerknę do umowy i jutro ci napiszę odnośnie indeksacji i dopłaty, bo nie pamiętam. W kwestii wilgoci- u mnie nie było potrzeby, dla znajomych uznanli reklamację i poprawiali.
                                  Ja zgłaszam pękniętą szybę na balkonie, peknięcie wyszło na wiosnę, prawdopodbnie na skutek osadzania się budynku. Trwało to jakieś 2 miesiace, ale wymienili.
                                  • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 14:20
                                    Oki, dzięki bardzo i czekam na wieści w sprawie zapisu o indeksacji.
                                  • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 14:41
                                    jeszcze mam jedno pytanko - wspomniałaś, że po jakimś czasie pojawiła się rysa na szybie i wymienili Ci okno; czy możesz sprawdzić, czy w swojej umowie nie masz takiego zapisu "Po przekazaniu przedmiotu umowy z rękojmi wyłącza się szyby? W projekcie umowy jaki dostałam jest zapis i budzi on moje podejrzenia.
                                    • pawelpap Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 15:08
                                      Słyszalność sąsiadów w mieszkaniach to urok tej techniki budowy czyli ytonga, buduje się szybko i przyjemnie nie koniecznie dobrze na lata... tak więc czy w pierwszym czy ostatnim bloku szłyszalność będzie taka sama...
                                      • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 15:09
                                        pawelpap - a może Ty masz jakieś doświadczenia z indeksacja ceny umowy i zapisami dot. dodatkowych kosztów na tereny zielone wokół bloku? albo inne cenne rady?:)
                                        • pawelpap Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 17:28
                                          Wizualnie osiedle mi się bardzo podoba, miałem kupić tam pierwsze mieszkanie jak zaczęło się budować ale był trochę wałek i się nie załapałem... kupiłem u Strusa trochę też było przejść ale ogólnie da się znieść... ;), widzę że M3 kasa do głowy uderzyła i jeśli chodzi o zapis na te tereny zielone to pierwszy raz o czymś takim słyszę... jak kupowałem jedno jak i drugie mieszkanie zieleń była w gestii dewelopera... zastanów się czy sprzeda mieszkanie jeśli będzie postawiony blok a na około błoto... ? indeksacja jest zawsze we wszystkich umowach (to normalne i logiczne zachowanie) , tylko że indeksacja od kwoty niezapłaconej , no i jeśli ceny materiałów by spadły powinny być zwroty tak jak i jeśli by ceny materiałów wzrosły to dopłaty , tylko taki zapis jest prawidłowy (i chyba też zgodny z prawem, trzeba było by poszukać decyzji UOKIK).
                                          • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 18:35
                                            jasne indeksacja jest naturalna, ale nie wyłącznie dodatnia, jak to zastrzegło M3 - to jest z góry założenie, że cena wzrośnie, bo indeksowana jest raz na kwartał, więc jak w jednym kwartale będzie wzrost a w pozostałych spadek to i tak cena wzrośnie, a to mi wygląda na klauzulę niedozwoloną
                            • werka_k3 Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 18:28
                              A więc w mojej umowie byl zapis o indeksacji, Ale nic o tym czy na plus czy na minus,tylko ze podlega jej nie zapłacona część wartości mieszkania. Jest też zapis o tym że mieszkańcy zwrócą koszty zagospodarowania zieleni w przeciągu 3 lat co będzie stanowic ok 0.30 groszy z metra miesięcznie.pytałaś też o szybę - nic nie znalazlam w umowie. Ale o możliwości składania reklamacji poinformował mnie kierownik budowy więc nie sądzę żeby gdzieś byl jakiś zapis o którym pisalas.
                              • marakag Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 18:38
                                dziękuję, że odnalazłaś umowę:) czyli Ty masz zapis o indeksacji zgodny z prawem, a u mnie jest zapis o tym, że jest ona wyłącznie dodatnia. Jaka to była kwota dopłaty za tą zieleń? Ten zapis też mi się nie podoba, bo zagospodarowanie terenu to jest obowiązek dewelopera a nie mieszkańców; u mnie jest zapis, że po oddaniu mieszkania wyłączona jest rękojmia za szyby - to też mi nie pasuje, chociażby w kontekście tego, co pisałaś, że pęknięcie, czy uszkodzenie może się pojawić po odebraniu z powodu osiadania budynku
                                • werka_k3 Re: niestety więcej negatywów 22.01.14, 18:51
                                  Cytuje"przedsiębiorstwo zobowiązuje sie do odpłatnego wykonania zieleni wokół budynku.... Należność do splaty w ciągu 3 lat od daty przekazania mieszkania...... W postaci dopłaty do czynszu w wysokości 0.20-0.30 gr na metr mieszkania".
                                  • marakag Re: niestety więcej negatywów 26.01.14, 21:46
                                    werka_k3 mam jeszcze pytanko o tą dopłatę do czynszu za zieleń - ile to wychodzi miesięcznie? Czy ta dopłata jest naliczana przez 3 lata co miesiąc, czy jakoś inaczej to wygląda?
                          • xfinlandia Rosa na oknach, pękanie szyb. 22.01.14, 22:17
                            Hmmm -troche nie na głowny temat, ale skoro już ktoś to wywołał:
                            Wilgoć - jest zawsze. Normalny jej poziom to ok 50% (da się zmierzyć). Ale nawet wtedy pojawia się na najzimniejszym miejscu, ktorym jest szyba w oknie. Tak jak na zimnym sloiku czy butelce wyjętej z lodówki - od razu pojawia się rosa. To normalne zjawisko fizyczne.

Można tego uniknąć tylko do pewnego momentu okreslanego jako punkt rosy, czyli mieszance temperatury na zewnątrz (która wychładza szybę), tempreatury wewnątrz oraz poziomu wilgotności. Im większa wilgotność i niższe temperatury, tym więcej wody pojawi się na szybie. Recepta:
                            1. Zakup lepszej szyby, czyli dbamy o to, by szyba w środku miala wyższą temperaturę - czasem tzw. ciepła ramka pozwala na ograniczenie roszenia, a już okna trzyszybowe powinny być wolne od rosy. Tylko na to raczej wpływu nie macie.
                            2. Podniesienie temperatury w mieszkaniu, czyli odkręcenie grzejników. W wyższej temp. więcej wilgoci zmieści się w powietrzu, czyli mniej jej będzie na szybie (ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę)
                            3. Obniżenie wilgotności, czyli wietrzenie w mieszkaniu+ grzanie. Macie w oknach nawiewniki. Czasem widzę że są zaklejone taśmą, "bo wieje". A to jest po prostu niemądre. nawiewniki muszą być odkryte, a kratki wentylacyjny tym bardziej - żadnego zatykania gazetą!
                            Wyjątek: roletki. Co by nie robić to będzie lipa (zostaje tylko opcja nr1) - szyba jest zasłonięta roletką, więc z jednej strony jest chłodniejsza, a z drugiej nie jest wentylowana - bo chodząc pod domu "mieszamy" powietrze - dlatego np. po nocy jest więcej rosy niż po popołudniu.

Pękanie szyb - to też szersze zjawisko. Ruch budynku nie powinien miec na to wpływu, ale różnie bywa. Częściej jest to jednak wada montażu (na budowie albo w fabryce), czasem użytkowania (niewyregulowane okno). Zwykle producenci okien wykluczają z gwarancji pęknięcia szyb, więc jeśli już to najczęsciej uznaje to sprzedawca.
                            • marakag Re: Rosa na oknach, pękanie szyb. 22.01.14, 22:29
                              rosa ok, ale grzyb w nowym budynku to chyba nie jest normalne zjawisko fizyczne?;)
                              • xfinlandia Re: Rosa na oknach, pękanie szyb. 25.01.14, 00:02
                                Nie nie... grzyb to żywy organizm.Tu więc kłania się biologia:) I jest to tez naturalne - ktoś mu stworzył warunki, to się wyhodował.. ;)
                                • donvito52 Re: Rosa na oknach, pękanie szyb. 25.01.14, 12:16
                                  xfinlandia 25.01.14,
                                  Nie nie... grzyb to żywy organizm.Tu więc kłania się biologia:) I jest to tez naturalne - ktoś mu stworzył warunki, to się wyhodował.. ;)

No właśnie. Pozamyka się okna, pozatyka gazetą kratki i wywietrzniki pod oknami, ugotuje obiad dla rodziny, zrobi pranie ... i mamy idealne wręcz warunki do hodowli boczniaka ;)).

Przypomina mi się "afera" po powodzi na Dolnym Śląsku w latach 90tych.
                                  Powodzianom pobudowano domki, założono ogrzewanie elektryczne. Mieszkańcy po wprowadzeniu uznali że grzanie prądem za drogie jest i grzali piecykami gazowymi. Oszczędzając też oczywiście ciepło czy nie wietrząc.
                                  Potem telewizja, prokuratura, krzyk, wrzask że pleśń, że grzyby, że szajs oddali ... Jak się skończyło to już TiVi nie podawała.
    • an.chojnacki miejsca parkingowe 14.05.13, 19:57
      Osiedle na Nowym Świecie i tamtejszy problem z parkowaniem nie wziął się znikąd. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690) www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki należy na działce zaplanować miejsca do postoju. W naszym mieście nie ma ŻADNEJ, podkreślam żadnej inwestycji, która spełniałaby normy - choćby przyzwoitości.
      Ja mieszkam na Skarpie - zaprojektowanej i wybudowanej prze inne przedsiębiorstwo budowlane. Na mojej działce nie ma żadnego miejsca parkingowego. Jest 15 oddzielnych garaży - a mieszkań 36. Na działce obok, w dwóch blokach (ale jednej wspólnocie) około 40 garaży, ale mieszkań pewnie ze 150. Zakładając, że dziś każda rodzina ma tylko jeden samochód, łącznie w 2 wspólnotach brakuje prawie sto miejsc do postoju. Gdzie oni mają parkować? Ulica - koniec.
      Sorki, firma budująca chce zysku - dużego najlepiej. Ale jest jakiś architekt w mieście, który zna prawo budowlane, jest jakiś nadzór budowlany... ja nie muszę się na tym znać.

