09.04.12, 17:43
Mamy zamiar z żoną otworzyć ośrodek jeździecki pod Siedlcami ostatnio oglądaliśmy tern pod nasza inwestycje jest to 45 hektarów w zaciszu 500 m od drogi gminnej i jakieś 3.5 km od trasy Siedlce łosice w odległości 15 km od Siedlec będzie to miejsce dla rodziców jak i dzieci mamy zamiar utrzymywać 20 własnych koni oraz 10 miejsc dla innych.Żona namawia mnie na mała gastronomie przy stajni czyli kuchnia i sala konsumpcyjna oraz mała sala bankietowa na max 200 osób wesela itp. jakieś pokoje. Jak myślicie znajdą się chętni do odwiedzenia takiego miejsca??? i jeszcze jedno pytanie dozo osób jeździ w Siedlcach konno
Obserwuj wątek
    • superkiwi Re: konie 09.04.12, 18:39
      Moge się mylić, ale wydaje mi się że właśnie sala weselna może być dobrym interesem, a stadnina może się przy tym utrzymać. A nie odwrotnie. Jednak jak zawsze to tylko zgadywanie, a dopiero rozruch inwestycji pokarze jak wyglada prawda.
      • jckkwlsk Re: konie 09.04.12, 18:42
        Dobry pomysł ja skorzystam
        • pawel9338 Re: konie 09.04.12, 18:47
          jesteśmy z żoną nastawieni na ten ośrodek stajnie chcemy tylko zęby można było ulepszyć to o jakąś restauracje czyli kuchnia i sala dodatkowo może coś w stylu wesel bądź imprez integracyjnych dla firm dla tego miejsca noclegowe jakaś mała salka konferencyjna
          • pawel9338 Re: konie 09.04.12, 18:50
            zastanawia nas tylko odległość od Siedlce czy to nie jest za daleko może jakaś inna lokalizacja bliżej miasta co prawda bardzo urzekło nas to miejsce
          • emti1 Re: konie 09.04.12, 18:53
            Pewnie niejedna pani lubi sobie pojezdzic na oklep :)

A tak na powaznie...Znalem kiedys pewną osobe ktora zajmowala sie konmi w Moscibrodach.Kokosow to na tym sie raczej nie zarabia.Konie to musi byc tylko "dodatek" do czegos jeszcze.

A sal weselnych u nas w bród
            • pawel9338 Re: konie 09.04.12, 19:40
              Nie musimy kokosów na tym zarabiać nie jesteśmy pewni czy znajdziemy chętnych na jazdę zęby konie nie stały tylko w stajni czy na padokach koń potrzebuje ruchu musi się wyszaleć. dla tego zęby zachęcić to ta sala i mini restauracja
              • xfinlandia Re: konie 09.04.12, 23:00
                Do restauracji nie pojadę nawet 10km, bo bliżej mam kilka do których i tak nie było okazji pójść/ brak funduszy, może bardziej czasu i okazji. Co dopiero dalej..
                Siedlce nie są słynnym jeździeckim ośrodkiem, jazdy to tu tylko na ELKACH.
                A poważnie - powodzenia, nie znam tego środowiska..
                i patrząc na sale weselne... hmmm.. ciagle powstaja nowe, a podobno idzie niż demograficzny...
                • nitroxy Re: konie 10.04.12, 08:06
                  Jak Pawle chcesz dowiedzieć się więcej nt. stadniny, to podjedź do "stadniny jaśminum" w Chlewiskach. Tam 2 dziewczyny prowadzą szkółkę dla dzieci i dorosłych. cały sezon letni - w wakacje mają zapełniony grupkami z całej Polski. Myslę, że chętnie opowiedzą co i jak:)

stajniajasminum.blogspot.com/
                  • 2niki2 Re: konie 10.04.12, 19:30
                    Pawle czytając twoje zamiary, nic nie napisałeś o sobie. Koniarzy w Siedlcach jest trochę, róznie wyszkolonych . Jeżdzą w osrodkach w okól Siedlec np: Moscibrody, Chlewiska , Domanice, Iganie a młodsi adepci i studenci w Uczelnianym Osrodku Jeżdzieckim na ul. Kazimierzowskiej.Gospodarstwo agroturystyczne + Konie = może sie utrzymać jako Zajazd.
                    • pawel9338 Re: konie 11.04.12, 19:12
                      mam 34 lata pracowałem 5 lat za granica odłożyłem troszkę kaski.od małego jeździłem konno będąc za granica miałem okazje pracować dwa lata przy koniach. zona pracuje w stolicy jest menadżerem firmy farmaceutycznej obecnie prowadzę firmę wykończeniowa od prawie 6 lat i znudziło mi się to chce czegoś innego dla tego te konie
                      • 2niki2 Re: konie 11.04.12, 19:54
                        Fajnie że jeżdzisz konno od dziecka, tylko o uprawnienia mi chodziło np. Instruktor Rekreacji lub Instruktor Jazdy Konnej z papierami PZJ-tu. Bo chyba to nieopłacalne zatrudniać i płacic instruktorowi.Tutaj wokół ci co mają ośrodki i konie i papiery mają. Zapał sie liczy i fachowość, ale tez musicie czymś się wyróżniac wsrod pozostałych , bo konkurencja nie śpi.:)) Życzę Wam powodzenia, konie same na siebie i na was nie zarobią, trzeba coś +...!
                        • mamazsiedlec Re: konie 11.04.12, 21:56
                          Jeśli pytasz o rady na forum to życzę ci szczęścia. Raczej idź do kompetentnej firmy i zrób porządną analizę rynku, znajdź lukę, czy niszę rynkową i działaj, a nie pytasz ludzi na forum. Po pierwsze to prowadzenie kuchni to nie od tak i tym bardziej przy koniach bo masz wymogi i trzeba się troszkę na tym znać, sala weselna też sama nie chodzi i raz zarobisz raz stracisz jak na wszystkim, jak podniesiesz ceny to nie będziesz miał ludzi. Sam chyba nie wiesz czego dokładnie chcesz więc nikt Ci nie powie jaką firmę założyć bo by sam poszedł i robił biznes. Siedlce to miasto w którym jest sporo majętnych osób, lecz większość chciałoby wszystko jak najtaniej więc nie wiem czy opłaca Ci się inwestycja w dużą działkę, zwrot inwestycji po latach. Lepiej rób to co robisz, a małą stadninę to możesz otworzyć blisko Siedlec z atrakcyjnymi cenami zatrudnić kogoś kto jest wykwalifikowany i tym dobrze zarządzi i dodatkowo dorobić do prowadzonego biznesu. Rozumiem, że to nie chodzi o miłość do Koni tylko raczej o gorsze czasy w twojej dziedzinie i szukasz przebranżowienia. Pomyśl o np. Chodowie, tam jest bardzo ładnie, można zrobić stadninę i coś jeszcze. W okolicach nie ma żadnego zwierzyńca, a to cieszy się popularnością. Domowe zwierzęta, koniki, króliczki, koza i dzieci uradowane. Na mazurach w bród takich gospodarstw, do tego robisz miejsce na pikniki, zapewniasz kosz z domowym jedzeniem i masz w weekendy ludzi. Znajdź kogoś kompetentnego kto da Ci Know How w dziedzinie stadnin bo od lubienia koni to jeszcze milionerów nie ma.
    • comodin Re: konie 11.04.12, 21:46
      Pomysł ok jako hobby. Obawiam się, że przynajmniej z 15 lat się będzie zwracało.
      Tylko pomyśl naprawdę o lepszej lokalizacji. Uderz bardziej w stronę stolicy, gdzieś nie daleko A2.
      Sala weselna, hmm idzie kryzys, już nie będzie tak pięknie jak było, ale jako dodatek do całości i jako regionalna restauracja dla przyjezdnych może być.
      Musisz mieć sporo odłożone skoro porywasz się na taki interes, ale powodzenia życzę.
      • pawel9338 Re: konie 11.04.12, 22:37
        Nie powiem ze nie po coś w sumie harowałem paręnaście lat za granicą trochę kaski jest a co do niby kryzysu w mojej branży żeby nie zapeszyć robota na rok do przodu. dobry fachowiec zawsze ma robotę. Nie uprawnień nie mam jestem w trakcie robienia Instruktora Jazdy Konnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka