Dodaj do ulubionych

Matura z religii

11.05.06, 16:27
Zaczęło się. Nie trzeba było długo czekać. Jest również element siedlecki. A
owszem nie kto inny jak Anna J.S.

wiadomosci.onet.pl/1320599,11,item.html
Obserwuj wątek
    • bambii Re: Matura z religii 11.05.06, 16:40
      Fajne zestawienie :

"uwolnienie polskich szkół od "indoktrynacji","

obok

"wprowadzenie możliwości zdawania matury z religii, "

sam pisałem mature z religii (troche na innych zasadach niz oficjala matura) i
      nie potrzeba mi było do tego nakazu, chyba sie jednak zagalopowali.
      • gen_franco Re: Matura z religii 11.05.06, 17:37
        "Sprzeciwiamy się dyskryminacji tego przedmiotu, apelujemy o to, żeby ten
        przedmiot można było zdawać na maturze, podobnie jak zdaje się taniec
        towarzyski - powiedziała Anna Jabłońska-Siarkowska z MW. "

No i co w tym złego? Przecież byłby to przedmiot "do wyboru". Zresztą mozna
        zdawać tyle rzeczy, np. język kaszubski.. Czemu nie religia? W końcu religię,
        tylko pod inną nazwą, jako teologię, można STUDIOWAĆ. To dlaczego by tak nie
        zdawać na maturze? Mogliby ja wybrać ci, co ida np. na teologię...

• jacox Re: Matura z religii 11.05.06, 21:11
          -jak to co w tym złego.
          przeszkadza to tym, ktorzy umiłowali śp.magistra i tęsknią za zdawaniem matury
          z nauk marksistowsko-leninowskich
          • bambii Re: Matura z religii 12.05.06, 12:08
            Do żadnych z w/w grup sie nie zaliczam, a twoja wypowiedź wynika chyba z
            zamroczenia
            • obserwator.ws Re: Matura z religii 12.05.06, 17:08
              Religia to wiara a nie przedmiot. Ja chce aby moj syn zdawal na maturze
              buddyzm. I co teraz Panno Siarkowska - Jablonska? czy odwrotnie...
              Głupota MW nie zna granic.
              • gen_franco Re: Matura z religii 12.05.06, 22:44
                Religia jest w polskich szkołach, czy to się Ci podoba, czy nie. Jeśli nie,
                twoje dziecko na lekcje religii chodzić nie musi - jest jeszcze etyka. Co do
                tego, to już na pocz. lat 90. w Polsce został wypracowany pewien konsensus i
                kropka. O tym nikt nie dyskutuje.

Druga sprawa. Skoro dziecko już się tej religii uczy, i go interesuje, to co
                stoi na przeszkodzie, żeby pogłębiało swoją wiedzę i w wersji rozszerzonej
                zdawało egzamin z tego przedmiotu na maturze? Przecież jako egzamin do wyboru a
                nie obowiązkowy.

Co do buddyzmu. W polskich szkołach nie wykłada się tej ateistycznej religii, bo
                nie ma takiej potrzeby. Ale jeśli chcesz, to zacznij starania o zainteresowanie
                tym tematem uczniów, rodziców, pedagogów i władz oświatowych. Nastepnie
                rozpocznij starania o wprowadzenie nauki przedmiotu do szkół. A jak ci się uda,
                to wtedy pomyslimy, czy warto wprowadzić go na maturze. Jeśli mimo wszystko
                dalej nie jesteś zniechęcony, to cóż... Działaj!:-)

A skoro juz religia to wszystko ma za sobą, skoro się ja studiuje, jako
                teologię, to może byc i przedmiotem maturalnym. Z jakich powodów ma się ja
                dyskryminowac? Skoro zdaje się taniec towarzyski czy język kaszubski..
                • misiio Re: Matura z religii 12.05.06, 23:29
                  A kto tą panią J.S upoważnił do stwierdzenia w TV Polsat, ża reprezentuje
                  Siedlce. Jako siedlczanin wstydzę się za nią.
                  • obserwator.ws Re: Matura z religii 13.05.06, 10:21
                    Ja tez sie wstydze, miasto moze reprezentowac Prezydent a nie jakas nawiedzona
                    baba.
                • obserwator.ws Re: Matura z religii 13.05.06, 10:20
                  Drogi Forumowiczu. Nie rozumiesz jednej zasadniczej sprawy. Powtarzam
                  raz 'enty', religia nie jest przedmiotem tylko wiarą. A jeśli dzieci maja sie
                  uczyć !religii! to dlaczego sprowadzasz ją jedynie do chrzescijanstwa? Buddyzm
                  tez jest religia, dla Ciebie ateistyczna a dla innych nie. Dla rozwiania Twoich
                  watpliwosci i tego co Ci sie w glowie uroiło, pragne Cie poinformowac, ze
                  jestem czlowiekiem wierzacym, na religie chodzilem i moje dzieci tez beda
                  chodzic. A jesli 'religia' ma być zdawana na maturze, to lepiej
                  zeby 'przedmiot' ten nazwano chrzescijanstwem. Bo dlaczego polak-muzułmanin,
                  ktory chce zdawac religie na maturze ma posiadac wiedze o chrzescijanstwie?
                  Tylko o to mi chodzi. A jesli ktos chce wybrac 'religie' jako przedmiot
                  dodatkowy to prosze bardzo, droga wolna.

Pozdrawiam
                  • mama_pysiaczkow Re: Matura z religii 16.05.06, 13:31
                    zgadzam się w 100% z obserwator.ws
                    i równiez uwazam, ze jezeli chcemy aby religię mozna było zdawac na maturze to
                    musi ten przedmiot obejmować przynajmniej wszystkie nazwijmy je "większościowe"
                    religie a nie jedynie chrześcijaństwo i to w dodatku zakrojone do wiary rzym-
                    kat. a co z prawosławiem czy protestantami?
                    w przeciwnym razie wydaje mi się, ze jednak lepiej gdyby etyka była mozliwa do
                    zdawania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka