j.b102 11.05.06, 16:27 Zaczęło się. Nie trzeba było długo czekać. Jest również element siedlecki. A owszem nie kto inny jak Anna J.S. wiadomosci.onet.pl/1320599,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambii Re: Matura z religii 11.05.06, 16:40 Fajne zestawienie : "uwolnienie polskich szkół od "indoktrynacji"," obok "wprowadzenie możliwości zdawania matury z religii, " sam pisałem mature z religii (troche na innych zasadach niz oficjala matura) i nie potrzeba mi było do tego nakazu, chyba sie jednak zagalopowali. Odpowiedz Link Zgłoś
gen_franco Re: Matura z religii 11.05.06, 17:37 "Sprzeciwiamy się dyskryminacji tego przedmiotu, apelujemy o to, żeby ten przedmiot można było zdawać na maturze, podobnie jak zdaje się taniec towarzyski - powiedziała Anna Jabłońska-Siarkowska z MW. " No i co w tym złego? Przecież byłby to przedmiot "do wyboru". Zresztą mozna zdawać tyle rzeczy, np. język kaszubski.. Czemu nie religia? W końcu religię, tylko pod inną nazwą, jako teologię, można STUDIOWAĆ. To dlaczego by tak nie zdawać na maturze? Mogliby ja wybrać ci, co ida np. na teologię... Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Matura z religii 11.05.06, 21:11 -jak to co w tym złego. przeszkadza to tym, ktorzy umiłowali śp.magistra i tęsknią za zdawaniem matury z nauk marksistowsko-leninowskich Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Matura z religii 12.05.06, 12:08 Do żadnych z w/w grup sie nie zaliczam, a twoja wypowiedź wynika chyba z zamroczenia Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Matura z religii 12.05.06, 17:08 Religia to wiara a nie przedmiot. Ja chce aby moj syn zdawal na maturze buddyzm. I co teraz Panno Siarkowska - Jablonska? czy odwrotnie... Głupota MW nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
gen_franco Re: Matura z religii 12.05.06, 22:44 Religia jest w polskich szkołach, czy to się Ci podoba, czy nie. Jeśli nie, twoje dziecko na lekcje religii chodzić nie musi - jest jeszcze etyka. Co do tego, to już na pocz. lat 90. w Polsce został wypracowany pewien konsensus i kropka. O tym nikt nie dyskutuje. Druga sprawa. Skoro dziecko już się tej religii uczy, i go interesuje, to co stoi na przeszkodzie, żeby pogłębiało swoją wiedzę i w wersji rozszerzonej zdawało egzamin z tego przedmiotu na maturze? Przecież jako egzamin do wyboru a nie obowiązkowy. Co do buddyzmu. W polskich szkołach nie wykłada się tej ateistycznej religii, bo nie ma takiej potrzeby. Ale jeśli chcesz, to zacznij starania o zainteresowanie tym tematem uczniów, rodziców, pedagogów i władz oświatowych. Nastepnie rozpocznij starania o wprowadzenie nauki przedmiotu do szkół. A jak ci się uda, to wtedy pomyslimy, czy warto wprowadzić go na maturze. Jeśli mimo wszystko dalej nie jesteś zniechęcony, to cóż... Działaj!:-) A skoro juz religia to wszystko ma za sobą, skoro się ja studiuje, jako teologię, to może byc i przedmiotem maturalnym. Z jakich powodów ma się ja dyskryminowac? Skoro zdaje się taniec towarzyski czy język kaszubski.. Odpowiedz Link Zgłoś
misiio Re: Matura z religii 12.05.06, 23:29 A kto tą panią J.S upoważnił do stwierdzenia w TV Polsat, ża reprezentuje Siedlce. Jako siedlczanin wstydzę się za nią. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Matura z religii 13.05.06, 10:21 Ja tez sie wstydze, miasto moze reprezentowac Prezydent a nie jakas nawiedzona baba. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Matura z religii 13.05.06, 10:20 Drogi Forumowiczu. Nie rozumiesz jednej zasadniczej sprawy. Powtarzam raz 'enty', religia nie jest przedmiotem tylko wiarą. A jeśli dzieci maja sie uczyć !religii! to dlaczego sprowadzasz ją jedynie do chrzescijanstwa? Buddyzm tez jest religia, dla Ciebie ateistyczna a dla innych nie. Dla rozwiania Twoich watpliwosci i tego co Ci sie w glowie uroiło, pragne Cie poinformowac, ze jestem czlowiekiem wierzacym, na religie chodzilem i moje dzieci tez beda chodzic. A jesli 'religia' ma być zdawana na maturze, to lepiej zeby 'przedmiot' ten nazwano chrzescijanstwem. Bo dlaczego polak-muzułmanin, ktory chce zdawac religie na maturze ma posiadac wiedze o chrzescijanstwie? Tylko o to mi chodzi. A jesli ktos chce wybrac 'religie' jako przedmiot dodatkowy to prosze bardzo, droga wolna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: Matura z religii 16.05.06, 13:31 zgadzam się w 100% z obserwator.ws i równiez uwazam, ze jezeli chcemy aby religię mozna było zdawac na maturze to musi ten przedmiot obejmować przynajmniej wszystkie nazwijmy je "większościowe" religie a nie jedynie chrześcijaństwo i to w dodatku zakrojone do wiary rzym- kat. a co z prawosławiem czy protestantami? w przeciwnym razie wydaje mi się, ze jednak lepiej gdyby etyka była mozliwa do zdawania. Odpowiedz Link Zgłoś