A teraz bajka:
      Pewien przedsiębiorca z Warszawy (znany w Siedlcach) kupił działkę w Gdyni - chciał budować - a jak. Zaniósł swój wiekopomny projekt na biurko prezydenta Szczurka... ale ten wpadł w śmiech. Na pytanie dlaczego tak się władzuchna śmieje przedsiębiorca ten dowiedział się, że w Gdyni to wybudowanie samego bloku, ba osiedla nawet to nie wszystko - są jeszcze miejsca parkingowe, uliczki dojazdowe, organizacja ruchu, wiaty śmietnikowe, trawniki, place zabaw itd, itp. I deweleper wrócił do Warszawy i Siedlec także.
      W Siedlcach na działce po PKS powstało osiedle - budowane od końca, czyli z tyłu działki. Co robi miasto? Robi miasto dojazd - ulicę Kryłowa, jak ktoś woli.
      To robi różnicę...
      • vernis11 Re: miejsca parkingowe 09.09.13, 23:38
        Wczoraj byłam u znajomych na tym osiedlu. Późnym wieczorem mieliśmy darmowe widowisko. W bloku, na przeciwko pewna parka nie zasłoniła okien. Spektakl był piękny. Dobrze, że byli to młodzi ludzie :):):)
        • efaster Re: miejsca parkingowe 21.01.14, 18:04
          oj tam, jest mały przyrost naturalny a tak (miejmy nadzieje) za jakieś 9 miesięcy narodzi się nam kolejny młody siedlczanin/siedlczanka a może i trojaczki kto wie :)

a po za tym trzeba być humanistą, nic co ludzkie nie jest mi obce, a dobra (goła) dupa nie jest zła :))

no i po co płacić CKiS-owi za spektakle ciężkie pieniądze tak masz za free i jeszcze lepiej zagrane :)))
    • baba_niejaga Re: Osiedle Nowy Świat 10.09.13, 18:51
      Mnie to osiedle przeraża ciasnotą i ilością betonu. Okno przy oknie.
      Nie tylko mnie, zarówno ja, jak i znajomi po obejrzeniu osiedla mieliśmy takie same wrażenia.
      Sorry, płacić grubą kasę za kilkadziesiąt metrów w bloku i jeszcze skazywać się na taką betonową ciasnotę?
      Nie wiem, jak ludzie wytrzymują w tej betonowej prażarni upały. Nie wiem, jak radzą sobie z bliskością okien sąsiadów. Dla mnie to osiedle to jedna wielka porażka deweloperska.
    • donvito52 Re: Osiedle Nowy Świat 22.09.13, 18:00
      Ja tam nie mieszkam, nie będę mieszkał. Mogę więc szczerze a nawet bardziej.
      Szczerze ... to kilka postów zdecydowanie wyglądami mi na teksty sponsorowane ... przez konkurencję ...
      Czyżby konkurencja pilnie potrzebowała gotówki ??

PS
      Odpowiedź nie odnosi się do głównego wątku jakby co.
      • roksana35 Re: Osiedle Nowy Świat 26.01.14, 22:33
        donvito52 napisał:
        > Ja tam nie mieszkam, nie będę mieszkał. Mogę więc szczerze a nawet bardziej.
        > Szczerze ... to kilka postów zdecydowanie wyglądami mi na teksty sponsorowane .
        > .. przez konkurencję ...
        > Czyżby konkurencja pilnie potrzebowała gotówki ??
        >
        >
        > PS
        > Odpowiedź nie odnosi się do głównego wątku jakby co.

à propos P.S.
        No mam nadzieję :)
        Poza tym, zakładając ten wątek, do głowy mi nawet nie przyszło, że przeżyje on tyle dni, tygodni, miesięcy.
        A szczerze mówiąc to pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie fakt, że byłam wtedy na maleńkiej bańce po wcale nie maleńkiej imprezce :)
        • marakag Re: Osiedle Nowy Świat 27.01.14, 08:37
          roksana35 niezależnie od tego, z jakiego powodu ten wątek powstał to myślę, że dobrze się stało. Osobiście bardzo mnie dziwi to, że w Internecie jest tak niewiele opinii na temat osiedla Nowy Świat i w ogóle M3. Czyżby wszyscy byli tak bardzo zachwyceni i współpracą z tym deweloperem i jakością mieszkań? Tak jak już wspominałam, mnie bardzo niepokoją niektóre zapisy umowy i przypuszczam, że wszyscy takie mieli. Tylko nikt o tym nigdzie nie wspomina. Może podpisuje bez analizy, albo nie dzieli się tym na forum;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka